Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mistäs tilaatte varsia?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Smirkelimies



Liittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 06.01.2012 10:45    Viestin aihe: Mistäs tilaatte varsia? Vastaa lainaamalla viestiä

Mistäs olette tilanneet hyvän hinta/laatusuhteen bambuvarsia?
Tai onko löytynyt jotain muita edukkaita varsia?

http://www.ebay.com/itm/100-Bamboo-arrow-shafts33-45-50-shafts-only-/380398286388?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item5891813634

Tuolta saisi aika edukkaasti.

Onko isommissa erissä myytävät aina isommasta rungosta sahattua vai voiko nuo olla onttoja?

Uskalsin jo tehdä ekan tilauksen jousitarvikkeita ebaystä kun hokasin ettei sitä luottokorttinumeroa tarvikaan kuulutella maailmalle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 09.01.2012 13:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tilasin vajaa pari vuotta sitten juuri tuolta myyjältä noita bambuvarsia. Todella edullisia ja todella hienoja varsia! Spine täsmää tarkasti, painoissakaan ei juuri ole heittoja ja todella suoria. Muutama aihio tarvii ehkä vähän suoristamista mutta muuten ovat suoraan paketista käyttöön. 100 kappaleen paketista ei ainuttakaan mennyt suoraan kukkakepiksi. Voisin jopa väittää, että jos ostat 100 kappaleen paketin näitä bambuvarsia tai puuvarsia, niin puuvarsissa on enemmän hajontaa niin painossa, spinessä kuin suoruudessakin.

Näissä on solmukohdat hiottu tasaisiksi ja aihiot ovat aika rankasti lämpökäsiteltyjä, josta johtuen varsien kestävyys ei ole aivan sitä mitä bambulta ehkä odottaisi. Kokeilin taivutella noita ja napsahtavat poikki suurin piirtein samoin kuin mikä tahansa muu kaupallinen puuvarsi. Iskunkestävyys on kyllä parempi kuin puuvarsilla.

Jos olisin taas hankkimassa bambuvarsia, niin mitään muuta en edes miettisi, kuin näitä!

Jurilla on myös käsittääkseni kokemusta näistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 09.01.2012 13:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin vielä, ovat onttoja, yksittäisistä ruo'oista tehtyjä nuoliaihioita. Ja hyvin tasalaatuisia paksuudenkin suhteen, samaa luokkaa kuin puuvarsissakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Smirkelimies



Liittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 09.01.2012 16:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielenkiintoista! Jouseni ovat 40-48 # pihlajajousia. Jos tilaisi 40-45 # varsia olisikohan ne hyviä? Vai kannattaako tilata hieman jäykempiä ja laittaa painavampi kärki? Ilmoitettu jäykkyys lienee pitkälle, aikamoinen hujoppi 84 cm pitkänä. Jos lyhentää esim 70 senttiin, sehän jäykkää vartta tosi paljon. Vaikiaa Question

Onko se ihan sama millä puulla päät tukkii. Pelaiskohan paksunnettu epoksi?

Olipa monta kysymystä, toivottavasti tämä jaksaa kiinnostaa eksperttejä ja nykysiä perttejä. Kiitos Tuomolle tiedoista!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 09.01.2012 19:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuolen jäykkyydestä ja sen määrittämisestä on ollut aiemminkin juttua. Kannattaa muistaa, että ilmoitettu spine on aina 28 tuuman nuolelle, riippumatta nuolen todellisesta pituudesta (olettaen tietenkin, että mittaaja on osannut asiansa). Jos tykkäät lyhyemmistä nuolista, niin tuuman lyhennys "jäykistää" nuolta noin 5 paunaa ja toisinpäin. Täyspitkinä noiden tehollinen spine on noin 25-30 paunaa, jos nuo siis ovat 40-45 paunan aihioita. Toisin sanoen, nuo voisivat olla juuri sopivia varsia, varsinkin kun niissä on reilusti säätövaraa!

