Jousi Forum Index Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta (tältä sivulta puuttuvat liitetiedostot!)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Meriverkottelun opettelua

 
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Eränkäynti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 19.10.2013 23:55    Post subject: Meriverkottelun opettelua Reply with quote

Ei tu saalista jousella niin päätettiin opetella verkottelua merimiljöössä että sais etes jotenkin saalistusviettiä toteutettua. On se jousikin satunnaisesti ollut veneessä mukana mutta ammuttavaa ei kertakaikkiaan ole ollut.

Olen vakoillut konkareitten pyyntisysteemeitä ja eilen lähdettiin kokeilemaan omalla porukalla onnea. Ostin paljullisen ammattikalastajan käytettynä myymiä verkkoja, ne on noin 60 m pitkiä. Lasku tapahtuu perä edellä koneella pakittaen. Jos verkko on siististi paljussa, menee satoja metrejä verkkoa veteen muutamassa minuutissa. Ihme ja kumma, ei tullu pahempaa sylttyä. Pikkusen hirvitti kun vasta-aalto puski aika korkealle moottorikaivoon. Orastavat sotkut oikastaan nykimällä yläpaulasta laskun aikana.

Sitten saunaa lämmittämään saareen ja haaveilemaan siioista.

Aamulla olikin satanut lumet maahan. Verkon saa miedolla tuulella ylös hyvin kun kaksi äijää kelaa verkkoa ylä- ja alapaulasta paljuun vastatuuleen. Saalis jäi pikkusen haaveillusta sadasta kilosta: saatiin kokonaista 13 silakkaa ja yksi ahven. Jälkikäteen todettiin että verkot on liian isosilmäset. Silakkaa on mennyt verkon läpi aika taaja parvi kun noinkin monta oli kiinni noin 50 millisessä verkossa.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 20.10.2013 00:03    Post subject: Reply with quote

Ehkä jänskintä näissä saarihommissa on kuitenkin kokonaisuus: saunominen ja maailman parannus vaatimattomassa kämppäsessä kun Upo-kaminassa tuli humajaa ja kynttilät valaisee iltaa. Hieno oli kuutamo, saunan takana kajasti Oulun valot. Miksköhän niitä palaa noin helskutisti nyky-ajan kaupungeissa.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 20.10.2013 14:20    Post subject: Reply with quote

Jahtiaikaan merellä liikkuminen puujousen kanssa asettaa omia haasteitaan. Voi olla laivan peräaaltoa ja muuta pärskettä joka tunkee laidan sisäpuolelle. Joku jousikotelo ois tarpeen. Puujousi on niin kevyt että tuulenpuuskat heittää jouskarin tuon tuosta veneen pohjalle vesilammikkoon.

Jos on pakkasta, tuppaa moottorin ohjauskaapeli jäätymään. Nytkin kone ei suostunut kääntymään yhtään. Piti ohjata uistelumoottorilla kahvasta samalla kun isommassa koneessa oli veto päällä. Ei ehkä kovin turvallista mutta piti päästä pois saaresta.

Veden korkeus vaihtelee yllättävän paljon, ei äkkiseltään tule ajatelleeksi että Suomessakin ylä- ja alaveden ero on Perämerellä pari metriä. Yhden vuorokauden aikana tosin vaihtelu on yleensä korkeintaan vajaa metri. Vene voi löytyä aamulla kuivilta.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juha Waara



Joined: 01 Nov 2005
Posts: 70
Location: Turku - Finland

PostPosted: 26.10.2013 11:57    Post subject: Reply with quote

Hienoa kun Perämerellä on vielä mieskuntoa! Prutkut ja kaabelit kannattaa käsitellä merivaseliinilla, ei tule ongelmia.
Vieläkö matikka ja kuha kutee Perämerellä?
Back to top
View user's profile Send private message
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 26.10.2013 13:47    Post subject: Reply with quote

Olen verkkohommissa alottelija enkä oikein tiedä kutuajoista tarkkaan. Mutta oisko ollut pari-kolme viikkoa kun naapurimökin konkarit sai pari matikkaa. Kokeilin savustaa ne kun ei kukaan muu niitä huolinut. Kuhaa tuli syksymmällä, ei enää viimeksi kun konkarit sai isoja ahvenia, hauen ja matikkaa.

