Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Primitiivijousen kehitys
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 10.04.2009 00:36    Post subject: Primitiivijousen kehitys Reply with quote

En sitten keksinyt muutakaan otsikkoa tälle mutta kelpaahan se tuokin.

Olen tässä jo pariinkin otteeseen törmännyt arvosteluun siitä, että olen ottanut mallia kehittyneemmästä (nykyaikaisemmasta) jousesta. Kieltämättä niin onkin mutta en oikein ymmärrä mikä siinä mättää.

Malli on jossakin suhteessa nykyjousen malli mutta jos tehdään puujousi niin alkuperämallista jää jäljelle oikeastaan vain muoto.

Se esipuheesta. Primitiivisten jousien kehitys on aina mennyt tällä samalla kaavalla. Sodan, kaupan, ryöstelyn tai jonkun muun joukkohipan seurauksena on saatu hieman parempi värkki kuin mitä oma on. Sitä on sitten koitettu kopioida ja/tai ainakin siirtää niitä hyviä ominaisuuksia siihen omaan versioon. Suomalaisugrijousena tunnettu kaksipuinen ei ole aikalaisten saamelaisten oma keksintö vaan selkeä apinoitu kopio.

Kaikenlainen kopiointi ja apinointi on siis erittäinkin primitiiviä huolimatta siitä miten siihen jokuset primitiiviharrastajat täällä suhtautuvat.

Kommentteja? Tiukkoja mielipiteitä? Vittuilua?
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 10.04.2009 02:01    Post subject: Re: Primitiivijousen kehitys Reply with quote

Ari Rantala wrote:
Suomalaisugrijousena tunnettu kaksipuinen ei ole aikalaisten saamelaisten oma keksintö vaan selkeä apinoitu kopio.

Mihin tämä väite perustuu?
Ragnar Insulanderin mielestä pohjois-euraasialainen / Suomalais-ugrilainen kaksipuinen jousi saattaisi olla "puuttuva linkki" yksipuisten selffreiden ja komposiittijousien välistä. Itsekin olen taipuvainen samalle kannalle, puhtaasti loogisista syistä.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 10.04.2009 02:20    Post subject: Reply with quote

Minunkin mielestäni pohjois-euraasialainen yhdistelmäjousi on keksitty jossain tuolla alueella. Alunperin siinä ei ole ollut siyaheja, ne on varmaankin omaksuttu myöhäisessä vaiheessa etelämpää sarvi-komposiiteista. Lylyvatsainen yhdistelmäjousi on varsin ainutlaatuinen kapine ja täysin sopeutunut pohjoiseen kosteaan ilmastoon. Näkisin sen kotoperäisenä keksintönä. Kaksipuinen jousi on lisäksi huomattavasti yksinkertaisempi peli kuin sarvi-puu-jänne -yhdistelmä. Tuntuu loogiselta, että kehitys olisi mennyt nimenomaan yksinkertaisemmasta monimutkaisempaan. Eli kaksipuinen jousi olisi vanhempi kuin sarvikomposiitti. Tätä voi olla kuitenkin vaikea todistaa. Kaksipuisen korkeasta iästä vihjaa kuitenkin jo sen valtavan laaja levinneisyysalue, Skandinaviasta Itä-Siperiaan.

Last edited by Simo Hankaniemi on 11.04.2009 09:30; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 10.04.2009 09:04    Post subject: Reply with quote

Quote:
Tuntuu loogiselta, että kehitys olisi mennyt nimenomaan yksinkertaisemmasta monimutkaisempaan.


Sinänsä useimmiten toimiva ajatus. Toisaalta voitaisiin ajatella, että kaksipuinen kaari on modifikaatio S/J-jousesta alueella, jossa sopivaa sarvimateriaalia ei juurikaan ole.

Mielestäni kummassakin tärkeintä on oivallus erottaa veto- ja puristuslujat puolet toisistaan, sen jälkeen kun tämä on tajuttu niin vain käytetään mitä on olemassa.

S/J on kyllä vielä edistyneempi materiaaleiltaan, koska nyt leikitään eri jäykkyyksillä, murtovenymillä ja energiansitomiskyvyllä.

Toisaalta joku on tunnistanut lylypuun puristuslujuuden, joka ei sekään ole mitenkään tyhmästi tehty.

Kaiken kaikkiaan osoitus, että esi-isämme eivät olleet tyhmempiä kuin mekään.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 10.04.2009 10:26    Post subject: Reply with quote

Quote:
Mihin tämä väite perustuu?


Hyvin pitkälle tähän Insulanderin epäilyyn puuttuvasta linkistä. Kaksipuisten jousien syntysijat ovat kiistatta Aasiassa jossakin 3000eaa tienoilla. Siitä kun lähtee tätä päivää kohti ja tarkastelee tehtyjen löydösten ikää ja paikkaa, saa suhteellisen selkeän aikakartan jousityypin leviämisestä. Pribajkaljan hautalöydöt ajalta 2000eaa, Vienanmeren löydöt joista osa on ajoitettu 1000eaa.

Totta, että jousityypin historian tutkimisessa on perustettu paljon epämääräisten teorioiden varaan kun selkeitä todisteita väittämille ei ole. Silti tulokset ovat mielestäni sen verran vakuuttavia, että suunta on selvä, Euraasiasta länteen ja vihdoin myös tänne Suomeen.

Suomessa varsinaisen metsästyksen hoitelivat Saamelaiset. He eivät kuitenkaan olleet kauppamiehiä eivätkä tehneet kauppamatkoja itse. Kaupan hoitivat muut mm. Pirkkalaiset. Minusta on täysin selvää, että jousityyppi on kulkeutunut Suomeen juuri tämän kaupanteon myötä.

Se, että alkuperäiset materiaalit on täällä vaihdettu paikallisiin, paremmin saatavilla oleviin materiaaleihin, ei tee jousesta Saamelaisten keksintöä mutta se selittää miksi alkuperäisestä on taannehdittu.

Martti. Näissä historiajutuissa on AINA paljon mutua mukana. Kiistattomia todisteita kun ei ole.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 10.04.2009 17:32    Post subject: Reply with quote

Quote:

Suomessa varsinaisen metsästyksen hoitelivat Saamelaiset.


Tuo ei mene perille, ei ollut riittavasti saamelaisia orjia tuota tekemaan ja tuore riista ei saily.

Jos tuo ajatus kaksipuisesta jousesta on yleensa todettu toimivaksi niin sen leviamista ei ole voinut estaa, levisipa se mista suunnasta tahansa mihin tahansa.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 10.04.2009 18:59    Post subject: Reply with quote

Saamelaiset ovat ehkä hieman väärä nimitys tuolle kivi- ja pronssikautista perua olleelle pyyntikansalle. Heistä on käytetty myös nimeä Lappalaiset eikä sekään tarkoita samaa kuin nykysuomessa.

Lueskelin noista lappalaisista taannoin Carpelanin kirjoituksia vuosilta 1984 ja 1992. Opuksien nimiä en muista.

Luin uudelleen myös tuon Janne Vilkunan prujun Muinaisten eränkävijöiden jousista. Myös siinä mainitaan Lappalaiset. Vilkunan tekstit ja arviot tukevat myös tätä esittämääni kehitysteoriaa lukuisine viitteineen.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Martti Auer



Joined: 27 Jul 2004
Posts: 2043
Location: takapajula

PostPosted: 10.04.2009 23:46    Post subject: Re: Primitiivijousen kehitys Reply with quote

Ari Rantala wrote:
Suomalaisugrijousena tunnettu kaksipuinen ei ole aikalaisten saamelaisten oma keksintö vaan selkeä apinoitu kopio.


Apinoitu? Myöhemmin Rantala väittää että suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi olisi kehittynyt pelkästään kaupan kautta, koko suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi, sillä ei olisi metsästetykään, tai se ei olisi kehittynyt mm. metsästyksen kautta? Siinä samalla Rantala halveeraa saamelaisia, kuten mitä T. Manner harrastaa mitä suurimmissa määrin.

Apinoitu vai kupanteon kautta, koita Rantala nyt päättää, tai haluaako Rantala samaistaa erityisesti pelkästään saamelaiset pelkiksi apinoiksi?

Rantalan mukaan siis suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi olisi muodostunut pelkästään kaupanteon kautta, jolla yrittää tuoda suureen ääneen esille primitiivijousen kehitystä, jonka kaupanteon kautta primitiivijousi vain kehittyisi, Rantalan mukaan - sinällään niin laiha väite; että ei siitä kannataisi kenenkään edes kirjoittaa. Miksi pelkästään kaupankäynti? Ehkä osittain kaupankäynti, mutta ei yksistään, ehkä hyvin pieneltä osin kaupankäynti.

Suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi pitää jakaa osiin, eli se on yhdistelmäjousi, yhdistelmäjousia, tai yhdistelmä tai yhdistelmä, näiltä osin japanilaisten kyudo-jousikin olisi yhdistelmäjousi, koska se koostuu niin monista osista, Aasialaismallinen sarvijousi katsotaan tavallaan ainoastaan yhdistelmäjouseksi, mutta sanotaan että suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousikin on nyt sitä - yhdistelmäjousi, osaltaan preeriajännejousetkin ovat eräänlaisia yhdistelmäjousia, niissäkin on yhdistetty kaksi eri osaa toisiinsa, kuten jänne ja puu.

Yhdistelmäjousia tai yhdistelmäjousen tapaisia on siis ympäri maailmaa. Miksi suomalais-ugrilainen olisi erityisesti apinoitu? Mistä tämä sitten on apinoitu?

Kuten sanottua, niin suomalais-ugrilaisen puuvalinta, mitä puuta siinä käytetään ja miten se on tehty sopii ilmasto-olosuhteisiinsa, jota Rantala ei suinkaan maininnut. Suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi on tehty osittain myös ilmasto-olosuhteidensa vaatimalla tavalla, toisaalta aika suurelta osaltaan, johon kaupankäynti ei ole varmaan vaikuttanut juuri mitään, muuta kuin designinsa tai muotonsa suhteen, jota epäilen aika vahvasti.

Tai katsooko Rantala, että kun suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi on niin alkeellinen tai primitiivinen, verrattuna esim. Aasialaismalliseen yhdistelmäjouseen, niin sen on oltava silloin pelkästään selkeää apinointia, sinällään aika heikko väittämä ettenkö sanoisi ja sitten siihen on vain käytetty sitä materiaalia mitä on ollut saatavilla, mutta suomalais-ugrilainen olisi silti pelkkää apinointia?

Yhdistelmäjousi, yhdistelmäjousen tapaisia tai tyyppisiä on ympärimaailmaa. Miksi suomalais-ugrilainen on yhdistelmäjousi niin johtuu vain siitä että niillä alueilla ei ole tarpeeksi hyvää jousimateriaalia että jousi voitaisiin tehdä pelkästään yhdestä puusta, miksi on täytynyt tai on tyydytty yhdistelmäjouseen.

Aasialaismallinen yhdistelmäjousikin on voinut syntyä alunperin siitä että kuvilla aroilla tai pohjoisilla vyöhykkeillä ei ole ollut saatavilla tarpeeksi hyvää puumateriaala tekemään jousi pelkästään yhdestä puusta. Ehkä suomalais-ugrilaisella ja aasialaismallisella yhdistelmäjousella on vain sama kantaisä ja jousen malli ja tyyli on vaihdellut riippuen minne alueille tämä yhdistelmäjousi on levinnyt.

Käsittääkseni Rantala yrittää tässä peitellä vain omaa apinointiaan ja tuoda itsensä suureksi, jopa saamelaisten yläpuolelle väittämineen. Voidakseen peittää juuri valmistuneen "sarvijousensa" suoran ja selkeän apinoinnin lähinnä Grozerin jousista ja että apinointia olisi esiintynyt aikaisemminkin, miksi se olisi sallittua.

Kaupanteko, se on vain pieni osa sitä kaikkea, miksi apinointi on yhtäkkiä niin suuri numero? Kuten olen sanonutkin jo aiemmin, niin en siedä apinointia, siksi en annakaan Rantalalle juuri mitään neuvoja.

Rantala tekee pelkästään apinointi-jousia, mikä onkin uusi termi tälle alalle.

Korostaakseni sanaa selkeä.

Rantalan väittämät eivät ole edes mitään mutua, taisin erehtyä. Mutu onkin aika arvokasta.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Martti Auer



Joined: 27 Jul 2004
Posts: 2043
Location: takapajula

PostPosted: 11.04.2009 01:01    Post subject: Reply with quote

Tiivistääkseni tämän lyhyesti, niin suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi on tehty lähinnä olosuhteiden pakosta.

Mista herääkin mielenkiintoinen kysymys, että nämä saamelaiset, miksi nämä olisivat apinoineet mitään? Tiesivätkö saamelaiset että sellainen ja sellainen jousi on hyvä jossakin kaukana idässä? Ostivatko nämä jonkun yhdistelmäjousen ja katsoivat että se toimii ja alkoivat apinoida sitä, sinällään niin hataria väittämiä ettei ole toista, ei sitä voi edes muduksi sanoa.

Yleensä joidenkin tutkijoiden tutkimuksiin kannattaa suhtautua varauksella koska näillä voi olla vaikka mitä motivaatioita tai mieltymyksiä miksi näin pitäisi olla.

Mikäli tutkitaan aasialaismallista yhdistelmäjousta, niin voihan sitä tarkastella ulkoisesti, mikä ei välttämättä paljasta että miksi niin pitäisi olla, varsinkin haarjaantumattomien silmissä. Miksi sen pitäisi olla yhtäkkiä yhdistelmä tai mihin kiinnitetään huomiota. Sellaista jousta ei kykene tekemään jos pelkästään apinoi tämän ulkoisia muotoja, ehkä mikäli käyttää moderneja materiaaleja, mutta silloinkaan ei tule selville että miksi niin pitäisi olla. Käytetään vain moderneja materiaaleja, kuten hiilikuitua ja sen pitäisi pelittää.

Nykyjousissakin, kuten olympiajousissa, varmaan perinteinen muoto on aika pitkälle dominoiva itseasiassa, jousessa on kaksi lapaa ja ne saattavat kaartua sillä ja sillä tavalla, lapojen tilalla ei ole jotakin muuta. Jousen ominaisuuksia ja vakautta on parannettu moderneilla materiaaleilla ja laitteilla, nämä koostuvat yleensä monista eri osista ja ovat varmaan paljolti laminaatteja.

Yhdistelmäjousi? Joka olympiajousi olisi myös apinoitu lähinnä kaupanteon kautta? Olympiajousi on kehityksen tulosta. Mistä on sitten löydetty yhtäkkiä lylymäntyä? on ensin apinoitu jotakin toista jousta ja sitten lähdetään etsimään siihen materiaalia metsästä, ym. Vaikuttaa lottoamiselta.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Martti Auer



Joined: 27 Jul 2004
Posts: 2043
Location: takapajula

PostPosted: 11.04.2009 01:13    Post subject: Reply with quote

Kuten Hankaniemi tässä mainitsikin, niin kehitys olisi mennyt yksinkertaisemmasta monimutkaisempaan. Eli suomalais-ugrilainen yhdistelmäjousi olisi alkuperäisempi jousen muoto mitä aasialaismallinen yhdistelmäjousi. Yhdistelmäjousi olisi saapunut kaukaa pohjoisesta, missä on niukalti hyvää jousipuumateriaalia, miksi jousta olisi vaikeata tehdä silloin yhdestä puusta. Tällainen yksinkertaisempi yhdistelmäjousi olisi sitten kehittynyt enemmän ja enemmän monimutkaisemmiksi laitteiksi kuten olympiajousi on kehittynyt joistakin muista jousista, mikä kehityskaari on huomattavasti paljon loogisempaa.

Kehitys olisi siis aivan päinvastaista mitä Rantala väittäisi, Rantalan väittämän mukaan saamelaiset olisivat yksinkertaisia otuksia jotka eivät osaa tehdä asioita muuta kuin apinoimalla.

Logiikka, tutkimuksissa on otettava aina huomioon logiikka, todellakin. Logiikkaa. Mudussa on oltava myös logiikkaa. Osilla tutkijoilla asiat tuppaavat olemaan yleensä pelkkä höttöä.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 11.04.2009 01:32    Post subject: Reply with quote

Martti. Älä Rantaloi joka asiaa. Sinulla alkaa olla selvästi ongelmia erottaa Rantala ja tunnettu historia.

Minun tekstini perustuvat historiaa tutkineiden ja siitä kirjoittaneiden henkilöiden kirjoituksiin. Eivät siis ole omaa keksimääni eivätkä siten henkilöidy minuun muuten kuin julkituonnin kautta.

