Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ketunnahkojen käsittelyä...

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Materiaalit
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Iivana



Liittynyt: 09 Mar 2009
Viestejä: 715
Paikkakunta: Pohjoinen

LähetäLähetetty: 05.02.2010 21:30    Viestin aihe: Ketunnahkojen käsittelyä... Vastaa lainaamalla viestiä

Aattelin kysäistä, että löytyisköhän tätä kautta menekkiä pääasiassa ketunnahoille. Pyydän turkisriistaa, ja ketunnahkoja tulee enemmän kuin emäntä tarvitsee käsitöihinsä. Ei oikein viitsis kettuja heittää roskiinkaan. Nylkemisessä ja taanauksessa vaan on melkoinen työ, eikä viitsisi nuita nahkoja nurkkiin kerätä enempäänsä pyörimään. Luomunahkaa ei vain tahdo saada kaupaksi, ja siksipä niitä on tullut käsiteltyä pelkästään omaa käyttöä varten.
Nyt on niin, että nahkojen muokkaus maksaa 15-30 euroa nahka riippuen nahkojen määrästä. Tulee vain paha mieli myydä 20 eurolla/muokattu nahka. Varsinkin kun olen ne huolellisesti nylkenyt ja taanoittanut. Ampumareikiä on päässä yleensä vain yksi, koska pyydän jalkanaruilla, ei siis haulinreikiä/luodinreikiä koko roppi täynnä.
Täällä on porukkaa joka ehkä varmaan olisi kiinnostunut myöskin muokkaamaan nahkamateriaalin itse. Käsinparkitsemalla nahasta saa hieman lujempaa.
Koska myyminen ei kannata, niin vaihtokaupalla voisi hyvinkin tulla myös itselle hyvä mieli. Omat nahkani ovat tuuheatukkisia Pohjoisen kettuja ja pyydetty nahan ollessa parhaimmillaan. Koska kyseessä on sataprosenttinen luomu, niin jokaisessa nahassa on vähän yksilölliset värit. Tämä värikirjo lienee suurin ero tarhakettuun luomuleiman lisäksi.
Nahoissa on pääsääntöisesti tallessa kaikki kynnet nyljettynä nahkaan, samoin pää ja korvat kokonaisuudessaan samoin häntä. Osasta ketuistaa on etutassu jäänyt nahasta pois, samoin kuin joissakin on "leimat" , korvan käjestä pala pois (pyyntikulujen korvauksen maksuun liittyen).
Nyt tiedustelisin, että missä muodossa näitä mieluiten saisi menemään. Valmiiksi muokattuna, taanalla kuivattuna vai suolattuna (joko merisuola tai suola/aluna seoksella).
Helpoin itselle olisi taanalla kuivattuna, se mahdollistaisi myös kaikki jatkokäsittelyt. Alunasuolaus sulkisi pois teollisen muokkauksen, mutta parantaisi tulosta kotiparkituksessa. Kaikki eivät välttämättä halua alunaa ja se on itselle hankala metodi tilanpuutteen takia.
Teollinen muokkaus lisää nahoissa kiinniolevaa pääomaa, ja on yksi syy miksi haluaisin vaihtaa nahat mieluiten taanalla kuivattuna.
Vaihtaisin ylimääräisiä nahkoja mieluiten jousipuihin.
Kettuja tulee juuri nyt ja käsittely on ajankohtaista.
Kuvassa vähän mallia toissatalven muokatusta saaliista. Keskelle on eksynyt jokunen muokattu näätäkin.

_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari Rantala



Liittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 06.02.2010 02:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmmm...Ketunnahalle olisi kyllä käyttöä. Mutta parkittuna. En prkl ala ihan äkkiä uudestaan tuohon hirven kinttunahkasouviin. On jo pitkään ollut haaveissa ketunnahkainen nuoliviini, näyttävät mielestäni pirun hienoilta päineen ja häntineen.

Taisin vain tänään pajaa siivotessani sahailla polttopuiksi kaikki varastostaavini. No ei sentään. Poltin vain kaikki toivottomilta näyttävät ja jostakin syystä niitä oli kertynyt aika paljon...

Bauhausbambutkin alkaa olla finaalissa. Muutama seläksi kelpaava on enää tähteellä ja ne käytän kyllä itse. Samoin sen Reinikaiselta saamani pähkinästaavin joka on vieläkin aloittamatta Embarassed Tzekkaan huomenna onko kasassa mitään mitä kehtaisi vaihtokauppaan tarjota. Seetriä olisi nuolipuuksi. Sahailen huomenna muutaman laudan rimoiksi.

