Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ensimmäinen jousi

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Sikanof



Joined: 15 Sep 2009
Posts: 6

PostPosted: 16.09.2009 23:01    Post subject: Ensimmäinen jousi Reply with quote

Heissan vaan kaikille!
Taas kerran yksi aloittelija haluaisi vähän lisätietoja perinteisen jousen tekemisestä. Olen selaillut vanhempia keskusteluja, ja niistä olen löytänyt vastauksen moneen kysymykseen, mutta muutama kysymys on vielä jäänyt auki.

Ensinnäkin:
Mitä kaikkia työkaluja "kunnollisen" jousen valmistamiseen tarvitsee? Kuinka pitkälle pelkällä puukolla pärjää?

Toiseksi:
Kuinka kauan kestää saada kaadettu puu ampumavalmiiksi jouseksi?

Jostakin muistan myös lukeneeni, että jousen aihioita pitäisi jossain vaiheessa liottaa vedessä jonkin aikaa ja sen jälkeen niitä voisi ryhtyä taivuttamaan jousen muotoon. Miten paikkansapitävä väite se on? Foorumia lueskellessa olen saanut hyvinkin päinvastaisen käsityksen asiasta.
Back to top
View user's profile Send private message
Tuukka Kumpulainen



Joined: 25 Jul 2004
Posts: 1566
Location: Turku

PostPosted: 16.09.2009 23:33    Post subject: Reply with quote

Pelkällä puukolla on mahdollista tehdä jousi, mutta lisätyökalut sekä helpottaa että nopeuttaa työtä. Clas Olssonin vetopuukko on edukas ja hyvä verme jousipuun raakatyöstöön kun kirveellä ei enää uskalla rouhia mutta puuta on vielä reilusti pois otettavana. Stanleyn lusikkamallinen raspihöylä (Surform) on toinen kuningaspeli hinta/hyödyllisyysvertailussa. Tällä jousen saa tilleröityä vetopuukon jäljiltä pomminvarmasti ilman orkosia tai äkkinäisiä muutoksia kaaren paksuudessa jotka johtavat jousen tuhoon. Surformin jäljet saa pois puolestaan siklillä joka toimii myös tillerin vimeistelyssä. Näillä kolmella kalulla tekee niin hienoja jousia kuin tarvitsee ja vielä kätevästi. Kolmikko kustantaa ehkä 40 egeä.

Jos lähdet hakemaan jousipuuta metsästä, kannattaa hommata kunnollinen oksasaha tai kaarisaha. Fiskarsin isompi japaninhampainen oksasaha pelittää melko isoonkin runkoon ja monesti sellaisissa paikoissa missä kaarisaha ei mahdu toimimaan. Jälkimmäinen on tietysti nopeampi silloin kun tilaa on. Bahcolla on monen kokoista hyvää kaarisahaa tarjolla.

Paksummat jousipuurungot on paras halkoa kiiloilla osiin mikäli käytössä ei ole teollisuustason vannesahaa. Kiiloja tai lyömvälinettä ei tarvitse ostaa kaupasta. Itse puusta tehdyt vehkeet toimii paremmin eivätkä pidä niin perkeleellistä meteliä kuin metal on metal.

Jos työstät jousipuun heti kaadon jälkeen lähelle lopullista paksuutta, kuorit sen ja sijoitat kuivaan, lämpimään tilaan tekeytymään, on puu tasapainokosteaa ja siten valmista tositoimiin kolmessa viikossa. Homma on täysin kiinni puun paksuudesta ja sitä ympäröivän ilman ominaisuuksista. Liiterissä lojuva tukinpuolikas ei kuivu tarpeeksi edes vuodessa.

Jos et aio taivutella jouseen vastakäyriä päitä, B-profiilia tai muita erikoisuuksia, ei puuta ole mitään tarvetta tahi mieltä liotella yhtään missään. Kaadon jälkeen kymmenen prosentin tuntumaan suorilta käsin kuivattu puu on ihan parasta suoraan jousenkaareen. Näitä kannattaa tehdä läjä ennen kuin vaivautuu kurvihurvitteluun.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 17.09.2009 00:28    Post subject: Reply with quote

Jousen tekee tarvittaessa erittäin nopeastikin, jos on kuivaa puuta käytössä. Taitaa Ikäheimolla olla nopeusennätys lankkujousen teossa, seitsemän minuuttia! Tällöin jousi syntyi alusta loppuun pelkästään vannesahaa käyttäen. Luonnollisestikin pinta jäi rouheaksi ja tillerissä saattoi olla parantelemisen varaa, mutta jousi oli kuitenkin toimiva peli. Kyseessä oli vain kokeilu sen suhteen, että miten vähän aikaa homma vie, tavoitteena oli 15 min.

Olen tehnyt pelkällä puukolla jousia läpimitaltaan ohuista pyöreistä puista noin tunnissa yrittämättä mitään nopeusennätystä. Kolmessa tunnissa teen normaalin lattajousen lankusta käyttäen vannesahaa, hiomakonetta ja tilleröintiin raspia ja sikliä sekä lopuksi hiekkapaperiviimeistely.