Tänään ajattelin taas lähteä virittelemään verkkoja, ovat saaneet taimenta lähiseuduilta. Plussakeliä niin ei tule jäätymiä. Ois hienoa laittaa jouskan selkään ite verkotetun taimenen nahka. Uistelemallakin olisi jonkinmoinen mahis saada kala yhden karikon rantamilta mutta siihen ei aika nyt riitä.

Verkottelu taitaa olla aika monen mielestä semmosta luuserihommaa, mutta ei sekään ole niin vaan tehty että kuhan jonneen pyydykset laittaa niin heti hirvee saalis. Lyhyt sesonki, kelien kyttäilyä ja paikat olatava tarkkaan tiedossa.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Varjaagi



Joined: 08 Apr 2011
Posts: 383
Location: Varjakka

PostPosted: 27.10.2013 23:35    Post subject: Reply with quote

Eivätpä ne vielä kude... Matikka kutee talvella ja kuha vasta loppukeväästä - täällä Perämerelläkin... Wink

Kuha tahtoo olla levinnäisyysalueensa äärirajoilla ja kutu näillä seuduin on käsittääkseni suht vaatimatonta.
_________________
Aboriginaali varjaagi...
Back to top
View user's profile Send private message
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 28.10.2013 00:06    Post subject: Reply with quote

Varjaagi wrote:
Eivätpä ne vielä kude... Matikka kutee talvella ja kuha vasta loppukeväästä - täällä Perämerelläkin... Wink

Kuha tahtoo olla levinnäisyysalueensa äärirajoilla ja kutu näillä seuduin on käsittääkseni suht vaatimatonta.


Jahas, hyvää tietoa. Opettelu nääs jatkuu. Eilen lähdin taas hösöttämään merelle kun tuli hälytyssoitto: kalaa liikkeellä. Alettiin saaressa joutuin selvittelemään verkkoja laskua varten, mikä menikin niin myöhään että yksi jata jäi laskematta, pimeys yllätti. Alkoi tulla äitiä ikävä kun kävi sen verran pärskettä merenkäynnissä että takki kastui ihan läpimäräksi. Loppuillan hommana oli kalan savustus tihkusateessa ja kovassa tuulessa. Ei meinannut saada pönttöä tarpeeksi kuumaksi.

Tämän aamun nosto ei ollut paljon vähemmän jännä kuin lasku kun pakkasi nopsaan sankan sumun joten taas tuli kiire että osattaisiin takaisinkin. Toisessa jatassa oli siikaa sun muuta. Minun verkossa jytisti lupaavasti ja tulihan se jouskan selkä sieltä: reilu 3 kilon taimen.

Kotia ajelin tyytyväisenä gepsillisen veneen perässä, yksin olisin melko varmasti päätynyt kiville. Oli hauska lopetus veneilykaudelle. Seuraavaan jännejouskaan voi sitten laittaa sen kauan odotetun ite verkotetun taimenen nahan. Surprised
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Juha Waara



Joined: 01 Nov 2005
Posts: 70
Location: Turku - Finland

PostPosted: 28.10.2013 13:19    Post subject: Reply with quote

Niin... kuha kutee "kun tuomi kukkii" eli touko-kesäkuun vaihteessa... matala, kivipohjainen karikko, ja jos on hyvä paikka niin kuhaa tulee satoja yössä. verkoilla ja jigeillä! Matikat kutee helmikuun lopulla. Parikymmentä avantoa sinne tänne parinkymmenen metrin päähän toisistaan ja sitten iskukoukut veteen! Se on suurta juhlaa ja ne voi olla 6-7 kg! Matikoilla on omat "polut" ja paikat täytyy kysellä muilta kalastajilta.
Back to top
View user's profile Send private message
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 01.11.2013 22:31    Post subject: Reply with quote

Smirkelimies wrote:

Minun verkossa jytisti lupaavasti ja tulihan se jouskan selkä sieltä: reilu 3 kilon taimen.


