View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 05.04.2009 20:10 Post subject: Jänneliiman keitto |
|
|
Kyllästyneenä kaupallisten tuotteiden epämääräisyyteen päätin keitellä ite liimani. Tähteellä oli kaikenlaista sälää jota jänteiden repimisestä oli jäänyt. Eikun satsi kattilaan ja lämmöt päälle.
Ekan tunnin jälkeen olin jo pensselin kanssa ottamassa valmista liimaa mutta huomasin hommaan menevän hieman enemmän aikaa. Tässä vaiheessa tajusin myös pilkkoa paloja pienemmiksi.
Tokan tunnin jälkeen mössö oli jo lupaavasti höttööntynyt ja ajattelin, että nyt ei mene enää kauaa...
Kahdeksannen tunnin jälkeen mössö oli jo lupaavasti höttööntynyt ja ajattelin, että nyt ei mene enää kauaa...
Perkele multa repee pähkinä ihan just _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 05.04.2009 20:10 Post subject: |
|
|
Vielä yksi. _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 05.04.2009 22:14 Post subject: |
|
|
Hyvin klassinen kömmähdys, joka ei ole edes kömmähdys..
Ilmeisestikin oletat että jänteet liukenevat kokonaan mössöksi?
Nou nou!
Liima-aine uutetaan pois kuiduista ju nou.
Kirjotin johonkin sen ohjeenkin..
Tuon kuituaineksen voi halutessaan siivilöidä pois kun ovat jokusen tunnin muhineet. Sitten alat yksinkertaisesti keittämään keittoa kokoon. |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 05.04.2009 22:16 Post subject: |
|
|
..ja kantsii pilkkoa ihan silpuksi, sujuu homma nopeammin. |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 05.04.2009 22:20 Post subject: |
|
|
Elikkäs täsä tarkoitin:
Käytän tuollaista litran vetoista kattilaa. Jännesilppua laitan sinne n. puolilleen(ei siis mitenkään piukkaan tungettuna, vaan ihan vaan silppuan jänteet sinne). Sitten joukkoon reilu kädenlämmintä vettä kattila täyteen.
Sitten annan liemen muhia sellaisenaan muutaman tunnin, miuluiten yön yli.
Seuraavaksi sitten alan keittelemään liimaa kokoon. Eli haihdutan vettä, kunnes liemi on sopivaa. Koostumus ei saa olla liian siirappimaista, muttei liian vetistäkään. Sellaista "kuraveden" vahvuista, kuten Risku joskus kuvaili. Toimivuutta voi kokeilla aina välillä liimaamalla sormet yhteen. Hyvä liima ei tartu heti, mutta hetken kun on ollut niin tarttuu kovemmin kuin nopeasti tarttuva..
Lientä kannattaa keitellä hissukseen, ei liian kuumana ja parasta liimaa tulee, kun vesi ei ihan pääse kiehumaan. Minulla keittoaika on vakiintunut aika tarkkaan kolmeen tuntiin.
Kun soppa on sopivan vahvuista, voi jännesilpun siivilöidä pois. Itse en koskaan siivilöi vaan annan koko soossin olla sellaisenaan. Sutia liimaan kastaessa jännekökköjä ei saa kuitenkaan tulla mukaan.
Säilyy pakastimessa hyvin ja jäisen klöntin voi heittää kattilaan sulamaan, vettä kannattaa aina ensin lisätä hieman.
Jännesilppu on n.1-2cm
Liimaa tarvitset jouseesi edellä kuvatusta määrästä vajaa puolet. Kannattaa silti tehdä tuo määrä, liiman loppuminen harmittaa enemmän kuin se, että sitä jää yli. Ja ylimääräisen voi tosiaan pakastaa.
Jänteiden, joista liimaa tekee, on oltava puhtaita kaikesta rasvasta ja kuivista lihoista. Myös kuivat jännetupet sopivat silpuksi. |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 05.04.2009 23:04 Post subject: |
|
|
Quote: | Ilmeisestikin oletat että jänteet liukenevat kokonaan mössöksi?
