Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sulitus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Patrik



Liittynyt: 19 Maa 2006
Viestejä: 24
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 29.06.2006 17:23    Viestin aihe: Sulitus Vastaa lainaamalla viestiä

Sulitatteko te nuolet sulitus koneella vai ihan vain käsin jos käsin miten saatte sulat oikeisiin kohtiin Rolling Eyes Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Arwi



Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 329

LähetäLähetetty: 29.06.2006 21:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Silmämääräisesti jako kolmeen. En ole pitänyt niin millinkymmenyksien tarkkaa linjaa. Kunhan kukkosulka on jänteestä pois ja toiset sopivasti niin ok.
Jos haluaa kotikonstein tarkkaan merkkailla niin piirtelee harpilla paperille kolmeen osaan jaetun ympyrän ja keskelle tekee sitten nuolen halkaisijaa vastaavan reijän, lappu sitten vain nuolen varrelle ja merkkailemaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pärjääköhän



Liittynyt: 05 Kes 2006
Viestejä: 60

LähetäLähetetty: 29.06.2006 22:02    Viestin aihe: Tyylyjä on monta Vastaa lainaamalla viestiä

jos alumiinisia nuolia haluaa sulattaa kotona kaasupoltin riittää, jos ei ole voi rakentaa metri´3 kokoisen kuopan hiekkaan ja siellä pitää lämpötilaa yllä. Periaatteessa sillain voisi sulattaa rautaakin, mutta nuotioa olisi ylläpidettävä vähintään puoli tuntia ja laittamalla vain rutikuivia puita. Sisätakassa ei kannata yrittääkkään koska on häkä vaara. Ulkona pitäisi olla joku hiekkakuoppa tai hyvin kasteltu tai märkä alusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 30.06.2006 00:15    Viestin aihe: sulituslaite Vastaa lainaamalla viestiä

Olen sulittanut sadoittain nuolia käsin ilman laitteita ja liimaten sulat silmämääräisesti, mutta 1995 hankin sulituslaitteen ja sitä voi kyllä suositella. Sen jälkeen nuolien teko vain kiihtyi entisestään ja laatu parani. Mutta aloittelijan kannattaisi minusta sulittaa käsin, jotta senkin oppii. Ja alussa ei voi tietää kuinka pitkään kiinnostus hommaan kestää. Laitteeseen kannattaa siirtyä siinä vaiheessa, kun huomaa perinnejousiammunasta muodostuneen elämäntavan. Moni suoraan laitteeseen siirtynyt ei opi koskaan tekemään sulitusta pelkin käsin. Laite ei kuitenkaan voi olla aina saatavilla. Primitiivisimmätkin menetelmät on hyvä hallita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mika



Liittynyt: 22 Huh 2006
Viestejä: 978

LähetäLähetetty: 05.07.2006 13:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sormin vain, mikäli liima ei vaadi tunteja kuivuakseen ja ei lovea ja sido sulitusta paikalleen.

Mielenkiintoista, että primitiivinuolia ylipäätään koneella sulitetaan, kun ovat eri paksuisia ja eri muotoisia enemmän tai vähemmän, ellei tekemällä tekemään kaikista nuolistaan identtisiä ja tuo on varmasti urakka tehdä koneelle erikseen sopivat aihiot kaiken lisäksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
santtu
Vieras





LähetäLähetetty: 08.08.2006 15:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