Jos tekee ensimmäisiä jousiaan, niin kannattaa pyrkiä pikemminkin hitauteen kuin nopeuteen. Aloittelija on muutenkin liian hätäinen ja usein pilaa tilleröinnin harkitsemattomilla vetäisyillä, jolloin johonkin kohtaan tulee ns. "sarana", eli heikko kohta, joka rasittuu sitten liikaa. Varaa jousen tekoon yksi kokonainen päivä ja tästä on hyvä käyttää muutama tunti koeammuntaan vajaalla vedolla ja sitten pikku hiljaa pidentää vetoa tarkkaillen välillä, ettei tilleri ole muuttunut.

Hyvä keino on myös jakaa työ monelle päivälle ja teet kerralla vain yhden vaiheen. Esim. ensin karkein työ, sitten ohennellaan siihen vaiheeseen, että jousi hiukan taipuu toista päätä lattiaa vasten taivutellessa. Ja tilleröintiin voi käyttää parikin sessiota, ensin karkeampi tilleröinti ja seuraavalla kerralla pilkunviilaus.

Ensimmäisiin jousiin ei kannata tehdä mitään kommervenkkejä eikä ylimääräisiä juttuja, pelkkä suora D-jousi yhdestä puusta. Se on aivan tarpeeksi haasteellinen juttu aloittelijalle. Ja tuskin onnistuu täydellisesti ensimmäisillä yrityksillä.
Back to top
View user's profile Send private message
Sikanof



Joined: 15 Sep 2009
Posts: 6

PostPosted: 17.09.2009 15:46    Post subject: Reply with quote

Selvä, kiitoksia vastauksista! Taidan ainakin tämän ensimmäisen jousen kanssa pitäytyä puukkolinjalla, katsotaan sitten myöhemmin että miten rupeaa sujumaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Sikanof



Joined: 15 Sep 2009
Posts: 6

PostPosted: 18.09.2009 14:20    Post subject: Reply with quote

Vielä yksi kysymys: paljonkohan mahtaisi maksaa parin metrin saarnilankku? Saarni kun kerran on lukemani perusteella aika hyvä puu työstää Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 18.09.2009 14:45    Post subject: Reply with quote

jos sinulla on jousipuita lähimetsässä tms paikassa, kten esim pihlajaa, vaahteraa, tuomea jne, niin ei ole mitään syytä lähteä tilaamaan puukeskukseen saarnilankkua. usein lankussa syyt menee niin päin vituraa että ei niistä saa jousta. Luonnonpuu on Way To Go jos siihen on mahdollisuus.

Nyrkkisääntönä oon käyttäny jousenrakentamiseen seuraavaa: kaada sopiva puu tarkoitukseen (ranteen paksuinen on jo aivan riittävä ja siitä jousi syntyy ilman sen suuremia tuskasteluja). Kuori puu vahingoittamatta pintalustoa kuoren alla. raakatyöstä esim 4x4 cm mittaan ja haluttuun pituuteen. Lätkäise liimaa tai maalia jousen katkaistuihin päihin, jottei se lähde niistä halkeamaankuivauksen yhteydessä. Anna puun olla sisällä talossa noin kuukauden verran (tiedän tuntuu vastuttamattoman pitkältä ajalta kun haluaisi jo ampumavalmiin jousen). sitten vaan tilleröimään kunhan oolet veistänyt jousen leveyden valmiiksi. Hyvät mitat ensijouseen on esim 3 cm kahvasta leveä ja kapenee 1.5 cm nokkeihin. kahva on siis tässä tapauksessa levein kohta jousessa.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
woodcutter



Joined: 10 Sep 2009
Posts: 167
Location: Muurame

PostPosted: 18.09.2009 17:06    Post subject: Reply with quote

Sikanof wrote:
Vielä yksi kysymys: paljonkohan mahtaisi maksaa parin metrin saarnilankku? Saarni kun kerran on lukemani perusteella aika hyvä puu työstää Smile


Kävin just viimeviikolla kysymässä paikallisesta puukeskuksesta.
Tommonen 53mm paksu 15cm leveä ja 2m pitkä saarni lankku maksaa 30?
Tosin sitä saarnea ei ollut varastossa täällä jyväskylässä.
Mutta tulee "joskus" niin pääsen veistelemään pitkäjousta.
Back to top
View user's profile Send private message
jkekoni



Joined: 01 Jan 2005
Posts: 2834
Location: Espoo

PostPosted: 18.09.2009 18:01    Post subject: Reply with quote

ÄLÄ OSTA NÄKEMÄTTÄ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
mps989



Joined: 09 Jul 2009
Posts: 78
Location: Lappeenranta

PostPosted: 18.09.2009 19:51    Post subject: Reply with quote

Mitä jos paikallisessa puukeskuksessa ei ole jalopuu varastoa, saako sen tilattua jotenkin ja maksaako paljon?
Back to top
View user's profile Send private message
heikki



Joined: 09 Jun 2009
Posts: 1178
Location: Vantaa

PostPosted: 18.09.2009 20:01    Post subject: Reply with quote

mps989 wrote:
Mitä jos paikallisessa puukeskuksessa ei ole jalopuu varastoa, saako sen tilattua jotenkin ja maksaako paljon?