Nou nou!
|
No niin oletin
Nyt 11h keitosta keiteltyäni aavistelen sinun olevan oikeassa. Laitoin kuitenkin loput vielä hautumaan ja koitan tiristää niistä huomenna viimeisetkin
Pikkusilppua noiden kyllä pitää olla jotta sulavat edes jotenkin. Vaikka saksinkin keitostani niin silti joukkoon jäi pari "halkoa" jotka olivat vain tiellä. Esihaudutus on varmasti eduksi lopputulokselle ja muistan jostain lukeneeni, että tilkka tärpättiä auttaisi pilkkomaan sidoksia...vai lisättiinkö tärpätti vasta liimaa uudelleen hauduttaessa...prkl nyt en muista.
Päivän saldo on kuitenkin pikkupurkki jänneliimaa. Katsotaan huomenna pitääkö sitä vielä "suurustaa" ennen tuohien liimausta. _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 05.04.2009 23:14 Post subject: |
|
|
Niinjoo. Ihan unohdin, että sarvea työstäessä nappasin hiomajauhon talteen. Sellainen piukkaan puristettu lumipallon kokoinen tilsa. Sarvestahan saa passelia, hieman stydimpää liimaa puuliitoksiin.
Onko tässä jotain erikoista vai tälläänkö vain kattilaan hauteeseen ja tulet palamaan? Sähkövärkkihän mulla kyllä on... _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 06.04.2009 07:39 Post subject: |
|
|
Oon käyttäny sarvilastuista keitettyä liimaa sekotettuna jänneliimaan sarvivatsojen liimauksessa.
Tuossa tuomipih.sarvijännejousessakin sarvivatsan liimauksessa. Jäisen jänneliimaklöntin sulaessa heitin sarvilastuja joukkoon ja hauduttelin ja keittelin. ..piti siitä kirjottaakin, mutten näköjään sitte... |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 06.04.2009 07:45 Post subject: |
|
|
Pakko muuten nostaa hattua tuosta 11tunnin! kärsivällisestä ja sitkeästä keittämisestä.
Shaolin-munkkien kärsivällisyysharjoituksetkin on leikintekoa tohon verrattuna. |
|
Back to top |
|
|
T. Manner
Joined: 30 Jun 2007 Posts: 949 Location: Vantaa
|
Posted: 06.04.2009 18:43 Post subject: |
|
|
Tuossa ylipitkässä keittämisessä piilee kyllä omat vaaransa. Alkavat näes proteiinit hydrolysoitua eli pilkkoutua ja jossain vaiheessa tuo mössö ei ehkä enää toimi liimana ja jos en nyt ihan väärin muista niin ylikeitetty gelatiini tulee myös hauraaksi.
TLM |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 06.04.2009 19:45 Post subject: |
|
|
Jep. Varsinaista keittämistä tulisikin välttää ja antaa jänteiden ensin muhia ja sitten haihdutella kokoon kiehumispisteen alapuolella. |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 06.04.2009 21:17 Post subject: |
|
|
Quote: | Varsinaista keittämistä tulisikin välttää ja antaa jänteiden ensin muhia ja sitten haihdutella kokoon kiehumispisteen alapuolella |
Pitkälti kiehumispisteen alapuolella oltiin koko ajan. Hellani "kolmosvaihteella" edes haudekattilan vesi ei kiehunut ja nelosella se taas kiehui yli ja kuivaksi. Se mitä se lujuudeltaan on selvinnee kun tekee ekan "oikean" liimauksen.
Tein liimalla ekat liimauksetkin ja hyvin vaikuttaisi vörkkivän. Hieman pluirua on mutta koppiintuu kyllä kun hauduttelee. Liimasin tuohet tuon bambujännejousen selkään ja laitan siitä kuvaakin kunhan on ensin hieman kuivahtanut. Tuonne omaan topiciinsa tietysti.
