Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Maailman paras keihäsmetsästäjä?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 26.05.2010 10:24    Viestin aihe: Maailman paras keihäsmetsästäjä? Vastaa lainaamalla viestiä

Etsin googlettamalla tietoa keihäsmetsästyksestä ja heti hakusanalla "spear hunting" löytyikin Gene Morrisin sivusto. Mies tituleeraa itseään maailman parhaaksi nykyisin eläväksi keihäsmetsästäjäksi. Hänellä on peräti 542 suurriistakaatoa keihäällä! Ensimmäinen kaato tuli 1973 (valkohäntäkauris).

Voi hyvinkin olla, että Morrisin väite paremmuudesta pitää paikkansa. Keihäs ei liene enää missään yleinen suurriistaväline. Morris käyttää "normaalia" keihästä, ei siis vipukeihästä.

Ennen vakituista keihäsuraa Morris metsästi jousella 494 suurriistaeläintä, mikä on sekin melkoinen saavutus. Sivustolla ei kerrota, millaisia jousia ja nuolia Morris käytti, mutta veikkaan moderneja.

Morrisin keihästouhut asettavat uuteen perspektiiviin mm. Howard Hillin kehutun jousimetsästysuran. Hill metsästi jousella noin 2000 eläintä, mutta näistä arviolta 1500 oli kaniineita. Morris on ilmeisesti kaatanut keihäällä enemmän suurriista kuin Hill jousella.

Myös keskustelu jousimetsästysvälineistä näyttäytyy uudessa valossa. Mikä tahansa jousi ja nuolihan on tissiposken ylellisyyttä verrattuna keihään käyttöön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pyssymiesLiittynyt: 19 Jou 2008
Viestejä: 808
Paikkakunta: Ikaalinen

LähetäLähetetty: 26.05.2010 12:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyytuubista kyllä löytyy ainakin yksi jousimetsästysvideo ja yksi keihäsmetsästysvideo(kysymys on "villisiasta"), jotka molemmat muistuttavat yhtä paljon metsästystä kuin lampaan teurastaminen. Määrä kuulostaa niin hurjalta, että epäilen äijän olevan samaa sarjaa, kunnes toisin todistetaan/vakuuttavasti lavastetaan Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MangroveLiittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 646

LähetäLähetetty: 26.05.2010 17:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Milloin lienee tapettu keihäällä viimeisin riistaeläin Suomenniemellä? Suuri osa museoiden karhukeihäistä on 1800-luvulta joten melko varmasti tapahtuma menisi 1900-luvun puolelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 27.05.2010 01:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En tiedä, että Suomessa olisi 1900-luvulla tapettu riistaeläimiä keihäällä. Aikaisemin keihästä käytettiin paljon paitsi karhunkaadossa myös hirvenhiihdossa ja sudenajossa. Voihan se olla, että aivan 1900-luvun alussa olisi Lapissa hiihdetty jokin susi ja surmattu se keihäällä. Ehkä joku tietää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MangroveLiittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 646

LähetäLähetetty: 31.05.2010 09:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viimeinen mohikaani? Henkilö on ilmeisesti Johan Wähäkarin poika Mikko, syntynyt Tervolassa 20.02.1831. "Pohjois-Suomi" 05.06.1908.

Lainaus:
Terwola. [...] Äkkikuolema kohtasi talokas Mikko Wähäkaria w. k. 30 p:nä. Wainaja oli naapurissa käynyt noutamassa karhin aisat ja sen ruwennut karhimaan peltoa. Samassa oli hän kuitenkin pyytänyt poikaansa karhitsemaan siksi kun hän wähän lewähtäisi puun juurella, sillä hän oli tuntenut wäsymystä. Niin hän olikin mennyt lewähtämään ja kun poikansa karhittuaan yhden kierroksen oli jälleen isänsä luona, oli tämä jo kuollut. Wainaja oli seitsemännelläkymmenellä. Nuorena miehenä oli Mikko Wähäkari aikaisemmin manalle menneiden weljiensä kanssa kaatanut monta karhua ja ottanut eläwänä kiinni suuren joukon karhun poikia. Wielä ukko wanhanakin innostui kertoessaan karhunpyyntiretkistään, kuinka hän kumppaneineen seisoi wastapäätä karhua katsoen silmästä silmään, karhu keihäs rinnassa, josta tulla hulmusi werta wasten silmiä ja kuinka karhuäijä keihäänwarsia katkoi kuni pärekappaleita. Tai kun hän kertoi pitkistä pyyntimatkoista, jolloin wäliin oltiin eksyksissä tai muuten jouduttiin pitkille matkoille, jolloin ruoka loppui ja syötiin paistettua karhunwerta, joskus osuttiin myllyyn, josta myllyn seinistä koottiin tomua ruuaksi. Wiimeisest eläwät karhunpohjat 3 kappeletta sai wainaja kumppaneineen metsästä toistakymmentä wuotta sitten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com