Varmaan saa, mutta älä tee sitä! Eli kuten jkekoni sanoi, älä osta näkemättä.

Käytännön kokemus toissa viikolta osoitti, että kun purkaa kaksi täyttä taapelia, niin voi löytää kolme hyvää lankkua. Satunnaisen lankun kelvollisuuden todennäköisyys on karkeasti 0,3%.

Tämä on ihan aikuisten oikeesti totta.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 18.09.2009 20:19    Post subject: Reply with quote

Minulla on ylimääräisiä valkosaarniaihioita.
Jousipajan opiskelijoita varten on tullut kerättyä mutta ylimääräisiä lojuu vielä sohvan alla pölyä keräämässä. Täytyy varmaan harkita myymistä.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 18.09.2009 20:41    Post subject: Reply with quote

Quote:
Täytyy varmaan harkita myymistä.


Voisin harkita ostamista. Saarnijousi onkin vielä tekemättä...
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Hannu



Joined: 28 Mar 2009
Posts: 126
Location: Jkl

PostPosted: 18.09.2009 20:52    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:
jos sinulla on jousipuita lähimetsässä tms paikassa, kten esim pihlajaa, vaahteraa, tuomea jne, niin ei ole mitään syytä lähteä tilaamaan puukeskukseen saarnilankkua. usein lankussa syyt menee niin päin vituraa että ei niistä saa jousta. Luonnonpuu on Way To Go jos siihen on mahdollisuus.

Nyrkkisääntönä oon käyttäny jousenrakentamiseen seuraavaa: kaada sopiva puu tarkoitukseen (ranteen paksuinen on jo aivan riittävä ja siitä jousi syntyy ilman sen suuremia tuskasteluja). Kuori puu vahingoittamatta pintalustoa kuoren alla. raakatyöstä esim 4x4 cm mittaan ja haluttuun pituuteen. Lätkäise liimaa tai maalia jousen katkaistuihin päihin, jottei se lähde niistä halkeamaankuivauksen yhteydessä. Anna puun olla sisällä talossa noin kuukauden verran (tiedän tuntuu vastuttamattoman pitkältä ajalta kun haluaisi jo ampumavalmiin jousen). sitten vaan tilleröimään kunhan oolet veistänyt jousen leveyden valmiiksi. Hyvät mitat ensijouseen on esim 3 cm kahvasta leveä ja kapenee 1.5 cm nokkeihin. kahva on siis tässä tapauksessa levein kohta jousessa.


Tuossapa hyvät ohjeet.
Itse juuri hiukan viimeistelin ensimmäistä yritystäni, ja kyseessä siis n. metrin pituinen koivujäkkärä tyttärelle...
Tosin tuo päiden liima/maalisinetti jäi tekemättä, on nyt viikon kuivunut huoneenlämmössä. Vieläkö tuon voi tehdä?
Puukolla täysin tuota muotoilin, ja ehkä jonkinlainen kavahöylä, tai sitten tuo raspihöylä olisi kätevä tuohon, puukolla tahtoo välillä hiukan haukkaista...
Kierokin on kuin mikä, mutta seuraavan kohdalla sitten paremmin. Kunhan saa tytölle "oikean" jousen...
Varovasti kokeilin tilleröidä, ja kyllä se jo jouselta hiukan näyttää...
Olisi varmaankin kaadettava useampi aihio kuivumaan, voisi talven pimeinä iltoina harjoitella...
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 18.09.2009 23:24    Post subject: Reply with quote

Jousipuuta ei kannata tilata mistään. Tai korkeintaan jousia tekevältä henkilöltä, joka tietää, mitä jousipuulta vaaditaan. Asiaa tuntemattomalta lankkukauppiaalta ei kannata ehdottomasti tilata jousipuuta. Sadan lankun joukossa on ehkä kolme, neljä, joita kannattaa harkita.
Back to top
View user's profile Send private message
mps989



Joined: 09 Jul 2009
Posts: 78
Location: Lappeenranta

PostPosted: 19.09.2009 09:46    Post subject: Reply with quote

Ajattelin pikemminkin jousen vatsaa varten jotain kovaa puuta. Jos sen selystäisi ehjälustoisella puulla, vatsan syiden menolla ei kai olisi hirveästi väliä, vai?
Back to top
View user's profile Send private message
A.Arffman



Joined: 16 Apr 2009
Posts: 129
Location: Siilinjärvi

PostPosted: 20.09.2009 00:35    Post subject: Reply with quote

Quote:
Sadan lankun joukossa on ehkä kolme, neljä, joita kannattaa harkita.


Onko noin? Kuopion puukeskukseen tuli noin 10 saarni lankkua joista ainakin kolmesta on jousia saanut.

Tai sitten oli vaan tuuria...
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 20.09.2009 01:38    Post subject: Reply with quote

A.Arffman wrote:
Quote:
Sadan lankun joukossa on ehkä kolme, neljä, joita kannattaa harkita.


