Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Tökötin teko

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Materiaalit
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tökötti



Joined: 23 Sep 2008
Posts: 19
Location: Jämsänkoski

PostPosted: 05.10.2008 09:53    Post subject: Tökötin teko Reply with quote


Onko kukaan onnistunut tekemään kärkien ja sulkien liimaamiseen kelvollista koivutervaa? Onnistuin kuivatislaamaan tuohesta ohutta mustaa lirua, mutta keittämälläkään en saanut sitä jämäkäksi. Tikkui tipoittain tikusta, mutta ei kuivunut. Oikea tököttihän käy sakeudeltaan vaikka purupihkaksi. Onkohan tuohenoton vuodenajalla merkitystä? Tarvitaanko tökötintekoon muita lisäaineita? Kaikki vihjeet kelpaavat.
Back to top
View user's profile Send private message
M.Reinikainen
Site Admin


Joined: 16 Feb 2008
Posts: 1591
Location: Reso

PostPosted: 06.10.2008 15:46    Post subject: Reply with quote

Moro!

Kirjoitan Reinikaisen profiilista pikaisen vastauksen...

Tekemäsi tisle pitää vielä erikseen saattaa hartsimaiseen muotoon. Tämä ns. hartsaaminen onnistuu kuumentamalla tislettä riittävän pitkään riittävän kuumaksi. Olen todennut, että homma ei onnistu tavallisella keittolevyllä, sillä tehot eivät riitä. Ja sanomattakin selvää, että työ on ulkohommia, sillä katku on melkoinen...

Itse olen hartsannut tisleen jossain metallisessa jämäpurkissa kaasutohottimen avulla. Kun tislettä kuumentaa (lähinnä epäsuorasti astiaa kuumentaen), se alkuun poreilee, meinaa kiehua yli ja muutenkin elää... Kuumuutta tulee siis voida säädellä melko tarkkaan. Tisle saattaa myös liikaa kuumenneenä leimahtaa liekkiin ja tällöin ainoa keino sammutukseen on kansi päälle.

Kun tisle yhtäkkiä rauhoittuu (noin 5-15 min) ja sen nestemäinen pinta siloittuu, alkaa varsinainen hartsaantuminen. Tässä vaiheessa kannattaa kuumennusta jatkaa vielä 5-10 min, samalla kun aine keittyy kokoon. Sitten kannattaakin jo kostuttaa puutikku tisleeseen, odottaa että aine jäähtyy, ja jos se kovettuu on homma valmis. Jos aine jää nestemäiseksi tai VÄHÄNKÄÄN tahmeaksi, tulee hartsaamista jatkaa.

Valmis tökötti on jäähtyneenä sellaista, että siihen EI jää sormenjälkeä, mutta kynnellä pystyy painamaan jäljen.

Ennenmuinoin homma tehtiin yhdellä ainoalla poltolla, mutta nykyään tököttiä on helpoin tehdä kahdessa vaiheessa: ensin tisle, sitten hartsaaminen.

Jos tököttiä tekee todella pieniä määriä (esim. yhteen tai kahteen nuoleen kerrallaan), on muinaistekninen yhden polton menetelmä jo hieman helpompi. Ideana on tislata ainetta alempaan astiaan ja samalla kuumuudella samaan aikaan hartsata se.

Onnea.

t: Miika Vanhapiha
_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Tökötti



Joined: 23 Sep 2008
Posts: 19
Location: Jämsänkoski

PostPosted: 07.10.2008 17:03    Post subject: Reply with quote

Suurkiitokset ystävät hyvät!
Voisiko enää seikkaperäisemmin koivuntuohitisleen tökötiksi saostamisesta kirjoittaa. Mutustelen nimittäin suussani ohjeittenne mukaan tehtyä tököttimälliä.


Ensimmäisessä kokeilussani lopetin tähän tilanteeseen kun keitos alkoi voimakkaasti savuamaan. Tällä kertaa jatkoin keittämistä vaikka talli alkoi muistuttamaan savusaunaa. Keitos tosiaan myös leimahti liekkeihin pari kertaa, mutta sainhan siihenkin ohjeet.

Koivutislettä oli purkin pohjalla vain parin millin kerros, mutta sain sen sakenemaan tökötiksi kun jonkin aikaa keittelin.

Laitoin tikussa olevan mällin suuhuni ja aloin pureskelemaan ja tovin kuluttua suussani oli musta tököttimälli. koivutisleen hirvittävä haju ja maku oli saostuksessa haihtunut.

Nyt ei muuta kuin suuremman koivuntisle-erän tekoon ja nuolitarpeitten liimaamiseen esihistoriallisin menetelmin.
Back to top
View user's profile Send private message
M.Reinikainen
Site Admin


Joined: 16 Feb 2008
Posts: 1591
Location: Reso

PostPosted: 08.10.2008 00:01    Post subject: Reply with quote

Suuret onnittelut tököttisi onnistumisen puolesta :clap:
(Ei ole muuten mikään kovin helppo opereissöni)
_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
kaitsu



Joined: 21 Jul 2009
Posts: 41
Location: Pälkäne

PostPosted: 26.09.2010 20:13    Post subject: Reply with quote

Tuohia olisi varastossa ja tököttiäkin niistä voisi tehdä mutta... mitenkäs toi tislaus sitten käytännössä tapahtuu? Millaisia välineitä tässä tarvitaan? Ei ole tuota kuivatislausta juuri tullut harrastettua...
Back to top
View user's profile Send private message
Kuhmon Ahma



Joined: 19 Feb 2012
Posts: 550
Location: syrjäkylä

PostPosted: 20.02.2012 22:37    Post subject: Reply with quote

http://www.youtube.com/watch?v=EoNmUJWNCMw&feature=related

2:40 alkaen
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Juhani



Joined: 13 Dec 2012
Posts: 27
Location: Vantaa

PostPosted: 06.04.2013 21:15    Post subject: Koivutervaa eli tököttiä nuoliin... Reply with quote

''Koivutervaa eli tököttiä valmistetaan koivun tuohesta kuivatislaamalla, ja sitä on käytetty mm. nahkojen parkitsemiseen ja ihotautien hoitoon.'' eli käykö tuo savenmaan myymä Koivutervaa primitiivi nuoliin, tietääkö kukaan ??? http://kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=koivuterva
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
perttime



Joined: 11 Feb 2013
Posts: 26
Location: Tampere

PostPosted: 06.04.2013 22:27    Post subject: Reply with quote

Yllä linkatussa videossa ja sen seuraavassa osassa ( http://www.youtube.com/watch?v=lOYE5-lWNCY ) nuolen liimaamiseen käytetty terva on varsin paksua tavaraa: sitä oitää lämmittää, että sen saisi leviämään tikun nokassa olevasta pallosta liimauspinnalle.

Minkälainen myytävän tervan koostumus mahtaa olla?
Back to top
View user's profile Send private message
Juhani



Joined: 13 Dec 2012
Posts: 27
Location: Vantaa

PostPosted: 07.04.2013 04:40    Post subject: Testiä vaan peliin.... Reply with quote

Pitää ostaa ja koittaa savenmaan Koivutervaa sillähän se selviääSmile ja sille voi kokeilla lisäksi sitä hartsaamista josta aiemmin puhui M.Reinikainen!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Materiaalit All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group