Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Optimoinnista

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Matti



Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 22.06.2005 10:34    Viestin aihe: Optimoinnista Vastaa lainaamalla viestiä

Mainostan tässä vain että kannattaa todellakin virittää lonkkarit huippuunsa. Ammuskelin 45# mökkijousella ja olin suht koht tyytyväinen siihen, mutta kun innostuin lämpöpistoolilla muotoilemaan pienet vastakaaret, lämpökäsittelin mahapuolen, paransin tilleriä ja kavensin lapoja entisestään, heitto parani huomattavasti. Eli tyhjät pois vaan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 23.06.2005 09:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Optimointi on hieno harrastus sinänsä. Heitto-optimoitujen jousten käyttöikä on päivän kuuma peruna puujousirakentajien väittelyissä. Tiedetään, että optimaalisen kapea, kevytkärkinen, vastakäyrä, lämpökarkaistu jne. jousi heittää nopeammin kuin varman päälle mitoitettu, tukevalapainen, myötäkäyrä jousi, mutta kumman heitto on laskenut enemmän lähtöpisteestä 10000 laukauksen jälkeen? Jos optimiin viritelty jousi on ollut märässä metsässä vireessä kahdeksan tuntia kun kaurispukki vihdoin tulee nuolenkantaman päähän, heittääkö se edelleen samaan pisteeseen kuin aamulla rutikuivana ja levänneenä? Jo valmiiksi myötäkäyrä, tylsän keskiverto mutta stabiili jousi heittää usein täsmälleen samalla tavalla kelistä ja käytöstä riippumatta, vuodesta toiseen.

Tein hiljan kotimaisesta vaahterasteivistä parissa tunnissa kapean, ohutkärkisen 45# flättiksen (paino vain 400 g), joka heitti todistajien läsnäollessa 10 gr. / #-nuolta 169 FPS:ää. Erinomainen tulos mille tahansa perinnejouselle. Jousen vatsaan on jo nyt paukkunut puristusmurtumia (en koskaan edes kuvitellut, että 32mm leveä, normaalipituinen, pitkäkahvainen vaahterajousi voisi kestää näillä jäykkyyksillä), enkä varmasti lähtisi sen kanssa erälle, mutta hauskaa oli niin kauan kuin kesti. Jousi kyllä heittää edelleenkin vähintään yhtä hyvin kuin tavalliset jouset...kuinka kauan?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Matti



Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 538
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 23.06.2005 11:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siinäpä se, löytää sopiva balanssi turvallisuuden ja tehon rajamailta. Omalta osalta jousenrakennusharrastus kehittyy nyt siihen suuntaan että alan tiedostaa milloin jousi mitoitettu liian jämäkäksi tai liian riskirajoille, mutta se tarkka raja on vielä hakusessa. Nyt olen huomannut miten pari keppiä tuli ylimitoitettua ja niitä sitten korjatessa ahaa-elämyksiä syntyy. Tuli yhtä trimmattua liikaa ja mahapuoli on jo säröillä, toinen taas hyötyi kunnolla operaatiosta.
Pointtini on siinä että jousi ei ole valmis ennenkuin se on sisäänammuttu ja mahdollisesti tillerikin uudelleen viritetty. Kannattaa todella kokeilla rajoja, niin siitä oppii ihan uusia juttuja. Paukkuuhan siinä keppejä samalla..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com