Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Puujousen käyttöikä

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mika
Guest





PostPosted: 14.08.2005 14:41    Post subject: Puujousen käyttöikä Reply with quote

Monet mainitsee puujousen lyhytikäisyydestä mutta silloin mainitaan lyhyempi puujousi samassa yhteydessä ja jopa jänneselkäinen lyhytjousi... ?

Kuitenkin puujousi pitempänä kestää ainakin pitkälti kymmenen vuotta käytössä ja jopa kauemminkin ja vieläpä esirasitettunakin. Moni tekijä on myös samaa mieltä.

Onko siis materiaalin työstäminen äärimilleen tärkeämpää kuin jousen pitempiaikainen käyttöikä välineenä ? Vai onko kyseessä vain käytännön sanelemaa mutta ei suoranainen ongelma ?

Aivan samalla tavalla voidaan todeta pitkästä puujousesta ettei ole nopea heittoinen ja omaa handshockkia ja on hankalampi käyttää joka pitää keskimäisesti paikkansa eli kysessä on vain asiat joista ei olla puhetta riittänyt mainittavasti. Ei yllättämistä sotaan vaikkaa saa olla pontevampikin eikä siitä kukaan nokkiinsa ota.
Back to top
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 16.08.2005 20:49    Post subject: Reply with quote

Käyttöikä riippuu monesta seikasta, kuten jousen materiaaleista, tekotavasta ja käytöstä. Tietysti puujousi säilyy vaikka kuinka pitkään, jos se on hyvin tehty, hyvin kohdeltu ja jos sillä ammutaan suhteellisen vähän.

Ainakin minulla yksipuinen jousi ei ole koskaan kestänyt jatkuvaa käyttöä kuin noin vuoden. Tämän ajan kuluttua se on myötäkäyristynyt sen verran, että ampuminen ei enää tunnu kivalta, vaikka jousi vielä periaatteessa täyttääkin tehtävänsä. "Jatkuvalla käytöllä" tarkoitan sitä, että jousella ammutaan ainakin kerran viikossa pari tuntia. Tämä käyttöikä ei sinänsä ole mikään ongelma, koska jousia tekee jatkuvasti. Joten vuoden ammuskelun jälkeen haluaa joka tapauksessa siirtyä uuteen jouseen, vaikka entinen olisi vielä kuinka hyvässä iskussa.

Sekin on hieman makuasia, että milloin jousi on loppuun käytetty. Myin kerran pikkurahalla "loppuun käytetyn" saarnijouseni eräälle tuttavalle, joka ampui sillä vielä pitkään ja saalisti mm. metsäjäniksen ja riekon. Jonkun mielestä kolme tuumaa (n. 7 cm) myötäkäyrä jousi on vielä ihan hyvä.
Back to top
View user's profile Send private message
Mika_
Guest





PostPosted: 17.08.2005 16:33    Post subject: Reply with quote

Pitkäjousi puujousena ei hyödy millään tavalla lyhyemmästä koostaan kun puhutaan nopeudesta tai käyttöiästä. Kädensijallisena 74-72" ja kädensijattomana noin 68-66" noin 28" vedolle latta tai D poikkileikkauksella materiaalista riippuen on lähelle standardi mutta syystä ei myöskään tehdä paljoa pienempänä koska ominaisuudet ole yhtään pitempää paremmat ellei puhuta soveltamisesta.

Pip Bickerstaffe,
Quote:
Shorter longbow are not as fast or as long lived as longer longbows.
Back to top
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 19.08.2005 22:52    Post subject: Reply with quote

En ole käyttänyt varsinaisia pitkäjousia, joten niiden käyttöiästä ei ole omakohtaista tietoa. Useimmat jousituttavani niitä kuitenkin käyttävät ja olen ollut huomaavinani, että heillä jouset vaihtuvat uusiin aivan samaan tahtiin kuin minullakin lyhyempien puujousien kanssa. Joka kesä heillä on yleensä aina uusi jousi, kuten minullakin. On tosin niitäkin, jotka ampuvat kymmenettä vuotta samalla puujousella, jonka myötäkäyryys on luokkaa 10-15 cm.

Jousen käyttöikä ei ole mikään ongelma jousentekijälle. Aivan kuten laulajakaan ei koe ongelmaksi sitä, että laulu kestää vain pari minuuttia. Ne, jotka käyttävät ostettua puujousta yleensä ampuvat suhteellisen vähän, joten heillekään jousen käyttöikä ei ole ongelma. Jousi kestää silloinkin riittävän pitkään.

