Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

pitkälle lentävät nuolet

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.05.2006 10:59    Viestin aihe: pitkälle lentävät nuolet Vastaa lainaamalla viestiä

Suomessa (Turussa) on käyty jo sen verran monet primitiiviaseiden pituusammuntakisat että saavutetuista tuloksista voi hahmotella pitkälle lentävän nuolen yleispiirteitä käytännön kokemuksen valossa.

Nuolen kantomatkan ratkaisee, kun sen jäykkyys on jouseen sopiva, lähinnä nuolen massa, painopiste ja ilmanvastus (varren halkaisija / muotoilu / pinnan rakenne ja sulituksen koko / muotoilu / pinnan rakenne).

Alla ovat kaikki Suomessa muinaisaseesta todistetusti yli 230 metriä lentäneet nuolet.

Turunen 18 g / 2,4% FOC / varren halk. 7 mm.

Haverinen 22,5 g / 5% FOC / varren halk. 8 mm.

Kumpulainen 18 g / 0% FOC / varren halk. 6,8 mm.

Hankaniemi 18 g / 1,7% FOC / varren halk. 7 mm.


Eri nuoliseppien käsin tekemät, pisimmälle lentäneet nuolet ovat yllättävän samankaltaisia. Kaikissa näissä on ohut nuolivarsi, eritoten jousten jäykkyyksiin suhteutettuna. Kaikki näistä, Haverisen nuolta lukuunottamatta, on tehty kovista, painavista, jäykistä puulajeista joista erityisen ohuen nuolen teko onnistuu. Tiheän, ohuen nuolen ballistinen kerroin on selvästi parempi kuin samanmassaisen, kevytaineisen nuolen. Nuolten pinta on lisäksi hiottu liukkaan sileäksi. Tämä vähentää osaltaan nuolen ilmanvastusta.

Kaikkien näiden nuolten painopiste on selvästi lähempänä nuolen keskipistettä kuin tavanomaisissa nuolissa. Yksikään nuolista ei kuitenkaan ole takapainoinen.

Nuolten massa on lähes identtinen, eli noin puolet tavanomaisen, täyspitkän metsästysnuolen massasta. Kokemusperäisesti vaikuttaakin siltä, että Suomen tuulisissa, merenpinnan tasoisissa oloissa nuolen tekeminen tätä kevyemmäksi ei jousen iskunopeudesta riippumatta paranna nuolen kantamaa.

Kaikissa näissä nuolissa on hyvin pienet sulat. Useimmat sulituksista ovat paitsi pieniä, myös ohuita, eli leikattu pienemmistä sulista kuin tavanomaiset kaupalliset sulitussulat.

Nämä nuolet mielessä pitäen pitäisi hyvin pitkälle lentävän nuolen tekeminen onnistua keneltä tahansa, olipa päämääränä sitten hyvä pituustulos tai vaikkapa osumatarkkuus erityisen pitkältä matkalta tauluun ammuttaessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 18.05.2006 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Millaiset kärjet noissa oli?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.05.2006 12:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kärjellä ei ole merkitystä, painopiste ratkaisee. Turusen ja Haverisen nuolissa itse tehdyt /modifioidut, erittäin kevyet metallikärjet, Hankaniemellä muistaakseni katkaistu luodinvaippa, minulla ei mitään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.05.2006 12:46    Viestin aihe: nuoli Vastaa lainaamalla viestiä

Selvyyden vuoksi todettakoon, että 14.9.2005 ampumani tulos 238 m on todistamaton. Eli en onnistunut saamaan paikalle muita henkilöitä, vaikka soittelinkin muutamille. Lisäksi laukaus ammuttiin erittäin voimakkaassa myötätuulessa, joten se ei ole aivan rinnastettavissa näihin muihin tuloksiin.