Sinun väitteesi eivät perustu mihinkään. Tekstisi taas henkilöityvät erittäin vahvasti. Auer. Minusta sinä olet pelle jonka jostain syystä annetaan mellastaa tässä foorumissa jossa oikeasti pitäisi puhua asiaa perinnejousista.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 11.04.2009 09:34    Post subject: Reply with quote

T. Manner wrote:
Quote:
Tuntuu loogiselta, että kehitys olisi mennyt nimenomaan yksinkertaisemmasta monimutkaisempaan.


Sinänsä useimmiten toimiva ajatus. Toisaalta voitaisiin ajatella, että kaksipuinen kaari on modifikaatio S/J-jousesta alueella, jossa sopivaa sarvimateriaalia ei juurikaan ole.

Mielestäni kummassakin tärkeintä on oivallus erottaa veto- ja puristuslujat puolet toisistaan, sen jälkeen kun tämä on tajuttu niin vain käytetään mitä on olemassa.

S/J on kyllä vielä edistyneempi materiaaleiltaan, koska nyt leikitään eri jäykkyyksillä, murtovenymillä ja energiansitomiskyvyllä.

Toisaalta joku on tunnistanut lylypuun puristuslujuuden, joka ei sekään ole mitenkään tyhmästi tehty.

Kaiken kaikkiaan osoitus, että esi-isämme eivät olleet tyhmempiä kuin mekään.

TLM


Sarvijännejousi ei olisi ollut hyvä ratkaisu pohjoisessa, vaikka sarvea olisi ollutkin, koska jännekerros, minkä sarvi vaatii selkäänsä, ei toimi kunnolla kosteassa ilmastossa. Lylymänty taas juuri vaatii kostean ilmaston toimiakseen.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 11.04.2009 12:03    Post subject: Reply with quote

Quote:
Sarvijännejousi ei olisi ollut hyvä ratkaisu pohjoisessa, vaikka sarvea olisi ollutkin, koska jännekerros, minkä sarvi vaatii selkäänsä, ei toimi kunnolla kosteassa ilmastossa. Lylymänty taas juuri vaatii kostean ilmaston toimiakseen.


Myös Wilskman on päätynyt tuohon samaan päätelmään tuossa Yhdistelmäjousi Euraasian sotahistoriassa julkaisussaan.

Sarvea kyllä oli saatavilla mutta se oli/on rakenteeltaan epäsopivaa. Hirviä, peuroja ja poroja oli varmasti metsät täynnä, Samoin jänteiden kanssa. Uskonkin, että jousta on koitettu kopioida ensin näillä materiaaleilla mutta huomattu sitten niiden epäsopivuus ja päädytty toimivaan lylyyn ja muihin ilmastossamme toimiviin matskuihin.

Simo. Miten noiden inkkarijousten kanssa on? Jännejousiahan inkkareilla oli mutta oliko sarvijännejousia?
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 14:12    Post subject: Reply with quote

Minä en kyllä usko tuohon kopiointiteoriaan laisinkaan. Miksi kopioida jotain mikä ei paikallisissa olosuhteissa toimi ollenkaan hyvin?
Pitkillä metsästysreissuilla pohjolan kosteissa olosuhteissa Sarvijänne-komposiitti ei takuulla olisi tehnyt kummoistakaan vaikutusta suorituskyvyllään. Nämä hemmot olivat metsästäjä-keräilijöitä, eivät mitään ratsastaja- tai soturikansoja.

Tämä keksintö on kuitenkin loogisen yksinkertainen. Yhdistetään kaksi eri puulajia jotta saisi käyttöön niiden parhaat ominaisuudet.
Lyly ei mene kosteudesta miksikään, päinvastoin muuttuu vain tiukemmaksi.
Koivu taas pitää vetopuolen kasassa ja matsaa hyvin yhteen puristuspuolen voimien kanssa.

Korvat ihmetyttävät minua enemmän. Ne ovat ehkä olleet välttämättömiä rakenteen koossa pitämiseksi, kalannahkaliimaus ei välttämättä pidä riittävän hyvin kaksipuisissa kärjissä. Pito varmasti paranee kun vatsakappale asetetaan puskuun korvien väliin.
Kärkiä on myös vaikeampi suojata kosteudelta kuin muita osia lavoista.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 14:31    Post subject: Reply with quote

Minusta vaikuttaisi suorastaan todennäköisemmältä että komposiittijousen rakenteita olisi ennemminkin "apinoitu" kaksipuisesta jousesta, sekä kehitetty eteenpäin paikallisia olosuhteita ja tarpeita vastaavaksi.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 11.04.2009 15:10    Post subject: Reply with quote

Quote:
Minä en kyllä usko tuohon kopiointiteoriaan laisinkaan. Miksi kopioida jotain mikä ei paikallisissa olosuhteissa toimi ollenkaan hyvin?


Toimiihan se. Ainakin osan kaudesta. "Ylivertaisuus" oikeissa olosuhteissa on varmasti herättänyt mielenkiintoa ja pistänyt "tutkimaan" mistä se johtuu.

Pelkästään snadimpi koko samoilla tehoilla on jo ollut selkeä etu kun liikutaan maastoissa joissa ei ole edes polkuja.

Yhdistelmäjousen historiasta on useitakin kirjoituksia mutta harmikseni olen havainnut, että yhdessäkään niistä ei ole mitään varsinaisesti uutta asiaa. Eri tutkijat ja kirjoittajat ottavat jonkun pääteeman ja kirjoittavat sen ympärille jotakuinkin samat taustatiedot viitteineen. Sinänsä tuo lähinnä detskutasoon keskittyvä tieto on ihan mielenkiintoista ja siitä löytää usein uusiakin juttuja joita hyödyntää omassa harrastelussa.

Tosiasia lienee se, että ilman uusia löydöksiä mitään uutta tietoa ei tulekaan ja asiasta kiinnostuneet joutuvat kalvamaan samaa vanhaa luuta aina uudestaan ja uudestaan.

Ihan unohdin, että Auerhan luo omaa historiaansa puhtaasti oman logiikkansa keinoin ja skippaa tässä olemassa olevan historian ja siitä tehdyt tutkimukset ja julkaisut kevyesti sivuun.

Siinä mielessä tämä on kyllä otollinen aihe tehdä mitä hyvänsä loogisia ja epäloogisiakin johtopäätöksiä kun varmaa tietoa on niin pirun vähän Wink
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 17:09    Post subject: Reply with quote

Quote:
Sarvea kyllä oli saatavilla mutta se oli/on rakenteeltaan epäsopivaa. Hirviä, peuroja ja poroja oli varmasti metsät täynnä


Ei nyt sentään, nuo ovat täyteissarvisia, eikä siitä materiaalista ole jouseksi. Jännettä löytyy riittävästi.

Pohjoisessa on ilmeisesti käytetty valaan hetulaa jousien tekemiseen ja eskimoilla on ollut noita narujousia jänteineen.

Ei meikäläinen ilmasto ole mitenkään märkä, vuotuinen sademäärä ei ole mitenkään iso. Unkarissa se on samaa suuruusluokkaa kuin isossa osassa Suomea.

Toisaalta muistan lukeneeni useastakin taistelusta, jossa jännejouset eivät oikein toimineet märkyyden takia.......

[/quote]Tämä keksintö on kuitenkin loogisen yksinkertainen. Yhdistetään kaksi eri puulajia jotta saisi käyttöön niiden parhaat ominaisuudet.
Lyly ei mene kosteudesta miksikään, päinvastoin muuttuu vain tiukemmaksi.
Koivu taas pitää vetopuolen kasassa ja matsaa hyvin yhteen puristuspuolen voimien kanssa.
Quote:


Keksintö ei ole ollenkaan ilmeinen muuten kuin jälkikäteen. Oivallus, että erotetaan veto- ja puristuspuolet toisistaan on aika perustavaa laatua oleva keksintö. Koska muitakin yhdistelmiä tunnetaan niin keksintö ei ole ollut lylymänty/koivu vaan veto/puristuspuu. Paikallisesti sitten haetaan se löytyvä yhdistelmä, joka toimii.