on se nyt kumma homma jos sulituslaitteella pitää sulittaa primitiivinuolia. eiväthän esim. intiaanitkaan minkäänlaisia sulituslaitteita käyttäneet. mielestäni yksinkertaisin tapa on ensin liimata aivan sulan kärki kiinni nuolenvarteen ja sitten katsoa kaksi muuta suurinpiirtein oikeaan kohtaan. (minusta sillä ei ole mitään väliä jos heittää muutaman millin suuntaan tai toiseen kunhan nuoli lentää suht suoraan) ja sitten kun liima on kuivunut kärjistä, niin sitoo kärjet jollain kestävällä, mutta siedettävän paksuisella langalla kiinni ja sitten vain liimaa sulat yksi kerrallaan loppuun asti. helppo nakki. mutta täytyy muistaa katsoa, että nuolenvarsi ei ole lakattu ja se saisi olla aivan hitusen karkea, kun taas sulan liimauspuolen tulisi olla sileä eli hiottu jollain. pikaliima on suositeltavaa mutta onnistuu ihan erikeepperillä tms puuliimalla.
Takaisin alkuun
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 09.08.2006 14:33    Viestin aihe: sulituslaite Vastaa lainaamalla viestiä

Ei valmiista nuolesta välttämättä näe, onko sulittamiseen käytetty laitetta vai ei. Laite nopeuttaa jonkin verran hommaa, joten minusta sen käyttö on puolusteltavissa silloin, jos tekee paljon nuolia jatkuvasti. Sulituksien leikkaaminen muotoonkin sujuu nopeammin saksilla kuin piin palalla. Samoin leikkurikärkien muotoilu vanneraudasta käy smirgelillä nopeammin kuin viilalla tai hiekkakiven palalla. Teki nuolet miten tahansa, niiden valmistukseen menee joka tapauksessa paljon aikaa. Kymmenen nuolen tekeminen putkeen maistuu työltä, vaikka käyttäisi kaikkia mahdollisia helpottavia työkaluja. Jos haluaa ostaa esim. period-uskottavia preerianuolia, niiden hinta on siinä 50 euroa kappale, mikä kertoo jo mistä on kysymys, sillä itse materiaalien arvo ei ole paljon mitään.

Minusta modernien työkalujen käyttö on moitittavaa vain siinä tapauksessa, että tekijä ei osaa tehdä samaa hommaa myös primitiivisellä tavalla. Yhdenkin nuolen tekeminen pelkästään kivikautisin menetelmin auttaa näkemään sivilisaation siunausten arvon. Sen jälkeen sulituslaitteet ja sähkökoneet tuntuvat syntisen ihanilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
santtu
Vieras





LähetäLähetetty: 10.08.2006 14:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

niin. tarkoitin tässä nyt lähinnäpelkästään sulituslaitetta, mutta onhan simo oikeassa että vaivaa säästyy ja huomattavasti, mutta minulla ainakin menee nulien sulitus nopeammin käsin, kuin sulistuslaitteella. en kyllä aivan välttämättä ymmärrä, miksi sulkia ptäisi saksilla leikellä muotoon. minä ainakin teen aina niin, että ensin kalkaisen sulan puukolla tai tomahawkilla, ja sitten hion sen jollain karkealla pinnalla (siis sulan liimauspinnan luonnollisesti) ja liimaan kärjestä kiinni jne jne. ja mitä tulee siikasten irrottamiseen ruodista, niin sehän on helppo tehdä riipimällä.
tietenkin ymärrän, jos joku löytää siitä hyötyä leikata siikasia muotoon saksilla, mutta mulle on ainakin tyylikkäämmän näköinen kun siikaset ovat kärjestäkin ehjät, ja luonnollisen näköiset ja pituiset.
tottahan aupulaitteita saa käyttää, mutta minä saan siitä ainakin huomattavaa hyvän olon tunnetta kun olen tehnyt itse nuolen "primitiivisin konstein" elis iis kumminkin käytän rautaisia työkaluja tai hiiliterästä tms. että en tee nyt ihan kiviaikaisin konstein. ja sittenkun saan selaisella nuolella ededs oravan tiputettuas, niin tulee jotenkin parempi oli kuin jos on käyttänyt laitteilla tehtyä nuolta.
Takaisin alkuun
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 10.08.2006 19:19    Viestin aihe: leikkaus Vastaa lainaamalla viestiä

