Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Savi

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Materiaalit
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jkekoni



Joined: 01 Jan 2005
Posts: 2834
Location: Espoo

PostPosted: 25.07.2011 14:42    Post subject: Savi Reply with quote

Puolen litran vetoinen kannu muodostuu näppärästi teollisesta keramiikkasavesta.

Olen yrittänyt tehdä astioita mökin lähijärven pohjasta kaivetusta savesta, mutta en saa reunoja oikein mitenkään olemaan lerpsahtamatta.

Onko todennäköisesti vika huonossa savessa, huonossa vaivaamisessa vai huonossa muovailussa vai kaikissa.

Onko makkaratekniikassa kuivattu ensin aiempia kerroksia ja vasta sitten tehty ylempiä?

Mitä muita sidosaineita kuin asbestia on käytetty poltettuissa astioissa?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Mangrove



Joined: 01 Jan 2007
Posts: 646

PostPosted: 25.07.2011 19:23    Post subject: Re: Savi Reply with quote

Back to top
View user's profile Send private message
Juri



Joined: 20 Oct 2004
Posts: 3319
Location: Vantaa

PostPosted: 26.07.2011 13:09    Post subject: Reply with quote

Samotti tekee savesta jämäkämpää, hillitsee kutistumisongelmia ja mahdollistaa isompien esineiden valmistuksen. Se on poltettua savimurskaa. periaatteessa helppo valmistaa, mutta käytännöstä en ole ihan varma. Savilevyjen polttaminen hetisuoraan märkinä saattaisi helpottaa murkaushommia kovasti.
Saven säilyttäminen tiiviissä astiassa parantaa sitkoisuutta ja plastisia ominaisuuksia myös paljon. Vuoden verran jos pidät suljetussa ämpärissä, niin on jo ihan eri tavaraa. Vanhoille Kiinalaiset tekivät paremmat astiansa vähintään satavuotiaasta savesta.
Savesta voi myös olla syytä poistaa kaikki roska ja hiekka. Tällöin savi ensin kuivataan, sitten taas liotetaan ohueksi velliksi joka siivilöidään. Ylimääräiset vedet saa pois kuivaamalla levyinä tai vaivaamalla imevää kipsilevyä vasten.

Saven oikeaoppinen vaivaaminen olisi hyvä opetella ihan alkuun. Se parantaa ominaisuuksia ja ehkäisee vaarallisten ilmakuplien syntymistä.
Makkaratekniikassa(kin) pyritään pitämään savi työskentelyn ajan tasaisen yhtenäisen kosteana. Valmis astia kuivataan hitaasti jottei pinnan kutistuminen aiheuta halkeamia. Polttoprosessi on sitten vielä oma juttunsa.
Back to top
View user's profile Send private message
toni



Joined: 31 Dec 2004
Posts: 1453
Location: aurajoki

PostPosted: 22.08.2011 21:16    Post subject: Reply with quote

Nää on tosiaan melko haitekkiä. Kaikki ajan kanssa asettumiset sekä vaivaamalla tehdyt sitkostukset. Mutta ominkin sormin oon todennu noi.

Mulla ei vaan oo tarpeeks kokemusta että uskaltaisin antaa neuvoja.
Savirakentamiseen rannansavet ovat liian puhtaita, jos oikeen muistan..

Hidas kuivatus ennen maltillista polttoa ja maltillista jäähdyttämistä vois olla avainasemassa loppu valmistusta silmälläpitäen.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Materiaalit All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group