Tuo viimeinen lause taasen ei oikein tarkoita mitään, koska taivutuksessa on aina mukana veto ja puristus ja ne "matsaavat" vähän niin kuin pakosta. Jos ei kestä niin on väärin tehty.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
jkekoni



Joined: 01 Jan 2005
Posts: 2834
Location: Espoo

PostPosted: 11.04.2009 17:27    Post subject: Reply with quote

Sarvi muuttuu hauraaksi pakkasessa.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Ilkka Seikku



Joined: 17 Jan 2007
Posts: 944

PostPosted: 11.04.2009 17:49    Post subject: Reply with quote

Uskoisin kyllä että kaksipuinen jousi on hyvinkin todennäköisesti keksitty ihan itsenäisesti, ilman vaikutteita..
Kyllä sitä tuli itsekin poikasena katseltua miten kuusen oksat kosteilla keleillä taipuivat ylöspäin. Ja vaikken viisas mies olekaan, niin oletin puun ominaisuuksilla olevan jotain tekemistä asian kanssa. Kostea keli, oksa taipuu ylöspäin, ylä ja alapuolen on pakko olla erilaiset.
Ja tuo asia on varmasti tullut mieleen seuraavaa joustaan suunnittelevalle muinaiselle tunari-jousentekijälle, jonka jouset järjestäen lerpahtivat myötäkäyriksi. "Perhana, saiskos tota mystistä oksien taipumaa käytettyä jotenkin hyväkseen, ettei aina kaikki vittuilisi..?"
Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 18:26    Post subject: Reply with quote

T. Manner wrote:
Keksintö ei ole ollenkaan ilmeinen muuten kuin jälkikäteen.
Niinpä! Parhaat keksinnöt ovat yksinkertaisia.

Quote:
Toimiihan se. Ainakin osan kaudesta.
Niin, jos metsäläisellä on paikka missä pitää jousta kuivana. Pitkillä metsästysreissuilla sellaista tuskin oli tarjolla. Nykyisin ainakin ilmankosteus vaikuttaisi ulkona olevan aina vähintään 60%, paitsi kovimmilla pakkasilla.
Unkarilaisilla oli komposiittijousten aikana yhteiskuntamuoto ja asumuskulttuuri varmaankin aivan eri tasoa, sotajoukkojakin oli ja hevosia.

Epäilisin myös että pienemmästä jousen koosta taitaa oikeasti olla enempi hyötyä tasangoilla ja aukeilla preerioilla jossa joutuu ryömimään matalana pysyäkseen piilossa. Hevosen selässä siitä tietysti on myös hyötyä. Ugrilaiset ja Saamelaiset kaksipuiset jouset olivat miehen mittaisia.
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 19:57    Post subject: Reply with quote

Quote:
Sarvi muuttuu hauraaksi pakkasessa.


Annatko lähteen, en ole tuota koskaan pystynyt mistään löytämään.

Elukoiden villa on samaa keratiinia kuin onttosarvet ja sorkat, villa ei ainakaan tunneta kylmähaurautta. Kuivahauraus kyllä tunnetaan.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 11.04.2009 20:03    Post subject: Reply with quote

Quote:
Niinpä! Parhaat keksinnöt ovat yksinkertaisia.


Aivan eri asia.

Quote:
Pitkillä metsästysreissuilla sellaista tuskin oli tarjolla.


Vrt. laavu ja nuotio, kuivana pysyminen oli aivan yhtä tärkeätä ihmisille, muuten iski hypotermia.

Quote:
Unkarilaisilla oli komposiittijousten aikana yhteiskuntamuoto ja asumuskulttuuri varmaankin aivan eri tasoa, sotajoukkojakin oli ja hevosia.


Hä, eri tasoa kuin mikä? Sikäli kuin muistan niin nyk. unkarilaiset tulivat alueelle n. 900 ainakin puolipaimentolaisina. Tuskin heidän asumuksensa olivat kovin ihmeeellisiä, ainakin rekonstruktiot mitä olen nähnyt ovat aika yksinkertaisia.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Ilkka Seikku



Joined: 17 Jan 2007
Posts: 944

PostPosted: 11.04.2009 20:11    Post subject: Reply with quote

jkekoni wrote:
Sarvi muuttuu hauraaksi pakkasessa.


Onttosarvisten sarveisaineesta rakentuva sarvituppi ei haurastu eikä muutenkaan muutu millään tavoin. Ei edes märkänä.
Olen sarvia keitellyt -25pakkasessa eikä sarvi jäädy tai haurastu. Sarvilevyä pystyy taivuttelemaan kovassa pakkasessakin vaikka pala olisi ollut pakkasessa viikkoja. Lämpöisessä se taipuu helpommin.
Ilmeisesti on joku lämpötila olemassa jossa keratiini alkaa haurastumaan, mutta ulkoilman pakkaset ei riitä. Manner ehkä tietää?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 11.04.2009 20:32    Post subject: Reply with quote

Hyviä kommentteja vaikka eivätkään puolustakaan omaa näkemystäni.

Palaan tuohon Jurin kommenttiin Insulanderin epäilyistä siitä, että tämä Ugrilainen kaksipuinen olisi se puuttuva linkki. Olen täysin samaa mieltä Insulanderin kanssa tässä.

Mielipidettä tukee sekin seikka, että "aikajälki" Mesopotaniasta länteen on täysin selvä ja nuo Vienanmeren löydöt ovat jo ihan kotikulmilla. Olisi jotenkin käsittämätöntä jos se olisi hypännyt tästä yli jättämättä jälkeäkään.

Toisaalta pitää muistaa, että on niin muuallakin käynyt. Japanilaisilla oli jo oma jousensa eivätkä vissiin nähneet mitään syytä vaihtaa sitä mihinkään. En kyllä tiedä varmaksi onko Japanissa käytetty myös sarvijännejousia mutta ainakaan en ole löytänyt niistä mainintoja.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 12.04.2009 00:57    Post subject: Reply with quote

[quote="Ari Rantala"]
Quote:


Simo. Miten noiden inkkarijousten kanssa on? Jännejousiahan inkkareilla oli mutta oliko sarvijännejousia?


Oli sarvijännejousia, mutta ne olivat primitiivisempiä kuin useimmat aasialaiset sarvijouset. Puulistaa jänteiden ja sarvien välissä ei käytetty, vaikka yksi kirjallinen tieto onkin saarnilistan käytöstä jossakin blackfoot-jousessa. Jäykkiä vastakaaria ei myöskään ollut. Jouset olivat C- tai B-kirjaimen muotoisia enimmäkseen, myös klassista sivuprofiilia esiintyi, eli keskusta ja päät vastakaarella. Sarvijousten pituus oli yleensä alle metrin, mutta pisin tietämäni on jotain 120 cm. Jänneselän paksuus oli vähintään puolet lavan paksuudesta. Vaikka jouset olivat todella lyhyitä ne kestivät melko pitkän vedon, eli jousi kääntyi kädessä melkein kaksinkerroin täydessä vedossa. Hyvän sarvijousen hinta saattoi olla jopa 20 hevosta eli keskiluokkaisen perheen koko hevosmäärä (tasangoilla). Sarvijousia käyttäneet intiaanit sanoivat, ettei puujouseen enää tottunut, jos oli käyttänyt pitkään sarvijousta, fiilis oli niin erilainen.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 12.04.2009 01:07    Post subject: Reply with quote

Kyllä Suomessa sataa paljon verrattuna niihin aro- ja autiomaa-alueisiin, mitkä ovat perinteisesti olleet sarvikomposiittien siunattua aluetta. Esim. USA:n suurilla tasangoilla sataa keskimäärin noin puolet siitä mitä Etelä-Suomessa. Keski-Aasian sademääriä en nyt muista ulkoa, enkä tähän hätään ryhdy tarkistamaan, mutta käsittääkseni ne ovat vielä kuivempia alueita. Unkari on marginaalista aluetta puheena olevalle jousityypille, kuten myös nomadismille.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 12.04.2009 01:55    Post subject: Reply with quote

T. Manner wrote:
Quote:
Pitkillä metsästysreissuilla sellaista tuskin oli tarjolla.

Vrt. laavu ja nuotio, kuivana pysyminen oli aivan yhtä tärkeätä ihmisille, muuten iski hypotermia.

Oletko koskaan yrittänyt kuivata märkiä kenkiä laavulla ja nuotiolla?
Minä olen.
Back to top
View user's profile Send private message
Matti Matinpoika



Joined: 07 Jul 2008
Posts: 259
Location: Lammi

PostPosted: 12.04.2009 08:57    Post subject: Reply with quote

Juri wrote:
T. Manner wrote:
Quote:
Pitkillä metsästysreissuilla sellaista tuskin oli tarjolla.

Vrt. laavu ja nuotio, kuivana pysyminen oli aivan yhtä tärkeätä ihmisille, muuten iski hypotermia.

Oletko koskaan yrittänyt kuivata märkiä kenkiä laavulla ja nuotiolla?
Minä olen.