Tuon lehtokuusamanuolen kärkenä on tosiaan kuparinen luodin vaippa, jota on hieman katkaistu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.05.2006 13:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Luotan Simon sanaan, eritoten kun laaki ammuttiin samalla radalla kuin viralliset kisatkin, mutta tulos on tosiaan todistamaton. Kyseessä on kuitenkin kokeneen jousimiehen paras pituusnuoli ja sellaisena se puoltaa joka tapauksessa paikkaansa esikuvaksi soveltuvien pituusnuolten listassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 18.05.2006 16:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:
Kärjellä ei ole merkitystä, painopiste ratkaisee.

Mutta kärjen muodolla ja mallilla on merkitystä. Esimerkiksi hylsy vastustaa ilmaa paljon tehokkaammin kuin terävä kärki. Kuitenkaan tämäkään ei taida olla niin yksinkertaista, että mitä kapeampi ja terävämpi kärki, sitä pidemmälle lentää. Pituusammunnasta en juurikaan tiedä, mutta jonkin verran keihäänheitosta (siis nykykilpailumuodosta). Myötätuuleen tarkoitetuissa keihäissä kärjen muoto on tylpempi kuin vastatuuleen tarkoitetuissa. Eräs kaverini koitti selittää asiaa, ja ymmärsin, että tietyn muotoinen kärki aiheuttaa ilmaa sivuilleen työntäessään keihäälle paremman "uran" tai jotakin. Tosin nykykeihäshän ei ole muutenkaan optimaalinen, sillä sen painopistettä siirrettiin eteenpäin liian pitkien heittojen välttämiseksi.

Eräs mielenkiintoinen asia on ns. röpelökeihäs. Se kehitettiin vanhan mallin kieltämisen jälkeen, mutta pian sekin kiellettiin. Röpelökeihäässä keihään peräpäässä oli nimensä mukaisesti tietynlaisia röpelöitä, jotka paransivat keihään liito-ominaisuuksia samaan tapaan kuin golf-pallon kolot, vaikka voisi kuvitella päinvastoin. Voisiko tätä joku insinööri soveltaa myös nuoleen?

Ilmanvastus ei muutenkaan taida olla kovin yksinkertainen juttu. Joskus pari vuotta sitten, kun viimeksi oli MM- tai EM- jalkapallokisat käynissä, Hesarissa oli juttu liittyen jalkapalloiluun. Siinä selostettiin mihin kierrepotku perusuu. Sen yhteydessä oli myös kuvaaja jalkapallon ilmanvastuksesta nopeuden funktiona. Se ei kasvanut lineaarisesti, vaan tietyn nopeuden saavutettuaan, olisiko ollut 25 m/s, pallon ilmanvastus pieneni merkittävästi. Vähän niinkuin taljajousen jäykkyys. Elikkä jos pelaaja pystyy laukomaan yli tuon 25m/s, se lähtee sitten helposti myös kovempaa, eikä hiadastu niin nopeasti. Onkohan mahdollista, että nuolikin käyttätyisi samalla tavalla, ja että silläkin olisi jokin tuollainen "raja-arvo".

Tämä oli nyt vähän tälläista spekulaatiota, mutta itsestäni ainakin ihan mielenkiinotista Smile .
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 18.05.2006 16:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:

Röpelökeihäässä keihään peräpäässä oli nimensä mukaisesti tietynlaisia röpelöitä, jotka paransivat keihään liito-ominaisuuksia samaan tapaan kuin golf-pallon kolot, vaikka voisi kuvitella päinvastoin. Voisiko tätä joku insinööri soveltaa myös nuoleen?


Ideana on, että jos takaa jarrutetaan, niin keihäs pysyy suoremmassa. Tätä voisi kehitää edelleen, niin että tekisi sen muotoiset röpelöt, että ne saisivat keihään pyörimään. Linnun sulat voisivat olla aika hyviä tähän tarkoitukseen. Ne sopisivat myös tyylinsä mukaan pritiiviaseeseen.

