Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Nuolen tasapainopiste

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Nuolet
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Asko Hirvonen



Joined: 19 Oct 2004
Posts: 40
Location: Joensuu

PostPosted: 06.10.2006 22:46    Post subject: Nuolen tasapainopiste Reply with quote

Ystäväni, joka aiemmin ampui enemmälti tähtäinjousella innostui tuossa jokin aika sitten vaistojousista ja hankki myös itselleen semmoisen. Kipinän sytyttyä häntä alkoi kiinnostaa myös nuolien virittely. Oli kuulemma etsiskellyt tietoa sieltä sun täältä ja kertoi minulle, että lentääkseen kunnolla nuolen tasapainopisteen pitäisi olla kohdassa, joka on kärjestä mitattuna n. 1/3 koko nuolen pituudesta. Samoin kuulemma kaikki pitkulaiset lentävät objektit esim. keihäät pitäisi olla tasapainotettu näin, jotta saataisiin parhaat lento-ominaisuudet. Kiinnostuin siinä määrin, että tutkailin omien nuolieni tasapainopisteitä ja minulla hyvin toimivissa nuolissa oli tasapainopiste usein kyllä lähempänä puoltaväliä. Tai puolenvälin ja 1/3 välimaastossa. Mites muilla? Oletteko koskaan kiinnittäneet tuohon asiaan huomiota?
Back to top
View user's profile Send private message
Guest






PostPosted: 07.10.2006 12:28    Post subject: Reply with quote

Jotta nuoli lentäisi hyvin pitää painopisteen olla aerodynaamisen keskiön etupuolella Aerodynaaminen keskiö on noin suurinpiirtein nuolen profiilin pinta-alan painopiste... Tämän takia esim. isolla leikkurikärjellä varustetun nuolen painopisteen on hyvä olla etenpänä kuin "suipolla" kärjellä.

TLM
Back to top
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 07.10.2006 15:53    Post subject: Reply with quote

Tästä on puhuttu aiemminkin, esim. tämän viestiketjun loppupäässä:

http://www.perinnejousi.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=483&start=0&highlight=[url][/url]
Back to top
View user's profile Send private message
Guest






PostPosted: 07.10.2006 16:30    Post subject: Reply with quote

Tuo hieman vaihtelee millaista nuolta, tai millä tavalla nuolen ammut. TLMkin on tavallaan oikeassa mutta koskien vain yksiä ja tietyn tyyppisiä välineitä ja kenties juuri taas niitä parempia ja taydellisempia välineitä.

Toimivan tasapainopisteen saaminen roikkuu myös materiaalin painosta. Kevyen hiilikuitunuolen tasapainopiste on useinkin jopa yli 1/3 hieman lyhyempänä tavallisellakin kärjellä.

Hikkorisen nuolen tasapainopiste onkin jo paljon hankalampi koska puun paino on huomattavasti suurempi jolloin täytyy myös kärjen paino olla huomattavasti suurempi saman tasapainopisteen saamiseksi jolloin helposti tulee saman paksuisesta aihiostakin taipuisampi ja paksuuden lisääminen lisää painoa entisestäänkin ja mikäli määrämittaisia nuolia niin ei auta lyhentääkkään.

1/3 on kevyemmälle puunuolelle melko ihanteellinen tasapainopiste esimerkiksi tauluammuntaan. Parempiakin voi olla eritarkoituksiin soveltuvana.

Tasapainopiste voi olla myös keskellä mikäli ampuja osaa sellaisen nuolen ampua Smile
Back to top
Guest






PostPosted: 07.10.2006 16:58    Post subject: Reply with quote

Quote:
Conrads sanoo jopa, että ampuja ei koskaan saavuta parasta mahdollista tarkkuutta, vaikka nuolten kaikki muut ominaisuudet olisivat juuri oikeanlaiset, jos nuoltensa kärkipainoisuus ei osu tuohon 7 - 10% alueelle.


Itse en laske prosentteina tai sentteinä vaan suhteessa materiaalin painoon. Tietynlaisilla välineillä vallitsee tietynlaiset faktat jotka eivät kaikilla jousilla ja nuolilla läheskään samat ja kun tuohon lisätään vielä tietynlaiset tavat ampua jousella ja nuolilla sekä mieltymykset yhdistellä edellä mainittuja asiaoita kyseessä eivät ole samat hokemat joka valineelle vaan eri hokemat joka välineelle.