Aihion päitä ei tarvitse millään tukkia. Self-nokki toimii hyvin, jos vahvistaa lankapunoksella ja tekee sen solmun kohdalle. Ja kärjeksi 5/16 tuuman kartio, niiin hyvä tulee!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Juri



Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 09.01.2012 23:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Smirkelimies kirjoitti:
Onko se ihan sama millä puulla päät tukkii

Voi myös tapittaa. Poraat jollain sopivan kokoisella poranterällä varren päähän, sitten samalla terällä reikä myös peltilevyyn. Pellin reiän ulosmenopuolelle muodostuu teräviä metallijäysteitä, siltä puolelta ajat porakoneella tai vasaroit jonkun sopivan kokoisen kukkakepin läpi niin saat täsmälleen sopivan puutapin pään tukkeeksi. Naputat tämän liiman kanssa sisään.Joku puristin on hyvä apu, ettei tappi halkaise vartta saavuttaessaan reiän pohjan.
Kärkipuolen tapille kannattaa laittaa reippaasti ylimääräistä pituutta varren kestävyyden lisäämiseksi. Oli tappia tai ei, niin nokki kannattaa vahvistaa nyörittämällä. Bambu halkeaa helposti, mutta kestää rajusti taivutusta (paitsi tasaiseksi hiotuista solmukohdista). Parhaat lento-ominaisuudet saat laittamalla paksumman pään kärkeen. Bambunuoli voi hyvin olla 5-10 paunaa puunuolta jäykempi, ilmeisesti siksi että se ponnahtaa jousesta lähtiessään hyvin nopeasti takaisin suoraksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Smirkelimies



Liittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 10.01.2012 10:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Foorumin kasakuvissa en ole huomannut bambunuolia, joten suurin osa kai käyttää muita varsia. Lieneekö halkeamistaipumus syynä? Muutenhan nuo kuulostaa olevan oikein hyviä.

Jos pitäisi valita maailman parasta puu/ruokomateriaalia oleva varsi, mitähän se olisi? Mukkanuolen sivuilla sanotaan että suomalainen mänty on maailman huippua. Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Smirkelimies



Liittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 10.01.2012 11:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jossain netin uumenissa mainittiin että Port Orford Cedar olisi ehkä parasta puunuolimateriaalia.

http://www.rosecityarchery.com/POC_Shafts.htm

Eipä tuo ihan mahottomia maksaisi /kpl jos tilaisi sata. Tosin yli tupla hinta bambuun verrattuna.

Sitten on sitä liimaamalla kasattua bambunuolta 50 kpl erissä. Valinnanvaraa on...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Iivana



Liittynyt: 09 Mar 2009
Viestejä: 715
Paikkakunta: Pohjoinen

LähetäLähetetty: 10.01.2012 12:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä tuo suomalainen mänty on hyvää. Sitä on käytetty ennenkin. Tosin kyllä puhutaan punahongasta, joka on mäntytukin jo tiivistymään alkanutta ydintä. Suorasyisen kelohongan ydin voisi olla kovaa kamaa.
Noissa havupuissa on mielestäni oleellista kevät/kesäpuun suhde. Pohjoisempana tuota kevätkasvua tulee tietenkin enemmän. Se on enempi höttöä kuin kesäpuu.
Juttelin kerran tuosta tiivistymisasiasta erään vanhan puusepän kanssa, ja hän oli sitä mieltä, että nykyisin suomesta on vaikeaa löytää tarpeeksi iäkästä mäntyä. Hänen mukaansa kun puu alkaa hongittua se tiivistyy ja kovenee, ja on sen vuoksi parempaa kuin nuorempi, vaikkakin jo kookas puu. Elinkaaren päässä on tietenkin jo täysin hongittunut kelo. Minulla ei riitä potku kyseenalaistamaan ko. asiaa.
Jos mänty on hyvää, niin se on suorasyistä. Niinkuin mukkanuolen nuoliaihioissa. Juhanilta kun tilaa, niin saa aina ensiluokkaisia aihioita ja valmiiksi painoluokiteltuja (3 eri luokkaa).
Ja eipähän ole metso moittinut mäntyaihiota.

Toinen hyvä puu on kuusi, mutta sitä on hankala saada suomesta oksattomana ja suorasyisenä. Kaupallisia aihioita ei valmista suomessa tietääkseni kukaan. Itävaltalainen kaveri valmistaa kuusiaihioita Middle Mountain Shafts nimellä, ja ne ovat olleet ihan hyviä. Boksiin mahtuu huonojakin aihioita, sekä boksissa olevia ei ole normaalisti painoluokiteltu mitenkään.
Suorasyinen painoluokiteltu kuusi on tietyssä mielessä jopa parempi kuin mänty. Se on kevyempi. Lisäksi kuusi ja mänty ovat huomattavasti lujempia kuin seetri. Tuon kuusen ja männyn painoeron huomaa heittonopeudessa selvästi. Tätä lisää vielä se, että kuusiaihion saa 100 gr:n kärjellä helposti lähes samaan F.O.C kuin männyn 125 gr:n kärjellä.
Tämmöisiä mietteitä.

