View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
tuomas
Joined: 10 Nov 2006 Posts: 79
|
Posted: 20.07.2011 09:05 Post subject: Jännettä |
|
|
Käykääpä joku aiheesta jotain ymmärtävä kurkkaamassa Oriental supermarketin pakastimeen, siellä lojui useampi kilon paketti jänteitä (isoja, veikkaan, että naudan selkäjänteitä.) Jos noista olisi edes harjoittelumateriaaliksi... Hintakin kohdallaan, 6 - 7? / kg hujakoilla. Pulju siis Hagiksessa, Sörkan rantatie 3.
Tuomas |
|
Back to top |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Joined: 16 Feb 2008 Posts: 1591 Location: Reso
|
Posted: 20.07.2011 21:37 Post subject: |
|
|
Hagiksessa??? _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Back to top |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Joined: 16 Feb 2008 Posts: 1591 Location: Reso
|
Posted: 20.07.2011 21:38 Post subject: |
|
|
Siis Hesako? _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Back to top |
|
|
Lehtis
Joined: 11 Apr 2005 Posts: 847 Location: Riihimäki
|
Posted: 20.07.2011 21:57 Post subject: |
|
|
Jep, Hakaniemi, jos Rixulainen jotain ymmärtää... |
|
Back to top |
|
|
jousipata
Joined: 22 Sep 2008 Posts: 862 Location: hels.. lappi,keskiyläperä
|
Posted: 21.07.2011 07:05 Post subject: |
|
|
sörnäisten rantatie 3
http://maps.google.com/maps?q=S%C3%B6rn%C3%A4isten+Rantatie+3,+Helsinki,+Suomi&hl=fi&ie=UTF8&ll=60.179866,24.953063&spn=0.002502,0.009098&sll=60.179873,24.952678&sspn=0.006295,0.006295&layer=c&cbp=13,40.28,,0,3.5&cbll=60.179865,24.952845&z=17&panoid=tJ1Osp6hEesGaMafEQk5Fw _________________ tzoinnngggg... |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 23.02.2012 21:06 Post subject: |
|
|
En nyt tähän äkikseltään löytänyt parempaa säiettä, mutta kysyn seuraavaa: sain tässä juuri lehmän kaulajänteitä(?), miten ne kannattaa "käsitellä" ennen kuivatusta. Täytyykö ottaa ylimääräiset rasvat irti jänteestä. Jos olisin tajunnut aikaisemmin iskälle sanoa, se teurastaja olisi ottanut varmaan jalkajänteet, ja oli sanonut että oli suunnilleen 20 vuotta sitten ottanut noita kaulajänteitä jollekkin jousentekijälle, ja siitä oli saanut kuulemma ainakin metrisen pätkän. Liekkö joku teistä ostanut. Mutta vastauksia kaipailisin. |
|
Back to top |
|
|
Simo Hankaniemi
Joined: 08 Jul 2004 Posts: 4937 Location: Turku
|
Posted: 23.02.2012 21:33 Post subject: |
|
|
En ole käyttänyt naudan jänteitä. Eräs henkilö käytti naudan koipijänteitä aikoinaan ja sanoi, että ne olivat huonoja. Naudathan liikkuvat hyvin vähän, joten ehkä niiden jänteet eivät ole samassa kunnossa kuin hirvillä tai vaikka hevosilla. Sinuna kuitenkin kokeilisin ko. jänteitä, jos kerran olet niitä saanut. Raavi jänteistä puukolla näkyvä rasva pois ja anna jänteiden kuivua esim. pannuhuoneessa tai tavallisessa huoneenlämmössä ilmavassa paikassa, kunnes jänteet ovat kovia ja läpikuultavia. Kuivaamiseen menee joitakin päiviä. |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 23.02.2012 22:03 Post subject: |
|
|
Kiitos vastauksesta!