( Sulat/evät olivat mielestäni myös kiellettyjä keihäänheitossa, siksi röpelöt, myöskin juomuja kokeiltiin.)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 18.05.2006 16:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En usko että röpelöt olivat pelkästään pitämään keihään suorassa. Ainakaan minulla tämä ei koskaan ole ollut ongelmana. Miks golf-pallossa on kolot?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 18.05.2006 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkekoni kirjoitti:
Tätä voisi kehitää edelleen, niin että tekisi sen muotoiset röpelöt, että ne saisivat keihään pyörimään.

Keihäshän lähtee lähes väkisin pyörimään akselinsa ymäpäri melko voimakkaasti, kun sen heittää, sillä sormi pyöräyttää sitä kuin itsestään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.05.2006 18:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eero,

Terävän nuolen tosiaan olettaisi olevan pitkäkantamaisempi kuin tylpän, onhan autonkorejakin jatkuvasti "teroitettu" tuulitunnelitestien myötä ja aika paljon lujempaa ne hevosvoimaa kohti taitavat mennä kuin 20-luvun laatikkobiilit. Käytännön kokemukset nuolten osalta eivät, kuten arveletkin, kuitenkaan ole mitenkään yksiselitteisiä.

Amerikkalaisen kilpajousiammunnan isä, Maurice Thompson, vannoo kirjassaan, että tylppä nuoli lentää kauemmas kuin teräväpäinen. Juuri kukaan nykypituusampujakaan ei käytä suippoja, teräviä pituusnuolia, ja selitykseksi on tarjottu juuri kuvailemaasi ilmiötä, jossa tylpähkö nuolen pää avaa ilmaan uran nuolivarrelle. Eli kärki puhkaisee aukon josta varsi pääsee sujahtamaan helposti mukana. Blunttinuolilla tauluun ja riistaan ampumisesta olen oppinut saman. Tylppä kärki avaa riittävän ison käytävän, josta nuolivarsi pääsee kitkatta kulkemaan, toisin kuin suippo nuoli joka hirttää kiinni.

Pitäisi tehdä testi, jossa ampuisi kevyellä jousella nuolia, joissa ainoastaan kärjen muoto vaihtelee. Muutaman kymmenen laakin jälkeen luulisi erottuvan, onko kärjellä väliä. Olen varma että sillä ei ole läheskään niin paljon väliä kuin nuolen painopisteellä tai sulituksen koolla. Omien parhaiden pituusnuolieni päät on vuoltu "tylpän teräviksi".

Röpelöt tosiaan lisäävät golf-pallon ja bumerangin, ilmeisesti myös keihään, kantamaa. Koloihin tarttuu ilmaa, ja ilman ja ilman välinen kitka on pienempi kuin vaikkapa puun ja ilman. Kysyin tämän soveltamista nuoleen eräältä amerikkalaiselta nuoliballistiikkaan paneutuneelta insinööriltä saatuani kuningasidean. Hän totesi jotain sen suuntaista että nuolen pinta-ala on liian pieni jotta koloista olisi hyötyä (tästä on jo aikaa enkä muista tarkkaa selitystä).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 19.05.2006 08:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kertokaapas vielä nuolen barreloinnin merkitys. Tavoitellaanko sillä kevyempää nuolta ilman että jäykkyys kärsii keventämisestä, vai onko barreloinnilla jotain aerodynaamista merkitystä? Ilmeisesti on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
S. Hankaniemi
Vieras





LähetäLähetetty: 19.05.2006 11:33    Viestin aihe: barrelointi Vastaa lainaamalla viestiä

Barreloidussa varressa etu- ja takapää ovat kevyempiä ja joustavampia kuin keskusta. Laukaisussa nuoli alkaa tehdä käärmemäistä liikettä ja tämä liike rauhoittuu suoremmaksi menoksi nopeammin, jos varsi on barreloitu. Siitä on siis aerodynaamista etua. Juhani Uusitalon mukaan barreloitu nuoli osuu tietyllä matkalla ylemmäksi kuin esim. tasapaksu varsi, eli siis lentorata on suorempi, mikä helpottaa tähtäämistä ja osumista.

