toni
Joined: 31 Dec 2004 Posts: 1453 Location: aurajoki
|
Posted: 26.10.2011 09:31 Post subject: |
|
|
Edittiä..
Lukaisin kirjan ja tässä arvosteluni:
Raidasta rahaa, kävyistä käteistä - tuloa ja iloa sadoista metsätuotteista
Jarmo Sirola
Otteita takakannen johdannosta: "Jotkut haluaisivat kokonaan muuttaa maalle, kunhan keksisivät työtä ja toimeentuloa. Osa maasudun väestä etsii lisäelinkeinoa tai harkitsee jopa tuotantosuunnan vaihtamista. Merkittävä tulonlähde voi löytyä metsistä, omasta lähimetsästä."
Kirjoittajilla on takanaan n.30 vuoden kokemus oman metsän tuotteista ja markkinoinnista. Osan tästä kokemuksesta he laittoivat kirjankansien väliin. Kirja tuntuu polttavan mielenkiintoiselta, aina nimeään myöten joten tottahantoki tätä vilkaistaan lähemminkin..
Sisällysluettelo listaa mm. oman metsän mahdollisuudet, sahatavaran, polttopuun, pääpuulajien erikoislaadut, erikoispuulajit, hylkytukit, leikkohavut, keräilytuotteet, maaperästä saatavat ja muita teemoja verotusta ja hinnoittelua myöten. Väliin siroteltuna löytyy lyhyitä irtiottoja puiden juurten ja varpujen keruusta vaikkapa aina sienivärjäykseen..
Mutta. Monilta näiltä, kirjan nimeen vahvasti viittaavien teemojen osalta kirja jää melko kevyeksi vaikka kirjoittajilla olisi voinut hyvinkin olla tietoa jaettavana. Paikoitellen kirja on nimittäin vain eri raaka-aineiden ja ideoiden listaamista ilman muuta opastavaa selitystä kuin luvun lopussa olevaa lähdekirjallisuus listaa. Myös metsänhoito menetelmät olisivat vaatineet oman alueensa, sillä sehän joko tarjoaa korjuu/keruutuotteista tuloa saavan joko monipuolisesti suuntautuvan tai mäntypeltoa tarkasteltuna, vaatimattomampaan asemaan.
Jokatapauksessa kirjan sisällön vahva nojaaminen lisälukemis osioihin on selkeä puute. Mistä esm. löydän vinkkinä tarjotusta neuvosta tarkemmin käytännöntietoa aiheesta hylkytukeista pajahiiliä? Veikkaan myös että riukuaidan, venelautojen valinnan, suosuksien tekemisen tai vaikka pelkän vitsaksen teko jää monilta lukijoilta haaveeksi.
Sensijaan vaikkapa joulukuusien kasvatus, elämysmatkailusta elinkeinona tai sahatarvaraan liittyvistä teemoista tietoa on paljon koostetummin ja laajalla katsannolla.
Kustantajalta siltikin kevyen rohkaiseva avaus, Tuormaan kirjan lisäksi. Loppuun vielä lainaus kirjasta: "Julkinen keskustelu pyörii enimmäkseen teollisessa mittakaavassa. Mikään ei ole mitään, ellei puhuta sadoista työpaikoista ja miljoonista euroista. Kaikki muu tuomitaan näpertelyksi. Kuitenkin jokaisella on yksi elämä elettävänä, oma ja perheen suu ruokittavana. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta pienikin on kaunista ja tulonlähde voi löytyä hyvinkin läheltä, omasta lähimetsästä."
Totta, mutta laittaa myös miettimään miten kukin instanssi julkista keskustelua hallitsee, kuten sitä karuksi heittäytyvää arkirealismiakin: puupeltojen ja tehtaiden varjossa. Maassa jossa tämä koskettaa valta-osaa niin luontoa kuin kirjan kustannusyhtiön lukijoitakin. |
|