Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

kantama
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
S. Hankaniemi
Vieras





LähetäLähetetty: 07.03.2006 21:22    Viestin aihe: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Olen tässä selaillut paleoplanetin atlatl-sivuja. Kiinnitin huomiota kirjoittajien kokemuksiin vipukeihäänsä kantamasta. Heitän itse runsaan 70 m kaaria ja kuvittelin olevani erittäin huono, mutta eivät ne useimmat sen kummempia tuloksia ilmoitelleet. Näyttää olevan käytännössä niin, että 100 m on vipukeihäälle samanlainen haamuraja kuin perinnejouselle 200 m. Eli sen kyllä ylittää, mutta hieman täytyy nähdä vaivaa välineiden ja harjoittelun suhteen.

Jos olette mitanneet joskus heittojenne kantamaa, niin ilmoitelkaa tuloksia.
Takaisin alkuun
PekuVee



Liittynyt: 01 Syy 2004
Viestejä: 157
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 09.03.2006 14:59    Viestin aihe: Kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, ihan samanlaisia tuloksia minäkin olen saanut aikaiseksi. Tuo 70 m vaikuttaa sellaiselta käytännön rajalta, jonka jälkeen siirrytään jo extreme-luokkaan. Luulisin että alunperin metsästyksessä matkat jäivät varmasti paljon tätäkin lyhemmiksi, ehkä 35-50m. Vipukeihään tarkkuus ja viive heiton ja osuma-ajan välillä alkavat kärsiä, joten en usko että ylipitkillä heitoilla on ollut enää käytännön merkitystä. Olen "viilaillut" erilaisia heittimiä ja keihäitä (dartseja) mekaanisen impedanssisovituksen näkökulmasta katsoen. Olen havainnut että esim. hiilikuituinen dartsi ei lennä oleellisesti paremmin kuin puiset vakio-dartsini, kun heittimen ja projektiilin mekaaniset ominaisuudet ovat kohdallaan. Loppu jää sitten harjoittelun ja omien voimien varaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 09.03.2006 15:21    Viestin aihe: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Paleon kirjoittajat korostivat myös tarkkuuden osalta lyhyitä etäisyyksiä. Heidän mukaansa kilpailuissa on yleensä epärealistisen pitkiä matkoja maalitauluihin. Olen huomannut vähän saman ilmiön meidänkin kilpailuissamme. Pitäisi olla enemmän maaleja aivan muutaman metrin etäisyydellä. 15 m taitaa olla jo aika pitkä etäisyys atlatlille esim. metsästyskäytössä.

Taistelussa on varmaan käytetty sitä maksimikantamaakin, kun tarkkuudella ei ole niin väliä. Joukkoon heitettäessä se osuu kyllä aina johonkin.

Ilmeisesti etnografiset kirjoittajat ovat paljolti liioitelleet vipukeihään kantamaa mm. Australian alkuasukkaiden parissa. Samaa liioittelua näkee myös jousista kirjoittaneiden parissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J-P



Liittynyt: 16 Hei 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 09.03.2006 16:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pisimmät heittoni ovat kantaneet noin 80 m. Tarkkojen heittojen pituus on tietysti huomattavasti lyhyempi.

Simo, muistelen että joskus mainitsit pisimmän Suomessa vipukeihäällä heitetyn kaaren, mutta en löydä sitä aihetta enää palstalta. Paljonkohan sen heiton pituus oli? Olisiko sinulla mitään tietoa välineistä joilla se on heitetty? keihäsvivun pituus, keihään pituus, materiaali, paino yms. ja oliko välineet erikoisesti pituusheittoa varten tehtyjä?

Asiaa enemmän harrastaneiden eli Australian aboriginaalien pisimmät heittot ovat kontrolloitujen havaintojen perusteella olleet 90-125 m, ja jopa 180 m erikoisvälineillä. Nämä erikoiskeihäät ovat olleet lyhyitä (125-160 cm) ja keveitä (50-100g), normaalit metsästyskeihäät ovat huomattavasti suurempia. Pisimmät keihäsvivutkin ovat olleet noin 120 cm pitkiä.

Metsästyksessä aboriginaalien heittomatkat ovat suurille eläimille (kenguru ja emu) olleet noin 15-20 m. Eräässä heittotestissä abot olivat olleet tarkkoja noin 27 m asti, sitä pitemmiltä matkoilta osumia ei enää tullut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
S. Hankaniemi
Vieras





LähetäLähetetty: 09.03.2006 17:38    Viestin aihe: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

En muista enää tarkkaan niitä lukuja, mutta sekä Ikäheimo että Muri Salin ovat kertoneet heittäneensä yli 140 m. En ole nähnyt näitä heittoja. Salinin keihäät ovat olleet noin miehen mittaisia vesoista tehtyjä aika notkeita, melko kevyitä. Voi olla, että saamme hänet mukaan seuraaviin pituuskisoihin. Jos muu ei auta, niin seura voisi vaikka kustantaa Salinin Turkuun näyttämään kykynsä. Tiedän, että hän on taas pitkästä aikaa väsäillyt vipukeihäitä. Uskon näihin yli 140 m heittoihin sitten kun näen sellaisen.
Takaisin alkuun
J-P



Liittynyt: 16 Hei 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 09.03.2006 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En usko minäkään yli 140 m heittoon ennenkuin sellaisen näen (tai kuulen luotettavasti mitatusta heitosta). Ikäheimo on kisoissa heittänyt joka kerta pitemmälle kuin minä, mutta vain noin 10 m pitemmälle, eli jotain 90 m, maksimissaan ehkä 100 m. Joten ainakaan ihan normaaleilla välineillä niin pitkät heitot eivät onnistu vaan tarvitaan erikoisvälineitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mhikahei



