Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Japanilaiset kyodo-jouset

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Kyudo?
Guest





PostPosted: 19.01.2007 08:55    Post subject: Reply with quote

Entäpä onko koskaan metsästetty näillä japanilaisilla kyudo jousilla? Minä luulisin että on? Onko missään neuvoja sellaisen tekemiseen,koska tuntuu olevan noin vaikeaa komposiitin teko vaikka osaisikin jousia tehdä.
Back to top
Ilkka Seikku



Joined: 17 Jan 2007
Posts: 944

PostPosted: 19.01.2007 10:54    Post subject: Reply with quote

Varmasti on metsästetty.(tuskin soveltuu suomen metsiin)
Yumi jousen teossa tulet kuitenkin luultavastikin törmäämään samankaltaisiin ongelmiin kuin komposiittienkin kanssa. En ole ikinä yumia tehnyt joten en ainakaan omiin kokemuksiin pohjautuen voi sanoa juuta enkä jaata.
Kokeile tehdä, sillä se selviää.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jkekoni



Joined: 01 Jan 2005
Posts: 2834
Location: Espoo

PostPosted: 19.01.2007 12:26    Post subject: Reply with quote

Tässä puhuttiin Sarvijännejousista.

Kokopuisia tai puu-bambu komposiitteja ovat monetkin täällä tehneet. Itselläni on ensimmäinen toimiva BulletHikkorijousi melkein valmis.

Se mitä itse olen lukenut Kyodo jousista, kyseessä on ihan tavallinen puu-bambu komposiitti(yleensä) tai yksipuinen jousi(vähemmän käytetty), joka on yliptkä ja epäsymmetrinen, sekä kapea paksu ja sitä käytetää pitkällä vedolla.

Perinteinen tapa tehdä tollainenon käytää köyttä ja kiiloja, mikä tuntuu erittäin hankalalta, joskaan ei ole kokeillut.

Itse tekisin ton mielummin tekemällä puusta kehikon, jolle pakottaisin puut liimapuristemilla ja kiinnitäisin materiaalit auton sisäkumilla. Liimaamiseen Cascon 24h epoksia.

Perinteiset materiaalit ovat Bambu ja mulperipuu. Bambua kyllä saa, mutta hinta on korkea ja laatu vähän mitä satuu. Mulperipuuta pitäisi tilata varmaan netistä. Käs

Vastaavan muotoista jousta voisi tehdä yhtä hyvin kaksipuisena joistain helposti saatavista jousi puista. Olisiko se enää kyodo jousi, on sitten toinen juttu. (Suurin osa harrastavista käyttää käsitääkseni nykyaikana lasikuitua)
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 19.01.2007 12:58    Post subject: yumi Reply with quote

Japanilaisen pitkäjousen eli yumin voi tosiaan tehdä yksipuisenakin versiona. Bambu-puukomposiitit ovat vasta vajaan tuhannen vuoden ikäinen ilmiö Japanissa. Aiheesta on näillä sivuilla kirjoitettu aikaisemminkin. Yksipuiset yumit tehtiin usein suuren puun oksasta, josta saatiin valmiiksi vastakäyrä aihio.
Back to top
View user's profile Send private message
Guest






PostPosted: 19.01.2007 16:49    Post subject: Reply with quote

Kiitos kaikille! Smile
Back to top
Guest






PostPosted: 19.01.2007 20:20    Post subject: Reply with quote

PS, saako Kyudo jousia ostettua mistään?
Back to top
wilskman



Joined: 28 Sep 2006
Posts: 56

PostPosted: 21.01.2007 13:35    Post subject: Reply with quote

Ainakin Farrisin "The Heavenly Warriorsin" mukaan puusta ja bambusta valmistettu yhdistelmäjousi olisi tunnettu Japanisa jo neoliitisella kivikaudella (10 000-300 eKr). Ajatus, että kyseessä olisi vain 1000 vuotta vanha keksintö, perustuu hänen mukaansa siihen, että eräässä temppelissä on säilynyt 700-luvulla jKr valmistettuja yksipuujousia. Molempia jousityyppejä on kuitenkin voitu käyttää rinnakkain.

Myös Rausing mainitsi muistakseni Japanista löydetyt 2000-luvulla eKr yhdistelmäjousten kappaleet. Arkeologiset löydöt ja muut lähteet ovat tietysti varsin tulkinnanvaraisia ja asiasta voitaneen väitellä ikuisesti. Uskon kuitenkin, että japanilaisilla on ollut käytössään yhdistelmäjousi jo ensimmäisellä vuosituhannella jKr. He nimittäin kopioivat tavan taistella ratsastavina jousimiehinä mannermaalta. Miksi samalla ei omaksuttu taistelutapaan loistavasti soveltuvaa sarvi-jänne-puujousta? Luultavasti koska heillä oli jo valmiiksi oma tehokas yhdistelmäjousityyppi.
Back to top
View user's profile Send private message
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 21.01.2007 16:40    Post subject: Reply with quote

Bambusta laminoitu ns. Korekawan jousi on ajoitettu 4600 vuotta vanhaksi, eikä ajoitus ole tietääkseni kiistanalainen. Kyseessä on kahdesta bambunsuikaleesta yhteenpantu lyhyt, suora jousi, eli melkoinen ero lukuisista bambun- ja mulperinkappaleista kasattuihin, pitkiin ja kurvikkaisiin yumeihin siinä kuitenkin on.

Yksipuista monimutkaisempiakin jousia käyttäneissä kulttuureissa lähes järjestään myös yksipuiset säilyivät käytössä, yksipuinen kun on tietyssä mielessä se ylivoimaisesti tehokkain jousimalli. Näin on varmasti ollut myös Japanissa, vaikka laminaattiyumista tulikin valtajousi.