Onko noin? Kuopion puukeskukseen tuli noin 10 saarni lankkua joista ainakin kolmesta on jousia saanut.

Tai sitten oli vaan tuuria...


Ehkä ne ovat valikoidumpaa tavaraa, kun erä on pienempi. Turun Viilukeskuksessa saarnea on yleensä läjittäin ja paljon joutuu pläräämään, että löytää hyviä.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 20.09.2009 03:26    Post subject: Reply with quote

... Silkkaa tuuria, tai jotain muuta epätodennäköisyyttä. Turpiin vaan ja onnea! :no2:
Back to top
View user's profile Send private message
Coyote



Joined: 30 Sep 2009
Posts: 16
Location: Lahti

PostPosted: 01.10.2009 16:40    Post subject: Reply with quote

Alottelijana ajattelin tähänketjuun lisätä pari mieleen tullutta kysymystä.

Ensimmäinen omatekoinen jousi polttelee mielenpäällä ja foorumilta olenkin yrittänyt keräillä vinkkejä ja ohjeita sen tekoon. Vielä en ole löytänyt tietoa Jousen pituuksista, eli pitkäjousen hyvä pituus olisi ampujan oma pituus, entäpä pitkäjousen lyhin malli tai missä vaiheessa pitkäjousi muuttuu lyhytjouseksi ja onko lyhytjousen työstäminen samanlainen kuin pitkäjousen?

Mietinnässä on joko pitkä- tai lyhytjousi riippuen löytyvästä materiaalista.

Voiko joku suositella mitään hyväksi koettua opasta tai kirjaa perinnejousistsa ja niiden valmistamisesta?
Back to top
View user's profile Send private message
Coyote



Joined: 30 Sep 2009
Posts: 16
Location: Lahti

PostPosted: 01.10.2009 16:49    Post subject: Reply with quote

Ai niin. Edellisestä jäi se tärkein kysymys pois. Vaikuttaako ampujan vasenkätisyys jousen muotoon tai muihin teknisiin asioihin? Nuolihyllyllisissä jousissa eroa on mutta mitenkä asia on perinnejousissa?
Back to top
View user's profile Send private message
jkekoni



Joined: 01 Jan 2005
Posts: 2834
Location: Espoo

PostPosted: 01.10.2009 17:02    Post subject: Reply with quote

Joonialaisen jousiaksiomman mukaan jousi, joka on enemmän kuin 20cm (tai 8") ampujaansa lyhyempi on lyhytjousi. Tätä pidempi on pitkäjousi.

Muut määritemät ovat harhaoppisisa.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 01.10.2009 17:15    Post subject: Reply with quote

Pitkäjousi vs lyhytjousi on ikuisuustaistelu jossa selkeätä voittajaa ei mielestäni ole. Jousen käyttötarkoitus on minusta se joka ratkaisee kumpi on käytännöllisempi.

Lyhyehkössä pitkässäjousessa tulee ainakin minulla ongelmia jännekulman kanssa. Pitkällä vetopituudella jännekulma menee niin jyrkäksi, että jänne alkaa painamaan sormia yhteen ja se tekee kipeää. Lisäksi se vaikeuttaa laukaisua kun sormia ei tahdo saada veks sieltä välistä.

Kätisyydellä ei mielestäni ole perinnejousissa merkitystä mutta samat nuolet eivät välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Vaikka kukkosulka edelleen onkin runkoon nähden "oikeassa suunnassa" ylä- ja alasuunnan jäykkyydet ovat toisin päin. Poika ampuu vasurilta ja käyttää samoja nuolia kuin minäkin ja osuu melko hyvin, joten vaikutus ei juurikaan haittaa.

Perinnejousten valmistuksesta ei tietääkseni ole julkaistu suomeksi juuri mitään. Jousiraamattu TBB löytynee kirjakaupan kautta ja kieli on lontoo.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Coyote



Joined: 30 Sep 2009
Posts: 16
Location: Lahti

PostPosted: 01.10.2009 17:42    Post subject: Reply with quote

Nämä tiedot auttavat taas askeleen lähemmäs toteutusta Smile. Edellisessä tulikin sitten esille seuraava kysymys, eli nuolien sulitus. Ilmeisesti nuolet sulitetaan oletusarvoisesti oikeakätisille ampujille mutta kun koko homma on vielä hakusessa niin kysynkin sitten, että minkä sääntöjen mukaan sulitus tapahtuu?

Ja mikä ero erikätisillä sulituksilla on?
Back to top
View user's profile Send private message
heikki



Joined: 09 Jun 2009
Posts: 1178
Location: Vantaa

PostPosted: 01.10.2009 22:43    Post subject: Reply with quote

Sikäli kuin minä ymmärrän, ei sulituksissa sinänsä ole eroa erikätisyyden kannalta. Nuolissa voi olla, kuten Ari sanoi. Eli käytännössä kun kymmenen suunnilleen samanlaisen jousen joukosta valikoit koeampumalla ne, jotka parhaiten sopivat oikeakätiseen jouseesi, eivät ne välttämättä olekaan parhaat enää vasenkätisesti ampumalla. Nuolien jäykkyydessä kun voi olla pieniä eroja riippuen mihin suuntaan taivutetaan. Erot lienevät kuitenkin niiin pieniä, että ne hukkuvat vähemmän ampuneella kaikkien muiden ohiampumista edistävien seikkojen alle.