Liittynyt: 13 Maa 2006
Viestejä: 7
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 15.03.2006 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin..Täällä Kylämäen kisoissa ei ole käytetty varsinaisia pituusheittokeihäitä. Minullakin on käytössä ollut ihan tavalliset, pitkät varret, joissa on raskaahko putkikärki ja suurehkot sulat. Kyllä niilläkin se 100 metriä menee poikki. Muistan kun sain noin kymmenen vuotta sitten Tampereella kokeilla Salinin keihäitä. Niissä oli lento-ominaisuudet mietitty loppuun asti; lyhyehköt (ehkä 150-160 cm), keveät kepit ja nuolinokit. Muistaakseni ne olivat pähkinäpensasta. Muri heitteli niillä mennen tullen jatkuvasti yli 120 metrin kaaria ja jokunen hyvään tuulirakoon osunut kantoi hyvinkin 140 metriä (summittainen askelmittaus 10 metrin marginaalilla). Minulle hänen keihäänsä olivat hiukan hentoisia ja taipuivat kovasti rytkäisten mutkalle. Puolivaloilla heittäen minun kaareni olivat 110-120 metrin luokkaa. Tällaisilla keihäillä heitettäessä tuulella on todella suuri merkitys. Tuon kokemuksen perusteella tein pari saman tapaista keihästä. Niillä kyllä pääsi saman kaltaisiin pituuksiin, mutta läheltä heittäen tarkkuus on ainakin minulle olematon. Normaalit pituudet olivat 115-130 metriä ja hyvässä tuulessa pidemmälle. Noin yleisesti ottaen minusta on paljon tärkeämpää, että keihäällä osuu kuin se, että se lentää hirveän kauas.
Heittelin nuorena miehenä keihästä harrastusmielessä ja vielä armeijassa (yli 30 vuotta sitten) miesten keihästä pataljoonan mestaruuskisoissa (lomien toivossa) naftit 60 metriä. Nykyisin kaareni (siis keihään) ovat tietysti lyhyempiä, varmaan siinä 40-metrisiä. Kannattaa kokeilla tavallista keihästä, siis sellaista oikeaa 700 grammaista! Minun kokemukseni mukaan vipukeihäällä saa osapuilleen kolme kertaa niin pitkälle kuin tavallisella keihäällä. Keihään heitossa tarvitaan nopeita lihaksia; jos kivi tai tavallinen keihäs ei lennä, ei lennä vipukeihäskään vaikka olisi minkälaiset vehkeet tai vaikka kuinka treenattu kroppa.

_________________
Make
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
mhikahei



Liittynyt: 13 Maa 2006
Viestejä: 7
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.03.2006 16:15    Viestin aihe: kantama/metsästysmatkat Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole epäilystäkään siitä etteikö vipukeihästä alkuvaiheessaan olisi käytetty suhteellisen avoimessa maastossa (luonnon olot Euroopassa 20-35000 vuotta sitten) suurriistan pyyntiin. Mammuttien lisäksi tärkeintä riistaa olivat varmasti peurat ja hevoset. Metsästäjät asettuivat passiin vaellusreittien reunamille ja verottivat laumoja sen kuin pystyivät. Tietysti käytettiin myös ajomiehiä. Voisi olettaa, että käytetty keihäs oli suhteellisen kevyt, mutta hyvällä terällä varustettu. Suureen laumaan heitettäessä ei osuman laadulla varmaan ollut suurempaa merkitystä ja heittomatkat saattoivat olla pitkiäkin. Voi kuvitella heittävänsä keihään tuhatpäiseen porotokkaan; melko varmasti osuu vaikka heittää kaukaakin.
Tätä taustaa vasten puoltavat myös pituusheittokilpailu ja kaukana olevat maalit paikkaansa. Kokonaan eri asia on simuloida peuralaumaa maalitauluna. Kovin "aitoon fiilikseen" ei varmaan ole varaa kellään.

_________________
Make
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.03.2006 19:55    Viestin aihe: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Vipukeihään kantamaa varmaan myös tehostettiin heittämällä kohteena olevaa laumaa korkeammalta paikalta, aina kun mahdollista. Näissä olosuhteissa etäisyys voi tietenkin olla yli satakin metriä, vaikka yleensä kai pyrittiin mahdollisimman lähelle.

Onko Euroopasta muuten löytynyt yhtään vipukeihästä, missä kärki on edelleen varressa kiinni? Kiinnostaa vain tietää, minkä kokoisia nämä kärjet ovat. Amerikasta näitä ainakin on joitakin löydetty ja näkemissäni tapauksissa kärki ei muistuta juuri lainkaan nuolenkärkeä, vaikka "virallisen uskonnon" mukaan vipukeihään ja nuolen kärjen välillä ei ole mitään eroa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J-P



Liittynyt: 16 Hei 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 16.03.2006 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ilmeisesti sitä on vain huono heittäjä, tai välineissä on paljon parantamisen varaa, kun sata metriä ei meinaa millään ylittyä. No, hyvä tietää että oikeasti on mahdollista heittää pitemmällekin, pitää vain kokeilla erilaisia keihäitä.
Satutko Make muistamaan oliko niissä Salinin keihäissä minkäänlaista kärkeä, vai oliko ne kokonaan puuta?

Lainaus:
Niillä kyllä pääsi saman kaltaisiin pituuksiin, mutta läheltä heittäen tarkkuus on ainakin minulle olematon.


Olen huomannut saman asian, ja se johtuu mielestäni siitä että pituusheittoon sopivan keihään pitää olla jäykempi kuin normaali, ja jäykkä keihäs ei lennä hyvin rauhallisemmin heittäessä, yleensä se lähtee kärki ylhäällä ja lentää vähän minne sattuu.

Lainaus:
Kannattaa kokeilla tavallista keihästä, siis sellaista oikeaa 700 grammaista!

Jaahas, onkos sitä aikoinaan heitetty alipainoisilla välineillä niissä keihäskisoissa, eikös se miesten keihäs paina 800 g!? Wink

Simo kaipasi lyhempiä heittomatkoja kisoihin, olen samaa mieltä, alle 10 m matkojakin voisi olla pieniin maaleihin, mutta minusta niitä pitempiäkin matkoja saisi olla, ja sitä pituusheittoakin.
Mutta mitä olette mieltä International Atlatl Societyn säännöistä
http://www.internationalatlatlsociety.org/rules.html
Maalitaulu on normaali FITAn iso jousiammuntataulu, heittomatkat 10, 12, 15, 17, 20 ja 22 m, kolme heittoa joka matkalta. Max 180 pistettä, paras tulos viime vuodelta on 109. Pääsisi vähän vertailemaan omaa tasoaan, kun ei kovin usein tule lähdettyä ulkomaille kisailemaan.

Ei ole tietoa onko yhtään vielä varressa kiinni olevaa kärkeä löydetty,
mutta myöhäispaleoliittisten kärkien koosta löytyi jotain tietoa. Näiden ainakin pitäisi olla vipukeihään kärkiä.
http://www.primtech.net/Summer2003/Solutreanartifacts.htm
kuudennessa kuvassa olevien "shouldered" kärkien (toispuoleinen ruoto) keskipituus on 7.5 cm

http://perso.wanadoo.fr/archeries/articles/Lansac.pdf
tuosta löytyy ehkä jotain tietoa jos osais ranskaa...

