Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kuinka valmistat riistasi?

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Eränkäynti
View previous topic :: View next topic  

Kuinka valmistat riistasi
Miten sattuu
64%
 64%  [ 9 ]
Leikkelen irti fileet ja lopuista teen kettuhaaskan.
0%
 0%  [ 0 ]
Kaikki vaan jauhelihaksi!
0%
 0%  [ 0 ]
Vien Chez Dominique'en ja pyydän valmistamaan tartarin.
0%
 0%  [ 0 ]
Valmistan? Syön kaiken lihan aina raakana.
35%
 35%  [ 5 ]
Total Votes : 14

Author Message
Nanook - pakkasen poika



Joined: 13 Apr 2006
Posts: 499
Location: Riihimäki

PostPosted: 26.11.2009 23:22    Post subject: Kuinka valmistat riistasi? Reply with quote

Riistaa jousella todistettavasti -ketjussa heräsi keskustelua riista laittamisesta ruoaksi. Ehkäpä on syytä jatkaa täällä.

Aloittaessani metsästyksen riistan maku tuntui liian voimakkaalta. Niinpä liottelin lihoja maito- ja etikkaseoksissa, käytin myös paljon mausteita ja kokeilin eri reseptejä. Pian makuhermot kuitenkin tottuivat ja nykyään valmistan suurimman osan riistasta padassa hitaasti hauduttamalla. Mausteena vain sipulia, porkkanaa, suolaa ja valkopippuria. Joillekin lihoille kuten majavalle sopii myös valkosipuli.

Hidas karjalanpaistityyppinen kypsennys sopii niin kanalinnuille, sorsille, majavalle ja hirvelle. Lehtokurpat ja kyyhkyset valmistan kuitenkin rintalihat pannulla paistamalla tai uunissa juustotäytteellä pekoniin käärittynä. Majavaa ja sorsia on tullut myös marinoitua ja grillattua. Ehdoton suosikki on sorsan paistaminen kahden kuuman kiven välissä. Ei tarvitse suolaa eikä mitään mausteita. Paistokuopan pohjalle vain kivi ja reunalle toinen. Parin 2-3 tunnin lämmitys, jonka aikana sorsan voi leikata luuttomaksi (eli poistetaan rintalasta). Sitten vain levynä selkäpuoli alaspäin paistkivelle ja kansikivi rintalihojen päälle. 15-20 minuutin kuluttua sorsa on valmis syötäväksi. Jos kaikki menee oikein, rintalihat jäävät sisältä vielä hiukan vaaleanpunaisiksi.

Tänä syksynä saaliiksi saadusta ensimmäisestä peurastani paistoin maksan ja keitin sydämen sekä kielen heti ensimmäisenä iltana. Sitten pannulle menivät sisäfielleet pihveinä. Selkäfileet odottavat pakkasessa. Ruhon etusasta tein paistilihoja. Kyljet paloittelin grillattavaksi. Takajalat paloittelin, liotin pari päivää suolaliemessä ja lämminsavustin eilen pallogrillissä. Säärilihoista, vatsakalvoista ja leikejätteistä leikkelin suikalaita, jotka likosivat yön yli vaimon tekemässä olut-viinietikka-mausteliemessä. Nyt ne ovat uunissa kuivumassa amerikkalaistyyliseksi kuivalihaksi eli "jerkyksi". Jauhelihaakin tuli tehtyä hukkapaloista, jotka eivät olleet tarpeeksi suuria kuivattavaksi. Osa pakastettiin ja osasta tehtiin makkaroita sianlihaan sotkettuna.

Kuten dellisestä voi varmaan päätellä, että en suosittele jauhamaan kaikkea saamaasi riistaa jauhelihaksi. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
heiluri



Joined: 31 Mar 2007
Posts: 211

PostPosted: 26.11.2009 23:31    Post subject: Reply with quote

Ihan miten mieleen juolahtaa,uskokaa pois,hirven syöntiinkin ehtii aina vuoden aikana kyllästyä,sorsia ja teertä on onneksi tilikkeenä aina jonkun verran,teeriä on tosin viime vuosina tullut vain 5-6 kpl vuoteen...noh kyllä ne kannat siitä taas paranee.
Hirviä kun tulee lähes 2kpl mieheen joten sitä piisaa onneksi purkitettavaksi...hyvää.
Nämä siis ruutiaseilla tapettuja,mutta kyllä minä vielä jousellakin jotain...varmasti.
Back to top
View user's profile Send private message
Iivana