Täytynee kokeilla, en kyllä tosiaan tiedä mitä minä tuosta tulen tekemään, mutta taitaa olla sen verran "rare"-kamaa, että sama ottaa talteen aina tilaisuuden tullen, ja saahan sitä myytyäkin. Mutta ihan hirvittää, kun ajattelee, kuinka paljon sitä hyvää tavaraa meneekään kuoppaan. Sitä kun ei osaa "normikansalaiset" hyödyntää. |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 24.02.2012 20:05 Post subject: |
|
|
No nyt on jänteet kuivamassa. Saattoi pieniä määriä läskiä jäädä pinnalle, mutta en usko että haittaisi. Saas nähdä kuinka käy... :'D |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 28.02.2012 20:53 Post subject: |
|
|
Mitäs jänteitä tarkoitat tarkkaan ottaen? Ilmeisesti tässä on kyseessä selkäjänne(eli siis ei se ulkofileiden päällä oleva jännelevy, vaan rangan päällä kulkeva selkäjänne), jolla ei tee ikävä kyllä mitään.. Tästä on ollut joskus ennenkin juttua(en oo ihan varma oliko täällä vai juttelinko jossain jollekin..), silloin oltiin kuitenkin niin vakuuttuneita että toimii, että en viitsinyt sitten alkaa inttämään, joten kokeile vaan, mutta älä haaveile liikoja..
Niistä jänne-hommista ei sitten ikinä kuulunut sen jälkeen mitään.
Laitatko kuvan, niin hoksaisi paremmin. _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 29.02.2012 08:45 Post subject: |
|
|
Laitan kuvan tässä kunhan illalla kerkiän. Sellaisia "levy"-mallisia tosiaan ovat. Eikö niillä tosiaan ihan mitään tee? Harjoitusmielessä? Jotain muuta kuin selystämistä? |
|
Back to top |
|
|
Iivana
Joined: 09 Nov 2009 Posts: 715 Location: Pohjoinen
|
Posted: 29.02.2012 10:05 Post subject: |
|
|
Kävitkö kysymässä Kuopiossa (en muista firman nimeä) teurastamolta?
Jos kävit, niin se olen ollut minä, joka niitä on sieltä hakenut parikytä vuotta sitten.
Ne oli juuri niitä kaulajänteitä. Huomasin, kun aukasin paketin kotona.
Ei niillä mitään tehnyt. En tiedä, saaneekohan liimaa. Sittemmin kävin eri hirviporukoiden lahtivajoilla kerjuulla.
Selkäjänteistä puhuttaessa se on juuri se ulkofileiden päällä oleva sitä hyvää kamaa. Se näyttää sellaiselta peitinkalvolta, joka se itseasiassa lieneekin.
Jos jännejousta meinaat, niin jalkajänteet on siihen hommaan ihan hyviä.
Niitä on helpompi saadakin, se kun tuo moderni lihanleikkuumetodi tuohoaa tuon ulkofileiden päällä olevan jänteen.
Meidän hirviporukassa metsästyksenjohtaja määrää ja lihanleikkaaja ottaa aina selkäjänteen ennen ulkofileiden paloittelua irti. Se olen nimittäin minä...
Hommaa hyvät suhteet paikallisiin hirviporukoihin, saat helposti koivet itselle tai ainakin luvan jänteiden irroitukseen niistä. Koparojen (vahingoittavat sulamattomana suolistoa) takia niitä ei moni halua koiralle antaa. Jos sinulla on oikein hyvä tuttuja, niin voit päästä piirtämään taljan, jolloin voit irroittaa koipinahat vaikkapa nuoliviinitarpeiksi, jänteet otat jousihommiin, putkiluun sahaat ja työnnät luuytimen ulos, ja keität kalvot irti ja teet luusta luuesineitä. Koparat keität irti ja voit käyttää niitä vaikkapa jännenokkeihin. Kuumalla vedellä kopara muuttuu pehmeäksi ja voit prässätä sen mutkaisen palan suoraksi kahden laudan välisssä. Luuytimen hapatat ja käytät hajusteena näädänraudoissa. Samoin kuin keittohommissa irronneen rasvankin voi kuoria jäähtyneen liemen päältä jos haluaa.
Ja kas vain, teurasjäte on tullutkin hyödynnettyä melko tarkkaan. _________________ "Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen" |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 29.02.2012 10:25 Post subject: |
|
|
Se selkäjänne on ihan eri kamaa kuin fileiden päällä oleva tai jaloissa olevat jänteet.
Siinä ei ole varsinaisia säikeitä lainkaan.