Tästä osoitteesta löytyy kuvia Magdalenian Sarvi/luukärjistä.
http://users.skynet.be/fa057790/pictures/index_11.htm
Eräässä toisessa kokeellisessa tutkimuksessa oli käytetty samantyyppisiä kärkiä, niiden pituus oli 13-16 cm, leveys 10-12 mm, paksuus 7-10 mm.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mhikahei



Liittynyt: 13 Maa 2006
Viestejä: 7
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 17.03.2006 09:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei. Kyllähän kisoissa aina heitettiin ihan oikeilla miesten keihäillä. Taisin muistaa grammat vaan väärin. Nyt en ole kyllä moneen vuoteen kokeillut. Huomasin kyllä aikaisemmin sellaisenkin asian, että kun viskelee vipukeihäällä jonkin aikaa niin tavallista keihästä ei kohta sen jälkeen saakaan enää niin pitkälle; tyyli jotenkin rikkoontuu, koska loppujen lopuksi heittotapa on erilainen. Jotta vipukeihään saa lentämään suoraan, se pitää heittää ihan pään vierestä ja käsi koukistuu jo aika alkuvedosta.
Kyllä niissä Salinin keihäissä oli jonkinmoinen kärki. En ole ihan varma, mutta olisiko ollut luuta. Se heittopuukin oli minulle kovin konstikas. Siinä keskisormi laitettiin "holeen" tai johonkin lenkkiin. Ja aluksi keihäs lensi jotenkin hassusti vinoon ennekuin siihen edes jotenkin tottui. Keihään perässä oli jonkinlainen "poikkipiena" johon nuolinokki nojautui. Edessä taisi olla kivi painona. Luulen, että keihään pitkän lennon salaisuus on myös siinä, että sen "hetkumisen" saa katkaistua mahdollisimman pian. Minulta tuotekehittely jäi ihan alkutekijöihin. Olen tyytynyt ennen kisoja ostamaan valmista mäntykeppiä, eli tehnyt sellaisia "pikadartseja". Käytin muuten pitkään 15 mm:n paksuutta. Niillä kyllä sai paremmin osumaan kuin nykyisillä 12 millisillä. Taidan siirtyä niihin takaisin vaikka kantama voisi ehkä hiukan kärsiäkin. Sitäpaitsi revähdysvaara on aina suurempi "ultrakeveillä" vehkeillä (jouduin loppukesästä esittelemään vehjettä koululaisille aika usein ja kyynerpää vioittui). Luulisin, että joku hiukan kimmoisampi puulaji kuin mänty voisi olla aika hyvä. Painavampi puu vaan pitäisi höylätä ohuemmaksi. Kyllä sinä J-P olet hyvä heittäjä ja yksi niitä harvoja, joka saa keihään lähtemään suoraan. Vipukeihäällä ei osu eikä sitä saa lentämään kauas, jollei sitä saa lentämään ehdottoman suoraan. Se homma kannattaisi opetella ihan aluksi oikein, sellaisilla rennoilla heitoilla. Jos keihäs lähtee heti suoraan, tulee lentomatkaa heti 20 metriä lisää. Vasta sitten kannattaa ruveta tähtäämään johonkin.

_________________
Make
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
mhikahei



Liittynyt: 13 Maa 2006
Viestejä: 7
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 17.03.2006 09:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ai niin. Se jäi vielä sanomatta, että jäykillä keihäillä ei voi kerta kaikkiaan osua mihinkään, eivätkä ne lennä kauas. Koko homman juju on siinä, että keihäs riuhtaisussa taipuu kunnolla luokille. Ja vielä...Heitossa pitää olla kunnollinen "saatto", eli sitä ei saa lopettaa kesken. Olen meidän kisoissa havainnut, että tuo puoli mättää kaikkein pahiten.
_________________
Make
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.03.2006 21:51    Viestin aihe: keihäs Vastaa lainaamalla viestiä

Alaskassa vipukeihäät olivat muinoin koivua joidenkin säilyneiden esimerkkien mukaan. Vaikka ei niillä tainnut olla paljon vaihtoehtoja, koivu tai paju.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Doom
Vieras





LähetäLähetetty: 18.04.2006 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaverini oli Seikun jousikurssilla joskus pari vuotta sitten. Seikku oli siellä tehny sille vipukeihään, kun kaveri halus pitkälle lentävän. Keihäs on(oli, nyt se on jo poikki ja poltettu) tosi ohkanen(n.1cm)eikä kovin pitkä?(n.150cm) ja saarnia(jousipuun jämistä oli tehnyt), joku kärkikin oli mutten muista millainen. Vipu taas oli tajuttoman pitkä ehkä jopa metrin!! ja sekin aika ohut. Koskaan ei mitattu mutta uskoisin että parhaimmillaan sillä lensi reilusti yli sata metriä. Todisteita ei ole, joten uskokoon ken tahtoo.
Tosi hauskat sivustot muuten nämä perinnejousisivut.
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 26.07.2006 20:18    Viestin aihe: Re: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

S. Hankaniemi kirjoitti:
Olen tässä selaillut paleoplanetin atlatl-sivuja. Kiinnitin huomiota kirjoittajien kokemuksiin vipukeihäänsä kantamasta. Heitän itse runsaan 70 m kaaria ja kuvittelin olevani erittäin huono, mutta eivät ne useimmat sen kummempia tuloksia ilmoitelleet. Näyttää olevan käytännössä niin, että 100 m on vipukeihäälle samanlainen haamuraja kuin perinnejouselle 200 m. Eli sen kyllä ylittää, mutta hieman täytyy nähdä vaivaa välineiden ja harjoittelun suhteen.


Paleoplanetin pojat heittelevät näitä 70-metrisiään tarkkuus- ja metsästysheittoihin tehdyillä, miehen mittaisilla, painavilla dartseilla. Sinä Simo tuskin ammut raskaskärkisellä, isosulkaisella leikkurinuolella sen enempää kahtasataa metriä kuin vipuilijat raskaita keihäitänsäkään.

