View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Rasti
Joined: 09 Jun 2010 Posts: 6
|
Posted: 04.09.2010 19:42 Post subject: Porontalja |
|
|
Terve, aloin tässä iltapuhteeksi tekemään viintä varastossa roikkuneesta porontaljasta. En tiedä miten se on käsitelty mutta haluaisin tietää miten siitä saisi karvat pois. En ole varma menikö viestini oikean otsikon alle, joten pyydän anteeksi varmuuden vuoksi. |
|
Back to top |
|
|
Ari Rantala
Joined: 23 Oct 2007 Posts: 3636 Location: Nokia
|
Posted: 06.09.2010 08:42 Post subject: |
|
|
Mulla on ja vuosikymmeniä seinällä roikkunut porontalja josta joskus aioin tehdä jotain käyttökamaa. Homma kaatui siihen, että nahka oli mennyt melko haperoksi ja repesi herkästi käsitellessä. Skippasin homman kun en uskonut, että nahka kestäisi esim. nuoliviinikäyttöä.
Miksi ne karvat pitäisi saada siitä veks? Toisaalta tuollaisesta vanhasta taljasta karvat irtoaa muutenkin herkästi, että ihan mekaanisella hankauksella jollakin "tylsällä" puukolla tai vastaavalla ne saanee irtoamaan kohtuullisella vaivalla. Tai sitten vain käyttää ja antaa niiden irtoilla ihan issesseen _________________ I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde- |
|
Back to top |
|
|
Rasti
Joined: 09 Jun 2010 Posts: 6
|
Posted: 06.09.2010 18:13 Post subject: |
|
|
Kiitoksia vastauksesta. |
|
Back to top |
|
|
Tuukka Kumpulainen
Joined: 25 Jul 2004 Posts: 1566 Location: Turku
|
Posted: 07.09.2010 17:29 Post subject: |
|
|
Kaupalliset, kromiparkitut taljat on niin haurasta kamaa, oli ne sitten poroa, peuraa tai hirveä, ettei niistä ole muuksi kuin seinäkoristeiksi tai pyllynalusiksi. Nahan lujasta ja notkeasta ominaisrakenteesta ei niissä ole mitään jäljellä. Raakanahkakin tosin hapertuu vuosien mittaan, varsinkin ulkovarasto-oloissa ja etenkin, jos siihen on jäänyt rasvaa muhimaan. Nahkahommiin tarvitaan tuoretta raakanahkaa tai kasvi- / rasvaparkittua nahkaa, sitä mitä ihmiset käyttivät aina 1800-luvun loppupuolelle saakka, kun nahan lujuudella oli oikeasti väliä. |
|
Back to top |
|
|
|