Lyhyt-/pitkäjousen tekeminen määräytyy aloittelijalla sen mukaan, millaista puuta on käsillä Cool Jos sinulla on hyvä 130 cm pitkä pihlajakepukka kuivana halkovajassa, niin tee siitä jousi. Jos haluat pitkäjousen, hanki sopiva ranka kuivumaan ja jatka sitten siitä.

Tuomi kuivuu suht nopeasti, joten etsi sitä.
Back to top
View user's profile Send private message
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 01.10.2009 23:21    Post subject: Reply with quote

Quote:
Nuolien jäykkyydessä kun voi olla pieniä eroja riippuen mihin suuntaan taivutetaan.


Pitäisin tätä kyllä jonkin verran epätodennäköisenä, paljon helpompi syy on pienet alkukäyristymät, jotka sitten ohjaavat nuolen nurjahdusta. Toisaalta ei kyllä ole paljon väliä kumpi tekijä on syyllinen, lopputulos on sama.

TLM
_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Back to top
View user's profile Send private message
heikki



Joined: 09 Jun 2009
Posts: 1178
Location: Vantaa

PostPosted: 01.10.2009 23:26    Post subject: Reply with quote

Quote:


Pitäisin tätä kyllä jonkin verran epätodennäköisenä, paljon helpompi syy on pienet alkukäyristymät, jotka sitten ohjaavat nuolen nurjahdusta.


No juu, tämä on varmasti totta. Meinaakohan tuo myös sitä, että oiotuista vesoista tehdyissä nuolissa asialla olisi enemmänkin merkitystä? Jaa, alkaa lipsua nuolipalstan puolelle.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 01.10.2009 23:58    Post subject: Reply with quote

Jousen pituudesta on täällä tosiaan keskusteltu aika paljon. Itse en käytä yli 140 cm puujousia, jännejousi on minulla maksimissaan 48" eli 122 cm. Näillä jousilla käytän nuolia, joiden varsi on 60 cm.

Jos haluaa käyttää pitkää vetoa, siis yleensä noin 70 cm, niin tämä sanelee jousen pituuden. Tuon mittaisella nuolella puujousen täytyy olla vähintään 161 cm, jännejousi saisi olla noin 145 cm.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 02.10.2009 14:53    Post subject: Reply with quote

Ari Rantala wrote:
Kätisyydellä ei mielestäni ole perinnejousissa merkitystä mutta samat nuolet eivät välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Vaikka kukkosulka edelleen onkin runkoon nähden "oikeassa suunnassa" ylä- ja alasuunnan jäykkyydet ovat toisin päin.

Puunuolet ovat kyllä tasan tarkkaan yhtä jäykkiä taivutti niitä sitten vasemmalle tai oikealle. Jos nokki on pahasti vinossa tai nuoli muuten kiero, niin saattaa toimia huonosti jommalta kummalta puolelta ammuttuna.
Minulla oli yksi vinonokkinen bambunuoli jonka perä kolahti pahasti jouseen joka laukauksella. Rapsin lopulta ryökäleestä sulat irti ja vaihdoin ne toisin päin. Tämän jälkeen nuoli lensi vallan hyvin.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 02.10.2009 15:28    Post subject: Reply with quote

Quote:
Puunuolet ovat kyllä tasan tarkkaan yhtä jäykkiä taivutti niitä sitten vasemmalle tai oikealle.


Rohkenen olla eri mieltä. Paksut vuosilustot oikealla ja tiheät vasurilla aikaansaavat kyllä aivan erilaiset taipumat eri suuntiin samalla voimalla. Vesavarsissa näkee useinkin toispuoleista kasvua ja sen vaikutus on sama.

Mittailin hiljattain kasan 9,5mm seetrivarsia ja niissäkin oli pieniä jäykkyyseroja syiden suuntien kesken. Ei kuitenkaan mitään niin isoa, että sillä olisi selkeätä vaikutusta. Ohuemmissa 8mm varsissa erot olivat suurempia.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 02.10.2009 17:57    Post subject: Reply with quote

Quote:

Rohkenen olla eri mieltä. Paksut vuosilustot oikealla ja tiheät vasurilla aikaansaavat kyllä aivan erilaiset taipumat eri suuntiin samalla voimalla.


Tuo vaikuttaa lujuuteen ei niinkään jäykkyyteen. Oikeastaan tässä on kyse siitä onko puristusmoduli sama kuin vetomoduli, yleisesti ottaen ne ovat pienillä venymillä lähes samat.