Vesanuolien kohdalla barrelointi on seurausta jo käytetystä materiaalistakin. Vesahan ei yleensä ole tasapaksu, vaan ohenee latvaa kohti. Kun nokki tehdään paksumpaan päähän on samalla myös luonnollista veistää pois ylimääräistä puuta peräpäästä, jolloin tuloksena on barreloitu varsi.
Takaisin alkuun
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 21.05.2006 21:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä tulikin mieleen, että eikös kaikista aerodynaamisin muoto ole pisara, jonka "kärkihän" on varsin pyöreä ja tylppä. Pitääkin tehdä pisaran mallinen nuoli Smile . Barreloitu nuolihan muistuttaa hieman venytettyä pisaraa, eli tämäkin puoltaa pituusnuolten barrelointia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 22.05.2006 19:00    Viestin aihe: nuoli Vastaa lainaamalla viestiä

"Pisaran muotoinen" nuoli on ilmeisesti sellainen, missä varren etupää on paksumpi kuin takapää. Englanniksi tämä varsi taisi olla "bobtailed". Pituusammuntanuoleksi se on liian kärkipainoinen. Mutta maastoammunta-bluntiksi tämä bobtailed on melko hyvä, sillä varren arin kohta kärjen takana on varren paksuin ja kestää hyvin rajujakin osumia koviin kohteisiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 22.05.2006 19:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tosta tuli väkisin mieleen, että jos tekisi pisaran muotoisen nuolen, missä olisi metallia nokissa. Todennäköisesti toi ei olisi parempi, koska massa kasvaisi korkeammaksi kuin barrelloidussa nuolessa.

( Onko toi parempi kuin vastaavan painoinen barelloitu on aika akateeminen kysymys... )
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 22.05.2006 19:30    Viestin aihe: nuoli Vastaa lainaamalla viestiä

En usko, että se olisi parempi kuin saman painoinen barreloitu. Mutta ainahan voi kokeilla.

Pisarahan vain putoaa suoraan alas, sen ei ole tarkoitus lentää pitkälle painovoimaa uhmaten. Pisara tulee alas painovoimalla, mutta nuoli tuupataan matkaan, joten muotoiluvaatimuksetkin ovat hieman erilaiset.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 27.05.2006 01:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omat pituusennätykseni olen ampunut noin 35 grammaisella nuolella , jossa oli pisaranmuotoinen 22mm paksu spoilerikärki. - Täysin valvomattomia ja askelpareilla mitattuja , että turha kait lukuja laittaa.

Massaa kannattaa olla, koska pieni ilmanvastus on tärkeämpi kuin nopeus.
230 metrin kantama 45 asteen lähtökulmalla ilman ilmanvastusta ei vaatisi kuin 48 m/s (160fps) lähtönopeuden.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 27.05.2006 01:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo niin - niiden golfpallokolojen viilaaminen nuoleen näytti parantavan kantamaa 10-20 metriä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 27.05.2006 11:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Harva "fakta" on yhtä hataralla pohjalla kuin omissa oloissa askelilla mitattu nuolen kantama. Askelen mitta vaihtelee kymmeniä senttejä riippuen sekä kävelijästä, kävelijän vireystilasta että alustasta jolla kävellään ja huomaamaton huojunta suorasta linjasta askelia laskiessa tuo mukavasti lisämetrejä. Tyypillinen aikuisen miehen pitkä kävelyaskel on noin 70 senttiä, ei lähelläkään metriä niin kuin monet uskovat vakaasti.

Kolmensadan jaardin ampujia riittää kunnes ollaan pituusviivalla todistajien läsnäollessa (ei sillä, etteikö kolmesataa jaardia olisi kenen tahansa saavutettavissa tasokkailla vermeillä ja tekniikalla).

Jukka,

Miten viilasit kolot nuolivarteen? poikittain lyhyitä uria limittäin koko varrelle? Urien syvyys? Parinkymmenen metrin kantaman lisäys on huima. 35 gramman nuolesi varsi lienee pinta-alaltaan reilusti isompi kuin omat, seiskamilliset puikkoni?