_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 10.01.2012 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bambusta vielä sen verran, että harva sitä tosiaan oikeasti jokapäiväisessä ammunnassa käyttää. Syitä lienee monia. Yksi on ainakin tähän asti ollut saatavuus ja hinta. Toinen on, että bambuaihiota ei saa aivan yhtä suoraksi kuin puuaihiota, joten tarkkuus kärsii hieman. Lisäksi ainakin omat bambuni ovat nokkipäästä niin ohuita, ettei niihin saa muovinokkia - ja muovinokki bambunuolessa on jotain mihin ei saa sortua! Self-nokillisilla nuolilla en enää ammu kasaa, niitä on paljon työläämpi korjata nokkiosuman jälkeen kuin muovinokillisia. Periaatteessa nokkiosumat ovat kivoja mutta ekan jälkeen ei enää self-nokillisten kohdalla! Bambut ovat myös suhteessa vähän painavampia kuin vaikkapa kuusiaihiot, joka on myös syy, etten käytä niitä. Lyhyiltä matkoilta asialla ei ole merkitystä mutta vaikkapa American Roundin matkoilla on.

Bambunuolet ovat nättejä ja onhan niillä vähän erilaista ampua. Vähän sellaista erikoisherkkua!

Niin ja "parasta" nuolimateriaalia ei ole olemassa, on vain parasta kuhunkin käyttötarkoitukseen. Yleisammuntaan bambu on kyllä oiva materiaali, varsinkin tarjottuun hintaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Nanook - pakkasen poika



Liittynyt: 13 Huh 2006
Viestejä: 499
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 10.01.2012 20:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma kokemus on seetristä sama kuin Iivanalla: kotimainen mäntykeppi kestää paljon kovempaa käyttöä. Jos hinta on lähes sama, niin seetrikepin tilaamiseen ei ole muita syitä kuin hyvä haju... tai vankkumaton halu matkia Howard Hilliä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lehtis



Liittynyt: 11 Huh 2005
Viestejä: 847
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 10.01.2012 23:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6 grammaa, siinä syy, miksi suosin seetriä mäntyyn verrattuna. Sen verran on painoeroa muuten samanlaisilla nuolillani ja eron kyllä huomaa tähtäillessä pidemmillä matkoilla maastossa, vaikka käytänkin ehkä keskimääräistä jämäkämpiä jousia. Mänty tosin on puolestaan hiukan kestävämpää, mutta eipä seetrikään taustaan ammuttaessa ihan itsekseen hajoile.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri



Liittynyt: 31 Maa 2007
Viestejä: 211

LähetäLähetetty: 11.01.2012 07:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa joku pohti punahongan käyttöä nuolipuuna,taitaa olla turhan kovaa ja haurasta.
Paras ja toimivin nuolipuu taitaa löytyä Keskisuomen korkeudella kasvaneesta noin 80-120 vuotiaasta männystä ja siinäkin nimen omaan siitä vaaleammasta kerroksesta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari Rantala



Liittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 12.01.2012 09:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bambunuolia ei ole tullut tehdyksi kuin yksi setti. Niihin hain varret jostakin puutarhakaupasta, en enää muista mistä. Aika plärääminen niissä oli kun etsi suunnilleen samanlaisia paksuudeltaan, suoria ja muiltakin osin kelvollisia. Taatusti helpompaa tilata jostakin valmiiksi lajiteltuna ja oikealla spinellä. Paahdoin varret polttimella ja ihan kelvollisia ne ovat. Solmuja hioin hieman tasaisemmaksi mutta en kokonaan tasalle.

Puuvarsia tein ennen itse pyknäämälläni kolmirullaohjaimeen liitetyllä sorvinterällä sorvissa. Ohjain estää vartta venkoilemasta ja pystyy "ajamaan" pitkänkin varren mittaan pyöreäksi. Viilalla ja hiomapaperilla pinta sileäksi. Työläs ja hidas homma ja laatu vaihteli pirusti. Tuppasivat vielä vääntyillä sorvauksen jälkeen ja usein huonommat katkesivat kun terä eteni kauemmaksi kiinnityspäästä. Huomattavasti parempi ja nopeampi menetelmä olisi kaksiteräinen jyrsin.

Nuolia kun tuppaa edelleen "kulumaan" melkoisesti niin olen valinnut helpoimman tien ja tilannut varret mukkanuolelta. Kartio päähän, kärki kiinni, nokkiura ja sulitus ja ampumaan. Pintaan olen vaihtelevasti suihkinut spraylakkaa tai hingannut kynttilää ja/tai mehiläisvahaa. Nokkiuran olen vahvistanut sääntöjen vaatimalla lankapunoksella mutta muita "hienouksia" en ole enää aikoihin tehnyt.

