toni
Joined: 31 Dec 2004 Posts: 1453 Location: aurajoki
|
Posted: 20.10.2010 13:33 Post subject: |
|
|
Pari mehukasta Kauppalehden arvostelun perusteella, tuoresta, toisesta painoksesta: Aitoa ruokaa kirjasta. Vilkaskaa vähintään tuo koiranruoka juttu tuolta alempaa...
Näin ruokateollisuus vedättää
(Sakari Nupponen, Taloussanomat 16.10.2010)
Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Pian ilmestyvä kirja paljastaa, mitä
suomalainen ruoka todella sisältää.
Et todellakaan taida tajuta, mitä syöt. Uusi, maanantaina kauppoihin tuleva kohukirja paljastaa elintarviketeollisuuden hurjat vedätykset myös
Suomessa.
Uusi Aitoa ruokaa -kirja (Atar) käy rajuin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden kimppuun. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt kohua aiheuttanut teos Valhe lautasella.
Hyökkäyksen kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.
Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.
Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.
Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja kärkiryhmässä ovat toimineet muun muassa pietarsaarelainen lihanjalostaja Snellman, Ruotsista makkaratehtaan ostanut STC-Meat sekä vähittäiskaupassa toimiva Eat&Joy Maatilatori(oma lisäys: myös Vataja).
Suomalaisten uppiniskaisuutta kirjassa jaksetaan ihmetellä isosti:
Suomen Kuluttajaliitto kertoi toukokuussa, että HK ja Atria myyvät hampurilaisina ja jauhelihapihveinä pihvejä, jotka sisältävät pääasiassa kananlihaa ja -nahkaa.
Toukokuussa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira totesi, että tuotteiden myynti näillä nimillä on harhaanjohtavaa ja laitonta. Kirjan painoon mennessä runsaat sata päivää myöhemmin samat tuotteet olivat edelleen myynnissä lähes kaikissa ruokakaupoissa.
Miten tämä on mahdollista, kirjan suomalainen kustantaja Thor-Fredric Karlsson kysyy.
Kenen on sitten lopulta vastuu, kirja vääntää asian rautalangasta näin, tosin esimerkki tulee Ruotsista:
Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita, joita ei sallita koiranruoassa. Svenska Dagbladetin kuluttajatoimittaja Henri Ennart pyysi kommenttia Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä. Sen ruoka-asiantuntija vastasi
näin: Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.
Nilssonin mukaan selvemmin sitä ei voi sanoa: Me voimme valita;)
Katso mitä kaikkea pistät suuhusi:
(esimerkkejä Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010)
Alkuperäine puffi oli pullollaan toinen toistaan sekopäisempiä raaka-aineiden prosessointi ja tuote nimi kusetuksia. Tossa hommassa menee oma ja lasten terveys. |
|