Joined: 09 Nov 2009
Posts: 715
Location: Pohjoinen

PostPosted: 26.11.2009 23:39    Post subject: Reply with quote

Herkulliselta kuullostaa, meillä on kanssa kokeiltu olutta ruoan laitossa, sopii jänikselle. Sitten on marinoitu kuulemma "isoa sikaa" oluella liiankin useasti... Laughing
_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Back to top
View user's profile Send private message
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 27.11.2009 01:52    Post subject: Reply with quote

Olen liian primitiivinen taipumuksiltani tehdäkseni mitään kovin erikoista tai suuritöistä lihoille. En ole koskaan marinoinut, liottanut tai riiputtanut riistalihoja. Ruoanlaittokin tulee kotioloissa delegoiduksi vaimolle, jolla onkin siihen enemmän koulutusta ja taipumuksia. Linnut tulee yleensä paistetuksi uunissa. Kyyhkysen lihat olen paistanut voissa paistinpannussa mausteena suolaa. Leiri- tai kenttäoloissa isken lihan seipääseen ja grillaan nuotiossa tai saatan myös keittää, jos on kattila. Maksaa olen syönyt raakanakin.
Back to top
View user's profile Send private message
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 27.11.2009 16:03    Post subject: Reply with quote

punaista lihaa ja riistalihaa syön usein raakana suolan kanssa. Mutta jos nyt ryhdytään ruokaa valmistamaan, niin riiputan riistaa ensin, jotta liha murenee, sitten yleisin tapani valmistaa on laittaa pataan vettä, olutta tai punaviiniä (näitäkin voi sekoitella, muttei olutta ja viiniä). mausteita joita käytän ovat pippurit, suola, laakerinlehti ja aina fiiliksen mukaan jotain lisää jos kaipaa säväystä. Riista on usein hyvin vähäräsvaista, joten usein jänispataan lentää sekaan silavaa tai pekonia.

Miksi et Simo riiputa riistaasi? Sehän jos joku on "primitiivistä", ja kyllähän murea liha on parempaa kuin sitkas.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Simo Hankaniemi



Joined: 08 Jul 2004
Posts: 4937
Location: Turku

PostPosted: 29.11.2009 03:33    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:
punaista lihaa ja riistalihaa syön usein raakana suolan kanssa. Mutta jos nyt ryhdytään ruokaa valmistamaan, niin riiputan riistaa ensin, jotta liha murenee, sitten yleisin tapani valmistaa on laittaa pataan vettä, olutta tai punaviiniä (näitäkin voi sekoitella, muttei olutta ja viiniä). mausteita joita käytän ovat pippurit, suola, laakerinlehti ja aina fiiliksen mukaan jotain lisää jos kaipaa säväystä. Riista on usein hyvin vähäräsvaista, joten usein jänispataan lentää sekaan silavaa tai pekonia.

Miksi et Simo riiputa riistaasi? Sehän jos joku on "primitiivistä", ja kyllähän murea liha on parempaa kuin sitkas.


Ykkösvaimon kanssa oli aikoinaan väittelyä tästä riiputtamisen merkityksestä. Hän piti riiputtamista oleellisena ja minä en kokenut asiaa sillä tavalla. Mikään syömäni riiputtamaton riistalintu ei ole mielestäni ollut sitkeä. Ja yleensä lintu on pakastimessa viikkoja tai muutaman kuukaudenkin ennen syöntiä, pakastamisenhan pitäisi mureuttaa lihaa samaan tapaan kuin riiputtamisen. Myöskään jäniksiä ei ole tullut riiputetuksi, eikä kaurista.

En koe lihan sitkeyttä ongelmana. Sitten sitä vain pureskellaan hieman enemmän ja leikellään pienempiin paloihin. Tämä on kai sitä primitiivisyyttäni, en ole varsinainen kulinaristi. Joskin arvostan kyllä hyvin tehtyä ruokaa, mutta en ole itse valmis käyttämään paljonkaan aikaa ruoanlaittoon. En myöskään juuri koskaan esitä kriittisiä arvioita muiden tekemistä pöperöistä. Filosofinen asenteeni on se, että ruoka vedetään nassuun, oli se hyvää tai huonoa, ja sitten tehdään jotain muuta. Tätä asennetta on kyllä ollut vaikea opettaa omille kakaroille.
Back to top
View user's profile Send private message
Ilkka Seikku