Vipukeihään lennättämiseksi todella pitkälle ei tarvita sen enempää kuin nuolenkaan ampumiseen tarvitaan, pitää olla vain pitkälle lentämään kykenevä ammus. Selailemallasi Paleoplanetin atlatl-sivulla yksi tunnetuimmista vipuilijoista, Bob Berg kertoo, kuinka 14-vuotias kokeilija heitti lyhyttä, ohutta ja kevyttä pitkän matkan keihästä 140 jaardia - keskenkasvuinen, heittotekniikoita tuntematon poika! (tarkkuus oli tietysti surkea) Näitä 150 jaardin amerikkalaisia ylittäjiä on jopa minun tiedossani lukuisia. Bob Berg on samaa mieltä kollegoidensa kanssa siitä, että pitkälle heitto ei ole vaikeaa kun siihen käytetään oikeanlaisia, tarkkuusheittelyyn kovin huonosti soveltuvia pituuskeihäitä. Surkeita tosin ovat myös käytännössä kärjettömät 12 gramman bambunuolet tarkkuusammunnassa ja metsästyksessä.

Nyt kyllä täytyy väsätä pitkän matkan vipu ynnä keihäs ja katsoa mihin itse pystyn, minusta pituusheittäminen on paljon mielekkäämpää puuhaa kuin tarkkuusheittäminen - jos johonkin pitää osua, käytän vipua mieluummin jousta, tai mieluiten puhallusputkea. Jos meikäläinen vipuaa 140 metriä rikki, on se kiistaton osoitus siitä, että tuollainen matka ei ole hyvälle heittäjälle oikeilla välineillä mikään ongelma.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 27.07.2006 00:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Guiness World Records 2000 mainitsee pisimmäksi keihäänheitoksi atlatlilla tehdyn tuloksen 258,63 metriä. Tuloksen teki Davis Engvall Coloradossa vuonna 1995. Eli ei sen 100 metrin ylityksen pitäisi olla mahdotonta, tosin Engvall oli saattanut harjoitella ties kuinka paljon. Miten ammattimaisesti nämä vipukeihäänheittäjät mahtavat treenata verrattuna esim. huippuurheilijoihin? Paljonkohan keihästä 98,48 metriä heittänyt Jan Zelezny heittäisi atlatlilla mutaman vuoden harjoittelulla?

Itse en ole koskaan vipukeihästä heittänyt. Pitäisi vaikka tänä kesänä vielä kokeilla valmistaa vipu ja pari keihästä, niin tietäisi kertoa oma tulos. Keihäs lentää siinä 50 m. Miten muuten on, heitetäänkö vipukeihäällä pituutta vauhdista vai paikaltaan?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 27.07.2006 14:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

David Engvall on heittofriikki. Miehellä on peräti kolme heittomaailmanennätystä: tämä vipukeihäs, linko 477 metriä ja vielä "pisimmälle ilman apuvälineitä ihmisvoimin heitetty kappale": 385 metriä lyijymotikalla. Mies on ilmeisesti julkisuutta kaihtavaa sorttia, kun en ole edes kuvaa hänestä nähnyt, mutta on aivan varmaa, että Engvall on treenannut totaalisen ankarasti näitä suorituksiaan. En usko, että Zelezny voittaisi häntä missään näistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 27.07.2006 15:31    Viestin aihe: Re: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:


Paleoplanetin pojat heittelevät näitä 70-metrisiään tarkkuus- ja metsästysheittoihin tehdyillä, miehen mittaisilla, painavilla dartseilla. Sinä Simo tuskin ammut raskaskärkisellä, isosulkaisella leikkurinuolella sen enempää kahtasataa metriä kuin vipuilijat raskaita keihäitänsäkään.



Paleon pojat eivät kertoneet, millaisilla keihäillä pituutta oli heitelty. Uskoakseni asiaa harrastava henkilö on kokeillut useammanlaisia keihäitä, niin keveitä kuin raskaitakin. Ymmärsin jutut niin, etteivät he ole millään keihäillä saaneet kuvaamaansa parempia tuloksia ja uskon heitä, koska tulos vaikuttaa realistiselta. Ainahan on tietysti myös parempia miehiä, jotka heittävät keskinkertaisia paremmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 28.08.2006 18:24    Viestin aihe: kantama Vastaa lainaamalla viestiä

Sunnuntaisissa vipukeihäskisoissa saatiin vaihteeksi eksaktia tietoa vipukeihäiden kantamista. Pisin mitattu heitto oli 116 m, heittäjänä vipuveteraani Muri Salin. Kokeilin hänen välineitään ja heitin 94 m, Ilja Koiviston kaari kantoi samoilla välineillä 103 m.

Pituusheitossa oli jonkinlainen keihässuma 50-60 m välissä, joten painavilla pitkillä keihäillä tulos jää monella noihin lukemiin. Tosin kukaan paikalla ollut ei tainnut olla aktiivi-vipuilija, vaan enempi satunnainen harrastaja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 29.08.2006 11:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yllättävän kevyt oli Sallinin keihäs! Vain noin 9mm paksu ja noin 1.5m pitkä keihäs jossa 125 greinin nuolenkärki ilman lisäpainoa kärjessä! Lisäksi joustamaton vipu!

Olisin voinut kuvitella, että noin kevyt väline menee mutkalle liikaa ja siten syö energian mutkitteluun ja ilman vastukseen. Ilmeisesti kovempi lähtönopeus kompensoi em vaikutuksen korkojen kanssa. Lisäksi kuvittelisin, että joustamaton vipu ei antaisi optimisovitusta.

Se mikä oli itsestääselvästi hyvä oli vaakasuora tanko ja vähän nuolityyppinen self-nokki, tolla saa paremman otteen kuin kolo-tappi sovituksella.

Täytyy tehdä ite ton tyyppiset välineet.
Nyt harmittaa, että en katsellut em välineitä tarkemmin!

Noi ei varmaan olisi hyviä tarkkuuteen, sillä omaan kätee tuntui tarkemmalta (niistä harvoista joita kokeilin) oma 220 pitkä keihäs jossa painavahko kärki(ei sulkia), kuin ne mitkä oli lyhyempiä ja vähemmän kärkipainoisia, vaikka niissä oli sulat. Toisaalta heittomatkat olivat varsin lyhyitä, joten sulat olisivat tehneet noista parempia vähän pidemmältä matkalta( mihin heittäjän tarkkuus ei olisi pystynyt).

Täytyy sulitaa omat keihäät ja tehdä tollainen huomattavan kevyt keihäs vaakasuoralla nokilla ja siihen sopiva heitin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
S. Hankaniemi
Vieras





LähetäLähetetty: 29.08.2006 20:08    Viestin aihe: kärjet Vastaa lainaamalla viestiä

Minäkin sain tiettyjä ideoita Salinin välineistä. Vipukeihäiden kärjet ovat olleet jonkinlainen ongelma. Hyvä primitiivinen ratkaisu olisi sarven kärkipiikki, johon poraa reiän vartta varten. Mutta Muri käytti Brass Bullet -nuolenkärkiä, niitä ruuvattavia messinkisiä taulukärkiä. Hyvin näyttivät toimivan, täytyypä soveltaa.
Takaisin alkuun
Mika



Liittynyt: 22 Huh 2006
Viestejä: 978

LähetäLähetetty: 19.09.2006 20:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkekoni kirjoitti:
Yllättävän kevyt oli Sallinin keihäs! Vain noin 9mm paksu ja noin 1.5m pitkä keihäs jossa 125 greinin nuolenkärki ilman lisäpainoa kärjessä! Lisäksi joustamaton vipu!


