View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Tökötti
Joined: 23 Sep 2008 Posts: 19 Location: Jämsänkoski
|
Posted: 05.10.2008 09:53 Post subject: Tökötin teko |
|
|
Onko kukaan onnistunut tekemään kärkien ja sulkien liimaamiseen kelvollista koivutervaa? Onnistuin kuivatislaamaan tuohesta ohutta mustaa lirua, mutta keittämälläkään en saanut sitä jämäkäksi. Tikkui tipoittain tikusta, mutta ei kuivunut. Oikea tököttihän käy sakeudeltaan vaikka purupihkaksi. Onkohan tuohenoton vuodenajalla merkitystä? Tarvitaanko tökötintekoon muita lisäaineita? Kaikki vihjeet kelpaavat. |
|
Back to top |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Joined: 16 Feb 2008 Posts: 1591 Location: Reso
|
Posted: 06.10.2008 15:46 Post subject: |
|
|
Moro!
Kirjoitan Reinikaisen profiilista pikaisen vastauksen...
Tekemäsi tisle pitää vielä erikseen saattaa hartsimaiseen muotoon. Tämä ns. hartsaaminen onnistuu kuumentamalla tislettä riittävän pitkään riittävän kuumaksi. Olen todennut, että homma ei onnistu tavallisella keittolevyllä, sillä tehot eivät riitä. Ja sanomattakin selvää, että työ on ulkohommia, sillä katku on melkoinen...
Itse olen hartsannut tisleen jossain metallisessa jämäpurkissa kaasutohottimen avulla. Kun tislettä kuumentaa (lähinnä epäsuorasti astiaa kuumentaen), se alkuun poreilee, meinaa kiehua yli ja muutenkin elää... Kuumuutta tulee siis voida säädellä melko tarkkaan. Tisle saattaa myös liikaa kuumenneenä leimahtaa liekkiin ja tällöin ainoa keino sammutukseen on kansi päälle.
Kun tisle yhtäkkiä rauhoittuu (noin 5-15 min) ja sen nestemäinen pinta siloittuu, alkaa varsinainen hartsaantuminen. Tässä vaiheessa kannattaa kuumennusta jatkaa vielä 5-10 min, samalla kun aine keittyy kokoon. Sitten kannattaakin jo kostuttaa puutikku tisleeseen, odottaa että aine jäähtyy, ja jos se kovettuu on homma valmis. Jos aine jää nestemäiseksi tai VÄHÄNKÄÄN tahmeaksi, tulee hartsaamista jatkaa.
Valmis tökötti on jäähtyneenä sellaista, että siihen EI jää sormenjälkeä, mutta kynnellä pystyy painamaan jäljen.
Ennenmuinoin homma tehtiin yhdellä ainoalla poltolla, mutta nykyään tököttiä on helpoin tehdä kahdessa vaiheessa: ensin tisle, sitten hartsaaminen.
Jos tököttiä tekee todella pieniä määriä (esim. yhteen tai kahteen nuoleen kerrallaan), on muinaistekninen yhden polton menetelmä jo hieman helpompi. Ideana on tislata ainetta alempaan astiaan ja samalla kuumuudella samaan aikaan hartsata se.
Onnea.
t: Miika Vanhapiha _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Back to top |
|
|
Tökötti
Joined: 23 Sep 2008 Posts: 19 Location: Jämsänkoski
|
Posted: 07.10.2008 17:03 Post subject: |
|
|
Suurkiitokset ystävät hyvät!
Voisiko enää seikkaperäisemmin koivuntuohitisleen tökötiksi saostamisesta kirjoittaa. Mutustelen nimittäin suussani ohjeittenne mukaan tehtyä tököttimälliä.
Ensimmäisessä kokeilussani lopetin tähän tilanteeseen kun keitos alkoi voimakkaasti savuamaan. Tällä kertaa jatkoin keittämistä vaikka talli alkoi muistuttamaan savusaunaa. Keitos tosiaan myös leimahti liekkeihin pari kertaa, mutta sainhan siihenkin ohjeet.
Koivutislettä oli purkin pohjalla vain parin millin kerros, mutta sain sen sakenemaan tökötiksi kun jonkin aikaa keittelin.
Laitoin tikussa olevan mällin suuhuni ja aloin pureskelemaan ja tovin kuluttua suussani oli musta tököttimälli. koivutisleen hirvittävä haju ja maku oli saostuksessa haihtunut.
Nyt ei muuta kuin suuremman koivuntisle-erän tekoon ja nuolitarpeitten liimaamiseen esihistoriallisin menetelmin. |
|
Back to top |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Joined: 16 Feb 2008 Posts: 1591 Location: Reso
|
Posted: 08.10.2008 00:01 Post subject: |
|
|
Suuret onnittelut tököttisi onnistumisen puolesta
(Ei ole muuten mikään kovin helppo opereissöni) _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Back to top |
|
|
kaitsu
Joined: 21 Jul 2009 Posts: 41 Location: Pälkäne
|
Posted: 26.09.2010 20:13 Post subject: |
|
|
Tuohia olisi varastossa ja tököttiäkin niistä voisi tehdä mutta... mitenkäs toi tislaus sitten käytännössä tapahtuu? Millaisia välineitä tässä tarvitaan? Ei ole tuota kuivatislausta juuri tullut harrastettua... |
|
Back to top |
|
|
Kuhmon Ahma
Joined: 19 Feb 2012 Posts: 550 Location: syrjäkylä
|
|
Back to top |
|
|
Juhani
Joined: 13 Dec 2012 Posts: 27 Location: Vantaa
|
|
Back to top |
|
|
perttime
Joined: 11 Feb 2013 Posts: 26 Location: Tampere
|
Posted: 06.04.2013 22:27 Post subject: |
|
|
Yllä linkatussa videossa ja sen seuraavassa osassa ( http://www.youtube.com/watch?v=lOYE5-lWNCY ) nuolen liimaamiseen käytetty terva on varsin paksua tavaraa: sitä oitää lämmittää, että sen saisi leviämään tikun nokassa olevasta pallosta liimauspinnalle.
Minkälainen myytävän tervan koostumus mahtaa olla? |
|
Back to top |
|
|
Juhani
Joined: 13 Dec 2012 Posts: 27 Location: Vantaa
|
Posted: 07.04.2013 04:40 Post subject: Testiä vaan peliin.... |
|
|
Pitää ostaa ja koittaa savenmaan Koivutervaa sillähän se selviää ja sille voi kokeilla lisäksi sitä hartsaamista josta aiemmin puhui M.Reinikainen! |
|
Back to top |
|
|
|