Ilmanvastus syö tosiaan kantamaa. Minä tarvitsin 230 metriin yli 200 fps:n lähdöt 18 gramman nuolelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 28.05.2006 19:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:

Jukka,

Miten viilasit kolot nuolivarteen? poikittain lyhyitä uria limittäin koko varrelle? Urien syvyys? Parinkymmenen metrin kantaman lisäys on huima. 35 gramman nuolesi varsi lienee pinta-alaltaan reilusti isompi kuin omat, seiskamilliset puikkoni?


Viilasin ,tai itseasiassa vuolin kynäveitsellä ja siloitin pikkukivellä - limittäin koko varrelle . Tuomen ja pajun oksia - ei tuommoisia rimaan uskaltaisi tehdä.

Reilusta 120 metristä vajaaseen 140 metriin ei ole huima noin 20g nuolella ja 60 paunaisella jousella - sanoisn jopa että jäi ero virhemarginaaliin (siksi "näytti parantavan" ) . Sama jousi heitti tuon isomman nuolen noin 100 askelparia mennessä ja 200 askelta tullessa eli puhelinpylväsvälillä kalibroiden ehkä 170-180 metriä . (Tai sitten ei , mutta selvästi kauimmas. Naapurin pelto nyt kuitenkin on kartan mukaan 200m - aika lähelle jäi toista reunaa. )



Varsi oli 8mm koivurimaa "noin" 35g nuolessa . Saattoi olla 32-33 tarkkaan en enää muista ihan tarkkaan. Ammuin sen muinoin hukkaan sen pellon yli -luullakseni, hävinneitähän ei lasketa - yli 70 paunaisella vastakaarella , nyt on sitten kaikki saavutettu.

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:

Ilmanvastus syö tosiaan kantamaa. Minä tarvitsin 230 metriin yli 200 fps:n lähdöt 18 gramman nuolelle.


Kokeilin viime kesänä isosulkaisia keveitä taulunuoliani, eri jousilla monella lähtökulmalla. Nätti kasa tuli 120 askeleen päähän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 28.05.2006 19:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo niin se painava nuoli oli reilusti etupainoinen ja käytännössä sulittamaton -pyrstönä parisenttiset palat ohutta pääskysen sulkaa (magiickgaa Wink )
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 30.05.2006 09:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitoksia, Jukka, selvennyksestä.

Fyysikoiden mukaan reilusti etupainoisen ja sulittamattoman nuolen pitäisi lentää jopa pidemmälle kuin perinteisten pituusnuolten. Testasin tätä 70# varsijousellani. Toinen nuolista oli keskipainoinen, barreloitu ja sulitettu, toinen suorakylkinen, erittäin etupainoinen (15% FOC) ja sulittamaton. Nuolet lensivät vapaalta kädeltä peräkkäin ammuttuna metrin sisään toisistaan. Mutu-tuntumalla perinteinen nuoli oli paremmin viimeistelty kuin äkkiä koemielessä kasaamani vertailuvasama, mutta kärkipaino ja sulattomuus näyttivät silti potentiaalinsa.

Käsijousista en ole vielä saanut kärkipainoisia nuolia lentämään yhtä pitkälle kuin keskipainoisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 30.05.2006 12:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Veikkaisin, että syynä on käsijousen nuolen suurempi pituus, jolloin epäideaalisuudet, kuten nuolen jäykkyys vaikuttaa asiaan. Teoreettisissa laskelmissa ei varmastikaan ole huomioitu tuota jäykkyyttä. Varsijousen nuoli taasen on lyhyt, jolloin jäykkyys ei ole niin iso ongelma. Tai siis pikemminkin jäykkyyden puute. Löysän nuolen värähtelyihin hukkuu tarpeettomasti energiaa. Ideaalisessa tapauksessa sulittamaton nuoli on toki parempi, koska ilmanvastus on pienempi, mutta valitettavasti mikään ei ole ideaalista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 30.05.2006 14:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä kärkipainoisen ja sulittamattoman nuolen teoria on testattu ihan käytännössäkin. 1930-luvulla tehdyissä kokeissa ampumakoneeseen kiinnitetystä kevyestä puujousesta pisimmälle lensi sulittamaton, muistaakseni 17% FOC nuoli. Kantamaero takapainoisiin, sulitettuihin nuoliin oli prosenteissa aika vakuuttava. Vaan eipä ole ennätyksiä ammuttu tällaisilla nuolilla. Ehkä testijousesta ammuttiin ylijäykkää nuolta, joka ei ollut moksiskaan painavasta kärjestä tai peräti vaati sellaisen hyvin lentääkseen?