Mun tuoheni on muuten ihan pers...jotenkin huonoja. Värivaihtelua tummanruskeasta lähelle maitokahvia ja on kettumainen löytää edes lähelle samaa sävyä olevia tuohuksia. "Nyljin" ne hätäpäissäni kaadetuista tukeista syksyllä enkä juuri ehtinyt valkkailemaan. _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
T. Manner
Joined: 30 Jun 2007 Posts: 949 Location: Vantaa
|
Posted: 06.04.2009 21:28 Post subject: |
|
|
Quote: | Pitkälti kiehumispisteen alapuolella oltiin koko ajan. |
Ei se sata astetta ole mikään raja tässä, kaikki lämpö on pahasta ja aika myös, eli mitä matalampi lämpö ja lyhyempi aika sitä parempi.
TLM |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 06.04.2009 21:41 Post subject: |
|
|
No on se pakko vähän sitä lämpöä pitää vaikka olisi kuinka pahasta.
Kestää julmetun kauan saada liima-aineet irti ja haihdutettua vettä jos ei lämpöä ole..
Rantala, kippasin juuri metsäpläntin ja koivutukkeja on pinossa. Hyvää hieskoivun sitkeää tuohta on tarjolla. En kokeillut miten irtoaa, kun kumminkin kaadan vielä koivuja kun tuohi irtoaa helposti.
Uskoakseni noistakin lähtee kohtuullisella kiroilulla.
Ku ite revit ni voit viedä noista tukeista niin paljon kun irti revit, sahailen ne lankuiksi ja tuohi on siinä vaan jumittamassa sirkkelin terää. |
|
Back to top |
|
|
T. Manner
Joined: 30 Jun 2007 Posts: 949 Location: Vantaa
|
Posted: 06.04.2009 21:59 Post subject: |
|
|
Quote: | No on se pakko vähän sitä lämpöä pitää vaikka olisi kuinka pahasta.
Kestää julmetun kauan saada liima-aineet irti ja haihdutettua vettä jos ei lämpöä ole.. |
Näin on, mutta tämä onkin sitten optimointia. Kyllä sieltä saattaa löytyä jonkinlainen rajalämpötila, yritän etsiä.
TLM |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 06.04.2009 22:26 Post subject: |
|
|
Quote: | Näin on, mutta tämä onkin sitten optimointia. |
Marginaalia tuntuu olevan reilusti. Tosin liiman pitävyydestä ei vielä ole näyttöä.
Quote: | Ku ite revit ni voit viedä noista tukeista niin paljon kun irti revit |
Kiinnostaa. Tämä viikko on kyllä tukossa ja Pääsiäisenä pitää olla sosiaalinen. Menee väkisinkin munajuhlan yli. Hmmm...kutittelisi kyllä kokeilla pituusammuntavärkkejänikin trimmauksen jälkeen ja siellähän olisi tilaa siihenkin...
Tuohipula on suorastaan akuutti mutta ei auta. Menin tyhmyyttäni pätkimään nuo vähätkin tuoheni lapaleveyden mukaan määrämittaan ja tajusin vasta sitten, että kahvanjuureen ja kärkiin pitäisi ylettyä ympäri asti _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Matti Matinpoika
Joined: 07 Jul 2008 Posts: 259 Location: Lammi
|
Posted: 20.01.2010 21:05 Post subject: |
|
|
Ajattelin tuossa jänteiden repimisen tuoksinnassa kokeilla myös
liimankeittoa pienellä määrällä lyhyitä jänteenpätkiä. Laitoin lasipurkin
vesihauteeseen ja purkkiin heittelin jänteidenpätkiä ja myös jännetupen
palasia. Vähän vettä päälle ja lämpöä. Jo lyhyen kuumennuksen jälkeen
totesin että suteen menee. Rasvapalluroita keitoksen pinnalla! Eihän
tuommoista voi käyttää, eihän?
