Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pituusammunta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Kilpailutoiminta/tapahtumat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.12.2004 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pisin kansainvälisiä sääntöjä noudattaen luonnonmateriaalijousella Suomessa ammuttu laukaus on toistaiseksi ollut 213,24 m. Ammuin sen pituusammuntakisoissa Paraisilla 8.3.2003. Jousi oli loppuun käytetty D-profiilinen hikkorijännejousi, pituus 120 cm, voimakkuus 71 paunaa, dacron-jänne (paksu sellainen), nuoli 16 g (bambua), fasaaninsulat ja sarvikärki.

Muita viimisen päälle järjestettyjä pituuskisoja Suomessa ei minun tietääkseni ole ollut. Viime elokuun lopussa oli pituuskisa Turun Kylämäessä, jossa ei ollut elektronista mittalaitetta, vaan mittaus tehtiin 30 m metallisella rullamitalla. Tuon kisan tulokset ovat toisaalla näillä sivuilla. Kisan jälkeisenä päivänä ammuin Tuukka Kumpulaisen kanssa samalla radalla ja kumpikin paransi hieman kisatulostaan. Ammuin 210 m ja Kumpulainen 202 m. Jouseni oli 60-paunainen hikkorijousi, kokopituus 150 cm. Kumpulainen ampui muistaakseni hieman minun joustani lyhyemmällä tuomipihlajajousella.

Seurassamme on ollut puhetta seuraavan pituuskisan järjestämisestä keväällä 2005 Kylämäessä. Asiasta ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin. Kaikki luonnonmateriaalijousia käyttävät ovat tervetulleita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Matti



Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 16.12.2004 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nooh, ei täällä foorumissa kaikki ole haudanvakavana tämän harrastuksen parissa, eli kyllä siitä hauskaa tulisi. Mulle tämä on mukava sosiaalinen juttu, käyn ampumassa omatekoisilla kamoilla hallissa ja metsässä kamujen kanssa virne suupielessä, meillä on ollut tosi kivaa. Välillä kisataan FFAA:ssa.
Kaikki itsetehdyt jouseni eivät ole mitään vakavia hengentuotteita joita todellakin saa kritisoida ja ehdottaa parannuksia.
Minua ihmetyttää se vänkäävä vakavuus mitä täällä näkyy muutaman näkyvimmän hepun kirjoituksissa. Kamoon, tämä on HARRASTUS! Cool Ei tartte egoilla yhtään.

Tässä kun on tuota koetta nyt tullut ajateltua niin meinaan itse testata omia roippeita ensi keväänä Petikossa ja yritän puhua siihen tuttuja mukaan.
Katsellaan vielä jos täältä löytyy kiinnostuneita...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Matti



Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 16.12.2004 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Simo,
Millaiset ovat nuo kansainväliset säännöt mitä teillä oli käytössä? Vois tutustua niihin etukäteen.

Komeasti keppi heitti jos se oli vielä loppuunkäytetty!

Voisin kysyä saanko tutkaa lainaksi kisoihin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.12.2004 14:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Matti,

Järjestin tuolloin kohta kaksi vuotta sitten yhteistyössä Kaarle Knuutinpojan Jousiampujien kanssa nämä Paraisten pituuskisat, jotka käytiin National Archery Associationin primitiivijousia koskevien pituusammuntasääntöjen mukaan. Olin yhteydessä NAA:n pituusammuntakomission puheenjohtajan, Rulon Hancockin kanssa, jolta sain säännöt, ohjeita ja runsaasti kannustusta. Nämä säännöt ovat olleet käytössä 1980-luvun lopulta, virallisia kisoja on käyty aivan viime aikoihin asti ainoastaan Utahissa, missä pituusammunnalla on pitkät perinteet. Utahiin on matkannut myös Euroopasta pituusampujia, jotka ovat ampuneet ennätyksiäkin jenkkien nenän edestä. Kansainvälisellä, myös Suomessa toimivalla jousiammuntajärjestö FITA:lla on omat pituusammuntasääntönsä, joita käytetään mm. GNAS:in järjestämissä pituuskisoissa Englannissa. FITA:n säännöt eivät ikävä kyllä tunne primitiivijousia - ainoa luonnonmateriaaliluokka niissä on English Longbow, johon kelpaavat vain British Longbow Societyn sääntöjen mukaiset jouset. Toisin kuin Simo aiemmin mainitsi, ei näiden jousten tarvitse olla marjakuusta tai degamea, vaan mikä tahansa puumateriaali tai bambu sallitaan, kunhan kaarten mitoitus ja muoto on tiettyjen määritelmien mukainen.