TLM
_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Back to top
View user's profile Send private message
darkus



Joined: 29 Jul 2008
Posts: 154
Location: Vantaa

PostPosted: 03.10.2009 00:26    Post subject: Reply with quote

Ari Rantala wrote:
Quote:
Puunuolet ovat kyllä tasan tarkkaan yhtä jäykkiä taivutti niitä sitten vasemmalle tai oikealle.


Mittailin hiljattain kasan 9,5mm seetrivarsia ja niissäkin oli pieniä jäykkyyseroja syiden suuntien kesken. Ei kuitenkaan mitään niin isoa, että sillä olisi selkeätä vaikutusta. Ohuemmissa 8mm varsissa erot olivat suurempia.


Mä oon huomannu saman. Mun nuoliaihiot on n. 10mm luokkaa, mäntylaudasta sahattuja ja pyöristeltyjä. En ole spinettänyt niitä mitenkään tai mittaillut, mutta kaikki 6 saan kyllä nättiin nippuun 12m matkalta. En tiedä onko matka liian lyhyt vai kävikö aivan sairas munkki.

Tein myös kuusilaudasta 6mm aihioita mun lyhkärille (vetopituus 40cm) ja ne kaikki lentää ihan minne sattuu.

-darkus
_________________
Sellasta saa ku itte tekee.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
T. Manner



Joined: 30 Jun 2007
Posts: 949
Location: Vantaa

PostPosted: 03.10.2009 11:28    Post subject: Reply with quote

Quote:

Mittailin hiljattain kasan 9,5mm seetrivarsia ja niissäkin oli pieniä jäykkyyseroja syiden suuntien kesken


Tämä meni aiemmin ohi korvien, näin on aivan varmasti, mutta tämä on eri asia kuin jäykkyysero edes-takaisin taivutettaessa.

TLM
_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 03.10.2009 11:59    Post subject: Reply with quote

Siinä vain käy herkästi niin, että kun varsi taipuu tarpeeksi edes...niin se katkeaa eikä enää taivukaan takaisin. Paradoksiin tarvitaan nuolen taipuisuutta mutta vain rajallisella vaihteluvälillä. Yli tai ali siitä niin kolisee tai hajoaa...tai on muuten vaan paska nuoli.
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 06.10.2009 17:36    Post subject: Reply with quote

Coyote täällä kyseli noista jousen pituuksista. Tässäpä omat ajatukseni. Pitkä jousi on epäkäytännöllinen jos sitä haluaa käyttää muuallakin kuin avoimilla paikoilla. Pitkäjouseen pätee sama asia (englantilainen). 150 cm jousi on jo ihan siedettävä metsässäkin, mutta silti käytän itse lyhempiä. Siitä ei ole minkännäköistä tarkkaa tahi pätevää määritelmää että milloin jousi muuttuu pitkästä lyhyeksi.
Jkekoni tuolla puhuii jostain joonialaisesta jousimäärittelystä. Jousiasiat ovat aina varsinkin näissä primitiivijousissa melkolailla kulttuurisidonnaisia, joten esimerkiksi preeriajousia, mongoolialaisjousia, turkkilaisjousia jne. ei tee tuolla joonialaisella määritelmällä yhtään mitään. Minä voin sanoa että preeriaintiaanit pitivät 160 cm pitkää jousta liian pitkänä ja kaikki muu on harhaoppista. Näin ei kuitenkaan ole nykyään.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 07.10.2009 00:12    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:
Coyote täällä kyseli noista jousen pituuksista. Tässäpä omat ajatukseni. Pitkä jousi on epäkäytännöllinen jos sitä haluaa käyttää muuallakin kuin avoimilla paikoilla. Pitkäjouseen pätee sama asia (englantilainen). 150 cm jousi on jo ihan siedettävä metsässäkin, mutta silti käytän itse lyhempiä. Siitä ei ole minkännäköistä tarkkaa tahi pätevää määritelmää että milloin jousi muuttuu pitkästä lyhyeksi.
Jkekoni tuolla puhuii jostain joonialaisesta jousimäärittelystä. Jousiasiat ovat aina varsinkin näissä primitiivijousissa melkolailla kulttuurisidonnaisia, joten esimerkiksi preeriajousia, mongoolialaisjousia, turkkilaisjousia jne. ei tee tuolla joonialaisella määritelmällä yhtään mitään. Minä voin sanoa että preeriaintiaanit pitivät 160 cm pitkää jousta liian pitkänä ja kaikki muu on harhaoppista. Näin ei kuitenkaan ole nykyään.


Näin on. Esim. preeriaintiaanien parissa "lyhyitä jousia" ei ollut lainkaan. Jouset olivat joko "sopivan mittaisia" tai sitten "liian pitkiä". Sama juttu keihäiden kohdalla. Jos joku veteraani näki nuoren soturin kädessä "liian pitkän" keihään, saattoi pappa napata sen haltuunsa ja katkaista keskeltä poikki. Tällä tavalla nuoriso oppi tekemään "sopivia" välineitä.
Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 07.10.2009 00:34    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:
Pitkä jousi on epäkäytännöllinen jos sitä haluaa käyttää muuallakin kuin avoimilla paikoilla.