En ole ampunut koskaan vivulla, tulee kuitenkin mieleen, että taipuisa pidempi keppi olisi parempi tasapainoilija joustamattoman kepi varressa, kuin joustavan kepin varressa jäykempi keppi. Varsikin vaudissa ja reippaalla liikkeellä ammuttaessa.

Keihäänheittäjienkin keihäskin joustaa, heittäjien repäisevän liikkeen vaikutuksesta. Keihästä on tullut kokeiltua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 10.10.2006 22:47    Viestin aihe: Millaiset säännöt Vastaa lainaamalla viestiä

Millaisilla välineillä saa heitellä teidän kisoissa? Saako olla valmiita hiilikuituisia nuolia? Vai pitääkö kaikki olla omin käsin tehtyä primitiivisesti ilman nykyaikaisia materiaaleja?
Takaisin alkuun
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 10.10.2006 23:58    Viestin aihe: materiaali Vastaa lainaamalla viestiä

Hiilikuitu ei ole sallittua, materiaalien täytyy liikkua linjalla puu, ruoko, luu, sarvi, nahka, luonnonsulat. Metallikärjet ovat sallittuja, samoin modernit liimat, langat ja värit. Jousissa saa olla tekokuitujänne.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 12.10.2006 20:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Modern Atlatl ME on 258 metriä ja se on heitetty hiilkuituheittimellä ja nuolena alumiinijousi. Ilmeisesti tuossa ei ole mitään rajoituksia välineelle? Ensi kesänä voisi ohimennen huitaista tuollaisen siivun vähintään.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 15.10.2006 08:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä selesnikö se on käynyt Sherwood Shopista hiilikuitua hakemassa ennätysyritykseen? Pikkulinnut lauloivat... Tule nyt ihmeessä sitten Kuralan kisoihin syksyllä tekemään hirmutulos, jolle löytyy todistajaakin. Vipukisaan et voi hiilikuidulla osallistua, mutta kyllä pituuspellolla tilaa on yhdelle moternistillekin.
Takaisin alkuun
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 15.10.2006 20:23    Viestin aihe: Millos niitä kisoja on... Vastaa lainaamalla viestiä

Vieläkö tälle syksylle meinaatte heitellä? Onko tuossa modernissa pituusheitossa mitään sääntöjä sen kummemmin. Vauhtia saa ottaa rajattomasti ja onko heittosektori jotenkin rajattu yms. ???. Pitäisi kyllä käydä ensin Sherwoodissa hakeen lisää nuolia ja vähän parempia. Onkohan kukaan muu vielä heittänut kakkosella alkavia tuloksia?
Takaisin alkuun
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.10.2006 10:42    Viestin aihe: Re: Millos niitä kisoja on... Vastaa lainaamalla viestiä

selesni kirjoitti:
Vieläkö tälle syksylle meinaatte heitellä? Onko tuossa modernissa pituusheitossa mitään sääntöjä sen kummemmin. Vauhtia saa ottaa rajattomasti ja onko heittosektori jotenkin rajattu yms. ???. Pitäisi kyllä käydä ensin Sherwoodissa hakeen lisää nuolia ja vähän parempia. Onkohan kukaan muu vielä heittänut kakkosella alkavia tuloksia?


Tänä syksynä ei ole enää pituuskisoja ainakaan Turun suunnalla, mutta kevään korvalla voidaan palata asiaan. Enpä ole kuullut, että kukaan olisi ainakaan Suomessa laatinut mitään sääntöjä modernille vipukeihään pituusheitolle. Sääntöjä ei ole kovin paljoa tässä varhaiskantaisemmassakaan. Vauhtia saa ottaa juuri niin paljon kuin haluaa ja tulokset mitataan suoraa linjaa pitkin. Eli kentälle on viritetty suora naru ja heitto kannattaa yrittää saada menemään mahdollisimman tarkasti tätä linjaa pitkin.

Yli 200 m tuloksia en ole kuullut kenenkään Suomessa heittäneen. Taitaa olla 150 m rajakin vielä rikkomatta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
PekuVee



Liittynyt: 01 Syy 2004
Viestejä: 157
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 16.10.2006 16:07    Viestin aihe: Hiilikuitu Vastaa lainaamalla viestiä

Tulipa taannoin tehtyä ihan mielenkiinnosta semmoinen hiilikuituinen keihäs yhdistämällä kaksi Eastonin "FatBoy" nuolta. Taisin myöskin hankkia ne Sherwood shopista. Huomasin samalla, että hiilikuitu oli melko hankala materiaali kun siinä ei pysy liimat eikä sulat kovin helpolla. Mutta tuli valmiiksi kuitenkin. Olen raahaillut sitä aina mukanani kun olen käynyt heittelemässä "vakioilla" koivuisilla 1,8m kepakoilla. Mutta ei ainakaan meikäläisen kyvyillä eikä heittimillä ole syntynyt eroa kuin parhaimmillaan muutama metri. Sitäpaitsi noilla puisilla on mukavampi viskellä, tuntuvat jotekin elävämmiltä. Jätän hiilikuidun suosiolla taljajousimiehille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 16.10.2006 22:06    Viestin aihe: hiilikuitu vs puu Vastaa lainaamalla viestiä

Lyhyen yhden kuukauden kokemuksella voin kyllä sanoa, että hiilikuitu lentää takuulla paremmin, kuin puiset nuolet. Tein 3 kpl nuolia kahdesta Eastonin nuolesta yhdistäen. Jäykkyydet olivat 340, 400, 500. Erinäisten heittokapulaongelmien vuoksi oli enää jäljellä yksi 150 pitkä nuoli, jota heitin sitten muutaman askeleen vauhdilla 205 metriä. Mitattu oikein mitalla ja modernisti gps:lläkin Smile Heitolla oli viisi todistajaa ja homma on videollakin. Parhaassa heitossa oli 400 nuoli ja siinä sellainen kevyt kärki Sherwood shopista. Sää oli lähes tuuleton ja 14 astetta lämmintä. Ensi kesänä voisi heittopiikkarit jalassa ja talven välinetestien jälkeen tuoda ME kotimaahan. Todella hauskaa homma ja syyslomaviikko meni rattoisasti testaillessa joka päivä välineitä. Nyt kaipaisin hieman kokemuksia muilta miten eri jäykkyiset alumiini ja hiilikuidut toimivat pituusheitossa/-ammunnassa. Tulee kalliiksi jos pitää ostaa kaikkia testiin Smile
Takaisin alkuun
Eero



Liittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.10.2006 15:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hieno tulos, onneksi olkoon! Olet varmaankin heittänyt myös normaalia keihästä (800 g). Paljonko lentää? Eli kiinnostaa, että kuinka moninkertainen vipukeihään tulos on verrattuna keihääseen. Itsellä ei vipukeihäästä vielä kokemusta ole, mutta ensi kesänä sitten. Normaali keihäs lentää päälle 50m.

