Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Puunkosteusmittari?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Työkalut
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
MattiLiittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 18.11.2005 15:38    Viestin aihe: Puunkosteusmittari? Vastaa lainaamalla viestiä

Minkä merkkisiä/mallisia olette käyttäneet? Mitä erityisvaatimuksia on mittareille jousentekijän näkökulmasta?

Tänks!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 23.11.2005 15:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En tunne ketään jousenrakentajaa joka olisi käyttänyt puunkosteusmittareita. Kalliita ovat, ja helposti harhaan johtavia. Joskus 90-luvulla Tim Bakerkin piti kosteusmittaria hyödyllisenä jousenrakentajan varusteena, mutta ei enää.

Puun kosteutta mittaavat mittarit antavat eri tuloksia riippuen mitattavasta puusta. Mittareiden mukana tulee eri puulajien korjaustaulukoita, mutta tuskinpa niistä löytyy orapihlajaa tai syreeniä. Myös puulajien sisältämät ekstraktit ym. vaikeasti havaittavat ominaisuudet voivat heittää lukemia virheen puolelle. Mittari myös mittaa vain tiettyyn syvyyteen asti. Paksu steivi voi olla mittarin mukaan pinnasta 10%MC , vaikka syvemmällä kosteutta olisi edelleen 15%.

Ilmankosteusmittari ja tarkka vaaka ajavat puunkosteusmittarin asian, tarkemmin ja huomattavasti halvemmalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 24.11.2005 02:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä on kiinnostavaa. Kuinka Tuukka käytät ilmankosteusmittaria?
Koska alkaa talvella mennä liian kuivaksi? Millaisissa lukemissa kesällä ei kannata tilleröidä?
Katselin pari päivää sitten kaupassa mittaria joka maksoi 16 e. Mietin että siitä voisi olla iloa.

_________________
Kantapään kautta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 24.11.2005 14:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Helppoa: mittari laitetaan lähelle varastoituja jousia / jousipuita ja sen lukemaa tarkkaillaan. Ajan myötä puu asettuu tasapainokosteuteen, jonka määrää sen ympärillä olevan ilman suhteellinen kosteus. Hyvä nyrkkisääntö on muistaa, että 55% ilmankosteus vastaa 10% kosteuspitoisuutta puussa. 10% on kosteus, jossa kaikki jousipuut kestävät suurtakin rasitusta, eikä toisaalta mikään jousipuu ole erityisen laiskaheittoinen. Eroja puissa kuitenkin on: hikkori alkaa pelittämään tosissaan vasta 6% kosteudessa, kun taas katajakepit paukkuvat herkästi poikki kun mennään alle 10%. Kaikki puujouset ovat sitä jäykempiä, pienimassaisempia ja kovaheittoisempia mitä kuivempia ne ovat. Puun vetolujuus ei kuitenkaan enää kasva puun kosteuden painuessa hyvin alas, jolloin muut lujuusominaisuudet "ohittavat" sen ja jousen rikkoutumisen riski kasvaa.

Mistä tietää, onko kuivuva tai historialtaan tuntematon keppi riittävän kuiva jousentekoon? Punnitsemalla lähelle lopullisia mittoja työstetyn jousikepin päivittäin tarkalla vaa'alla ja toteamalla että sen paino ei enää laske, tietää varmuudella, että puu on siinä kosteusprosentissa minkä sen ympärillä oleva ilmankosteus (jonka kosteusmittari kertoo) määrää. Paljain silmin ja käsin on helppo erottaa 25% puu kymppiprosenttisesta, mutta 12% ja kympin erottaminen on lähes mahdotonta. Puu tuntuu ja näyttää kuivalta kun se on vielä jousitehtäviin liian kosteaa. Tällainen parin prosentin ero ei ehkä tunnu kummoiselta, mutta se ratkaisee helposti sen, onko jousessa sisäänajon jälkeen 20mm vai 40 mm myötäkäyryyttä. Sen, onko tällä sitten mitään väliä päättäköön kukin jousentekijä tykönään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 24.11.2005 21:44    Viestin aihe: kosteus Vastaa lainaamalla viestiä

Meilläkin on kosteusmittari, mutta en ole paljonkaan sitä hyödyntänyt. Kokemuksen perusteella kuitenkin sanoisin, että tammi-helmikuussa huoneilma alkaa olla turhan kuivaa. Esimerkiksi katajajouseni ovat katkenneet juuri noihin aikoihin, jos ovat olleet katketakseen. Ja jännejousien paunamäärät ovat korkeimmillaan po. aikana, mikä kertoo että kuivuus on huippulukemissa.