:yes:

Se on loppusyksyn verkottelu aika karun miehekästä hommaa. Mutta näihin aikoihin sitä saa kyllä vaivannäölleen ja kylmässä kärvistelylleen vastinettakin. Tällasta täältä Saamen mereltä:



Se on mukava pitkin talvea kaivella pakastimesta muikkupussukoita ja keväälle on säilöttynä lasipurkkeihin parikytä killoo mahalaukun illoo.. Jos malttaa olla syömättä niitä siihen mennessä..
Back to top
View user's profile Send private message
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 02.11.2013 22:25    Post subject: Reply with quote

Nätti satsi muikkua. Tommonen kumivene onkin varmaan näppärä yhen miehen alus.

On siinä aika iso ero kaupasta ostettuun kalaan kun pääsee paistamaan ja maistamaan kalaa heti pyyntipäivänä.

Merimuikkua sanotaan jostain syystä täällä päin maivaksi. Purkitushomma olisi minunkin opeteltava, joku oli tehnyt muikkusäilykettä sillipurkkeihin sähköuunissa, monta tuntia matalassa lämmössä. Jos raattis niin laittaisi kunnon purkitusvehkeet ja vakumointikoneen, mutta sitten ois oltava kunnon satsi säilöttävääkin.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 03.11.2013 02:18    Post subject: Reply with quote

Enpä tiennykään että merelläkin on muikkua.
Ekaa kertaa kokeilin nyt itekkin tuota sähköuunissa purkitusta. Isäukolta sain silli- ja suolakurkkulasipurkkeja pahvilaatikollisen. Yksinkertasta hommaahan tuo on ja säilyy 3 kertaa pitempään mitä pakastimessa, lisäks heti valmista syötävää. Ensin 150 asteessa kunnes alkaa kiehua, sitten 110-120 asteessa pari kolme tuntia ja jäähytys. Googlettamalla löytyy simppelit ohjeet ja reseptit..
Peltipurkit ja purkitusvehkeet maksaa niin paljon, että ite teen kyllä jatkossakin tällein "sillipurkkeihin".
Back to top
View user's profile Send private message
pyssymies



Joined: 19 Dec 2008
Posts: 808
Location: Ikaalinen

PostPosted: 03.11.2013 06:39    Post subject: Reply with quote

Andes wrote:
Enpä tiennykään että merelläkin on muikkua.
Ekaa kertaa kokeilin nyt itekkin tuota sähköuunissa purkitusta. Isäukolta sain silli- ja suolakurkkulasipurkkeja pahvilaatikollisen. Yksinkertasta hommaahan tuo on ja säilyy 3 kertaa pitempään mitä pakastimessa, lisäks heti valmista syötävää. Ensin 150 asteessa kunnes alkaa kiehua, sitten 110-120 asteessa pari kolme tuntia ja jäähytys. Googlettamalla löytyy simppelit ohjeet ja reseptit..
Peltipurkit ja purkitusvehkeet maksaa niin paljon, että ite teen kyllä jatkossakin tällein "sillipurkkeihin".