Se on kyllä kohtuullisen hankalaa paitsi jos olosuhteet ovat erityisen hyvät, elikkä kuiva kesäkeli. Tihkussa/sateessa ja talvikeleillä en ole minäkään onnistunut kenkiä kuivattamaan kuin korkeintaan puolikuivaksi.
Jos sen sijaan on tulisijallinen teltta niin homma jo helpottuu. Suomessa on ollut käytössä myös havuista rakennettu kaksoislaavu, ja muita, pykälää työläämpiä puoliväliaikaisia asumuksia (kota, hirsikota).
Tällaisiakin on varmasti eräretkillä rakenneltu tukikohdiksi jos on lähdetty esim tietylle alueelle muutamaksi viikoksi/talvikaudeksi.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 12.04.2009 09:28    Post subject: Reply with quote

Quote:
Oletko koskaan yrittänyt kuivata märkiä kenkiä laavulla ja nuotiolla?
Minä olen.


Olen, eikä se yleensä onnistu, mutta entäs sitten, takki ja villapaita kuivaa hyvin. On jokseenkin hyödytöntä verrata kengän sisustan ja jousen pinnan kuivumisominaisuuksia.

Toisaalta en ole koskaan kokeillut ohuen nurinpäin käännettävissä olevan nahkakengän kuivaamista, mokkasiini tai kallokas.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 12.04.2009 10:13    Post subject: Reply with quote

Yksi asia tuossa ilmastossa on sekin, että puhutaan noin 2000v takaisista ajoista. Minulla ei ole haisuakaan kuinka paljon täällä silloin satoi.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 12.04.2009 14:22    Post subject: Reply with quote

Juu, ja jurtassa jousen kuivaus onnistuu hyvin. Ei edes tarvitse erillistä telinettä, katon kannatipalkit nuotion yllä ovat juuri sopivan malliset. Lämpö pysyy sisällä ja ilma on kuivaa. Tätäkin on sattumoisin tullut kokeiltua. Wink

Joka tapauksessa, päinvastoin kuin yksipuisessa-, jännejousessa tai sarvi/jänne-komposiitissa, kaksipuisessa lylyvatsaisessa jousessa kuivaus/kuivanapito ongelmia ei ole.

Saamelaiset ja muinaisuomalaiset tunsivat lylyn ominaisuudet hyvin. Siitä on tehty reen jalaksia ja vaikka mitä, jopa myös yksipuisia jousia.
Yksipuisessa lylyjousessa ongelmana on tietysti vetolujuus. Jousi ei kärsi kosteudesta mutta saattaa arvaamattomasti hajota kesken metsästysreissun.
Joku neropatti sitten jossain (lännessä tai idässä) keksi lisätä koivua selkään.
Suosionsa sekä levinnäisyytensä johdosta voisi päätellä keksinnön toimineen käyttötarkoitukseensa varsin hyvin, olleen suorastaan ylivertainen muihin sen aikaisiin malleihin verrattuna.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 12.04.2009 19:59    Post subject: Reply with quote

Matti latoo jousiaihioita kuivumaan nuotion ylle. Ulkona oli yöllä kylmää ja kosteaa, sisällä taas kuivaa ja lämmintä. Tähän ei laavussa kykene.
Kodassakin voi olla vaikeaa saada jousi vaaka-asennossa riittävän korkealle.
Kuva on Bulgariasta, jurtta on valmistettu Mongoliassa.
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 12.04.2009 20:56    Post subject: Reply with quote

Quote:
Kodassakin voi olla vaikeaa saada jousi vaaka-asennossa riittävän korkealle.


Ei ongelma, jos on kyse isosta asuntokodasta.

Toisaalta en yhtään halveksu jurttaa, sen muutaman kerran kun olen käynyt sisällä niin vaikutti todella asialliselta kapistukselta. Rakenteiltaan aika fiksulla periaatteella toteutettu.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 12.04.2009 21:21    Post subject: Reply with quote

Muistaisin, että tuo menee aika snadiin kokoon purettuna ja kulki kätsästi mukana. Ei nyt repussa sentään mutta hevosiahan oli.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 13.04.2009 00:15    Post subject: Reply with quote

Juu, kokoon menne ja hevosella kulkee, älyttömän kätevä asumus. Kesähelteillä voidaan myös liepeet kääriä ylös, pakkasilla siitä taas saadaan tiivis ja lämpöinen.

Hevoset, jurtat ja käkkyräjouset kuuluvat samaan elämisen muotoon, kaikki yksityiskohdat tukevat toisiaan. Sama juttu oli taatusti muinaisuomalaisillakin. Pitkä kaksipuinen jousi olisi mielestäni ollut mongolille suhteellisen hyödytön, kuten komposiittijousi ugrilaiselle eränkävijälle.

Nyt kai kuitenkin on kysymys siitä että mikä keksittiin ensin.
Yksinkertaisemmasta monimutkaisempaan mennessä järjestys on ainakin näissä harvinaisen selvä: 1. Yksipuinen jousi 2. kaksipuinen jousi 3. sarvi/puu/jänne-komposiittijousi.
Kaksipuisen jännevahvisteisen Novgorodin jousen voisi sijoittaa ykkösen ja kakkosen väliin. Mutta mihin kohtaan sijoittuu yksipuinen jännejousi?
Onko keksintöjen aikajärjestys välttämättä sama?
Vaikea ainakaan kuvitella että monimutkainen komposiittijousi olisi tuosta vaan rykäisty tyhjästä kasaan, ilman mitään välivaiheita.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 09:29    Post subject: Reply with quote

Ainakin Amerikassa keksintöjen aikajärjestys on selvä: 1) yksipuinen jousi, 2) jännevahvisteinen yksipuinen jousi, 3) sarvijousi.

Lisäksi on muutamia kirjallisia tietoja Novgorodin jousta vastaavista jousista, eli kaksi laminoitua puuta ja selässä jänteitä. Tämä viimeksi mainittu on melko harvinainen, muistan lukeneeni vain havasupaiden ja menomineiden kohdalla tästä jousesta. Amerikassa tämä malli on selvästi kehittynyt yksipuisesta jännejousesta, sillä ei ole mitään yhteyttä sarvijousiin.

Sitten ovat vielä eskimoiden sarvi-jännekaapelijouset, joita pidän suhteellisen uusina juttuina. Kuulunevat vaiheen kaksi periodiin. Sikäläisessä ilmastossa jänteitä ei voinut liimata selkään, joten ne olivat kaapeleina ja puun vaikean saatavuuden vuoksi runkona oli usein karibun tai myskihärän sarvi (tai sarvenpalat, jotka oli harsittu yhteen).
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 13.04.2009 11:07    Post subject: Reply with quote

Hmmm...pitäisiköhän pyknätä sen iänikuisen sadekatoksen sijasta kesäjurtta pihaan...

Alan olla kopiointiteoriani kanssa melko heikoilla mutta jaksan silti vielä hieman inttää Wink

Löydökset muualta lähialueilta: 1000eaa-1800jaa. Lappalaisjousilöydökset skandinaaviasta: Örbyhusin jousi ja sekin jostain 1700jaa tienoilta. Oslon vanhankaupungin kaivauksissa on kyllä löydetty 1200-luvun puolivälin tienoilta olevia jäänteitä kaksipuisista joten vanhempiakin varmasti on.

Hassua muuten etten löydä mistään mitään selkeätä arviota siitä, mihin ajankohtaan tämän kotimaisen mallin keksiminen/kopiointi ajoittuu.

Se, että värkkien säilyvyys on huono ja niitä on varmasti ollut paljon ennenkin tuota 1200-lukua, ei poista sitä tosiasiaa, että komposiittirakenne sarvijänteineen on hitosti tätä kotipuolen värkkiä vanhempi ja olen vahvasti siinä uskossa, että niitä olisi kauppiaiden mukana tänne kulkeutunut. Perustuihan kaupankäynti tuolloin pitkälti vaihtokauppaan ja pidän todennäköisenä, että jousi olisi ollut maksuna riistasta ja nahoista etc.

