Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
jkekoni
Liittynyt: 01 Tam 2005 Viestejä: 2834 Paikkakunta: Espoo
|
Lähetetty: 25.07.2011 14:42 Viestin aihe: Savi |
|
|
Puolen litran vetoinen kannu muodostuu näppärästi teollisesta keramiikkasavesta.
Olen yrittänyt tehdä astioita mökin lähijärven pohjasta kaivetusta savesta, mutta en saa reunoja oikein mitenkään olemaan lerpsahtamatta.
Onko todennäköisesti vika huonossa savessa, huonossa vaivaamisessa vai huonossa muovailussa vai kaikissa.
Onko makkaratekniikassa kuivattu ensin aiempia kerroksia ja vasta sitten tehty ylempiä?
Mitä muita sidosaineita kuin asbestia on käytetty poltettuissa astioissa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mangrove
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 646
|
Lähetetty: 25.07.2011 19:23 Viestin aihe: Re: Savi |
|
|
jkekoni kirjoitti: | Mitä muita sidosaineita kuin asbestia on käytetty poltettuissa astioissa? |
Kristiina Korkeakoski-Väisäsen artikkelin On the construction of corded ware and cord decoration mukaan Piikkiön kivikautisissa ruukuissa on käytetty "chamotte"-massaa niin että sen kokonaisosuus käytetystä savesta on noin 20%. Hiukkaskoko oli 2mm kummallakin puolen.
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Grog_(clay)[/url]
[url]http://www.mikroliitti.fi/bbbbs/5_sata_pyttya.htm[/url] |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juri
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 3319 Paikkakunta: Vantaa
|
Lähetetty: 26.07.2011 13:09 Viestin aihe: |
|
|
Samotti tekee savesta jämäkämpää, hillitsee kutistumisongelmia ja mahdollistaa isompien esineiden valmistuksen. Se on poltettua savimurskaa. periaatteessa helppo valmistaa, mutta käytännöstä en ole ihan varma. Savilevyjen polttaminen hetisuoraan märkinä saattaisi helpottaa murkaushommia kovasti.
Saven säilyttäminen tiiviissä astiassa parantaa sitkoisuutta ja plastisia ominaisuuksia myös paljon. Vuoden verran jos pidät suljetussa ämpärissä, niin on jo ihan eri tavaraa. Vanhoille Kiinalaiset tekivät paremmat astiansa vähintään satavuotiaasta savesta.
Savesta voi myös olla syytä poistaa kaikki roska ja hiekka. Tällöin savi ensin kuivataan, sitten taas liotetaan ohueksi velliksi joka siivilöidään. Ylimääräiset vedet saa pois kuivaamalla levyinä tai vaivaamalla imevää kipsilevyä vasten.
Saven oikeaoppinen vaivaaminen olisi hyvä opetella ihan alkuun. Se parantaa ominaisuuksia ja ehkäisee vaarallisten ilmakuplien syntymistä.
Makkaratekniikassa(kin) pyritään pitämään savi työskentelyn ajan tasaisen yhtenäisen kosteana. Valmis astia kuivataan hitaasti jottei pinnan kutistuminen aiheuta halkeamia. Polttoprosessi on sitten vielä oma juttunsa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
toni
Liittynyt: 31 Jou 2004 Viestejä: 1453 Paikkakunta: aurajoki
|
Lähetetty: 22.08.2011 21:16 Viestin aihe: |
|
|
Nää on tosiaan melko haitekkiä. Kaikki ajan kanssa asettumiset sekä vaivaamalla tehdyt sitkostukset. Mutta ominkin sormin oon todennu noi.
Mulla ei vaan oo tarpeeks kokemusta että uskaltaisin antaa neuvoja.
Savirakentamiseen rannansavet ovat liian puhtaita, jos oikeen muistan..
Hidas kuivatus ennen maltillista polttoa ja maltillista jäähdyttämistä vois olla avainasemassa loppu valmistusta silmälläpitäen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|