Olisiko parempi käyttää pelkkiä jänteiteitä, niidenhän pitäisi olla rasvasta
puhtaita? Ainakin oletan että rasva oli peräisin jännetupista, tai muusta
tavarasta jota joidenkin tuppien päissä on. Vai keittelenkö raakanahasta,
esmes puruluusta. Puruluuliimaa olen kokeillut ja saanut kohtuudella
toimivaa (liimaa jotenkuten puuta), mutta kelpaako jänneselystyksen? |
|
Back to top |
|
|
pyssymies
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 808 Location: Ikaalinen
|
Posted: 20.01.2010 22:12 Post subject: |
|
|
Mutta eikös rasvaa voi kuoria pois pinnalta? |
|
Back to top |
|
|
Matti Matinpoika
Joined: 07 Jul 2008 Posts: 259 Location: Lammi
|
Posted: 20.01.2010 23:05 Post subject: |
|
|
pyssymies wrote: | Mutta eikös rasvaa voi kuoria pois pinnalta? |
Mietin ihan samaa. Niinkuin ennen kerma kuorittiin maidon päältä. Mutta saako rasvan pois kokonaan? Tuleeko toimivaa liimaa? |
|
Back to top |
|
|
pyssymies
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 808 Location: Ikaalinen
|
Posted: 21.01.2010 00:26 Post subject: |
|
|
Olen kyllä yhtä pätevä neuvomaan tässä kuin neitsyt antamaan seksivinkkejä, mutta rasva kyllä kevyempänä nousee pintaan. Ainakin ruuanlaitossa aina. |
|
Back to top |
|
|
heikki
Joined: 09 Jun 2009 Posts: 1178 Location: Vantaa
|
Posted: 21.01.2010 01:09 Post subject: |
|
|
pyssymies wrote: | Olen kyllä yhtä pätevä neuvomaan tässä kuin neitsyt antamaan seksivinkkejä, mutta rasva kyllä kevyempänä nousee pintaan. Ainakin ruuanlaitossa aina. |
Yhtä vankalla asiantuntemuksella komppia tälle. Muistelen jostakin lukeneeni, että rasva vaan kuoritaan pois - eihän rasvattomia ruumiinkapppaleita ole olemassakaan. Ja olikohan vielä niin, että piti tai oli mahdollista käyttää jossakin vaiheessa etikkaa(?) auttamaan rasvan saostumisessa. |
|
Back to top |
|
|
Simo Hankaniemi
Joined: 08 Jul 2004 Posts: 4937 Location: Turku
|
Posted: 21.01.2010 01:29 Post subject: |
|
|
En ole tehnyt liimaa muuta kuin rasvattomista jänteen pätkistä. Voihan sitä rasvan kuorimista pinnalta kokeilla ja katsoa, millaista liimasta tulee. Luultavasti se on OK. En kyllä lisäisi liima-astiaan jännetuppia tai mitään rasvaista kamaa. |
|
Back to top |
|
|
A.Arffman
Joined: 16 Apr 2009 Posts: 129 Location: Siilinjärvi
|
Posted: 21.01.2010 01:53 Post subject: |
|
|
Itse liimaa yhdesti keittänyt ja silloin heitin lähes kaiken mitä jänteistä yli sinne kattilaan (jännetupet kylläkin poistettu suurimmaksi osaksi jo tuoreena)
Tuntuisi tuo tiukasti liimaavan. |
|
Back to top |
|
|
T. Manner
Joined: 30 Jun 2007 Posts: 949 Location: Vantaa
|
Posted: 21.01.2010 02:51 Post subject: |
|
|
Rasva on kovin epätoivottu aine liimattaessa, joku artikkeli nimeenomaan huomautti sen poistamisesta gelatiinista.
Myöskin löytyi tieto siitä, että mitä korkeampi lämpötila sitä heikompi liima, mutta mitään ohjearvoa en ole vielä löytänyt. Teollisessa tuotannossa ainakin osa raaka-aineesta käsitellään jollain hapolla tai emäksellä riippuen prosessista, mutta ilmeisesti liimaa ajatellan tämä ei ole hyvä koska nuo johtavat suurempaan hydrolyysiin (pilkkoutumiseen).