Yksipuisella jousella ikänsä metsästänyt primiheppu sai käteensä jotain todella "makiaa" ja kopioi. Kyseessä ei siis olisi "luonnollinen jatkumo" yksinkertaisemmasta kehittyneempään vaan oman kulttuurin ulkopuolelta tullut kehittyneempi jousi josta on otettu mallia ja ainakin oivallettu vatsa- ja selkäpuolen eri materiaalien edut.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 12:26    Post subject: Reply with quote

Rantala arveli tuolla threadin alussa että mutua on näissä hommissa aina paljon, kiistattomia todisteita kun ei ole. No, radiohiiliajoitettu jousen lylyvatsa on mielestäni kiistaton todiste. On mielenkiintoista, että yhtään lylyvatsaa ei ole ajoitettu rautakauden loppua vanhemmaksi, vaikka vanhemman rautakauden ja aiemman esihistorian muuntyyppisiä jousia tunnetaankin. Monipuisen jousen laaja levikki viittaa pitkään esihistoriaan, mutta ei sitä todista. Kerta kaikkisen hyvä innovaatio voi levitä kovallakin vauhdilla kulttuurisesti melko yhtenäisellä, kauppareittejä risteilevällä alueella, kuten Pohjois-Euraasian taiga- ja tundravyöhykkeellä. Alue on laaja, mutta jo kampakeraamisella kivikaudella on Uralin takaa tullut reenjalaksia ja korulusikoita Suomeen saakka. Kyllä kuormaan mahtuu jäkkärä tai parikin.

"Kumpi oli ensin"-kinastelu haiskahtaa vähän tunkkaiselta diffusionismilta. Rinnakkaiskehitys, eli saman periaatteen tai käytänteen omaksuminen itsenäisesti eri alueilla, on monasti parempi selitysmalli. Lopullisessa muodossaan pohjoiseuraasialainen monipuinen jousi mielestäni lainaa ihan selvästi eteläisempiä komposiitteja. Mutta ajatus liimata samaan kaareen eri matskuja voi olla ikivanhaa paralleelikehitystä eri puolilla Euraasiaa. Sarvikomposiiteista on todisteita 2500 eaa. alkaen, lylyvatsoista n. 900 jaa. alkaen. Todisteiden valossa monipuinen jousi on manner-Euraasiassa paljon nuorempi keksintö kuin sarvijännekomposiitti.

Ei sarvikomposiitit syntyneet Mesopotamiassa tyhjiössä. Alueella oli laajaa puutavarapulaa ja mm. huonekaluteollisuudessa otettiin käyttöön erilaisia laminaattirakenteita, materiaaleja yhdisteltiin ennakkoluulottomasti. Siitä oli luontevaa lähteä liimaamaan jousiakin kasaan kimmoisista proteiininkappaleista vaikka monipuista jousta ei olisi koskaan nähtykään.

Parituhatta vuotta sitten Suomessa oli erityisen kosteaa ja viileää. Subatlanttinen kausi on ilmastollisesti huonoin jakso koko jääkauden jälkeisessä Suomessa. Ajanlaskun vaihteen molemmin puolin koettiin vielä kaksi erillistä ympäristökatastrofia, jolloin mm. männyn kasvu pysähtyi kokonaan. Viimeisten jalopuulehtojen näivettyessä, soiden levitessä ja veden vihmoessa oli Pohjolassa otollinen maaperä lylyvatsaisen jousen käyttöönotolle. Vähän niinku raudan käyttöönotto: hiffattiin, että omasta rutakosta saa metallia, joka on parempaa kuin kallis tuontipronssi ja raudankäyttö levisi nopeasti yli maan. Siitä, tapahtuiko monipuisen jousen käyttöönotto tuolloin ei tosin ole mitään todisteita.
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 13.04.2009 14:20    Post subject: Reply with quote

Quote:
Kerta kaikkisen hyvä innovaatio voi levitä kovallakin vauhdilla kulttuurisesti melko yhtenäisellä, kauppareittejä risteilevällä alueella, kuten Pohjois-Euraasian taiga- ja tundravyöhykkeellä. Alue on laaja, mutta jo kampakeraamisella kivikaudella on Uralin takaa tullut reenjalaksia ja korulusikoita Suomeen saakka. Kyllä kuormaan mahtuu jäkkärä tai parikin.


Varsinkin kun levittämiseen ei tarvita kuin periaatteen levitys, ei tarvi viedä edes kapuloita paikasta toiseen.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 13.04.2009 14:31    Post subject: Reply with quote

Tuota voisi sanoa jo aika hyväksi yhteenvedoksi. :rock:

Staattiset "korvat" minua vaan vieläkin ihmetyttävät ja kummastuttavat. Pitkässä kaksipuujousessa niistä ei luulisi olevan erityistä tehollista etua, pikemminkin vain lisäävät kärkien massaa, suuritöisiäkin ovat. Luulisi toisaalta että niissä on todella ollut jotain rakenteellisesti välttämätöntä koska ovat sellaiset kuitenkin lisänneet.

Minulla ei vieläkään ole lylyä mutta ajattelin silti kokeilla tuota Ugrimallia myötäkäyrän katajan puolikkaalla ja pihlajaselällä.
Kun liimaan palat yhteen, niin saan jo automaattisesti aikamoisen refleksin lavan taipuviin osiin. Korvat lisäämällä vastakäyryys kasvaa jo melko tolkuttomaksi. Jousesta tulee erittäin hankala tilleröitävä ja vaarana on että se alkaa taipua sivusuuntaan.
Pitäisiköhän joustaa vääntää liimauksen yhteydessä "Perry-defleksille"? Sekin tuntuisi oudolta.
Kaksipuisista jousista näkemissäni kuvissa sivuprofiili on korvia lukuunottamatta suhteellisen suora. Onko niissä hirmuisesti settiä, vai mistä ihmeestä on kysymys?
Back to top
View user's profile Send private message
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 15:47    Post subject: Reply with quote

Kyl maar pitkät sakarat tasoittaa pitkänkin jousen vetoa. Monissa siperialaisjousissa on kovasti kärkitoiminen tilleri joka stakkaisi pahasti ilman sakaroita. Siperialaiset nuolet, ihan kuten norjansaamelaisetkin, ovat järkyttävän raskasta pulikkaa. 60 grammaa on normaali piilin paino. Kärkimassa ei ehkä paljoa vaikuta kun nuoli on tarpeeksi raskas.

Oma hypoteesini on, että sakaroilla on saatu tasainen veto ja sitä kautta raskaaseen nuoleen suht hyvä ja ennen kaikkea stabiili heitto vetopituuden vaihtelusta huolimatta, joka on Pohjolan oloissa, milloin poropeski päällä ja pakkasen kangistamana, milloin kesähelteillä sorsajahdissa ollut lienee suurta. Varsinkin ammuttaessa riistaa puuhun jyrkässä kulmassa paksuissa vaatteissa veto lyhenee tosi paljon. Vastakaarinen ja -käyräinen jousi on parantanut osumatarkkuutta, vaikka sitä ei t-paita päällä nurmikentällä ampuessaan uskoisikaan.

Siperialaisjousissa esiintyy suorahkoa profiilia, myötäkäyräksi väsynyttäkin mutta myös tiukkoja refleksejä. Esim. Kunstkameran kokoelmissa on n. 160-senttisiä jousia, joissa on sakarat mukaanluettuna tuollaiset 6+ tuumaa vastakäyryyttä, kaarella ei leveyttä kuin ~40 mm ja jousi linjauksiltaan virheetön. Kovan luokan ammattilaisen tekemää shittiä. Ei ihme että Jenisein varrella tehtyjä jousia kaupattiin Taimyrilla asti. Läheskään joka jannu ei pystynyt tekemään hyvää monipuista itselleen.

Kuten museojousten tapauksessa globaalisti, myötäkäyryys on usein jälkeenpäin syntynyttä, kun kokoelmajousia on jemmattu ties missä vuosikymmeniä jänteeltä purkamatta.


Last edited by Tuukka Kumpulainen on 13.04.2009 16:03; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 13.04.2009 15:56    Post subject: Reply with quote

Mun suosikkiteoriani tossa jutussa on materiaalilähtöinen. Tarpeeksi pitkää sarvea ja jännettä ei ihan helposti saanut ja jäppiset tekivät siksi lyhyen joustavan osan johon matskut pituudeltaan riittivät ja hoitivat vedosta uupuvat tuumat sakaroilla. Tää on siis ihan mutua.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 16:07    Post subject: Reply with quote

Kaksipuisia jousia ei voi todistaa sarvikomposiittien "kopioiksi" pelkästään sillä, että jälkimmäisistä on vanhempia arkeologisia todisteita. Vastaavasti vanhimmat todisteet kalaverkoista ovat Laatokan Karjalasta, mutta se ei tarkoita, että kalaverkot olisi keksitty Suomessa. Maailman vanhimmat keramiikkalöydöt ovat Japanista, mutta ne eivät välttämättä ole absoluuttisesti maailman ensimmäisiä keramiikka-esimerkkejä. Luetteloa voisi jatkaa loputtomasti. Arkeologiset todisteet todistavat yleensä vain sen, että jotakin on jostain löydetty. Löydöt ovat sattumanvaraisia.