Teurasjätteistä; juuri nyt porisee tuossa puuhellala vuohen sisäelinrasvat. Kävin yhdellä tilalla taas teurastamassa muutaman vuohen ja tietenkin otin KAIKEN talteen kuten aina. Putsaan tuon talin ja saan siitä paistamiseen todella hyvää rasvaa ja osan laitan sivuun tehdäkseni nahkarasvoja.
Fileen päällä on etenkin hirvellä todella hyvä jännevarasto. Mulla on siinä mielessä hyvä, että leikaan joka kausi useamman kymmenen hirveä ja siihen peurat päälle, kun aika harva enää oikeasti osaa ruhoja ja lihaa käsitellä. Ihmettelen nykymetsästäjien SURKEAA lihankäsittelytaitoa. Se on mun mielestäni jopa halveksittavaa.
Jos jotain kiinnostaa, niin pidän silloin tällöin aiheesta käytännönläheisiä kursseja. Ei siis mitään teoriasoopaa, vaan veitsi käteen ja hommiin periaatteella. Tässä lähiaikoina on tarkoitus jakaa tietoa teurastuksesta muutamalle tyypille, kun noita vuohia on samalla tilala vielä odottamassa teurastusta. Nuo hommat eivät ole vaan niin mediaseksikkäitä että aika harvaa oikeasti aihe kiinnostaa. Siis niin paljon että olisi valmis homman opettelemaan. Moni kyllä puhelee että "kyllä mä kato tekisin sitä sun tätä, mutta kun ei oikeen nyt just kerkee ja lässyn lässyn lää..kun täytyy mennä shoppaileen ja telkkaristaki tulee kaikenlaista ulkoilmaohjelmaa ja luontodokkaria, että ei viitti oikeen sitte tehdä mitään kun tietoo tulee töllöstäki ja netistä ihan vaan sohvalla maaten.." _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Iivana
Joined: 09 Nov 2009 Posts: 715 Location: Pohjoinen
|
Posted: 29.02.2012 11:42 Post subject: |
|
|
Tarkoitan justiinsa sitä selän päällä olevaa jännettä. Semmoinen ohut, josta kuivattuna saa revittyä pitkiä säikeitä. Se on siinä selkärangan molemmin puolin. Ohuimmasta kohdasta siinä on nähtävissä niitä säikeitä tuoreenakin.
Selkäjänteeksi tuota olen sanonut, se on siis juuri nimenomaan se osa, josta niitä säikeitä saa revittyä. Täällä sitä sanotaan selkäsuoneksi. En ehkä osaa tuota terminologiaa, kun en ole ammattileikkaaja. Tuo niskajänne on paremminkin semmoista säikeetöntä niinkuin kumia, ainakin ne, mitä sain sieltä teurastamolta.
Kun leikkaa ja irroittelee ite, niin tietää mitä saa. _________________ "Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen" |
|
Back to top |
|
|
Iivana
Joined: 09 Nov 2009 Posts: 715 Location: Pohjoinen
|
Posted: 29.02.2012 12:31 Post subject: |
|
|
Niin eihän se koko jänne ole siinä kokonaan näkyvissä, vaan se menee syvemmällä. Siihen kalvoon ei näy kuin ihan pää.
Olisko sinulla Ilkka muuten ammattileikkaajana parempia tapoja irroittaa tuo selkäjänne kun minulla. Otan ensiksi Fileet irti ja sitten vedän sen jänteen siitä ulkofileestä irti terävällä fileeausveitsellä siten että jänne on lautaa vasten ja veitsi liukuu siinä lihan ja jänteen välissä.
Siinä menee jonkun verran lihaa jauhelihaksi, ja se on suurin syy, miksi joissain porukoissa eivät anna leikata jännettä irti. Meillä ei haittaa, kun tehdään sitä jauhelihaa kuitenkin.
Ainakaan en itse ole keksinyt miten tuon jänteen saisi irti ilman, että leikkaa ulkofileen irti ensin kokonaan. _________________ "Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen" |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 29.02.2012 14:30 Post subject: |
|
|
Fileen kalvoksihan sitä ainakin leikkuupöydän ääressä sanotaan, en tiedä lääketieteellistä termiä, en ainakaan muista..
Samaan tapaan sen kalvon irroitan, vaikkakin jätän yleensä sen paikoilleen ja poistan sitten vasta ennen ruoan laittoa(pysyy file mehevämpänä kalvon sisässä, enkä ole huomannut tuon kalvon ominaisuuksien heikkenevän vaikka filettä on raakakypsytelty pitkäänkin).