Lyhyen puujousenkin käyttöikä voi olla aika pitkä. Tein heinäkuussa 2001 hikkorijousen, jonka pituus oli 140 cm ja voima 54 paunaa 60 cm nuolella. Jousi oli sivuprofiililtaan D-mallinen ja myötäkäyristyi heti alussa ehkä 3 cm. Ammuin sillä melko paljon näihin päiviin saakka ja se heitti pituusammuntanuolta parhaimmillaan noin 200 m. Joitakin päiviä sitten tilleröin tämän jousen uudelleen erään tuttavan 10-vuotiaalle pojalle. Jousi on nyt 25-paunainen ja elää siis uutta nuoruutta Valtterin käsissä. Luulen, että jousi potkii vielä pitkään, siihen saakka kunnes Valtteri alkaa tehdä itse jousia tai lopettaa harrastuksen ja siirtyy luovan tanssin pariin.
Back to top
View user's profile Send private message
Mika
Guest





PostPosted: 05.09.2005 02:42    Post subject: Reply with quote

Quote:
On tosin niitäkin, jotka ampuvat kymmenettä vuotta samalla puujousella, jonka myötäkäyryys on luokkaa 10-15 cm.


Mahtaako myötäkäyrän vaikutukset olla sitten hyvinkin erilaiset lyhyellä ja pitkällä jousella tai kokopuisella ja jänneselkäisellä tai lyhyellä ja pitkällä vedolla ?

Quote:
Ne, jotka käyttävät ostettua puujousta yleensä ampuvat suhteellisen vähän...


No ainakin tauluampujat jotka ampuvat ostetuilla puujousilla ampuvat todella paljon koska koko ammunta perustuu toistoille ja toistojen harjoitteluun ja usein jopa pidemmillä pidoilla kuin sekunnin parin. Olen silti kuullut vain enintään noin 1-3" myötä taipumista laminoiduilla pitkäjousilla jousilla ja jotka ovat taivutetut aavistuksen vastakäyrään ovat harvoin tulleet suoriksikaan ja jotka ovat taivutetut enemmän vastakäyrään ovat pitäneet vastakäyrän... täytyy tietenkin ottaa huomioon että silloin kun materiaalista ottaa kaiken irti niin silloin materiaalin laatu määrää pitkälle käyttöiän oli kyseessä sitten myötäkäyryys tai materiaalin käyttökestävyys. Myötäkäyrä on jousille yksilöllistä ja joskus hyväkin jousi saattaa omata enemmän myötäkäyrää.

Sellainen on luonnon materiaali kuin on eikä tekijän käsissä mitenkään erityinen. Tekijä voi valmistusvaiheessa vain huomioida materiaalien ominaisuudet ja laadun ja lopullisen tuloksen näkee vasta kun jousi on valmis ja sisään ajettu. Erittäin kokeneidenkin tekijöiden näkee usein huokailevan huojentuneena ja seisovan varpaillaan kun tekemisiään virittelevät sillä siten on luonnon materiaali vain kuin on.
Back to top
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 05.09.2005 11:02    Post subject: Reply with quote

Laminoidut puujouset ovat tietenkin oma lukunsa, varsinkin jos niille annetaan vähän refleksiä liimauksen yhteydessä.
Back to top
View user's profile Send private message
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 03.05.2007 08:35    Post subject: Reply with quote

Hankaniemellä on melkoisen utopistinen käsitys laminoitujen ja jännejousien kestävyyden eroista. Tavallisesti pintapuinen yhdestä puusta oleva jousi on jopa laadukkaampaa puuta, kuin liimattu, tai laminoitu.

Laminointi antaa kyllä jo kerrosten määrän vuoksi enemmän lujuutta. Laminoimalla kuitenkin tehdään jo hieman erilaisia jousia, kuin liimaamalla, tai yhdestä puusta.

Laminoidut, tai kuten olen maininnut liimatut, eli ei enempää, kuin kolme kerrosta puuta, tai muuten kyllä jo laminoidut, eivät eroa kestävyydeltään hyvään yksipuiseen, tai hyvään jännejouseen.

Eikä tuota refleksiä tarvitse sotkea jokapaikkaan, kuten Hankaniemi sotkee liimatutkin laminoituihin ja laminoidutkin jännejousiin ja kaikkiin vielä refleksitkin päälle.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Mika



Joined: 22 Apr 2006
Posts: 978

PostPosted: 03.05.2007 11:05    Post subject: Reply with quote

Toisaalta Hankaniemi on oikeassakin. Kun refleksin hyödyntää kireämpään jänteeseen käytetyllä matalalla jännekorkeudella, tai pidempään vetopituuteen, on refleksikin käytännöllisempääkin, ei vain nopeamman, tai paremma jousen tavoittelua.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group