Minkälaista heittovipua käytät? Pituus yms.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 18.10.2006 11:23    Viestin aihe: Re: hiilikuitu vs puu Vastaa lainaamalla viestiä

selesni kirjoitti:
Lyhyen yhden kuukauden kokemuksella voin kyllä sanoa, että hiilikuitu lentää takuulla paremmin, kuin puiset nuolet. Tein 3 kpl nuolia kahdesta Eastonin nuolesta yhdistäen. Jäykkyydet olivat 340, 400, 500. Erinäisten heittokapulaongelmien vuoksi oli enää jäljellä yksi 150 pitkä nuoli, jota heitin sitten muutaman askeleen vauhdilla [b:32a9948d35]205[/b:32a9948d35] metriä. Mitattu oikein mitalla ja modernisti gps:lläkin :) Heitolla oli viisi todistajaa ja homma on videollakin. Parhaassa heitossa oli 400 nuoli ja siinä sellainen kevyt kärki Sherwood shopista. Sää oli lähes tuuleton ja 14 astetta lämmintä. Ensi kesänä voisi heittopiikkarit jalassa ja talven välinetestien jälkeen tuoda ME kotimaahan. Todella hauskaa homma ja syyslomaviikko meni rattoisasti testaillessa joka päivä välineitä. Nyt kaipaisin hieman kokemuksia muilta miten eri jäykkyiset alumiini ja hiilikuidut toimivat pituusheitossa/-ammunnassa. Tulee kalliiksi jos pitää ostaa kaikkia testiin :)


Onneksi olkoon! 205 m on kova tulos. Sinulla on selvästikin lahjoja tälle alalle. Toivottavasti ensi kesänä tulos vielä paranee tuosta oleellisesti. Hiilikuidun ja alumiinin osalta en osaa antaa mitään neuvoja jäykkyyksien suhteen, ehkä joku muu tietää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 18.10.2006 18:49    Viestin aihe: 3 kertaa Vastaa lainaamalla viestiä

Tällä hetkellä vipukeihäs lentää about 3 kertaa pitemmälle kuin 800 gr keihäs. Uskoisin kuitenkin ensi kesänä jos paikat pysyy ehjänä ja välinekehittely onnistuu talven pimeinä iltoina pääseväni 4 - 5 kertaisiin tuloksiin. Silloin aletaan puhua 300 metrin heitosta. Heittovipuni on nyt n. 70 senttiä ja hieman joustava lasikuitu. Eilen ostin Sherwood shopista alumiininuolen ja jäykkää hiilikuitua. Pikakoe kentällä osoitti hiilikuidun olevan paremman. Varoituksen sana kaikille harrastajille, että tämä on todella hengenvaarallista hommaa ja tätä ei saa harrastaa kuin tarkasti valvotuilla aukeilla paikoilla. Yksi lipsahtanut heitto yli 170 metriä ilman vauhtia lensi urheilukentän lähellä olevan talon seinustalle!!!
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.10.2006 12:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt oikein odotan pääseväni heittojasi katsomaan! Kerro ihmeessä oikea nimesi laimean nimmarin sijaan, tiedossa on mainetta ja kunniaa.

205 metriä on tosi muikea sipaisu. Kolmeensataan metriin en kyllä usko. Pituussuorituksissa homma menee niin, että perusasiat kunnolla klaaraamalla pääsee nopeasti kovien poikien sakkiin, mutta seinä nousee jyrkästi vastaan sen jälkeen: jokaiseen lisämetriin uppoava työmäärä paisuu kuin pullataikina. Esimerkkinä voisi pitää keppijousilla ammuttuja kaaria. Kuka tahansa viisi jousta tehnyt ja kunnolla ampumaan opetellut ihminen voi kohtuullisella yritys-erehdys-puuhastelulla ylittää kahdensadan metrin rajapyykin, mutta 250 metrin yli yksipuisella ampuneita on koko maailmassa enää pienen pieni joukko. Tai vertailukohta yleisurheilun puolelta: juoksin seiskaluokalla, ilman minkään näköistä juoksuopastusta tai -harjoittelua satasen kolmeentoista sekuntiin - ja matkan maailmanennätys ei ole paljoa alle kymmenen sekunnin. Yleisen kokemuksen pohjalta veikkaisin, että helvetinmoisella tuunauksella, harjoittelulla ja hyvien olosuhteiden kohdalle sattuessa heität ehkä 220-230 metriä, mikä sekin on aivan perkeleen kova suoritus.

Sinuna väsäisin ehdottomasti myös primitiivikelpoisen vipusetin, ja poimisin perinnevivun suomenennätyksen plakkariin vaikkapa ensi kevään Turku Open-pituuskisoissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 19.10.2006 16:32    Viestin aihe: Maineesta niin välitä Vastaa lainaamalla viestiä