Se selkäsuoni/selkäjänne tai miksikä sitä nyt ikinä kutsuukin on tosiaan ihan eri tavaraa kuin jalkajänteet tai tuo fileen kalvo. _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 29.02.2012 18:16 Post subject: |
|
|
Tässähän tuli jo tietoa hurjasti! Kiitän vastauksista! Täytynee katsella, jos saisi niitä kinttuja. : ) |
|
Back to top |
|
|
Emil Lindfors Site Admin
Joined: 12 Jan 2007 Posts: 93 Location: Turku
|
Posted: 03.03.2012 13:01 Post subject: |
|
|
Ilkka. Jos joskus järjestät sellaisen kurssin, olen kyllä ehdottomasti kiinnostunut! |
|
Back to top |
|
|
J Menna
Joined: 21 Feb 2008 Posts: 1742 Location: Rajamäki
|
Posted: 04.03.2012 10:52 Post subject: |
|
|
Jees Ilkka. Minäkin voisin tulla leikkuukurssille. |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 04.03.2012 10:55 Post subject: |
|
|
Tuli tässä mieleeni, että jos sattuisin saamaan naudan kinttujänteitä, onko niistä mihinkään? Vai kannattaako mennä suoraan hirviporukan lahtausvajalle? |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 04.03.2012 19:03 Post subject: |
|
|
Menna ja Emil, riistankäsittelykurssin ajankohta on syksyllä. Varaan ajankohdan kevään aikana ja ilmottelen sitte tarkemmin.
Dzebe, ota vaan naudan jalkajänteet talteen jos sellaisia saat, nillä jo pääsee alkuun. Hirvenjänteitä on saatavilla vasta syksyllä ja siihen mennessä sulla onkin jo kokemusta jänteiden kanssa pelailusta, että pääset "tositoimiin". _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 05.03.2012 11:37 Post subject: |
|
|
Kerran vielä selvennyksen vuoksi;
Tuossa peuran ulkofile ja sen päältä löytyvä jännekalvo. Tämä on siis se, josta saadaan näppärästi esim. jännelankaa. Sillä voi toki päällystää myös jousen selkää, mutta mieluummin, ainakin minä, käytän jalkajänteitä.
Tuossa on vaan aina se ikävä juttu, että joutuu sitten ahtamaan itseensä kilotolkulla mukavan raaáksi paistettua suussa sulavaa filettä.. No mitäpä sitä ei tekisi perinteiden eteen..
Kalvo kuivataan mahdollisimman avonaisena se pitäen. Kukaan ei kiellä vaikka niittaamasta sitä levälleen. Se helpottaa sitten jatkokäsittelyä.
Pihvivärkit leikataan tuohon jännekalvoon asti ja sipaistaan kalvon pintaa pitkin irti. Jos pelkää leikkaavansa kalvonkin poikki, niin kannattaa ensin fileoida tuo kalvo pois;
Jäljelle jää kasa lihaa ja siisti jännelevy;
_________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Iivana
Joined: 09 Nov 2009 Posts: 715 Location: Pohjoinen
|
Posted: 05.03.2012 12:37 Post subject: |
|
|
Oisit pannu kuvat heti, samasta kamasta puhuttiin
Useassa hirviporukassa leikkavat tuon niin, että se menee palasiksi ja jää fileen pintaan kiinni. Joskus irroitetaan vain tuo file ohuen päällä olevan lihaskerroksen kanssa selkärangan molemmin puolin, ja lyödään paloiksi. Sitten se jää tuo jännekalvon kappale sen palan keskelle.
Kotona sen joutuu sitten joka tapuksessa irroittelemaan. Itse en kyllä käsitä, miten siinä muka tulee lihaa enemmän. Ainakin se joskus oli krovinkin raakapalottelun peruste. Onneksi ilmeisesti nykyisin kyllä monessa hirviporukassa on valistuttu tuon lihankäsittelyn suhteen. Nuoret lihaa suoraan myyvät poromieht osaavat leikata lihan yleensä todella hyvin.