Tänä vuonna Knuutinpojat päättivät, etteivät halua käydä kisoja virallisten sääntöjen mukaisesti. Sittemmin on ollut puhetta järjestää vapaamuotoisia pituuskisoja, joihin kelpaavat kaikenlaiset perinnejouset, luokkajakoja ei ole, eikä mittatulosten tarvitse olla tarkkoja. Tämä on ikävää, sillä pituusammunta on paitsi helvetin hauskaa puuhaa, myös kansainvälisillä säännöillä käytävä jalo urheilumuoto.

NAA:n ja FITA:n pituusammuntasäännöt ovat monikymmensivuisia nivaskoita, joten on parempi että kysyt tarkemmin, mitä niistä haluat tietää.. Olennaisinta hommassa on tietysti mittausten luotettavuus, ja tämä varmistetaan tekemällä mittaukset aivan tietyllä, yhteisesti hyväksytyllä tavalla, jotta vertailukelpoisuus säilyy.

Paraisten kisoissa käytetty elektroninen mittalaite, takymetri, oli lainassa Turun yliopistolta. Laitteen hinta on reilu 100 000 vanhaa rahaa, joten on aivan varmaa, että niitä ei lainailla miten sattuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 17.12.2004 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Matti,

Hienoa jos pääset pituuskisoihin ja saat tutkan mukaan. Rullamitallakin saatu lukema on kai metrin tarkkuudella, mutta aina parempi jos saadaan tarkempia lukemia.

Tuloksen 213 ampunut jousi oli todellakin loppuun käytetty. Tein sen 1988 ja ammuin sillä varmaan kymmeniätuhansia kertoja vuoteen 1995 mennessä, jolloin se pääsi eläkkeelle. Päät olivat tuolloin noin 4-5 cm myötäkäyrät, eikä sellaisella ole enää niin kiva ampua. Lyhyessä jousessa tuo myötäkäyryys on suhteellisesti paljon enemmän kuin pitkässä jousessa.

Alunperin päät olivat pari senttiä vastakäyrät ja peli oli niin jäykkä, että muistan vieläkin elävästi ensimmäiset vireeseen panot. Silloin minulla ei ollut paunamittaria, joten alkuperäinen jäykkyys jäi dokumentoimatta, mutta se oli paljon enemmän kuin nykyinen 71 paunan kunto. Sinänsä tuo tulos 213 ei ole mitään erikoista alan nykyisiin ennätyksiin verrattuna. Joku luultavasti rikkoo tuon tuloksen Suomessa ensi vuonna.

Kumpulainen mainitsikin, että päätimme knuutinpojissa hieman yksinkertaistaa näitä kansainvälisiä sääntöjä. Syitä on kaksi. Ensinnäkin pituusammunta on Suomessa toistaiseksi niin lapsenkengissä, että tuloksillamme ei ole kansainvälistä mielenkiintoa, joten "turha tarkkuus olisi vain teknistä tietämättömyyttä", kuten pikkuveljelläni on tapana sanoa. Siinä vaiheessa jos ja kun alamme saada kunnon tuloksia on tietysti helppo taas ottaa löysät pois tässä sääntöasiassa.

Toinen syy sääntöjen yksinkertaistamiseen on piiriemme pienuus. Ei ole erityisen mielekästä jakaa muutamaa ampujaa moniin luokkiin jousen voimakkuuden ja rakenteen mukaan. Olemme samalla tasolla kuin USA:ssa oltiin muutama vuosikymmen sitten, eli tämä on toistaiseksi enemmän henkilökilpailua ja kokeilua kuin välinekilpailua. Kiinnostuksen kohde on siinä, että ampuuko Kumpulainen pidemmälle kuin Hankaniemi, Nuotio, Haverinen tai muut. Edes kaikkia potentiaalisesti ennätysampujia ei vielä ole saatu mukaan edes näillä löysemmillä säännöillä. Toistaiseksi sillä ei meille ole merkitystä millaisella perinnejousella tulos on ammuttu, kunhan jousi täyttää samat ehdot kuin muissakin kilpailuissamme.

Sääntöjen yksinkertaistaminen tarkoittaa siis lähinnä sitä, että kaikki ampuvat samassa luokassa jousen voimakkuudesta ja mallista riippumatta ja tekokuitujänteet ovat sallittuja. Myös muutamia muita mielestämme merkityksettömiä detaljeja on jätetty pois, kuten se että jokainen ampuu vain kuusi nuolta yms.