Parhaan tarkkuuden saavuttaminen spinetyillä nuolilla ei ole vielä tarkkuuden saavuttamista spineämättömillä nuolilla eikä samat hokemat päde.

Quote:
Kevytkärkiset nuolet ovat usein kuin vikuroivia hevosia, joista ei tiedä mitä ne seuraavaksi keksivät. Raskaskärkinen isosulkainen nuoli menee kuin juna, mutta pidemmillä matkoilla lentorata voi olla liian kaareva. Kevytkärkisessä nuolessa auttaa, jos se on vetoon nähden ylipitkä.


Totta. Koetappa ampua pitkä kevytkärkinen nuoli vikuroivan hevosen selästä ja voi olla että suosit mieluummin lyhyttä ja raskaammalla kärjellä. Kevytkärkinen nuoli joka yli vetopituuden saa osan kärjen painosta nuolen ylimenevältä pituudelta. On kuitenkin muitakin tapoja ampua nuolia josta seuraa myös että on muunkin kaltaisia tasapainopisteitä sekä eritavalla sovellettuja nuolia. Parhaiten lentävätkin ja osuvat nuolet ovat kompromisseja teoreettisen parhaan mallin sekä välineiden että ampujan välillä sanoi kuka tahansa mitä tahansa.
Back to top
Guest






PostPosted: 07.10.2006 17:17    Post subject: Reply with quote

Quote:
TLMkin on tavallaan oikeassa mutta koskien vain yksiä ja tietyn tyyppisiä välineitä ja kenties juuri taas niitä parempia ja taydellisempia välineitä.


TLM tällä kertaa tietää olevansa aivan oikeassa, yritäppä tehdä nuoli jossa tilanne on toisin päin ja saada se lentämään yhtään mihinkään. Sen sijaan mielenkiintoista on kysymys missä kohdassa painopisteen pitäisi olla, jotta oltaisiin optimissa. Tuohon vaikuttaa varmasti sulituksen koko joten tuo tulos 7-10% keskipisteen etupuolella tuskin on luonnonvakio, vaikka ei se varmaan huono lähtökohtakaan ole.

TLM
Back to top
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 07.10.2006 20:02    Post subject: Reply with quote

TLM on oikeassa.
Testien mukaan paras tasapainopisteen paikka löytyy 7-15% FOC (front-of-centre) keskipisteen etupuolelta, riippuen kärjen ja sulituksen mallista. Tämä siis tarkkuusammunnassa, kuten esim. tauluammunta ja metsästysammunta.
Pituusammunnassa tilanne on toinen, siitäkin on jo keskulteltu.
Se millä tavalla nuoli ammutaan ei vaikuta lento-ominaisuuksiin millään tavalla. Nuolen osumiseen ampumatyyli kyllä vaikuttaa paljonkin.
_________________
Kantapään kautta.
Back to top
View user's profile Send private message
Guest






PostPosted: 07.10.2006 21:46    Post subject: Reply with quote

Quote:
Joko olet itse tehnyt nuolen joka ei lennä yhtään minnekkään. Juurihan tuolla linkissä sanottiin että tasapainopistettä on käytetty myös takapainoisina. Etu, keski ja takapainoisia on kaikkia käytetty, vain eri tarkoituksiin.


Nuoli, jossa painopiste on aerodynaamisen keskiön takana ei kyllä lennä juuri mihinkään. Tai kyllä lentää, mutta ei koskaan suoraan, vaan sattumanvaraiseen suuntaan, koko ajan mutkitellen milloin minnekin.

Tuo etu-, keski- ja takapainoinen on ymmärrettävä suhteellisina painopisteen paikkoina, mikään niistä ei voi kuitenkaan olla aerodynaamisen keskiön takana.

"Takapainoisen" nuolen vastus on pienempi siksi, että kun painopiste ja aerodynaaminen keskiö on lähellä toisiaan niin nuolta kääntävä momentti on pieni eli häiriöstä nuoli oikaisee itsensä hyvin hitaasti, eli laukaisun on oltava puhdas ja ilman mielellään tyyni.

TLM
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Nuolet All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group