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Juha



Liittynyt: 29 Kes 2010
Viestejä: 1014
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 12.01.2012 10:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nanook - pakkasen poika kirjoitti:
Oma kokemus on seetristä sama kuin Iivanalla: kotimainen mäntykeppi kestää paljon kovempaa käyttöä. Jos hinta on lähes sama, niin seetrikepin tilaamiseen ei ole muita syitä kuin hyvä haju... tai vankkumaton halu matkia Howard Hilliä.


Kyllä toi seetri ainakin 5/16 aihiona (mitä suosin) on aika herkkää tavaraa varsinkin jos nuoli ei ota iskemää aivan suoraan kohteeseen eli lentää vinossa tai kun kopsahtaa vaikkapa ladon oveen kun oot missannu targettis lahjakkaasti. Milemmista on kokemusta, heh heh. Rapsahtaapi varrestaan helppoon hajalle tai myös taulukärjen tyvestä jos vähääkään joudut enemmän nitkuttelemaan nuolta irti.

Esim mukkanuolen mäntyaihiot on hyviä ja kestää. Muistapa ei oo kokemustakaan kun teen pääasiassa siittä pyörörimasta mitä K-Raudasta saapi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nanook - pakkasen poika



Liittynyt: 13 Huh 2006
Viestejä: 499
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 13.01.2012 19:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lehtis kirjoitti:
6 grammaa, siinä syy, miksi suosin seetriä mäntyyn verrattuna. Sen verran on painoeroa muuten samanlaisilla nuolillani ja eron kyllä huomaa tähtäillessä pidemmillä matkoilla maastossa, vaikka käytänkin ehkä keskimääräistä jämäkämpiä jousia. Mänty tosin on puolestaan hiukan kestävämpää, mutta eipä seetrikään taustaan ammuttaessa ihan itsekseen hajoile.


Tauluammunnassa ja pienriistanpyynnissä varmasti näin. Suuremman riistan pyynnissä männyn paino taas kääntyy eduksi, varsinkin kun oma vetopituus on aika lyhyt, jolloin nuoleen ei muuten tule juuri painoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lehtis



Liittynyt: 11 Huh 2005
Viestejä: 847
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 14.01.2012 15:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varmasti minäkin metsästyshommiin nuoleni toisin valitsisin. Siellä tarvitaan läpäisykykyä ja matkatkin perinne- ja muillakin pyssyillä ovat lyhyitä, jos oikeasti meinaa saalista saada, eikä aio haavakoiden perässä juosta kovin pitkälle. Eri liittojen kisoissa matkoja on aina yli 70 m:iin, niin kyllä siinä laakeampaa lentorataa alkaa arvostaa... Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iivana



Liittynyt: 09 Mar 2009
Viestejä: 715
Paikkakunta: Pohjoinen

LähetäLähetetty: 16.01.2012 15:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siperian S-U kansat ovat tehneet nuolensa punahongasta.
Jos/kun syy on suora ja kovuusero kevät/kesä kasvun välillä ei ole liian suuri, niin ei nuo petäjäisetkään itsestään säleile. Kyllä toimivan nuolen saa varmaankin useammasta materiaalista. Kukin tarpeeseensa, yksi kevyemmän, toinen raskaamman. Aina kun ammutaan millä tahansa, niin tasalaatuisuus takaa tasaisen tuloksen. Oli kyse kukkakepeistä tai mummon sukkapuikoista.

Niin, ja halukkaat voi tarkistella lähteen: Kodolányi: Pyyntikultturit s. 140

_________________
"Hyvä pystykorva on parempi kaveri kuin huono nainen"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 29.06.2012 18:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kevyet nuolet, kuten kuusipuista ja seetristä niin on lähinnä tauluammuntaan aika pitkälle, tosin harjoitusnuoliin tarvitsisi vähän kestävämpää matskua kun muuten tuppailevat hajoamaan aika helposti jos on kuusesta tai seetristä kysymys periaatteessa, ainakaan nuo 5/16 tai kevyemmän spinetyksen omaavat seetrit, kuuset niin on melko paperia.

Raskaimpia nuolia sitten metsästyskäyttöön, kuten mäntykeppi, Douglasin pihtakuusi, bambu ehkä harjoitusnuoliksikin ja saarni käy ihan hyvin. Raskaammalla nuolella on myös enemmän läpäisykykyä ja silloin tämä FOC, forward of center painopiste jollakin raskaammalla kärjellä soveltuu varmasti paljon paremmin tuollaisiin raskaampiin keppeihin, joutuu käyttämään varmaan raskaampaa kärkeä harjoitusnuolissa.

_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com