Olen ottanut tavaksi säilyttää parhaita jousiaihioita talvella saunan pukuhuoneessa, missä kosteus ei laske niin alas kuin muissa huonetiloissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 25.11.2005 10:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huoneilman suhteellinen ilmankosteus riippuu pitkälti ulkoilman lämpötilasta ja siitä, kuinka lämpimänä sisätilat pidetään. Mitä suurempi lämpötilaero ulko- ja sisälämmön välillä on, sitä alemmaksi sisäilmankosteus laskee. Alimmat lukemat omassa olohuoneessani ovat olleet 35% (kevätpakkasella), mikä on jo turhan kuivaa puujousille. Täytyy silti sanoa, että en ole koskaan rikkonut jo sisäänajettua jousta ilman kuivuuden takia (en ole myöskään käyttänyt yksipuisia katajajousia lapsuuden jälkeen). Riski on suurempi jousilla, joilla ei ole vielä ammuttu muutamaa kymmentä laukausta enempää. Näitten jousten vatsa vastustaa taipumista vielä niin paljon, että selkä on koetuksella. Ylipäätään ongelma koskee lähinnä vetoheikkoja, poikkisyisiä tai kaadon jälkeen hieman lahoamaan päässeitä puita. Eli kataja- ja kuusenoksajousia, sekalaisesta lankkutavarasta tehtyjä jousia ja jousia jotka on tehty kuori päällä ulkona makuutetuista puista (turkulaisilla tästä kokemusta).

Mittarilla selviää nopeasti miten ilmankosteus vaihtelee neljän seinän sisälläkin. Lattialla on hitusen kosteampaa kuin hyllyn päällä ja viileissä tiloissa selvästi kosteampaa kuin lämpimimmissä. Makuuhuoneen sängyn alla on erinomainen jousensäilytyspaikka, viileänä pidetty kellari tai kuisti toimii erinomaisesti kuivimmilla pakkassäillä.

Ulkovarastot ym. voi unohtaa jos haluaa jousensa heiton pysyvän hyvänä. Näissä ilmankosteus on usein 80% tuntumassa, joskus ylikin. Primitiivitkin ovat säilyttäneet jousensa aina kuivimmassa käsillä olevassa paikassa (kodan savuaukon tuntumassa jne.).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EeroLiittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 15.06.2006 23:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ostin tänään halvan (15 €) kosteusmittarin. Yllätyin aika lailla, kun laitoin sen päälle: laite mittasi olohuoneen kosteusprosentiksi 30. Ymmärtääkseni kesällä kosteusprosentti on korkeimmillaan, joten paljonkohan ilmankosteus mahtaa olla täällä talvella... Onkohan vika talossa vai mittarissa?

Tämä 30% taitaa olla jo aivan liian alhainen kosteus jousille. Minkälaista puunkosteutta tällainen 30% ilmankosteus vastaa; onko tähän olemassa jotain talukkoa? Puulaji vaikuttanee tähähn hieman, mutta jotain suuntaa antavaa varmaan löytyy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
S. Hankaniemi
Vieras

LähetäLähetetty: 15.06.2006 23:53    Viestin aihe: kosteus Vastaa lainaamalla viestiä

Kylläpäs teillä on alhainen suhteellinen kosteus tai sitten mittari näyttää väärin. Meidän mittarimme mukaan keittiössä on nyt kosteutta melkein 60 %, kun lämpötila on 20 astetta. Muistaakseni kosteus on meillä talvellakin ainakin 40 %. 30 taitaa olla jo asumisen kannaltakin liian kuivaa. Kenties mittarisi on huoneessa, mihin paistaa aurinko pääosan päivästä.
Takaisin alkuun
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 16.06.2006 07:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olet varmaan jo huomannut, että mittari näyttää nyt eri lukemaa kuin eilen. Jos ei näytä, niin palauta mittari. Luulisin, että syynä on vain mittarin hitaus. Suhteellisen kosteuden mittaus on melko hankala mittaus ja varsinkin halvat mittarit voivat näyttää vähän mitä sattuu. Mittari lienee ollut pakkauksessa sellaisen silica(?)-pussin kanssa, joka pitää pakkauksen kuivana. Jos katsoit lukeman heti pakkauksesta pois oton jälkeen, sait pakkauksen sisällä vallinneen suhteellisen kosteuden. Olohuoneen suhteellisen kosteuden saat mitattua "luotettavasti" vasta mittarista riippuvan viiveen jälkeen, voi olla tunteja, pari päivääkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
EeroLiittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 16.06.2006 15:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä, mittarin lukema on tosiiaan muuttunut. Sen mukaan ilman suhteellinen kosteus on täällä nyt 26% Smile . Eli kyllä laitteessa jotain vikaa on, pitää palauttaa se liikkeeseen. Pakkauksessa ei ollut mitään kuivikepussia, mutta kun laitoin mittarin ensi kertaa päälle, näytti se lukemaa 47%. Siitä se sitten rupesi laskemaan tasaisesti. Mystistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MattiLiittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.06.2006 08:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIkös sitä mittaria voi kalibroida? Oma 30 vuotta vanha hiuskosteusmittari piti kietoa märkään pyyhkeen jolloin mittari luonnollisesti meni tappiin 100 prosenttiin. Sitten säätöruuvia kierittämällä neula asetettiin siihen hilkulle jotta olisi 99-100%.
Nyt näyttää 73%. Kai pitäis taas tarkistaa säädöt...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
MikaLiittynyt: 22 Huh 2006
Viestejä: 978