On kuitenkin olemassa teoreettinen botulismivaara tuolla menetelmällä vrt. painekattila.
Back to top
View user's profile Send private message
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 03.11.2013 16:01    Post subject: Reply with quote

pyssymies wrote:
Andes wrote:
Enpä tiennykään että merelläkin on muikkua.
Ekaa kertaa kokeilin nyt itekkin tuota sähköuunissa purkitusta. Isäukolta sain silli- ja suolakurkkulasipurkkeja pahvilaatikollisen. Yksinkertasta hommaahan tuo on ja säilyy 3 kertaa pitempään mitä pakastimessa, lisäks heti valmista syötävää. Ensin 150 asteessa kunnes alkaa kiehua, sitten 110-120 asteessa pari kolme tuntia ja jäähytys. Googlettamalla löytyy simppelit ohjeet ja reseptit..
Peltipurkit ja purkitusvehkeet maksaa niin paljon, että ite teen kyllä jatkossakin tällein "sillipurkkeihin".


On kuitenkin olemassa teoreettinen botulismivaara tuolla menetelmällä vrt. painekattila.


http://energianeuvonta.savonvoima.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla

Hmmm, painekattilasta voisi olla muutakin iloa. Anoppi kypsentää merimiespihvilihat semmosessa ja ne on tosi mureita. Lihasoppakin näkyisi linkin mukaan kypsyvän 10-20 minuutissa. Satasen huittella näkyis olevan hinnat. Lasipurkki+painekattila lienee toimiva systeemi, ei tarttis purkitusvehettä välttämättä.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 03.11.2013 22:45    Post subject: Reply with quote

pyssymies wrote:


On kuitenkin olemassa teoreettinen botulismivaara tuolla menetelmällä vrt. painekattila.


Tuo uunissa purkitus tuntuu olevan kyllä sen verran yleinen tapa, ettei botulismivaaran takia kyllä painekattilaa tarvita, kunhan muistaa riittävät lämpötilat ja ajat. Kannesta näkee mihin purkkin on jäähtymisvaiheessa muodostunut alipaine. Ne mitkä ei ole lommollaan, pääsee herkuttelemaan lähipäivien aikana.
Nuo mainihtemani lämpötilat ja ajat on Jaakko Kolomosen nettisivuilta ja uskoisin sen miehen tietävän mistä puhuu.. Smile
Back to top
View user's profile Send private message
pyssymies



Joined: 19 Dec 2008
Posts: 808
Location: Ikaalinen

PostPosted: 04.11.2013 01:26    Post subject: Reply with quote

Andes wrote:
pyssymies wrote:


On kuitenkin olemassa teoreettinen botulismivaara tuolla menetelmällä vrt. painekattila.


Tuo uunissa purkitus tuntuu olevan kyllä sen verran yleinen tapa, ettei botulismivaaran takia kyllä painekattilaa tarvita, kunhan muistaa riittävät lämpötilat ja ajat. Kannesta näkee mihin purkkin on jäähtymisvaiheessa muodostunut alipaine. Ne mitkä ei ole lommollaan, pääsee herkuttelemaan lähipäivien aikana.
Nuo mainihtemani lämpötilat ja ajat on Jaakko Kolomosen nettisivuilta ja uskoisin sen miehen tietävän mistä puhuu.. Smile


Juu, terve järki tiellä pitää, kun vaan tiedostaa riskit. Hyvää tulee Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Santtu Risku



Joined: 31 May 2006
Posts: 1659
Location: Inari

PostPosted: 04.11.2013 16:57    Post subject: Reply with quote

Jaa, sitä on näköjään muutkin olleet verkko ja purkitushommissa. Tuossa viikonloppuna saatiin isohko satsi karisiikaa ja maivaa perämereltä ja niitä sitten purkittamaan kun sopivan kokoisia olivat. Meillä on ruukattu purkittaa kalat lasipurkkeihin, sellaisiin joissa on se tiivisterengas ja salpa pitämässä paketin kasassa.
Purkitus menee pitkälti näin: Suomusta ja perkaa kalat, jotkut jättävät evät ja pään, minä otan ne pois ihan suutuntuman takia. Sitten kalat ladotaan purkkiin, muttei liian tiiviisti että maustesörsseli mahtuu kans sekaan. Mausteena olen käyttänyt härskisti kaupan valmista tomaattimurskaa, jonka olen sitten yrteillä, valkosipulilla ym. maustanut mieleisekseni. Joskus laitan hieman öljyä, joskus en. Sörsseli kalojen sekaan, laakerinlehteä olen myös laittanut, joskus sipulia jos huvittaa. Tässä on mielikuvitus rajana. Purkkeja ei kannata laittaa ihan täyteen, kiehuvat yli näitä lasipurkkeja käytettäessä.

