Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tunsivatko Keltit vielä vipukeihään?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
PekuVeeLiittynyt: 01 Syy 2004
Viestejä: 157
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 17.06.2005 16:07    Viestin aihe: Tunsivatko Keltit vielä vipukeihään? Vastaa lainaamalla viestiä

Olen tässä sairasvuoteella lukenut historiankirjoista kuvauksia muinaisista Kelteistä, ja osui silmään kreikkalaisen historioitsijan Strabon (60BC-20AD) kuvaus heidän aseistuksestaan. Keltithän eivät jättäneet mitään kirjallista perintöä, vaan kaikki tietomme on roomalaisilta ja kreikkalaisilta peräisin.
".... they have a long sword hanging at their right side, a long shield, and lances in proportion, together with a madaris somewhat resembling a javelin; some of them also use bows and slings; they have also a piece of wood resembling a pilum, which they hurl not out of a thong, but from their hand, and to a farther distance than an arrow. They principally make use of it in shooting birds as in battle."

Vapaasti suomennettuna: pitkä miekka vyöllä, pitkulainen kilpi, erilaisia keihäitä kuten "madaris", jotkut käyttävät jousta tai linkoa, - sitten tulee mielenkiintoinen kuvaus - heillä oli puinen ase joka muistutti (roomalaista) pilumia: Tätä asetta ei lingota hihnalla vaan kädellä, ja se lentää pidemmälle kuin nuoli. Pääasiallisesti he käyttävät sitä linnustukseen kuten sodankäyntiinkin.

Mielestäni kuvaus osuu hyvin vipukehääseen, jollaista Strabo ei ehkä ollut itse nähnyt. Pilum on varustettu lyhyehköllä tukevalla puuvarrella, jonka kärjessä on pitkä ja ohut rautainen teräosa, saattaa olla jopa harppuunan tapainen. Strabolla ei ollut nimeä vipukeihäälle, joten vertaus Pilumiin ei ole ihmeellistä. Lisäksi maininta, että se (muka) lensi pidemmälle kuin jousella ammuttu nuoli, sekä että sitä käytettiin juuri linnustamiseen viittaavat minusta vahvasti vipukeihääseen.
Mm. Aztekit käyttivät "Atlatlia" paljon juuri vesilintujen pyytämiseen. Voisin hyvin kuvitella että Keltit siis vielä tunsivat vipukeihään periaatteen, vaikka se on eurooppalaisesta traditiosta myöhemmin unohtunut pois.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tacan TopaLiittynyt: 08 Hei 2005
Viestejä: 3
Paikkakunta: Kauhava

LähetäLähetetty: 08.07.2005 11:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa kuvauksessa ei varsinaisesti mainittu heittokapulaa, ellei tuo "piece of wood" sitten tarkoittane sitä. Kun pilumissa todellakin on suht paksu puinen varsi ja sitten se ohut ja pitkä rautakärki, niin kyllähän heittokapulasta yhdessä sulavalinjaisen projektiilin kanssa voi roomalainen kronikoitsija hyvinkin saada pilumia muistuttavia mielleyhtymiä. Kuinkakohan tarkasti tuo englanninkielinen teksti on käännetty latinasta? Sanottiinko tuossa lähteessä muuten, minkä alueen kelteistä oli kysymys?

Aika hieno ajatus sinänsä, että kelteillä olisi ollut atlatlatleja (huh huh, mikä sanahirviö). Toisi nimittäin taas uuden mielenkiintoisen ulottuvuuden kelttiharrastajien tavaravalikoimiin.

_________________
Suomen tasangoilta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tacan TopaLiittynyt: 08 Hei 2005
Viestejä: 3
Paikkakunta: Kauhava

LähetäLähetetty: 08.07.2005 11:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, tulipa taas luettua tarkasti. Siis kyseessähän näytti olevan kreikkalainen eikä roomalainen kirejoittaja, joten alkutekstin voisi olettaa olevan kreikkaa. Anteeksi kömmähdykseni.

Muistanko muuten ihan väärin, vai käytettiinkö pilumissa hihnaa heiton tehostamiseksi? Sopisi ainakin tuohon tekstiin.

_________________
Suomen tasangoilta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Vipukeihäät Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com