Itse olen yrittänyt panostaa laatuun lihaa käsitellessä kotikayttöön. Olen aikanaan saanut huonot opit eräässä hirviporukassa. Nykyisin kun ei ole kuin yksi hirvi vuodessa viiteen mieheen, niin olemme porukalla pyrkineet parantamaan lopputulosta. Leikkaamme lihat mahdollisimman puhtaiksi, ja teemme sitten mieluummin enemmän jauhelihaa. Myös tuo jänne tulee otettua talteen.
Ei kyllä olisi haittaa ammattitason opetuksesta, kun vuodessa tulee paloiteltua yleensa vain tuo hirvi ja satunnaisesti porokin. Niitä aikaisemmin leikattiin krouvimminkin, kun porukalla saattoi olla 20 hirvilupaa syksyä kohti.
Jos hommaa harjoittelee ja sen osaa, niin tuntuisi ainakin, että leikkaamisen opettelu kannattaa, koska ei se oikein leikkuu vie sen enempää aikaa hyvillä työvälineillä. _________________ "Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen" |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 05.03.2012 14:14 Post subject: |
|
|
Ite asiassa se leikkuu vie moniverroin vähemmän aikaa kun sen tekee "oikein". Moni rääppii hiki hatussa tuntitolkulla peuraansa palasiksi ja lopputuloksena on epämääräisiä lihapalasia, joista ei sitten ihan helpolla edes saa selvää, että mitä osia ne ovat.. ainakaan sitten kun niitä lihamöykkyjä otetaan pakkasesta siihen ruoaksi laitettavaksi.
Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. Tuo riiputus on wanhaan aikaan ollut ymmärrettävää, kun ruoan valmistukseen ei ollut mahdollisuuksia käyttää niin paljon aikaa ja energiaa.
Palvattavaksi tarkoitettua lihaa on suorastaan hullua raakakypsytellä, samoin kuin jauhelihaksi tai vaikka lihakeittoon tarkoitettua lihaa.
Noita riiputettuja lihoja kun sitten säilytellään pakkasessa pitkiäkin aikoja ja ihmetellään että "eihän tää hirven liha nyt mitään paskanhääviä ole". Suosittelen raakakypsytystä pihvivärkkeihin ja uunipaisteihin ihan erikseen. File/paisti yksikseen vakumiin ja jääkaapissa raakakypsytys, säilyy muut osat tuoreina ja siitä fileestäkin tulee parempi!
J.Kolmosella on hyviä ohjeita ruoanlaittoon kyllä, mutta nuo riiputtelujutut on menneet päin seiniä.. ikävä kyllä. Mutta ne opit on imaistu hiukan liiankin hyvin takaraivoon. Näistä jutuista voisi jatkaa paljonkin, mutta ehkä jossain toisessa säikeessä sitten tai vaikka sitten siellä riistankäsittelykurssilla..? _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
Kuhmon Ahma
Joined: 19 Feb 2012 Posts: 550 Location: syrjäkylä
|
Posted: 05.03.2012 15:05 Post subject: |
|
|
Quote: | Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. |
Ennen riiputtelin kaiken (pien)riistan niin kuin oli neuvottu. Nykyisin nuoria eläimiä en riiputa ollenkaan ja vanhempiakin hyvin minimaalisen ajan lämpötilan mukaan.