Kumpulainen on parhaiten perehtynyt näihin pituusammuntajuttuihin, joten kenties hän voisi tehdä aiheesta artikkelin näille sivuille. Ja ne kansainväliset säännötkin voisi pistää mukaan, jos ne ovat Kumpulaisen koneella suomennettuina. Olisi kiva saada lisää ampujia näihin pituusrientoihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 25.12.2004 01:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle pituusammuntatoiminta on kaiken muun ohella tutkimusta siitä, mihin minkäkinlaisella jousella pystyy. Täysin vapaamuotoisissa ammunnoissa tämä elementti jää lähes kokonaan syrjään, kuten Kuralan kisat osoittivat; suuri osa ampujista ei edes täyttänyt tuloslappua, eikä käteen jäänyt mitään konkrettista dataa siitä, minkä tyyppisillä, mittaisilla ja jäykkyisillä jousilla mitäkin saavutettiin, kuten yllättävät 70-paunaisen komposiitin ja 49-paunaisen jalavajousen suoritukset. Olisi hienoa kerätä tarkkaa tietopankkia pituusammunnoista, josta sitten vuosien päästä voisi tehdä tilastoja ja päätelmiä, kenties oppia jotain ja ratkaista näitä iänikuisia väittelyitä.

Jäykkyysmittaukset ovat tarpeen myös siksi, ettei kisoja voita yksioikoisesti se henkilö, joka pystyy ampumaan jäykimmällä jousella. Kumpi on taitavampi jousenrakentaja: 45-paunaisella 200 metriä ampuva vai 90-paunaisella 202 metriä ampuva? Kumpi on parempi jousiampuja? Kun edes kärkijousten jäykkyydet olisivat tiedossa, olisi helpompi jakaa gloriaa oikeudenmukaisin perustein.

Olen kirjoittamassa artikkelia pituusammunnasta, joka toivottavasti saadaan kohtapuoliin perinnejousi.fi:n sivuille.

P. S. Asuessani aikoinaan Länsi-Vantaalla kävin usein Petikon jousiammuntapaikalla ja ihastelin loistavaa pituusammuntamahdollisuutta: useampi sata metriä tasaista, esteetöntä nurmikkoa! En koskaan tavannut siellä puujousella ampuvia henkilöitä, ilmeisesti tilanne on korjaantunut:-)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 28.12.2004 15:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma kokemukseni näistä asioista on, että pelkkä jousen tyyppi ei vielä ratkaise paljonkaan. Esimerkiksi lyhyillä jännevahvisteisilla preeriajousilla on yksilöinä eroa kuin yöllä ja päivällä, vaikka ne olisivat samoista materiaaleista, profiili olisi sama, jne.

Sain tästä mielenkiintoisen kokemuksen joskus 1987 tai 1988, kun olin erään kaverini kanssa ammuskelemassa järven jäällä. Jousemme olivat periaatteessa aivan samanlaisia. Hänen aseensä oli kuitenkin jäykempi, yli 90 paunaa, minun suunnilleen 75. Hänen jousensa kantama oli jäykkyydestä huolimatta todella huono, ehkä 130 m. Syynä oli se, ettei tekijä ollut ymmärtänyt tilleröinnistä yhtään mitään. Jousen vetopituus oli vain vähän yli puolet siitä mitä se olisi voinut olla. Neuvoin häntä hieman tilleröinnissä ja tuloksena oli 63-paunainen peli. Mutta hänen tuloksensa eivät vieläkään nousseet mielestäni "normaalille" tasolle.

Pituustulos riippuu myös ampujasta. Kokenut ampuja ampuu samalla jousella ja nuolella ainakin 50 askelta pidemmälle kuin diletantti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaNuotio



Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 534

LähetäLähetetty: 29.12.2004 20:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä Perry kuvaa sitä miten hänen käyttämänsä tekniikka ja Chrissin tekniikka poikkeaa toisistaan. Kyse siis laminointitekniikasta.

Lainaus:
I have seen a few posts where you have compared my reflex design to what is being done by Chris in the atricle of The Glade. While the method in the article had a similar element, it follows a different train of thought and is very different from what is accomplished with the design I use. The element that is similar is that 2 of the 5 laminations are severly reflexed by gluing them up in a mold or form. Building a single backing lamination out of two thinner laminations, that hold much of the reflex they were flexed into from what Tim Baker named the Perry Principle. The two surfaces are not allowed to slip along the glue joint because of the surfaces are glued together. From what I understand from the little you have explained of the rest of the process, The glued backing laminations are the pressed flat and glued to the other 2 or 3 laminations. This cuases a pre tension in the backing lamination that adds a little resistance and helps the bow maintain its' profile better than a bow without a prestressed backing lamination.