Uuni jota käytän on ihan sähköuuni. Purkit kylmään uuniin, uuni lämpeämään 200 asteeseen, kun uuni on saavuttanut sen 200 astetta, antaa olla n. 10min, jonka jälkeen lämpö tiputetaan 125 asteeseen ja annetaan olla 3 tuntia. Kalapurkit siis kiehuvat sen 3 tuntia ja vähän rapeat. Tämän jälkeen uuni pois päältä ja purkit pois vasta kun uuni sekä purkit ovat kylmiä. Ei ruodot rutise, hyvää kalaa tulee. Tähänkin on keinoja varmaan yhtä monta kuin on tekijöitä. Purkituskonetta mulla ei ole joten siksi lasipurkissa.

Smirkelimies: Miten puhdasta lihaa on kaloissasi ollut? Nyt huomasin itse peratessa ja Chevicheä tehdessä että osalla karisiiasta oli matoja lihassa. En ennen ollut törmännyt matoihin perämeren kalassa, paitsi kookkaissa hauissa. Inarin siiassa niinkin.

Andes: Komeita muikkuja. Isoja tuntuvat olevan maivaan verrattuna, mekin vuosi sitten Kotkaniemen edustalla Inarilla muikkuja verkotettin ja saatiinkin hyvin, ja isoja. Oliko paljon matikantuppeja muikkuverkoissa? Meillä meinas aiheuttaa välillä päänvaivaa kun vaakasuoraan tuli räntää ja matikat oli sotkenu melkeen koko alapaulan.
_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Smirkelimies



Joined: 15 Jan 2009
Posts: 1055
Location: Oulu

PostPosted: 04.11.2013 17:53    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:

Smirkelimies: Miten puhdasta lihaa on kaloissasi ollut? Nyt huomasin itse peratessa ja Chevicheä tehdessä että osalla karisiiasta oli matoja lihassa. En ennen ollut törmännyt matoihin perämeren kalassa, paitsi kookkaissa hauissa. Inarin siiassa niinkin.
.


Siioilla on kuulemma ollut välillä vaaleita rasvapatteja, ei enää parina viime vuotena. En katsellut sen tarkemmin nyt saatua siikaa kun lykkäsin savupönttöön. Pikkusiikaa ei ole pyydetty, oiskohan isommat puhtaampia? Pitänee tutkailla tilannetta jatkossa tarkemmin.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 05.11.2013 21:34    Post subject: Reply with quote

Santtu Risku wrote:

..kalat lasipurkkeihin, sellaisiin joissa on se tiivisterengas ja salpa pitämässä paketin kasassa.

Oliko paljon matikantuppeja muikkuverkoissa?


Se on Santtu lähteny (Saamen-) merta etemmäs kalaan!

Oon luullu, että tuollaset purkit soveltuu vaan hillojen ym säilöntään, mut kai ne kalanpurkitukseenkin käy, jos vaan salpa kiristää kannen tiukasti kiinni. Jotkut kun on aika hempuleita..