Mahdollisimman kylmänä vakuumiin ja sen jälkeen mureutuu pakastettaessa minkä mureutuu. |
|
Back to top |
|
|
heikki
Joined: 09 Jun 2009 Posts: 1178 Location: Vantaa
|
Posted: 06.03.2012 09:47 Post subject: |
|
|
Ilkka Seikku wrote: |
Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. |
:yes:
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0511_55-56.pdf
Joskus on tosiaan hirvipaisti meinannut jäädä syömättä oudon maun takia. Viime vuosina en ole enää jako-osille päässytkään. |
|
Back to top |
|
|
pyssymies
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 808 Location: Ikaalinen
|
Posted: 06.03.2012 10:45 Post subject: |
|
|
heikki wrote: | Ilkka Seikku wrote: |
Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. |
:yes:
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0511_55-56.pdf
Joskus on tosiaan hirvipaisti meinannut jäädä syömättä oudon maun takia. Viime vuosina en ole enää jako-osille päässytkään. |
Itse olen joitakin kertoja syönyt hirvenlihaa, mikä on leikattu miten sattuu (luita pätkitty siruiksi lihan sekaan, ei ole tunnistettu ruhonosia ollenkaan) ja kerran olen maistanut hirveä, jossa oli ilmeisesti veret sisällä (lähti pilaantumaan tosi äkkiä, värin lisäksi päättelen siitä). Nämä kaikki surkeimmat hirvenlihanautinnot olivat saman hirviporukan kaatamista eläimistä... |
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 07.03.2012 10:33 Post subject: |
|
|
pyssymies wrote: | heikki wrote: | Ilkka Seikku wrote: |
Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. |
:yes:
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0511_55-56.pdf
Joskus on tosiaan hirvipaisti meinannut jäädä syömättä oudon maun takia. Viime vuosina en ole enää jako-osille päässytkään. |
Itse olen joitakin kertoja syönyt hirvenlihaa, mikä on leikattu miten sattuu (luita pätkitty siruiksi lihan sekaan, ei ole tunnistettu ruhonosia ollenkaan) ja kerran olen maistanut hirveä, jossa oli ilmeisesti veret sisällä (lähti pilaantumaan tosi äkkiä, värin lisäksi päättelen siitä). Nämä kaikki surkeimmat hirvenlihanautinnot olivat saman hirviporukan kaatamista eläimistä... |
No jatketaan ny sitten tätä aihetta ku ei kellään niitä jänteitäkään nyt ole käsiteltävinä.
Heikin linkki sisälsi hyvää asiaa. Yksi kohta kuitenkin pisti silmään. Siinä kerrottiin että raakakypsytellään lihat ENNEN pakastamista. Ihan OK, mikäli käyttää ne raakakypsytellyt palaset sitten aikalailla äkkiä, eikä pakasta niitä kuukausi kaupalla.
Suosittelen pakastamaan VAIN tuoretta, raakakypsyttämätöntä lihaa. Siten se oikeasti säilyykin, eikä ota makuja itseensä. Pakkasesta sitten se filee jääkaappiin, jossa se saa pikkuhiljaa sulaa ja raakakypsyä.
Lihaa menee joka vuosi tonnikaupalla jätteeksi, kun jää lautasen reunalle ne vuoden vanhat raakakypsytettyinä pakastetut paistit. Joillain homma on jopa vaarallista; ensin raakakypsytellään ruho niin että lihat melkein ravistamalla irtoavat. Sitten nuo muhjuliha jauhetaan jauhelihaksi ja heitetään pakastimeen. Sieltä sitten parin jahtikauden jälkeen tehdään pakkaseen tilaa ja otetaan se ongelmajäte sieltä siihen pannulle. Haisee ja maistuu paskalle! Ja sitähän se oikeastaan jo onkin. Sitten tuumaillaan taas, että tuo hirven liha on kyllä ihan ylimainostettua tavaraa ja kiikutetaan ne paskapussit makaratehtaalle, kun sellainenkin ajatus on monen päässä, että makkaran raaka-aineeksi kelpaa myös tuollanen sonta. Ja sitten ihmetellään jälleen että "hyi kun tuolla tehdäänkin pahaa makkaraa..onkohan niillä jotain meikäläistä vastaan, kun kaverille ne kuitenkin teki siellä todella hyvää makaraa.."
Nuo tarinat on muuten ihan tosia, eikä yhtään edes väriteltyjä!
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun tuonne meidänkin tehtaalle on kiikuteltu sellaista sontaa että jopa minä! olen nyrpistänyt nokkaani, ja tämä nokka ei nyrpisty ihan pienestä.