A Perry Reflex bow uses a single thicker backing lamination glued to back of a self bow, or a group of laminations that have been glued together with no reflex. The reflex is the added by flexing the the bow backwards into reflex.
Because the bow is thick, the distance the wood is compessed in the back before the backing is glued on is far greater than the amoumt compressed in a thin lamination. In addition, The belly wood is stretched in a way that it is not in a bow with a prestressed backing. The bow is compressed a lot near the center of the limb.wich it is not with a pre stressed backing lamination, then a thicker backing is glued in place storing much more energy at the glue joint. The backing is in compresion, and the belly is in tention. This is not the case with the pre stressed backing lamination.


Lainaus:
With thin lams, the amount of compression and tension on the surfaces is much less. The belly lamination in a multiple lamination reflexed bow is compressed much earlier than a single piece (a self bow) that is flexed back and then backed with a single, thicker backing lamination. The back is under more compression with a single thicker backing. Both methods store energy at the glue joints via the same principles. The amount of energy stored is different and the neutral planes are different, as well as the amount of tension the belly surface is in, for the same amount of reflex.

The advantage of a multiple lam reflex is the placement of light woods, and woods that are the most elastic in tension and compresion.
since they do not relieve the compresion on the belly of the bow like a Perry reflex, a more elastic face lamination can be used whithout adding to the overall weight of the bow, since lighter lams can be used in the center. I make multiple lamination Perry Reflex bows by gluing the lams together for the stave without reflex, then tiller it so it bends correctly, bend it back into reflex then add the single backing. This way I can have the advantages of different wood properties, and still stretch the belly wood enough to keep it from compressing to soon, and compress the backing enough to keep it from
stretching too soon, and still compress enough and stretch enough wood on the glue joint to store a good amount of energy. Becuase it reduced the stress on the surfaces, I can make it narrower for the same draw weight and length, or draw it farther for the same dimensions of a multiple laminated reflex bow.


Tässä Chris puhuu oppimastaan tekniikastaan.
Lainaus:
The backing lams are Hickory and are about one eighth inch thick, and I use Borden one shot glue.Hide glue works perfectly well, but needs faster methods of assembly. I only use epoxy glue for handle splices, I find it far too expensive and unnessasary, and have never had one glue failure in use on one of these highly stressed Bows.I have swung from different view points on which way I prefer the grain, but on balance like crown sawn, so that you can see the straighness of the wood fibres as well as long grain feathers.
Galloway trained George Birnie, and I think he might have been the man who was involved with Eddings possibly.


Jos tekisitte tuollaisen esirasitetun selän lyhyelle jouselle ja vielä sen päällystäisitte eläinjänteellä olisi kyseessä joko rikkinäinen jousi tai ennätys jousi omassa luokassaan.


Viimeinen muokkaaja, MikaNuotio pvm 29.12.2004 22:07, muokattu 4 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
MikaNuotio



Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 534

LähetäLähetetty: 14.01.2005 19:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
In testing the function of these bows and their ability to shoot, a bamboo flight arrow made by Ishi was used as the standard. It was thirty inches long, weighed three hundred and ten grains, and had very low cropped feathers. It carried universally better than all other arrows tested, and flew twenty per cent farther than the best English flight arrows.


Weight Distance Shot

Alaskan....................... 80 pounds 180 yards
Apache........................ 28 " 120 "
Blackfoot..................... 45 " 145 "
Cheyenne...................... 65 " 156 "
Cree.......................... 38 " 150 "
Esquimaux..................... 80 " 200 "
Hupa.......................... 40 " 148 "
Luiseno....................... 48 " 125 "
Navajo........................ 45 " 150 "
Mojave........................ 40 " 110 "
Osage......................... 40 " 92 "
Sioux......................... 45 " 165 "
Tomawata...................... 40 " 148 "
Yurok......................... 30 " 140 "
Yukon......................... 60 " 125 "
Yaki.......................... 70 " 210 "
Yana.......................... 48 " 205 "

The list of foreign bows is as follows:

Weight Distance Shot

Paraguay...................... 60 pounds 170 yards
Polynesian.................... 49 " 172 "
Nigrito....................... 56 " 176 "
Andaman Islands................45 " 142 "
Japanese.......................48 " 175 "
Africa.........................54 " 107 "
Tartar.........................98 " 175 "
South American.................50 " 98 "
Igorrote.......................26 " 100 "
Solomon Islands................56 " 148 "
English target bow (imported)..48 " 220 "
English yew flight bow.........65 " 300 "
Old English hunting bow........75 " 250 "


Viimeinen muokkaaja, MikaNuotio pvm 02.05.2005 13:37, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Kilpailutoiminta/tapahtumat Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com