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Smirkelimies



Liittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 06.02.2010 21:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://suomenmuseotonline.fi/fi/kohde/Suomen+Mets%C3%A4stysmuseo/SMM+1655:1?pathId=3.44.45.513.512.5284.&itemIndex=18

Jos Iivanalla on asiaa Riihimäelle, sieltä löytyy museo joka on luultavasti teikeläisen makuun: Suomen metsästysmuseo. Näytillä muun muassa ketunnahkoja, jousiase ja karhun itsemurha-ase! Surprised
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
heikki



Liittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 06.02.2010 21:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aina sitä yhdelle tai kahdelle ketunnahalle käyttöä olisi. Mieluummin kuitenkin parkittuna... Vaihtokauppana voisin tarjota jalavaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iivana



Liittynyt: 09 Mar 2009
Viestejä: 715
Paikkakunta: Pohjoinen

LähetäLähetetty: 07.02.2010 14:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän se ei tietenkään iso vaiva ole niitä muokata enempäänsä, jos se auttaa loppukäyttäjäkuntaa. Pitää vain pistää muokkaamoon menemään enemmän kerralla. Niistä saa paljousalennustakin. Neljästäkymmennestä se alkaa olla jo tuntuva. Kaikista ketuista ei tule nahkaa (kapi tms) ja sitten eilen sain yhden Samson-ketun. Kun ei ole jalostettu, niin peitinkarva puuttui vain osittain. Ei siitä nahkaa tule.
Sitten vielä yksi asia. Se teollinen muokkaus tekee nahasta kyllä pehmeän, mutta ei niin lujaa kuin käsin parkitus.
Ja toinen asia. Eläimillä on vatsanahka aina ohuempaa. Turkiseläimillä se nahka on muutenkin aika ohutta (eipä sitä enen turhaan sanottu jotta "raha rapisee" kuivasta nahasta), niin että se pitää huomioida nuoliviinisuunnitelmissa.
Olen tyytyväinen, kun luonnonkettu herättää kiinostusta. Osa kavereistani heittää ne roskiin. Itsellä tuntuu pahalta. Mutta niin se maailma muuttuu, 200 vuotta sitten olisi turkis ollut arvokasta. Ennen olisin ollut naapureidenkin kadehtima "bohattu" Laughing , nykyisin vähän naureskelevat "myöhäisteiniksi" Very Happy . No mukavampi se on metsästellä ja rakennella esim. jousia, kuin yrittää elintasokilpailla vaikkapa autoilla ja harrastaa sosiaalista kiipeilyä...

_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iivana



Liittynyt: 09 Mar 2009
Viestejä: 715
Paikkakunta: Pohjoinen

LähetäLähetetty: 07.02.2010 15:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, ja vaihtoja voi ehdotella YV:llä tai ostetaan myydäään. Tarkoituksena tässä oli vähän keskustella, miten perinnejousiporukat hyödyntää nahkoja ja antaa vinkkejä nahan käsittelystä puolin ja toisin.
Samoin muuten joku minulle sinänsä arvoton riistan osa saattaa olla jollekin kiven alla olevaa arvotavaraa. Ei sitä aina tiedä, että esimerkiksi linnun rinnasta löytyvästä Y-luusta saa vaikkapa primitiivisen täkykoukun...

_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
skinkim



Liittynyt: 08 Maa 2010
Viestejä: 16
Paikkakunta: ÅBO

LähetäLähetetty: 01.04.2010 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen ajatellut poimia muutaman maantieyksilön ja katsoa saisiko niistä aikaiseksi mitään (nuoliviini lähinnä on mielessä). Tosin jos enemmän tai vähemmän valmiita eläimenkuoria voi saada postissa niin mikä sen parempi. Valitettavasti en vielä tiedä mitään nahkojen käsittelystä, mutta toivottavasti www ja kirjasto osaavat auttaa....

Kirjoitan tänne vain jotta tiedät että muutamalle nahalle kyllä olisi käyttöä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Ilkka Seikku



Liittynyt: 17 Tam 2007
Viestejä: 944

LähetäLähetetty: 01.04.2010 17:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Todella moni hyväturkkinen kettu ja supi jonka metsästelen, on jo useampana vuonna muuttunut nuoliviineksi. Vuodessa tulee tehtyä vähintään kymmenen kettu/supiviineä, joskus enemmänkin.

Nylky tuppeen ja kunnon puhdistus sekä kuivaus. Sitten rasvaparkki ja thats it.
Kuivausvaiheessa reilusti suolaa. Kuivauksen aikana ja ennen parkitusta käytän myös booraksia.

Parkituksen jälkeen ompelen viinestä persreiän umpeen kun talja on vielä kostea ja joko pätkäisen jalkanahat ja ompelen kiinni tai sitten ompelen etujalat yhteen ja takajalat yhteen ja niihin kiinnitän kantoviillekkeen.

Pehmittämistä koetan vältellä. Tulee jämäkämmin muotonsa pitävä.

Nykyisin tulee vetäistyä päät poikki ja suuaukkona on siis kaula. Kettu suu täynnä nuolen tyviä on äärimmäisen typerän näköinen ja on se saaliin kunnioituksestakin aika kaukana. Ketunhäntiä käytän viinien suuaukon sisäpuolella. Tuuhea häntä pitää nuolet paikoillaan vaikka olisi vain yksi nuoli viinessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Materiaalit Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com