TLM _________________ "Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta." |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 21.01.2010 12:03 Post subject: |
|
|
Rasvan voi kuoria pinnalta pois. Toki kannattaisi tehdä niin, että laittaa jännetupen palaset ensin hetkeksi lämpöiseen veteen, jos vaikuttavat kovin rasvaisilta, lillumaan ja kun rasva on noussut pintaan, mutta liima-aineet eivät vielä ole alkaneet irrota, ottaa ne palaset pois ja siirtää varsinaiseen liimakeitokseen.
En ole havainnut mitään merkittävää vaikutusta liiman pitävyydessä vaikka joukossa olisi hiukan rasvaa. |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 21.01.2010 12:08 Post subject: |
|
|
Hieman neitsyttä kokeneempana minulla ei ole ollut ongelmia rasvan kanssa. Niillä parilla kerralla kun olen liimaa kokkaillut olen kyllä antanut soosin selvitä rauhassa ja kuorinut jähmettyneen pintakalvon veks. Rasvathan nousevat pintaan. Kattilaan olen nakannut lähes kaiken mistä olen kuvitellut liimaa irtoavan. Tupit, nahkojen kalvot etc.
Tulee mieleeni, että jos liiman kevyesti separoisi. Rasva ja muut painavammat saisi eroitettua ja keskeltä astiaa saisi sitä parempaa... _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Matti Matinpoika
Joined: 07 Jul 2008 Posts: 259 Location: Lammi
|
Posted: 21.01.2010 17:21 Post subject: |
|
|
Ari Rantala wrote: |
Tulee mieleeni, että jos liiman kevyesti separoisi. Rasva ja muut painavammat saisi eroitettua ja keskeltä astiaa saisi sitä parempaa... |
Heh! Ei taida edes sukutilan navetanvintiltä enää löytyä toimivaa separaattoria!
Mutta kiitosta vinkeistä. Tutkin hieman noita vielä nuijimattomia jänteitä ja
kyllä joissakin todella näyttäisi tupen päässä ihan silminnähden rasvaa
kiiltelevän. Mutta eipä siis syytä huoleen, taidan kokeilla tuota Ilkan konstia
ja liottelen ensin lämpöisessä vedessä. |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 21.01.2010 18:03 Post subject: |
|
|
Helpointa noiden liimojen kanssa on jos ostaa ne valmiina. Esim. kirjovärillä on myynnissä sekä Kölninliimaa että jänisnahkaliimaa pusseissa. Ja tietysti muitakin jousenraksauksessa käytettäviä mömmöjä.
http://www.kirjovarit.fi/verkkokauppa/product_details.php?p=87 _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Mangrove
Joined: 01 Jan 2007 Posts: 646
|
|
Back to top |
|
|
Matti Matinpoika
Joined: 07 Jul 2008 Posts: 259 Location: Lammi
|
Posted: 21.01.2010 20:01 Post subject: |
|
|
Ari Rantala wrote: | Helpointa noiden liimojen kanssa on jos ostaa ne valmiina. Esim. kirjovärillä on myynnissä... |
Helpointa noiden jousien kanssa on jos ostaa ne valmiina!!! |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 21.01.2010 22:10 Post subject: |
|
|
Plektran sivulta löytyi tuo taannoin mainittu rajalämpötilakin...
Quote: | Ihanteellisin on vesivaippainen, jotta hallittu lämmitys on mahdollista määrätyllä lämpötila-alueella (60° - 70° C) ja jotta liima ei denaturoidu ja menetä tehoaan. |
Quote: |
Näin on, mutta tämä onkin sitten optimointia. Kyllä sieltä saattaa löytyä jonkinlainen rajalämpötila, yritän etsiä. |
Quote: |
Helpointa noiden jousien kanssa on jos ostaa ne valmiina!!! |
Onjoo. Mutta silloin ei enää harrasta jousenrakentamista... _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
|