Pyssymies on ilmeisestikin saanut rosvosahalla paloiteltua tervalihaa! Onneksi olkoon, se alkaa olemaan nykypäivänä aika yleistä herkkua. On se vaan ihan vitun hyvä vehje paloittelussa se puukkosaha.. Älkää vaan perhana lapsille sitte syöttäkö niitä lihoja kun ruho on pilkottu puukkosahalla tai kuten vieläkin "pätevämmät" paloittelijat tekevät, moottorisahalla.. _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
pyssymies
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 808 Location: Ikaalinen
|
Posted: 07.03.2012 22:50 Post subject: |
|
|
Ilkka Seikku wrote: | pyssymies wrote: | heikki wrote: | Ilkka Seikku wrote: |
Lisäksi ruhoja riiputellaan ja raakakypsytellään täysin turhaan ja saadaan aikaiseksi vaan helpommin pilaantuvaa tavaraa. |
:yes:
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0511_55-56.pdf
Joskus on tosiaan hirvipaisti meinannut jäädä syömättä oudon maun takia. Viime vuosina en ole enää jako-osille päässytkään. |
Itse olen joitakin kertoja syönyt hirvenlihaa, mikä on leikattu miten sattuu (luita pätkitty siruiksi lihan sekaan, ei ole tunnistettu ruhonosia ollenkaan) ja kerran olen maistanut hirveä, jossa oli ilmeisesti veret sisällä (lähti pilaantumaan tosi äkkiä, värin lisäksi päättelen siitä). Nämä kaikki surkeimmat hirvenlihanautinnot olivat saman hirviporukan kaatamista eläimistä... |
No jatketaan ny sitten tätä aihetta ku ei kellään niitä jänteitäkään nyt ole käsiteltävinä.
Heikin linkki sisälsi hyvää asiaa. Yksi kohta kuitenkin pisti silmään. Siinä kerrottiin että raakakypsytellään lihat ENNEN pakastamista. Ihan OK, mikäli käyttää ne raakakypsytellyt palaset sitten aikalailla äkkiä, eikä pakasta niitä kuukausi kaupalla.
Suosittelen pakastamaan VAIN tuoretta, raakakypsyttämätöntä lihaa. Siten se oikeasti säilyykin, eikä ota makuja itseensä. Pakkasesta sitten se filee jääkaappiin, jossa se saa pikkuhiljaa sulaa ja raakakypsyä.
Lihaa menee joka vuosi tonnikaupalla jätteeksi, kun jää lautasen reunalle ne vuoden vanhat raakakypsytettyinä pakastetut paistit. Joillain homma on jopa vaarallista; ensin raakakypsytellään ruho niin että lihat melkein ravistamalla irtoavat. Sitten nuo muhjuliha jauhetaan jauhelihaksi ja heitetään pakastimeen. Sieltä sitten parin jahtikauden jälkeen tehdään pakkaseen tilaa ja otetaan se ongelmajäte sieltä siihen pannulle. Haisee ja maistuu paskalle! Ja sitähän se oikeastaan jo onkin. Sitten tuumaillaan taas, että tuo hirven liha on kyllä ihan ylimainostettua tavaraa ja kiikutetaan ne paskapussit makaratehtaalle, kun sellainenkin ajatus on monen päässä, että makkaran raaka-aineeksi kelpaa myös tuollanen sonta. Ja sitten ihmetellään jälleen että "hyi kun tuolla tehdäänkin pahaa makkaraa..onkohan niillä jotain meikäläistä vastaan, kun kaverille ne kuitenkin teki siellä todella hyvää makaraa.."
Nuo tarinat on muuten ihan tosia, eikä yhtään edes väriteltyjä!
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun tuonne meidänkin tehtaalle on kiikuteltu sellaista sontaa että jopa minä! olen nyrpistänyt nokkaani, ja tämä nokka ei nyrpisty ihan pienestä.
Pyssymies on ilmeisestikin saanut rosvosahalla paloiteltua tervalihaa! Onneksi olkoon, se alkaa olemaan nykypäivänä aika yleistä herkkua. On se vaan ihan vitun hyvä vehje paloittelussa se puukkosaha.. Älkää vaan perhana lapsille sitte syöttäkö niitä lihoja kun ruho on pilkottu puukkosahalla tai kuten vieläkin "pätevämmät" paloittelijat tekevät, moottorisahalla.. |
Eihän lihaa kuuluisi muutenkaan ikuisuuksia pakastaa. En tiedä, oliko tervalihaa, mutta tuolla kyseisellä porukalla oli/on kyseenalainen taito jalostaa liha tuollaiseksi, kyse ei ollut yksittäistapauksesta.