Pysyn mielusti anonyyminä tässä vaiheessa ja jos joku saa selville niin turhaan nettiin oikeita nimiä laittelee. Jousessa on se eri juttu, että siinä on jousen taipumis yms. rajat vastassa, mutta vipukeihäässä on mahdollista heittää niin lujaa, kuin rahkeissa riittää. Toki siinäkin rajat tulee eteen. Eli uskon vankasti 258 ylittävään heittoon. Pitää katella jos jaksaa talvella viritellä perinteisiä vehkeitäkin. Heittokapulan jo vanhasta joulukuusesta teinkin, mutta meni poikki rajun vedon seurauksena Sad
Takaisin alkuun
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 24.10.2006 16:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suotuisa syksy auttoi välintestailuissa ja pidensin hieman heittovehjettä ja etsin sopivan paikan (on muuten jo hieman hakusessa) testeille.
Ilman vauhtia meni 213,70 ja sitten kolmen hypyn vauhdilla 232,30. Helpottaa hieman taas talven virittelyjä, kun ei ole enää niin paljoa saavutettavaa sen jenkin aavikkotulokseen. Tuloksen mittasin kaverin kanssa, joka todisti suorituksen ja nappasi videolle. Olosuhteet olivat mukavat sopiva takatuuli ja alusta kohtuullisen pitävä muhkurainen heinäpelto laajan jalkapallokentän vieressä. Vielä, kun löydän mahdollisimman jäykän nuolen niin tulos paranee roimasti. Heittovehkeessäkin on parantamisen varaa... Mikä on muuten markkinoiden jäykin hiilikuitunuoli?
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 24.10.2006 18:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, olisihan päheetä jos vipukeihään ME tulisi Suomeen! Millä systeemillä mittaat matkat? Seeing is believing...sen verran monesti ovat metrit kutistuneet kun on saatu todistajat ja mittalaitteet paikalle (kaveri ei tähän riitä, eikä videokuva).

Guinness World Recordsiin kannattaa ottaa yhteyttä viimeistään jos 258 ylittyy, jotta ennätykselle saa kansainvälisen tunnustuksen. On siinä jenkeillä nielemistä.

Jäykimmästä hiilikuitunuolesta en osaa sanoa, eiköhän niitä myyvistä jousiammuntaliikkeistä löydy tietoa, Google auttanee myös.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 24.10.2006 18:46    Viestin aihe: Oikee mitta on kehissä Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä tulokset on ihan 100 metrin mitalla mitattu ja jos ennätystä joskus jossain yritän niin silloin on paikalla isommasti väkee ja optiset mittauslaitteet + teräsmitta ennätyksen varmistamiseksi. Nää on vain tällaisia esilämmittelyheittoja Wink
Takaisin alkuun
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 27.10.2006 23:18    Viestin aihe: ME-koe Vastaa lainaamalla viestiä

Onko muuten siellä teidän kisoissa millaiset pellot käytettävissä jos keväällä ilmestyisi kokeilemaan modernin atlatlin pituusennätystä. Minusta paikka olisi oikea, koska teillä tuntuu olevan perinteitä hommalle. Onko heittosuuntaa mahdollista vaihtaa optimituulen mukaiseksi ja onko tarpeeksi pituutta (250-300m)
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 28.10.2006 16:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olet toki tervetullut paikalle, mutta en tiedä maksaako vaivan.

Paikkamme on ihan paska, eikä siellä pysty vaihtamaan heittosuuntaa tuulen myötäiseksi jos se sattuu puhaltamaan väärästä suunnasta(toisessa päässä kulkee kävelytie, ja pituutta kentällä on vain yhteen suuntaan). Aidasta aitaan on mittaa 300 jaardia, ja jos haluaa ottaa esim. vauhtia, lyhenee kenttä samantien Engvallin ennätyksen tuntumaan (aidan takana on peltoa reiluun kolmeensataan metriin asti). Paikan ainoa hyvä puoli on sijaintinsa Kuralan kokeiluverstaan vieressä.

Nykyisen mittavälineemme tarkkuus on riittämätön kansainvälisten ennätysten mittaukseen, ja kisamme ylipäätään keskittyvät puhtaasti muinaisaseisiin. Toivoisin että rakennat tietotaitosi pohjalta primikelpoiset vipuvermeet ja tulet heittämään niillä muinaisvivun SE:n pituuskisoihimme ensi huhti-toukokuussa. 116 metriä on paras millään kelvollisella tavalla mitattu tulos, eli ei pitäisi tehdä tiukkaa teikäläiselle. Eikös siinä olisi hyvä välietappi matkalla ME:hen?

Jos löydämme asiallisen pituuspaikan jostain läheltä ja saamme takymetrin käyttöömme, on ennätysyrityksellesi paremmat puitteet. Modernin ME:n harjoitteluun tonttimme sopii kyllä tällaisenaankin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiinnostunut vieras
Vieras





LähetäLähetetty: 09.01.2007 17:47    Viestin aihe: Re: ME-koe Vastaa lainaamalla viestiä

Luin mielenkiinnolla artikkeleita vipukeihäästä ja on hienoa että on tällaiseen lajiin paneutuneita ihmisiä. Teille pisteet!

Tämän vierailija selesnin jutut vain alkoivat kiinnittää huomiotani yhä enemmän............

Jotenkin nyt tuntuu että tämä selesny ei taida puhua asiaa. Toki pyydän anteeksi heti kun olet näyttänyt ihmeheittosi tälle asiasta aidosti kiinnostuneelle foorumille tai osallistunut viralliseen kilpailuun.

Mutta sitä ennen pidän kirjoittelijaa täytenä tyhjänjauhajana. Voihan täällä netissä kirjoitella mitä sattuu joko ilkeyttään tai huonon itsetuntonsa kohottamiseksi. Ikävää vain jos teet tuota aisasta aidosti kiinnostuneiden harrastajien foorumissa.

Seuraan tätä keskustelua ja aion ensi kesänä kyhätä jonkilaisen tee-se-itse keihään ja kokeilla asiaa. Kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta.

Mutta odotan siis selesnyltä ensi kesänä "edes" SM-tulosta treenatessasi MM-heittoon.... Tuo ei nyt ole mikään juttu kirjoituksistasi päätellen...

Ja siis virallisissa kisoissa ei saunatakana kavereiden kanssa kuten esim. Kinnusen keihäsperhe kahdessa polvessa niitä sadan metrin kaaria viskelivät menne tullen....
Takaisin alkuun
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 17.01.2007 19:30    Viestin aihe: kiinnostuneelle vierailijalle Vastaa lainaamalla viestiä

Näinhän se on, että näillekin sivustoille voisi kirjoitella ihan kuka vain mitä vain, mutta en kuulu sellaisiin, joka alkaisi kirjoitella satuja. Keksin itsekin tämän lajin vasta tänä kesänä Hesarin jutun perusteella ja kiinnostuin asiasta aika lailla. Aikamoinen satusetä pitäisi olla jos tuollaisia alkaisi hatusta veteleen. Oli ehkä virhe paljastella ylipäätänsä mitään tuloksia, mutta olin niin innostunut asiasta (ja olen edelleenkin). Sen verran voin sanoa, että olen heittänyt keihästä kilpaa vuodesta -83
Takaisin alkuun
PekuVee