Ei ollu tuossa paikkaa montaa matikkaa riesana verkoissa, kun oli sellanen syvänteen reuna (5-6m).
Back to top
View user's profile Send private message
Juha Waara



Joined: 01 Nov 2005
Posts: 70
Location: Turku - Finland

PostPosted: 24.11.2013 00:00    Post subject: Reply with quote

Valmistan tässä tänään isomman erän "Suutarin lohta": http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/suutarinlohi
Säilön ne ihan tavallisiin talteenotettuihin "Uncle Bens" -kierrekorkillisiin lasipurkkeihin. Lasipurkit sisältöineen ja liemineen (ilman kantta) hetkeksi uuniin +150C. Sitten uunista ulos ja kierrekansi kiinni. Jäähtyessä muodostuu vakuumi. En ole koskaan erikoisemmin desinfioinut lasipurkkeja, kyllä +150C bakteerit tappaa.
Näin maku vain paranee ja säilyy hyvin ainakin ½ vuotta.
YouTubesta löytyy varsin mainio Jaakko Kolmosen silakan fileroinnin opetusvideo!
Jos ei itse jaksa lähteä merelle, voi tuoretta silakkaa ostaa torilta 1,99e/kg. Se on halpa hinta hyvästä kalasta...verisesti tiedetään mikä on tonnikalasäilykkeen kilohinta...
Back to top
View user's profile Send private message
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 24.11.2013 19:49    Post subject: Reply with quote

Onpa poikkeuksellinen tapa purkittaa. Kuulostaa äkkiseltään kyllä melkosen riskaabeliltä tavalta. Kaikissa ohjeissa mitä oon nähny, purkit laitetaan kansi kiinni uuniin useammaksi tunniksi yli sataan asteeseen. Mutta kukin tyylillään..

Itekkään en sen kummemmin desinfioinu, muuten kun tiskikone lasipurkkeja täyteen ja kansia keitin kattilassa 5min. Sen tarkempi desinfiointi tuntuu järjettömältä, koska kalapalojen mukana tulee kuitenkin mikroopeja jonkun verran.

Kuusamossa yks vanha patu on pitkään purkitellu ja tekee todella hyvää. On kuulemma vuosien saatossa kokeillu vaikka minkälaista reseptiä ja maustetta, mutta lopulta on parhaaks osottautunu kuitenkin yksinkertanen kokoonpano; felixin ketsuppia, suolaa ja ripaus sokeria. Ei sen kummempia mausteita. Ei kuulemma kyllästy niin hevin päivittäisessä käytössä, kun on vähän maustettu. Ite kans jätän kyllä ens kerralla laakerinlehet pois, tympeitä syyessä syleksiä.
Jos täälläkin sais silakkafileetä 2? kilo, niin lopettasin kyllä kalastuksen heti! Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Andes



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 228
Location: Rovaniemi

PostPosted: 25.11.2013 13:45    Post subject: Reply with quote

Niin ja laittaahan se patu tietenki lorauksen rypsiöljyä, meinas unohtua..
Back to top
View user's profile Send private message
Jakke



Joined: 16 May 2008
Posts: 236
Location: Espoo

PostPosted: 26.11.2013 16:38    Post subject: Reply with quote

Moi!

Tehtiin vaimon kanssa "nyrkkikalaa" Riskun reseptiä muistinvaraisesti noudattamalla ja saatavilla olevilla materiaaleilla maustaen. Lopputuloksena oli erinomaista "haukea sardiinin tapaan". Alkupalana ja loput seuraavana päivänä leivän päälle.
Tuo nimi nyrkkikala on periytynyt isoisältäni (joka teki minulle ensimmäisen jouseni). Hän latoi särkiä ja muita pikkukaloja lasipurkkiin ja laittoi ne saunomisen jälkeen saunan uuniin (kertalämmitteinen). Aamulla sitten niitä popsimaan.

Pikkupoikien kaloista voi saada todellista herkkua jos vain näkee vaivaa!

Kiitokset hyvästä reseptistä.

Jakke Lehtinen
Back to top
View user's profile Send private message
pyssymies



Joined: 19 Dec 2008
Posts: 808
Location: Ikaalinen

PostPosted: 26.11.2013 19:57    Post subject: Reply with quote

Tuo "suutarinlohi" on kyllä etikkasäilyke, jota ei kuumenneta.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Jousi Forum Index -> Eränkäynti All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group