Mesopotamian kuivassa ilmastossa todisteet sarvikomposiiteista säilyvät paremmin kuin todisteet puujousista Siperiassa. Lisäksi Mesopotamia on suhteellisen rajattu alue, jota kaikkien ilmansuuntien arkeologit ovat jatkuvasti pöyhineet 1800-luvulta alkaen. Eikä Siperiassa ole hallitsijoiden kivisiä steeloja, joihin olisi ikuistettu jousiurotyöt.

Vaikka sarvikomposiitit Mesopotamiassa olisivat vanhempia kuin kaksipuiset jouset Siperiassa, niin näiden välillä ei tarvitse olla mitään geneettistä yhteyttä. Ihmiset eivät useinkaan omaksu aivan toisenlaisen kulttuurin keksintöjä pelkästään siksi, että tietävät niiden olevan olemassa. Eivät USA:n itävaltioidenkaan intiaanit omaksuneet jännejousia, vaikka epäilemättä tiesivät niiden olemassaolosta. Kauppayhteydet olivat jo kauan ennen eurooppalaisten tuloa ulottuneet Kalliovuorille saakka. Idän intiaanit eivät ajatelleet, että "läntiset jouset ovat makeita, mutta eivät toimi meidän ilmastossamme, joten tehdäänpä oma versio samasta jousityypistä ja liimaillaan vaikka pihkalla jotain kasvikuituja jousten selkään". Idässä oli paljon hyvää jousipuuta, eikä mitään tarvetta ryhtyä leikkimään vahvikkeiden kanssa.

Siperiassa ryhdyttiin tekemään yhdistelmäjousia, koska siihen oli jokin pakko. Ilmastonmuutos kylmempään ja kosteampaan suuntaan on hyvä selitys. Jos hyvät puut katoavat tai käyvät harvinaisiksi, on pakko pärjätä huonommilla. Tuskinpa eskimotkaan väsäilivät hiukan säälittävän näköisiä karibu-kaapelijousiaan siksi, että halusivat matkia hienompia aasialaisia sarvikomposiitteja.

Pohjoisia kaksipuisia jousia on tutkittu niin vähän ja juuri kenelläkään tutkijalla ei ole ollut käytännön kokemusta näistä jousista, joten älykäs keskustelu näistä peleistä on aika vaikeaa. Voidaan vain spekuloida sitä ja tätä. Aivan ensimmäiseksi pitäisi kerätä yksiin kansiin olemassa oleva venäläinen perustutkimus, eli mitä kaikkea on löydetty ja mistä. Nämäkin tiedot ovat levällään kielimuurin takana.
Back to top
View user's profile Send private message
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 16:18    Post subject: Reply with quote

Mutta lyhyistä sarvista koottujen sarvikomposiittien sakarat eivät kerro miksi pitkistä puista tehdyissä pitkissä puujousissa oli sakarat, ellei monipuista jousta pidetä suorana myöhäisten sarvikomposiittien kopiona, samalla tavoin kuin esim. tiettyjä neoliittisia kivikirveitä, joihin on muotoiltu valinsauma kun esikuvana olleissa kuparikirveissäkin sellainen oli.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 16:43    Post subject: Reply with quote

Tuukka Kumpulainen wrote:
Mutta lyhyistä sarvista koottujen sarvikomposiittien sakarat eivät kerro miksi pitkistä puista tehdyissä pitkissä puujousissa oli sakarat, ellei monipuista jousta pidetä suorana myöhäisten sarvikomposiittien kopiona, samalla tavoin kuin esim. tiettyjä neoliittisia kivikirveitä, joihin on muotoiltu valinsauma kun esikuvana olleissa kuparikirveissäkin sellainen oli.


Kivikirveiden valinsauma on pelkkä demonstratiivinen piirre, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä. En tiedä, ovatko pitkien puulaminaattien sakarat vastaava ilmiö. Ei ole käytännön kokemusta näistä jousista. Luulen kuitenkin, että sakaroista on käytännön hyötyä.

Kaikissa puulaminaateissa ei ole sakaroita ja on melko loogista olettaa, että po. jousityypillä on pitkä esihistoria takanaan ja että sakarattomat mallit ovat vanhimpia ja sakaralliset ovat tulleet myöhemmin. Sakara-idea on voitu saada sarvikomposiiteista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko yhdistelmäidea olisi sitä perua.
Back to top
View user's profile Send private message
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 17:17    Post subject: Reply with quote

Totta, Simo.

Sanavalintani oli varmaan huono. Vähien löytöjen valossa ei tosiaan voi todistaa keksintöjen ikäjärjestystä. Mutta todisteita on vain komposiitin vanhemmuudesta, kaikki muu on mutua. Arkeologiassa pelataan löydöillä ja niistä saaduilla suppeilla faktoilla, koska muutakaan ei ole. Hypoteeseja voi aina toki esittää. "Monipuisen jousen täytyy olla vanhempi kuin komposiitin koska se on yksinkertaisempi" ei ole hääppöinen hypoteesi. Etelä-Afrikassa käytettiin viisi tuhatta vuotta sitten B-profiilisia jousia. Nykyisin siellä käytetään jousina lähes tilleröimättömiä, kuorittuja oksia.

Aika tyly tuomio löytöjen sattumanvaraisuudesta. Arkeologista tutkimusta tehdään valtavasti ja kaivaen tarkalleen sieltä mistä löytöjä voi huolellisen inventoinnin perusteella odottaa. Ei jotain varhaisneoliittisia asuinpaikkoja ole edes maailmanlaajuisesti määrättömästi. Maailman varhaisimpia keramiikkoja on etsitty sukupolvien ajan koko lailla "läpitunkevasti": asuinpaikka kaivetaan kerros kerrokselta läpi steriiliin maahan asti ja kaikki otetaan talteen (keramiikka säilyy äärimmäisen hyvin). Kun kymmenien vuosien globaalin tutkimuksen ja tuhansien keramiikka-ajoitusten jälkeen voidaan todeta Japanista löytyvän maailman varhaisin keramiikka eikä haastajaa löydy vuosiin, perustuu se vähän enempään kuin sattumanvaraisuuteen.

Jotkut löytötyypit kyllä ihan oikeasti peilaa enemmän tutkimustilanteen luomaa harhaa kuin muinaisia tosiasioita. Pohjoiseuraasialaiset puujouset on ehkä yksi näistä. Lähi-Idän ja Etelä-Siperian ensimmäiset komposiitit ovat vaan niin varhaisia, että minun on vaikea kuvitella monipuista jousta niitä vanhemmaksi. 4500 vuotta sitten taigalla elettiin syvällä kivikaudessa. Koivun ja lylyn liittäminen voitiin keksiä täysin riippumatta sarvi-jännekokeiluista, ehkä joskus varhaismetallikaudella. Voi olla, että sakaralliset monipuiset tulivat vasta rautakauden lopulla mistä vanhimmat ajoitetut, alunperin sakaralliset lylyvatsatkin ovat. Sakaroiden lainaaminen komposiitintekijöiltä on minusta luontevampi selitys kuin kotoperäinen siyah-innovaatio.

Olen vähän eri mieltä Mantereen kanssa "kapuloiden kuljettelun" tarpeellisuudesta. Ihan pelkkien kauppamiesten juttujen perusteella en usko syrjäseutujen eränkävijöiden lähteneen villeihin kokeiluihin perustoimeentulon saralla. Kyllä käteen on pitänyt saada uudenlainen työkalu, joka on niin vakuuttavasti parempi kuin vanha, että innovaatio juurtuu. Jousten kulkeutuminen pitkienkään matkojen päästä ei ole mikään epärealistinen skenaario.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 13.04.2009 18:24    Post subject: Reply with quote

Tuukka Kumpulainen wrote:
Totta, Simo.