Painava kärki epäilemättä vahvistaa sormilaukaisussa, kahvan kiertämisessä jne. syntyviä häiriöitä jotka lisäävät nuolen ilmanvastusta ja energiahukkaa lennon alussa. Varsijousen nuoleen ei kohdistu sormien sivuttaisvääntöä eikä sen tarvitse kiertää kahvaa. Mielenkiintoista on, että keskiaikaisissa sotavasamissa, joiden kantomatka on myös varmasti pyritty maksimoimaan (tietyn massan sisällä pysyen), esiintyy molempia rakenteita, eli sekä pitkiä, barreloituja, pienikärkisiä ja sulitettuja että lyhyitä, (ulkonäön perusteella) painavakärkisiä ja sulittamattomia nuolia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 19.06.2006 15:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käsittääkseni peräpainoisen nuolen kantama ei perust niinkään ilmanvasuksen vähentämiseen, kuin lisäämiseen. Keski- tai peräpainoinen nuoli pysyy pitempään nousukulmassa ja sulat ja varsi jarruttavat putoamista. Nuoli tavallaan liitelee pitemmälle.

Se ilmanvastuspuolen ongelma, johon paksut kärjet , lyhyet varret ja golfpallourat auttavat on laminaarivirtauksen irtoaminen. Pitkän nopean kappaleen kyljissä ilmavirtaus ei pysy nättinä ajotuulena vaan irtautuu pyörteiksi ja kehittää nuolen taakse alipaineen, joka imee nuolta taasepäin.
Yksi temppu on vielä laittaa sulitus lähemmäs varren keskiosaa , jolloin nuolen perä toimii sulkien kehittämää turbulenssia vaimentavana spoilerina.

Tuulitunnelikokeissa pienin ilmanvastus on mitattu noin 7cm vasamilla, joiden varsi on ollut colapullon tai shamppanjalasin muotoinen. Parempi kuin pisara tai veneperä, juuri ym syystä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mika



Liittynyt: 22 Huh 2006
Viestejä: 978

LähetäLähetetty: 05.07.2006 14:08    Viestin aihe: ovaali Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Jukka Koivusaari"Käsittääkseni peräpainoisen nuolen kantama ei perust niinkään ilmanvasuksen vähentämiseen, kuin lisäämiseen. Keski- tai peräpainoinen nuoli pysyy pitempään nousukulmassa ja sulat ja varsi jarruttavat putoamista. Nuoli tavallaan liitelee pitemmälle.