Liittynyt: 01 Syy 2004
Viestejä: 157
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 17.01.2007 23:59    Viestin aihe: Ennätyksiä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sen verran voin sanoa, että olen heittänyt keihästä kilpaa vuodesta -83

Jep. Kuulostaa ihan hienolta. Tuli mieleeni, että kisoissa yleensä kaikki heittävät ilman vauhdin ottoa. Vähän niinkuin jousellakin, paikalta heittäen. Aika mukava esimerkki abojen käyttämästä tekniikasta on sisällytetty hienosti australialaiseen elokuvaan "Walkabout", jossa abo-"näyttelijä" osoittaa erinomaista taituruutta kengurun metsästämisessä woomeralla. Pikaisia juoksuja ja äkillisiä pysähdyksiä riistan liikeiden mukaan. Näyttää siltä, että hän jähmettyy paikalleen juuri heiton ajaksi (kuten muuten saaliskin!). Eihän tämä ole toki mikään kansatieteellinen katsaus, mutta kuitenkin 10:n pisteen dramatisointi. Olen toisaalla kritisoinut suomalaista termiä "vipukeihäs" (virheellisenä). Mutta heittotekniikassa on kyllä yhtäläisyyttä keihääseen. Sen sijaan muissa ominaisuuksissa tämä väline on lähempänä jousiasetta. Keihästä pitkään heittäneellä on ilman muuta etua kokemuksestaan woomeran käytössäkin - olen sen itse nähnyt. Tämä koskee lähinnä heittopituuksia, metsästystaito onkin sitten aivan toinen juttu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Jukka Koivusaari



Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 18.01.2007 15:27    Viestin aihe: Re: ME-koe Vastaa lainaamalla viestiä

Kiinnostunut vieras kirjoitti:

Jotenkin nyt tuntuu että tämä selesny ei taida puhua asiaa. Toki pyydän anteeksi heti kun olet näyttänyt ihmeheittosi tälle asiasta aidosti kiinnostuneelle foorumille tai osallistunut viralliseen kilpailuun.


Emmätiedä. Mitä itse olen kokeillut, niin matalalla kulmalla keppi lentää 50-60 metriä . Sähkölinjaa pitkin, niin ettei keihäs nouse missään vaiheessa nelimetrisen tolpan yli.- Vauhtia voisi arvioida olevan siinä 40-50 m/s . Ja periaatteessa siis pitäisi onnistua 150-250 m heitto, vaikken pahemmin harjoittele eikä vehkeetkään ole olleet viimeisen päälle.
Pisin heittoni jyrkemmällä korolla on kuitenkin vain jotain 80-90 metriä. Näyttäisi siltä kuin keihäs lähtisi multa yläkulmiin aina vähän kylki edellä. Jotkut kevyemmät ovat silminnähden sakanneet kesken lennon.

Väittäisinpä, että jos osaa hioa tekniikkansa ja virittää välineensä niin, että keihäs lähtee täydellä vauhdilla optimikorotuskulmaan, niin tuommoisen 200m heiton ei vähänkään vakavammalle harrastajalle pitäisi olla temppu eikä mikään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
selesni
Vieras





LähetäLähetetty: 18.04.2007 20:13    Viestin aihe: Paljonko perinnevehkeiden ME? Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä on virallinen ME perinnevehkeillä, kun jossain on about 144 metriä manittu ja jossain mainittu olikos se 178 metriä?
Milloin meinaatte aloittaa kisailut?
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.04.2007 12:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Primivipujen ME on aika vaikea määrittää. Wayne Brian, eläkeläisukko, heitti joskus 1994 tuon 144,9 metriä. Vastaavia kaaria on moni muukin, mm. Graig Ratzat heittänyt ("yli 500 jalkaa") mutta toinen toistaan epävirallisemmissa yhteyksissä. 150 metriä voinee pitää helppona haamurajana.

Seuraavat pituuskisat käydään illalla 12.5. 2007 Kuralan kokeiluverstaan kupeessa Turussa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vierasmies
Vieras





LähetäLähetetty: 27.04.2007 18:34    Viestin aihe: Millä olette/saa käsitellä nuolia/keihäitä Vastaa lainaamalla viestiä

Millä kannattaa käsitellä noita vipukeihäitä? Onko primivehkeissä esim. venelakan käyttö sallittu. Oisko pellavaöljy hjuva?
Takaisin alkuun
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.04.2007 12:37    Viestin aihe: Re: Millä olette/saa käsitellä nuolia/keihäitä Vastaa lainaamalla viestiä

vierasmies kirjoitti:
Millä kannattaa käsitellä noita vipukeihäitä? Onko primivehkeissä esim. venelakan käyttö sallittu. Oisko pellavaöljy hjuva?


Voi käyttää vapaasti mitä hyvänsä pintakäsittelyainetta. Venelakka saattaa antaa hyvän suojan kosteutta vastaan, pellavaöljy suojaa heikommin, jos ollenkaan. Mutta onhan öljytty puupinta jotenkin mukavampi kuin öljyämätön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
woomera
Vieras





LähetäLähetetty: 22.05.2007 14:00    Viestin aihe: Re: ME-koe Vastaa lainaamalla viestiä

Oletko jo ryhtynyt asian vaatimiin toimenpiteisiin?

Kiinnostunut vieras kirjoitti:

Jotenkin nyt tuntuu että tämä selesny ei taida puhua asiaa. Toki pyydän anteeksi heti kun olet näyttänyt ihmeheittosi tälle asiasta aidosti kiinnostuneelle foorumille tai osallistunut viralliseen kilpailuun.

Seuraan tätä keskustelua ja aion ensi kesänä kyhätä jonkilaisen tee-se-itse keihään ja kokeilla asiaa. Kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta.

Mutta odotan siis selesnyltä ensi kesänä "edes" SM-tulosta treenatessasi MM-heittoon.... Tuo ei nyt ole mikään juttu kirjoituksistasi päätellen...

Ja siis virallisissa kisoissa ei saunatakana kavereiden kanssa kuten esim. Kinnusen keihäsperhe kahdessa polvessa niitä sadan metrin kaaria viskelivät menne tullen....
Takaisin alkuun
Lehtis



Liittynyt: 11 Huh 2005
Viestejä: 847
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 22.05.2007 21:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, tämä selesni, sittemmin isk:na rekisteröity heitti SE:n 229 m Kuralan kylämäellä American Round -kisan yhteydessä. Ymmärsin, että pitemmällekin menee, kunhan kaikki on kohdallaan; välineet ja vauhti/tekniikka. Onnittelut vielä kerran!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com