Sanavalintani oli varmaan huono. Vähien löytöjen valossa ei tosiaan voi todistaa keksintöjen ikäjärjestystä. Mutta todisteita on vain komposiitin vanhemmuudesta, kaikki muu on mutua. Arkeologiassa pelataan löydöillä ja niistä saaduilla suppeilla faktoilla, koska muutakaan ei ole. Hypoteeseja voi aina toki esittää. "Monipuisen jousen täytyy olla vanhempi kuin komposiitin koska se on yksinkertaisempi" ei ole hääppöinen hypoteesi. Etelä-Afrikassa käytettiin viisi tuhatta vuotta sitten B-profiilisia jousia. Nykyisin siellä käytetään jousina lähes tilleröimättömiä, kuorittuja oksia.

Aika tyly tuomio löytöjen sattumanvaraisuudesta. Arkeologista tutkimusta tehdään valtavasti ja kaivaen tarkalleen sieltä mistä löytöjä voi huolellisen inventoinnin perusteella odottaa. Ei jotain varhaisneoliittisia asuinpaikkoja ole edes maailmanlaajuisesti määrättömästi. Maailman varhaisimpia keramiikkoja on etsitty sukupolvien ajan koko lailla "läpitunkevasti": asuinpaikka kaivetaan kerros kerrokselta läpi steriiliin maahan asti ja kaikki otetaan talteen (keramiikka säilyy äärimmäisen hyvin). Kun kymmenien vuosien globaalin tutkimuksen ja tuhansien keramiikka-ajoitusten jälkeen voidaan todeta Japanista löytyvän maailman varhaisin keramiikka eikä haastajaa löydy vuosiin, perustuu se vähän enempään kuin sattumanvaraisuuteen.

Jotkut löytötyypit kyllä ihan oikeasti peilaa enemmän tutkimustilanteen luomaa harhaa kuin muinaisia tosiasioita. Pohjoiseuraasialaiset puujouset on ehkä yksi näistä. Lähi-Idän ja Etelä-Siperian ensimmäiset komposiitit ovat vaan niin varhaisia, että minun on vaikea kuvitella monipuista jousta niitä vanhemmaksi. 4500 vuotta sitten taigalla elettiin syvällä kivikaudessa. Koivun ja lylyn liittäminen voitiin keksiä täysin riippumatta sarvi-jännekokeiluista, ehkä joskus varhaismetallikaudella. Voi olla, että sakaralliset monipuiset tulivat vasta rautakauden lopulla mistä vanhimmat ajoitetut, alunperin sakaralliset lylyvatsatkin ovat. Sakaroiden lainaaminen komposiitintekijöiltä on minusta luontevampi selitys kuin kotoperäinen siyah-innovaatio.

Olen vähän eri mieltä Mantereen kanssa "kapuloiden kuljettelun" tarpeellisuudesta. Ihan pelkkien kauppamiesten juttujen perusteella en usko syrjäseutujen eränkävijöiden lähteneen villeihin kokeiluihin perustoimeentulon saralla. Kyllä käteen on pitänyt saada uudenlainen työkalu, joka on niin vakuuttavasti parempi kuin vanha, että innovaatio juurtuu. Jousten kulkeutuminen pitkienkään matkojen päästä ei ole mikään epärealistinen skenaario.


Ei minusta ole mitenkään huonoa olettaa yksinkertaisemman ilmiön olevan vanhempi, vaikka se ei kaikissa tapauksissa näin menekään. On parempi olettaa T-Fordin olevan yksinkertainen kantamuoto ja Bentleyn myöhempi kehitelmä kuin päin vastoin. Myöskään ei kannata olettaa, että hevoskärryt olisivat "köyhän miehen" versio T-Fordista. Oletan, että Mesopotamiassakin on ollut kaksipuisia jousia ennen sarvikomposiitteja, vaikka näistä ei liene säilyneitä todisteita.

Etelä-Afrikassa elettiin 5 000 vuotta sitten erilaisissa olosuhteissa kuin 1900-luvun Namibin aavikolla. Jousta tarvittiin metsästyksen lisäksi sotimiseen. 1900-luvun bushmannien risujousi on pelkkä metsästysase, jonka tärkein piirre on myrkyn käyttö. Tuo peli ei toimisi taisteluvälineenä, jos vastapuoli käyttäisi "normaaleja" jousia leikkurikärkisine sulitettuine nuolineen. Olosuhteita ei siis voi suoraan verrata toisiinsa. 1900-luvun jousi ei ole entistä huonompi, se on vain sopeutuma erilaisiin oloihin.

Arkeologien uutteruudesta ja systemaattisuudesta huolimatta tieteen haltuun tulleet löydöt ovat vain pieni osa kokonaisuudesta. Löytöjä tuhoutuu ja tuhotaan vaikka kuinka paljon ilman että niitä on päästy tutkimaan. Keramiikan tapauksessa ei tarvita kuin yksi japanilaisia vanhempi löytö jostain muualta, kun kuva on jo toisenlainen. Sama juttu jousten kohdalla. Yksi Mesopotamiaa vanhempi kaksipuinen suolöytö Siperiasta muuttaa tilanteen. Näin on tapahtunut ennenkin arkeologian historiassa. Nykyään esim. tiedetään, että maailman vanhimmat pyramidit on tehty Amerikassa. Minun keskikouluaikoinani virallinen oppi meni niin, että vanhimmat olivat Egyptissä tai ainakin ns. Vanhassa maailmassa. Ja amerikkalaisten yleisesti oletettiin saaneen tässä suhteessa vaikutteita ulkoa.

Olen samaa mieltä, että sakarat ovat todennäköisesti tulleet laminaattipuujousiin sarvikomposiiteista. Ainakin ne vastakaaret, jotka ovat saman näköisiä kuin komposiittien siyahit. Elastinen vastakaari taas on todennäköisesti Aasiankin puolella vanhempi ilmiö kuin sarvikomposiitit.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 13.04.2009 18:55    Post subject: Reply with quote

Quote:
Olosuhteita ei siis voi suoraan verrata toisiinsa. 1900-luvun jousi ei ole entistä huonompi, se on vain sopeutuma erilaisiin oloihin.


Lause irrallaan asiayhteydestä...tätä ei pitäisi harrastaa mutta...

Tuohan tukee ajatusta, että myös lappalaisjousi olisi sopeutuma erilaisiin olosuhteisiin.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Martti Auer



Joined: 27 Jul 2004
Posts: 2043
Location: takapajula

PostPosted: 13.04.2009 19:51    Post subject: Reply with quote

[quote="Ari Rantala"]
Quote:
Ihan unohdin, että Auerhan luo omaa historiaansa puhtaasti oman logiikkansa keinoin ja skippaa tässä olemassa olevan historian ja siitä tehdyt tutkimukset ja julkaisut kevyesti sivuun.

Siinä mielessä tämä on kyllä otollinen aihe tehdä mitä hyvänsä loogisia ja epäloogisiakin johtopäätöksiä kun varmaa tietoa on niin pirun vähän Wink


Tietoa on varmaan aiheesta tutkittu vähän, jolloin asiasta löytyy vaikka mitä eri mielipiteitä. Sen takia asiasta on varmaan tehty paljon vääriä johtopäätöksiä, epäloogisin keinoin. Rantala on tässä itse keksimässä uudestaan Tarua Sormusten Herrasta, jne.

Tiedä sitten mihin tuo Rantalan väite perustuu, että luon oman historiani puhtaasti oman logiikkani keinoin ja skippaan...

Logiikanhan on jollekin perustuttava tai tarkoittaako Rantala että olen luomassa tässä fantasiaa, tai eikö Rantalaa miellytä jotkut tosiseikat.

On varmaan aika luonnollista että tutkijat turvautuvat johonkin vanhaan, kun nämä tutkivat jotakin uutta, ei osata selittää lyly-yhdistelmää, jolloin turvaudutaan siinä joihin kauppareitteihin ym., joista on totuttu kirjoittamaan aiemminkin, jne. Niin sen pitäisi olla.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 13.04.2009 20:34    Post subject: Reply with quote

Quote:
Olen vähän eri mieltä Mantereen kanssa "kapuloiden kuljettelun" tarpeellisuudesta.


Tuolloin oli luultavasti melkoinen määrä jousenteon rautaisia ammattilaisia. Vertaan vain nykypäivään, jolloin toiselle ammattilaiselle ei aina tarvitse kuin vähän vihjata, että noinkin voi tehdä ja se riittää. Minulla on monasti sellainen tunne ettemme osaa aivan oikein arvosta mennyttä osaamista ja siihen liittyvää ammattitaitoa ja tietämystä. Lisäksi ihmiset silloin eivät olleet ainakaan tyhmempiä kuin me, joskin kokonaistiedon määrä hyvinkin saattoi olla pienempi.

TLM
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset All times are GMT + 3 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group