Ovaalin muotoinen pituusammuntanuoli siis kumoaisi takapainoisena takapainosta saavutettavan ilmanvastusta lisäävän edun, koska muodolla vähemmän ilmanvastusta ollen enemmän aerodynaaminen lennon aikaiselle ilmavirtaukselle verrattuna tasapaksuun. Ovaalia on kuitenkin käytetty pituusnuolissa, mutta kenties muiden ominaisuuksian vuoksi. Ovaalin taipuma ja laukaisuominaisuudet ainakin erilaiset.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 11.07.2006 09:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuolen erilaisista variaatioista on jo ollut paljon tarinaa mutta vielä yksi nuolityyppi tuli mieleen. Miten toimisi ontto, putkimainen nuoli? Siis nuoli, joka on avoin kärjestä ja nokista. Nuoli olisi kevyt, jäykkä ja poikkipinta-alaltaan pieni. Mutta miten putken läpi nopeasti virtaava ilma vaikuttaa nuolen lentoon? Näkemyksiä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 01.08.2006 09:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten ohueen pituusammuntanuoleen tehdään helposti, kätevästi, nopeasti ja halvalla toimiva ja kestävä nokki? Minulla on nippu halkaisijaltaan noin 7 mm saarniaihioita ja nokin tekeminen niihin tuntuu hiukan hankalalta. Nykyisten nuolten nokki on leveydeltään noin 4 milliä, jolloin nokki on nykyisillä pellavajänteilleni hiukan väljä. Kestääkö noinkin leveä nokkiura ohuessa nuolessa vai pitäisikö sitten käyttää kapeampaa nokkiuraa ja ohuempaa (pituusammunta)jännettä? Vai pitäisikö nokkia vahvistaa jotenkin, esimerkiksi puuinsertillä, joka taas on työlästä, en viitsisi millään siihen ryhtyä. Entä jos vielä barreloin nuolia, jolloin päistä tulee vieläkin ohuemmat?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
K.Haulivuori



Liittynyt: 02 Tam 2006
Viestejä: 122
Paikkakunta: Nousiainen

LähetäLähetetty: 01.08.2006 11:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On kieltämämttä hiukan pelottavaa tehdä nokkeja pituus ammunat nuoliin, mutta kyllä niiden pitäisi kestää kun laittaa ne ihan perus lanka\jänne sidokset nokin eteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 02.08.2006 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hikkorista/Bulletwoodista tehty irtonokki. Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 08.09.2006 14:34    Viestin aihe: Re: ovaali Vastaa lainaamalla viestiä

Mika kirjoitti:

Ovaalin muotoinen pituusammuntanuoli siis kumoaisi takapainoisena takapainosta saavutettavan ilmanvastusta lisäävän edun, koska muodolla vähemmän ilmanvastusta


Tsori . Meni vähän myöhään - piti juosta asioilla .
Siis tietysti menosuuntaan halutaan mahdollisimman pieni ilmanvastus .
Painopistettä virittämällä saadaan nuoli pidettyä paremmin vaakasuorassa ja siten pystysuuntaan lisää ilmanvastusta ja putoamisnopeus pienemmäksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mika



Liittynyt: 22 Huh 2006
Viestejä: 978

LähetäLähetetty: 08.09.2006 15:14    Viestin aihe: Re: ovaali Vastaa lainaamalla viestiä

Jukka Koivusaari kirjoitti:
Siis tietysti menosuuntaan halutaan mahdollisimman pieni ilmanvastus. Painopistettä virittämällä saadaan nuoli pidettyä paremmin vaakasuorassa ja siten pystysuuntaan lisää ilmanvastusta ja putoamisnopeus pienemmäksi.


Yleensä mitä pitempi aerodynaaminen jättö, eli perä, niin vähemmän ilmapyörteitä ja siten aerodynaamisempi jättö. Etupään muoto ei ole ihan yhtä ratkaiseva, paitsi haettaessa nuoleen erityistä nosteita, tai liitoominaisuuksia.

Mikäli haetaan liitoominaisuutta tai erityistä nostetta nuolelle, niin ei ole mielestäni sama asia, kuin ampua jousella nuoli. Pikemminkin ampua jousella liidin. Jousihan on millä nuoli ammutaan, eikä nuolen tulisi olla mikä ampumattakin lentäisi.

Samalla vaivalla raketti, niin pääsee jo kuuhun asti. Laskuvajolla ja liitovarjolla on eroja, vaikka varjoja voivat olla kummatkin, vaan liitovarjo on ohjattavaksi tarkoitettu. Nuoli on mielestäni kuitenkin lähinnä laskuvarjo ja aina tulee olemaan, eikä liidin. Näin kuvainnollisesti sanottuna Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com