Aiheesta olisi kiva jatkaa vaikkapa "tajunnanvirtaa" -osiossa |
|
Back to top |
|
|
Dzebe
Joined: 23 Jul 2011 Posts: 193 Location: Pielavesi, P-Savo
|
Posted: 10.03.2012 20:12 Post subject: |
|
|
Nyt testasin niitä jänteitä. Turhaa ajanmenoa.. Vasaralla hakatessa jänteestä lohkesi vain palasia, eikä se mennyt ollenkaan sellaiseksi kuituhössöksi. Nyt kun keksisi jonkun käyttökohteen nuille. Voisi koira tykätä järsiä tuollaista kovaa rasvaista kalikkaa? |
|
Back to top |
|
|
heikki
Joined: 09 Jun 2009 Posts: 1178 Location: Vantaa
|
|
Back to top |
|
|
Ilkka Seikku
Joined: 17 Jan 2007 Posts: 944
|
Posted: 25.09.2012 07:22 Post subject: |
|
|
Nyt vasta huomasin tuon heikin linkin..
Hienosti liikkuu puukko, muutoin on aika tyypillistä amerikkalaista "tehokkuutta".
Heppu ei kovin hyvää arvosanaa saa minulta lopputuloksesta. Puukon käsittely on hyvä, mutta lihat vaativat tuon jälkeen vielä ihan helvetillisen puhdistuksen ja aikaa menee enemmän kuin silloin, jos leikkaa heti "puhtaaksi". Ainoastaan yksi ulkofile tuossa leikataan puhtaaksi asti ja sekin aika rajulla kädellä. Rasvoja tai kalvoja ei puhdistella lainkaan paisteista eikä putsilihoista.
Mahtaa olla aika tymäkän makuista jauhelihaa... _________________ www.rautasarvi.fi |
|
Back to top |
|
|
J.J. Mikkonen
Joined: 26 Oct 2012 Posts: 35
|
Posted: 06.02.2013 18:55 Post subject: |
|
|
Mistäs Oulun miehet hankkii hevosen tahi hirven jalkajänteitä selystys juttuihin? Kyselin syksyllä kaverin hirviporukalta mutta eivät olleet saaneet kaatolupia.. Toki jos muillakin on ideota tahi myydä asti niin ehdotuksia otetaan vastaan. Olisi kiva päästä kokeilemaan! |
|
Back to top |
|
|
Smirkelimies
Joined: 15 Jan 2009 Posts: 1055 Location: Oulu
|
Posted: 07.02.2013 09:43 Post subject: |
|
|
Minä olen ostanut jänteitä jonkun verran Mennalta. Hevosen jänteitä sai nimimerkki Tell:n verkostojen kautta mutta se lähde on tyrehtynyt. OYS:n labran kokeita varten palottelivat hevosen jalkoja, määräaikainen palottelumestari sattu olemaan Tell:n kaveri.
Eikös Ilkka Seikku myy jänteitä? Juha taisi tilata jenkkiläisestä nettikaupastakin jänteitä, mutta se on aika kallis vaihtoehto. Ensi syksynä ajattelin hiippailla jonkun hirviporukan lahtivajalle. |
|
Back to top |
|
|
Varjaagi
Joined: 08 Apr 2011 Posts: 383 Location: Varjakka
|
Posted: 07.02.2013 19:56 Post subject: |
|
|
Tervetuloa vaan norkoilemaann meidän lahtivajan nurkille ensi syksynä Smirgeli ja TzeiTzeiMikkonen. Meidän lahtivaja on sitä paitsi ihan siinä JJ:n naapurissa - ei tarvitse edes olla jännejousi että voisi sanoa että jousenkantaman päässä. Jopa näkyy hieno ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri näkyy Hailuodontielle tosi selvästi... _________________ Aboriginaali varjaagi... |
|
Back to top |
|
|
Varjaagi
Joined: 08 Apr 2011 Posts: 383 Location: Varjakka
|
Posted: 07.02.2013 19:56 Post subject: |
|
|
Siis jos saadaan kaatolupia - kuulostaa vähän huonolta. _________________ Aboriginaali varjaagi... |
|
Back to top |
|
|
J.J. Mikkonen
Joined: 26 Oct 2012 Posts: 35
|
Posted: 07.02.2013 20:55 Post subject: |
|
|
Joo taidampa tietää tuon teijän lahtilavan.
pittää kahtella syksyn tullen. Tosiaan aika nihkiätä on ollu tuo kaatolupien saanti kuulemma... |
|
Back to top |
|
|
|