Esim. sademetsäintiaanit kuitenkin käyttävät aivan järkyttävän pitkiä jousia, ja vieläkin pidempiä nuolia.
Minusta lyhytjousi taas on kätevä avoimilla paikoilla missä joutuu kyyristelemään ja ryömimään pysyäkseen piilossa. Suomalaisessa metsässä pärjää vallan mainiosti vähän pidemmälläkin jousella.

Mielestäni jousen kannattaa olla käyttötarkoitukseensa mieluummin mahdollisimman pitkä kuin lyhyt (tämä tietysti suhteessa vetopituuteen). Henkilökohtaiset mieltymyksetkin on tietysti syytä ottaa vakavasti. Pidempi jousi on kestävämpi, vakaampi, pehmeävetoisempi ja nopeampi.
Jousi on mielestäni liian pitkä jos sillä ei voi ampua kyykystä, taikka takki päällä loivan jännekulman takia. 64 tuumainen (n. 162 cm) jousi on juuri passeli joka tarkoitukseen, lämpimillä keleillä voi olla pidempikin.
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 07.10.2009 01:09    Post subject: Reply with quote

Juri wrote:
Santtu Risku wrote:
Pitkä jousi on epäkäytännöllinen jos sitä haluaa käyttää muuallakin kuin avoimilla paikoilla.

Esim. sademetsäintiaanit kuitenkin käyttävät aivan järkyttävän pitkiä jousia, ja vieläkin pidempiä nuolia.
Minusta lyhytjousi taas on kätevä avoimilla paikoilla missä joutuu kyyristelemään ja ryömimään pysyäkseen piilossa. Suomalaisessa metsässä pärjää vallan mainiosti vähän pidemmälläkin jousella.

Mielestäni jousen kannattaa olla käyttötarkoitukseensa mieluummin mahdollisimman pitkä kuin lyhyt (tämä tietysti suhteessa vetopituuteen). Henkilökohtaiset mieltymyksetkin on tietysti syytä ottaa vakavasti. Pidempi jousi on kestävämpi, vakaampi, pehmeävetoisempi ja nopeampi.
Jousi on mielestäni liian pitkä jos sillä ei voi ampua kyykystä, taikka takki päällä loivan jännekulman takia. 64 tuumainen (n. 162 cm) jousi on juuri passeli joka tarkoitukseen, lämpimillä keleillä voi olla pidempikin.


En sanoisi, että pidempi jousi on kestävämpi. Lyhyt on aivan yhtä kestävä, jos veto on sama suhteessa jousen pituuteen. Eikä pitkä ole välttämättä pehmeämpivetoinenkaan. Lyhyen refleksijousen veto on niin pehmeä kuin se voi yksipuisessa jousessa olla. Eikä jokainen pidempi jousi ole nopeampi kuin kaikki lyhyemmät jouset. Sen sijaan pitkä on varmasti vakaampi suuremman massansa vuoksi.

Oman ideologiani mukaan jousen täytyy olla niin lyhyt, että sitä voi kuljetella missä tahansa ilman että otsaan alkaa kasvaa pippeli. Jos jousen kuljetus tuntuu hankalalta, se on liian pitkä. Parempi vakaus ja tarkkuus ei tällöin riitä korvaamaan sitä, ettei jousta huvita kuljetella. Tiedän monia pitkien ystäviä, joiden väline on olohuoneen tai autotallin seinällä silloin kun sen pitäisi olla kädessä. Kun lyhytvälineinen rientää jo jahtiin tai taisteluun, jää pitkävälineinen kertomaan selityksiä aseettomuudelleen. Itse haluan antaa etusijan toiminnalle, eikä selitysten keksimiselle.

Pitkä ei ole ongelma silloin, jos sitä ei ole tarkoitus paljonkaan kuljetella. Kerran viikossa voi ajella radalle vaikka 3,6 metrin mittaisen siriono-jousen kanssa.

Tilanne on aivan sama tuliaseiden kanssa. Poliisit ja rosvot kantavat päivästä päivään pistooleita, eikä kivääreitä. Voitte yrittää todistella heille, että kivääri olisi niin paljon parempi, mutta kun se ei ole sitä käytännön elämässä. Hyvin monissa asioissa "tehon lisäys" merkitseekin vain tehottomuuden lisääntymistä.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 07.10.2009 02:00    Post subject: Reply with quote

Taisin sanoa, että pitkäjousi vs lyhytjousi on ikuisuustaistelu...ja nyt se on selvästi taas roihahtanut Rolling Eyes

Minä valitsen jouseni sen mukaan mikä tuntuu minusta hyvältä. En sen mukaan millainen kuljetettava se on tai millainen ego sillä on. Jos se tuntuu hyvältä se on minun Wink
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 07.10.2009 03:40    Post subject: Reply with quote

Simo Hankaniemi wrote:
En sanoisi, että pidempi jousi on kestävämpi. Lyhyt on aivan yhtä kestävä, jos veto on sama suhteessa jousen pituuteen..