Olen nähnyt niin kovia lukuja nykyisten tauluyumien heitosta, että uskon lopullisen muotonsa saavuttaneen, karaistusta bambusta tehdyn sotajäykkyisen japanilaisjousen vastanneen teholtaan hyvinkin sarvijännekomposiitteja. Ja kun bambupintainen, lakattu jousi kestää kosteutta ja sen vaihtelua huomattavasti paremmin kuin eläinperäiset jouset, on sen käytölle sateisessa Japanissa ollut hyvä syy.

Paljon gloriaa on jaettu komposiittien tekijöille työnsä haasteellisuuden pohjalta, mutta kun perinnekäsityökaluilla ollaan hommissa, en näkisi hyvän yumin tekoa ainakaan yhtään vähäisempänä saavutuksena. Japanilaisilla oli todennäköisesti parempi puutekninen tietotaito tällaisen jousen tekoon kuin millään muulla aikalaisporukalla.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 22.01.2007 11:00    Post subject: yumi Reply with quote

Ehkä parinkymmenen viime vuoden aikana on tehty uusia löytöjä, mutta Hans Joachim Steinin kirjan "Kyudo, The Art of Zen Archery" (1988) mukaan komposiittijousia alkaa ilmestyä vasta Heian-kaudella (794-1192) 1000-luvun alussa. Näissä jousissa vain selkä oli bambua, loppu yhtä puuta. Nämä jouset olivat vielä prototyyppejä, valmistustekniikka oli kehittymätöntä ja siksi kopmposiittien kestävyys oli huono. Komposiittien lastentaudit saatiin poistetuksi vasta Gempei-sodan aikana 1180-1185 ja sitä seuranneella Kamakura-kaudella 1185-1333.

Tietysti primitiivisiä komposiitteja on voinut olla paljonkin aikaisemmin, mutta tällaiset yksittäiset löydöt tuskin kumoavat sitä tietoa, että komposiittien rooli kasvoi merkittäväksi vasta 1100-luvulla. Olihan höyrykoneitakin jo antiiikin Roomassa, mutta niistä tuli merkittävä ilmiö vasta 1700-luvulla.
Back to top
View user's profile Send private message
wilskman



Joined: 28 Sep 2006
Posts: 56

PostPosted: 31.01.2007 22:31    Post subject: Reply with quote

Rausingin kirjahan kirjoitetiin jo 1969 ja Farris, joka on vuodelta 1992, viittaa 1975 kirjoitettuun tutkimukseen. Se on valitettavasti japania. Tämä viittaisi siihen, että löydöt ovat tulkinnanvaraisia - edellyttäen, että Stein on tuntenut kunnolla jousen historiassa Japanissa käydyn keskustelun eikä vain nojanut joihinkin vanhoihin läntisiin tutkimuksiin. Japanilaisista taistelutekniikoista yms. on kirjoitettu paljon, mutta kunnon tutkimusta on vähän.

Japanilainen yhdistelmäjousi yhdistetään luonnollisesti samuraihin, joiden katsotaan ilmestyneen 1000-luvulla. Tämä on voinut vaikuttaa tulkintoihin heidän käyttämiensä varusteiden synnystä. Farris ja eräät muut tutkijat näkevät kuitenkin varsin selkeän japanilaisten ratsujousimiesten jatkumon aina 500-luvulta jKr ja yhdistelmäjousi voi luonnollisesti olla vieläki vanhempaa perua.
Back to top
View user's profile Send private message
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 01.02.2007 20:25    Post subject: Reply with quote

Japanin jouset http://www.perinnejousi.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=27

Yumi bows http://www.yumi-bows.com/

The Kyudo Project Incorporated http://eclay.netwiz.net/

Yksinkertainen keppi Woodbows.com http://woodbows.com/yumi.html

Quote:
These highly developed, asymmetrical bows (yumi) retain the simplicity, strength, and natural dignity of bamboo. The central core of the bow is a composite of bamboo and hardwood strips; bamboo laminations strengthen the back and belly. The bow is over 7? in length (varies with draw length) and is shaped into five curves. The grip is almost one-third of the way from the bottom of the bow. These bows are crafted by Don Symanski who studied in Japan under the Kanjuro Shibata family. The Shibata family has been making Yumi for more than 400 years. Mr. Symanski is also an instructor of Kyudo in the United States. Call for availability and ordering details. Naturally finished bamboo on back and belly. ........ $620.00

Belly finished with multiple coats of urushi, a traditional natural Japanese lacquer (a purified tree sap from the sumac family). .......... $835.00
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 01.02.2007 20:30    Post subject: Reply with quote

Yksinkertaisimmillaan samalla periaatteella, kuin Baker teki bambujousen.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 01.02.2007 20:49    Post subject: Reply with quote

Kendo: Kyudo http://www.kendo.nl/kyudo/
Schweizerischer Kyudo Verband http://www.kyudo.ch/
Suomen Kyudoliitto ry http://www.kolumbus.fi/fikyfe/
Kyudo Klub Wien http://www.kyudo.at/
Informationen über KYUDO http://kyu-do.de/index.html
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 01.02.2007 21:17    Post subject: Reply with quote

Dedicated to the art and practice of Kyudo http://www.kyudo.com/
Asahi Archery Inc. Tokyo Japan http://www.asahi-archery.co.jp/
Yumi Care Guide http://www.tokokyudojo.org/info/yumi-care.asp
Jaap Koppedrayer kkoppedr@perth.net http://www.paratox.eu/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group