Jotkut sulat ovat riittävän kapeita luonnostaan, ettei niitä tarvitse kaventaa leikkaamalla, mutta kyllä esim. kalkkunan sulka on sen verran leveä, että leikkaus kannattaa. Ellei ole tekemässä flu-flu -nuolia. Suosin pitkää ja kapeaa sulitusta. Toinen vaihtoehto on tietysti tehdä siitä lyhyt ja jättää sulka täyteen leveyteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Santtu
Vieras





LähetäLähetetty: 11.08.2006 15:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nuista sulkien koosta, niin käytän suhteellisen ison metson pyrstösulkia. oisko parempi siis tollaset sulat leikata muotoon?
Takaisin alkuun
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 11.08.2006 15:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vastausta helpottaisi jos mittaisit sulan leveimmältä kohdalta.
(otaksuma autaisi.)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
santtu
Vieras





LähetäLähetetty: 11.08.2006 17:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

levein kohta on 4 cm.
Takaisin alkuun
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 12.08.2006 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Korjaus edelliseen. Mittaisit lehtiruodin etäisyyden sulan reunasta. Tarkoitin leveintä kohtaa leikattuna...
Embarassed
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 13.08.2006 13:13    Viestin aihe: sulat Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän ne metson pyrstösulat aika leveitä ovat, mutta jos niiden luontainen leveys tuntuu sinusta sopivalta, ei mitään tarvetta kaventamiseen ole. Näissä hommissa jokainen saa tehdä oman makunsa mukaan. Mutta voithan kokeilla yhteen nuoleen hieman muita kapeampaa sulitusta niin näet, toimiiko se mielestäsi paremmin vai huonommin kuin muut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juri



Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 13.08.2006 22:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Neljä senttiä leveyttä (mikäli ymmärsin oikein) on minulle kyllä fluflu-sulitus, tarkoitettu lentoonammuntaan. Nuoli lentää kovaa noin 15 metriä jonka jälkeen vauhti hidastuu roimasti, pörinä on kova, ei tarvitse etsiä kaukaa.

Noin 15 milliä korkeat, 4-5 tuumaa pitkät sulat ovat minulla toimineet hienosti kaikkii muihin tarkoituksiin. Laitan sulat aina pieneen kulmaan jotta nuoli pyörii. Sulissa korkeus syö vauhtia huomattavasti enemmän kuin pituus. Nuolivarren jäykkyys ja sulkien koko vaikuttavat jonkin verran toisiinsa.

Simo on kyllä ihan oikeassa, mitä sitä hyvää vaihtamaan jos kerran toimii, mutta itse olisin sen verran utelias että kokeilisin.

_________________
Kantapään kautta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Santtu
Vieras





LähetäLähetetty: 14.08.2006 00:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

juu voishan sitä kokeilla leikata joku puolet pois korkeudesta. olenkin aina vähän ihmetellyt, että miksi ei nuoli lennä kuin jonkin 120 askelta vaikka on jousessa paiunoja yli 50 ja on suht hyväheittoinen Shocked
Takaisin alkuun
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 14.08.2006 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olisi mielenkiintoista tietää myös muiden käyttämiä sulkien mittoja. Omat sulitukseni ovat yleensä 10-15 cm pitkiä ja noin 2 cm leveitä. Tämä on ehkä vähän liikaa, mutta eipähän nuoli katoa niin helposti. Myös sulan materiaali tuntuu vaikutavan paljon. Hennot, esim. variksen sulat, jarruttavat ja suoristavat nuolen matkaa paljon tehottomammin, kuin esim. joutsenen. Entäpä minkä mallista sulitusta suositte? Minulla sulka muistuttaa yleensä suorakaidetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 14.08.2006 16:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen aina käyttänyt sulkia, jotka satunnaisten tarkkailijoiden mukaan ovat ihmeen isoja, nykyisissä piileissäni 137 x 17mm. 137 siksi, että kun keskikokoisen täyspitkän sulan käyttökelpoisen osan laittaa kahtia, tulee mitaksi tämä. Moni tauluampuja käyttää paljon pienempiäkin sulkia, mutta se saattaa kostautua lyhyen matkan tarkkuuden heikentymisenä, varsinkin leikkurinuolia käytettäessä. Nuoli, joka lentää hyvässä säässä taulukärkineen moitteettomasti, saattaa leikkurin kanssa lentää märässä metsässä tuhannen taalan paikassa miten sattuu, kun taas isosulkainen kulkee kuin kiskoja pitkin.