Joined: 17 Jan 2007
Posts: 944

PostPosted: 29.11.2009 12:57    Post subject: Reply with quote

Riistaa tulee laitettua aikas monella tavalla. Suku kun on täynnä lihanjalostuksen ammattilaisia niin nuo taidot on tulleet vähän samaan tapaan kuin kävely tai pyörällä ajo..
Isot riistaeläimet kuten hirvi ja peura tulee paloiteltua yleensä paistit, fileet(ulko ja sisä) erikseen ja putsilihat laitan makkaraan tai säilykkeisiin sekä lihahyytelöön. Lihahyytelöön myös poskilihat. Elimet käytän tarkkaan; sydän, maksa, munuaiset ja nuorelta eläimeltä myös kehkot.
Fileet käytän lähes poikkeuksetta piheinä ja raakakypsytän hyvin paitsi peuran sisäfileet, jotka ovat muutenkin jo niin pehmeää ja mureaa.
Paisteja en raakakypsytä, paitsi silloin jos teen niistä pihvejä. Muuten palvaan ne, jolloin raakakypsytyksestä ei ole muutakuin haittaa. Palvaus itsessään mureuttaa lihan. Lapapaistit ja muut "sitkeät" paistit haudutan lihakeitoksi.
Kuivalihaa silloin tällöin sisä-ja paahtopaisteista ja ulkofileestä.
Elinten käytöstä..; maksa, munuaiset ja sydän menevät pannulle niin tuoreina kuin mahdollista ja ohuina siivuina. Keuhkot keitän ja käytän sitten lisukkeena muissa sapuskoissa ja kastikkeissa.
Kielen keitän myös ja jäähdytän ja viipaloin ohuiksi slaisseiksi.
Aika usein tulee tehtyä hirven jäädytetystä aistista myös käristystä; veistellään jäätyneestä paistista ohuen ohuita siivuja jotka paistetaan sipulin kanssa. Perunamuusia lautaselle ja kunnon keko käristystä keskelle ja puolukkahilloa päälle.. slurps..
Tuossa nyt se mitä useimmiten isoista elukoista teen.

Jänikset tulee paloiteltua luullisina ja pieni kuullotus pannulla jonka jälkeen pataan juuresten kanssa. Jänis on hyvää myös kokonaisena pienellä vartaalla pyöriteltynä.

Linnut joko kokonaisina uuniin(kynittyinä) tai täkkälihat pannulle. Elimet näistäkin käyttöön.

Luita tulee myös kypsenneltyä silloin tällöin joko notskilla tai keittämällä. Luuydin on herkkua kun ripottelee päälle hiukan suolaa.
Aina kun mahdollista otan etenkin peuroilta myös veren talteen ja käytän veriruokiin. Kulaus pitää ottaa aina myös suoraan pistosta, tekee eetwarttia ja antaa uskottavuutta kun tulee metsältä naama ja suu veressä.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Kiul



Joined: 18 Jun 2007
Posts: 422

PostPosted: 29.11.2009 21:40    Post subject: Reply with quote

Meillä menee hirven fileet pihveiksi. Muut lihat, jotka ei mene jauhelihaksi, tulee usein haudutettua savipadassa leivinuunissa yön yli. Siinä käsittelyssä tuppaa 'juoksujänteetkin' pehmenemään. Majava samalla lailla uunissa. Linniut myös useimmiten padassa ja uunissa, joskus myös rintalihat pannulla. Elimiä en ole oppinut syömään, aika monta kertaa on tullut yritettyä niin omaa kuin muidenkin laittamaa, vaan ei uppoa. Onneksi kielet kelpaa muille seuran jäsenille. Joskus yritin hirven kylkiluista grilliluita, mutta en siinäkään oikein kunnon tulosta saanut, joten nelin menee naapurin koiralle.

Leikkutapana meillä on erotella eri lihakset toisistaan, olisiko ns. 'french cut'. Joskus olisi kiva jonkin mestari opissa tehdä myös amerikkalaisten suosima 'beef cut' ja verrata sitä omaan vakiintuneeseen tapaan. Vaatisi tietysti, että on vaikka ruhon puolikas käytössä, niin ei jakokumppaneiden kanssa olisi ongelmaa.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Eränkäynti All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group