LähetäLähetetty: 17.06.2006 13:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sormea on tullut käytettyä, joka erottaa kouliintuneena jo melko hyvin kuivan märästä Laughing Mikäli sormin alkaa mitata vahingossa promilleja alkaa olla aika ravistaa ja kalibroida sormi uudelleen.

Mitkä puulajit voivat olla liian kuivia ?

Itse olen aina kostuttanut hieman rutikuivaa puuta liimauksen yhteydessä... mutta muuten ei ole ollut, kuin sormet tunnustelemassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
EeroLiittynyt: 01 Mar 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.06.2006 23:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitetta ei valitettavasti pysty kalibroimaan. Mittari on joku halpa digitaalinen viritys, ei semmoiselta paljoa voi olettaakkaan. Koitan pärjätä toistaiseksi ilman.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras


LähetäLähetetty: 23.10.2006 12:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eero kirjoitti:
Ostin tänään halvan (15 €) kosteusmittarin. Yllätyin aika laill
Tämä 30% taitaa olla jo aivan liian alhainen kosteus jousille. Minkälaista puunkosteutta tällainen 30% ilmankosteus vastaa; onko tähän olemassa jotain talukkoa? Puulaji vaikuttanee tähähn hieman, mutta jotain suuntaa antavaa varmaan löytyy.
Takaisin alkuun
Vieras


LähetäLähetetty: 30.10.2006 18:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

suomessa ainakin rannikkoseudulla suhteellinen kosteus on ulkona läpi vuoden pääsääntöisesti jotain 65%. koska absoluuttinen kosteus ulkona ja sisällä voidaan olettaa suunnilleen samaksi (ei käytännössä ihan näin), niin suhteellinen kosteus on sisällä sitä pienempi, mitä lämpimämpää ulkoilmaan verrattuna sisällä on.

nyrkkisääntö digitaalisista mittareista: pitää olla perkeleen kallis jotta uskaltaa yhtään luottaa Wink analogiset, esim hiuksen venymiseen perustuvat viisarimittarit on sen sijaan luotettavia ja tarkkoja, ainakin kalibroituina;)
Takaisin alkuun
Vieras


LähetäLähetetty: 30.10.2006 18:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
suomessa ainakin rannikkoseudulla suhteellinen kosteus on ulkona läpi vuoden pääsääntöisesti jotain 65%.


niin siis kuivalla säällä, sateessa toki toinen juttu.

-ma
Takaisin alkuun
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 30.10.2006 21:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viimeaikoina mittari on näyttänyt 53%. Kolmisen viikkoa sitten 41%.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
toniLiittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 1453
Paikkakunta: aurajoki

LähetäLähetetty: 19.07.2009 12:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bongasin hyrylän tarjoustalosta, suomen lämpömittari ooyyn valmistamia hiuskosteus mittareita. Analogisia siis.

Nää on musta ollu luotettavia ainakin terraarioeläinten hyvinvoinnin takaamisena. Eli ovat tarkkoja ja kalibrointi on helppoa. Hinta oli jotain 12,90e.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
toniLiittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 1453
Paikkakunta: aurajoki

LähetäLähetetty: 24.11.2009 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Useista matelijoiden terraario vermeistöä myyvistä eläinkaupoista löytyy mm.exoterran kosteusmittareita.

Pieniä tulitikkuaskin kokoisia pyöreitä ja ah! patterittoman manuaalisia.
Ja varmasti yhtä toimitavarmoja,jotta kalliit elukat pysyvät hengissä...
Hinta keikkuu suunnilleen 5e:n paikkeilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Työkalut Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com