Jotain kertoo se, että kovimman luokan suurriistajousimetsästäjät käyttävät nuolissaan vielä omiani isompia sulkia. Hill suositti leikkurinuoliin 140 milliä pitkää, 17mm korkeaa sulkaa, Asbell puolestaan saman mittaista ja 19mm korkeaa sulkaa. Ferguson käyttää 146mm:n mittaista, korkeaa sulkaa jahtinuolissaan jne. Enkä ole vielä kertaakaan nähnyt vaistojousitrikkiampujaa, jonka sulitukset olisivat pienet. Iso sulitus vakauttaa nuolen jo muutaman metrin lennon jälkeen ja saa sen lentämään erittäin tarkasti metsästysmatkojen yläpäähän, pariinkymmeneen metriin asti. Neljässä kympissä tällaisen sulituksen jarrutehon jo huomaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 14.08.2006 18:18    Viestin aihe: sulitus Vastaa lainaamalla viestiä

Olen käyttänyt monen kokoista ja muotoista sulitusta. Lähiaikoina olen ottanut muodiksi 16 cm pituisen sulituksen, joka on peräpäästä noin pikkusormen levyinen ja kapenee etuosassa muutamaan milliin. Nuoleni ovat 60 cm mittaisia. Tällaisen ammuksen lento on miellyttävän vakaata, kun sulitusta on peräti neljännes varren pituudesta. Pitkän sulituksen visuaalinen ilme myös miellyttää minua ja samoin pitkät kapeat leikkurikärjet.

Olen kokeillut näitä pitkä- ja kapeasulkaisia nuolia pituusammunnassa ja huomannut, etteivät ne lennä niin huonosti kuin oletin. Noin 45-paunaisella jousella tällainen 28-gramman nuoli lensi parhaimmillaan 199 askelta, mikä on minusta sen verran kuin voi yleensä odottaa välineiltä, joita ei ole tehty pituusammuntaan. Lentomatkassa ei ollut paljonkaan eroa nuoliin, joissa sulitukset olivat lyhyemmät ja hieman leveämmät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 01.09.2006 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen kokeillut kerran sulituslaitetta, enkä kokeile enää, siinä paloivat päreet, käytin sulituslaitetta ehkä n. 15 sekunttia. :angel2:
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 02.09.2006 11:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos sulituslaitetta käytettäessä menee hermot ja se ei onnistu ,niin eikö kannata ostaa nuolet valmiin a ???. Sulitus laite on maailman helppokäyttöisimpiä laitteita kahvinkeittimen jälkeen.
Takaisin alkuun
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 02.09.2006 16:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomasin vain että sulituslaite on hyödytön kapistus ja sekin tuli kokeiltua 15 sekunnissa.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
korppi



Liittynyt: 31 Hei 2006
Viestejä: 10
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 03.09.2006 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannattaako sulat laittaa nuolen varteen nähden suoraan, vai pienelle kierteelle, kuten jollakin sivulla täällä näin jonkun tehneen? Kierre tuo tietysti lisää tehoa pyörimiseen, joten voisi käyttää myös pienempiä ja hennompia sulkia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juri



Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.09.2006 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se pieni kierre on juuri se mikä saa nuolen pyörimään. Pyörivä nuoli lentää vakaammin. Halliammunnassa tuulettomissa olosuhteissa pärjää hyvin suorallakin sulituksella.
_________________
Kantapään kautta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com