Aivan!
Juri wrote:
Mielestäni jousen kannattaa olla käyttötarkoitukseensa mieluummin mahdollisimman pitkä kuin lyhyt (tämä tietysti suhteessa vetopituuteen).

En ole tässä arvottamassa lyhytjousia ja pitkäjousia keskenään, sellainen ei kauheasti kiinnosta. Sehän riippuu nimenomaan käyttötarkoituksesta sekä henkilökohtaisista mieltymyksistä mikä nyt kenellekin on parempi. Pitkällä vedolla tarvitaan pidempi jousi, lyhyellä vedolla jousen on järkevää olla lyhyempi, sehän on aivan selvä.

Kuljetettavuus on varmasti monellekin aivan varteenotettava käyttötarkoitus, ratkaisuja asiaan on myös monenlaisia. Simon tapauksessa jousen sopii olla vain niin pitkä että sitä on kätevä kuljettaa. Se on hänelle ampumaominaisuuksiakin tärkeämpi asia, ja aivan perustellusta syystä. Jollekin toiselle pitempää vetoa arvostavalle ampujalle sopivin ratkaisu voi olla esim. kokoonpantava take-down jousi.
Itse en ole kokenut kuljetusta ongelmaksi. Jouseni ovat aina mahtuneet auton penkkien väliin aivan hyvin, lentomatkoilla pakkaan jouset viemäriputkeen suojaan. Jos matkustaisin enemmän linja-autoissa niin tilanne olisi toinen. Nykyisessä tilanteessani teen metsäjouseni mieluiten niin pitkäksi kun vielä voin takki päällä ampua. Ammun mieluummin pitkällä vedolla, koska olen tottunut siihen ja osun sillä paremmin, se myös sopii käyttötarkoituksiini paremmin.

Luulisin että kyllä Simokin tekee jousensa mieluimmin mahdollisimman pitkiksi, eli lyhentää vain sen verran minkä kuljetusolosuhteet vaativat. Voisihan siitä jousesta tehdä vieläkin lyhyemmän, niin että voisi kuljettaa povitaskussa tai saappaanvarressa. Mutta silloin ampumaominaisuudet kärsisivät jo liikaa.

Avoimen tai tiheän maaston suhde jousen pituuteen on myös vähän mutkikkaampi juttu. Paras mahdollinen ratkaisu ei välttämättä ole kaikille sama.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 07.10.2009 11:10    Post subject: Reply with quote

Härnätään hieman lisää. Jos pääasiallinen käyttötarkoitus on kuljettaminen eikä ammuttavuudella tai muilla ominaisuuksilla ole merkitystä niin on selvää, että lyhytjousi vie voiton Very Happy
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 07.10.2009 14:28    Post subject: Reply with quote

No, näillä ratsujousikansoilla oli juuri tuonkaltainen kuljetusongelma, lisäksi he tarvitsivat pitkien ampumamatkojen vuoksi pitkää vetopituutta. Eipä ihme että ratkaisuksi muodostui melkoisen monimutkainen ja suuritöinen jousi.
Muinais-ugrit taas omista syistään päätyivät pitkiin miehen mittaisiin kaksipuisiin jousiin.
Kalaharin bushmannit käyttävät avoimessa maastossaan erittäin lyhyitä jousia
Englantilaiset keskiaikaiset sotajoukot taas päätyivät erittäin pitkiin jousiin erittäin pitkällä vetopituudella...

Mikään jousimalli ei voi olla kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa kaikille paras.
Back to top
View user's profile Send private message
Ari Rantala



Joined: 23 Oct 2007
Posts: 3636
Location: Nokia

PostPosted: 07.10.2009 20:43    Post subject: Reply with quote

Menneinä aikoina pituudella oli kieltämättä suurempi itseisarvo mutta 2000-luvun suomessa se on lähinnä makuasia.

No myönnettäköön, että minäkin osun pidemmällä jousella paremmin ja pidän muutenkin enemmän sillä ampumisesta. En ehkä vain osaa kunnolla lyhytjousen tekniikkaa...
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 08.10.2009 09:54    Post subject: Reply with quote

niin, onhan lyhytjousessa huomattavasti enemmän haastetta. Ja samalla myös enemmän palkitsevaa. Toinen tykkää mustista, toinen blondeista.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Sikanof



Joined: 15 Sep 2009
Posts: 6

PostPosted: 24.10.2009 03:32    Post subject: Reply with quote

Palataksemme takaisin alkuperäiseen aiheeseen, eli ensimmäiseen jouseen: sain juuri kyseisen kepukan valmiiksi! En ole paunoja mitannut, mutta pituutta jousella on n. 165 cm. Jousi on tehty pelkästään puukolla katajasta veistämällä. Veistäessä en tehnyt minkäänlaisia mittauksia, mutta onnistuin silti saamaan aikaan melko tasapainoisen vehkeen. Voisin myöhemmin paremmalla ajalla laittaa muutaman kuvankin?
Back to top
View user's profile Send private message
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 25.10.2009 19:38    Post subject: Reply with quote

kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. hienoa että käytit vaan puukkoa. Tyvestä puuhun kiivetään.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Jouset All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group