Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tasankosyreeni

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 06.11.2014 00:06    Viestin aihe: Tasankosyreeni Vastaa lainaamalla viestiä

Korjasin 10 vuotta sitten talteen pikkuruisen syreeniaihion, joka odotteli toista elämää viime viikkoon asti. Nyt se loimuaa porkkananpunervissa sävyissä ja viskoo nuolia vihaisesti. Aina välillä on tilanteita ja fiiliksiä, joihin reilu metrinen, kapea jousi vastaa parhaiten Smile

Jousella on pituutta 111 cm nokista nokkiin, sen suurin leveys on 30 mm (kahvassa), keskikaaressa enää 22 mm. Jousi vetää 52 paunaa 18,5 tuuman vedolla. Mitoiltaan ja muodoiltaan jousi edustaa aika tyypillistä tasankojousta. Pieni kahvarefleksi sekä toisen kaaren pään rekurvinalku tulivat kaupan päälle luonnostaan. En yleensä välitä ryhtyä modaamaan luonnonluomaa lämmöllä tai pakotuksella uusiin muotoihin, ja sama pätee näiden pienten oksa-aihioiden tilleröintiin. Annan puun sanoa sanansa. Tämä yksilön lustonpaksuus on keskimäärin vain 0,6 mm joten katsotaan, alkavatko oksakyhmyrät narista jossain vaiheessa.

Jousen nokista olikin jo kuva tuolla toisaalla. Niin, ja tässä vaiheessa nettosetti on 6 mm. Alkuveto onkin mukavan napakka, mikä on aika elinehto näin lyhyen vedon jouselle. Ammun näillä lyhyillä selffareilla noin 10 cm jännevälillä, kuten alkuperäisetkin näyttävät olleen. Se auttaa keräämään iskupituutta.



tasankosyreeni p.jpg
 Description:
 Filesize:  553.81 KB
 Viewed:  730 Time(s)

tasankosyreeni p.jpg



veto.jpg
 Description:
 Filesize:  648.05 KB
 Viewed:  730 Time(s)

veto.jpg



kärki ja koko.jpg
 Description:
 Filesize:  501.73 KB
 Viewed:  730 Time(s)

kärki ja koko.jpg


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 06.11.2014 20:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyhyissä puujousissa on omanlaisensa ihanuus, vaikka preferenssi olisikin jännejousen puolella. Yksinkertaisuus ja säänkestävyys ovat plussaa, kuten myös valmistuksen nopeus ja helppous. Tilleröin viime torstaina pitkään keskeneräisenä lojuneen lyhytjousiaihion. Tilleröinnin nopeus oli aivan ihmeellistä, meniköhän siihen edes puolta tuntia. Viimeisintä jännejousta tilleröin kaksi vuotta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 07.11.2014 01:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä Harrisinsa lukeneen täytyykin uskoa, että panos-tuotto-näkökulmasta yksipuinen jousi on kova juttu Smile

Käytäntö sikseen, kyllä yksipuisessa lyhytjousessa on myös sellaista elementaalista mojoa, että ei paremmalla väliä. Oli oksa, se tapettiin ja herätettiin sitten henkiin ottamalla puuta paikka paikoin pois ja kytkemällä naru. Nyt se sama oksa on kevyesti mukana kulkeva ase, joka voi siirtää kuolettavaa energiaa kymmenien metrien päähän, ja kyse on edelleen likipitäen siitä oksasta mistä lähdettiin. Jännejousi, laminaatti tai komposiitti ei pääse tähän kuuna päivänä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nanook - pakkasen poika



Liittynyt: 13 Huh 2006
Viestejä: 499
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 16.11.2014 03:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Enpä olisi 90-luvun lopussa uskonut, että jonain päivänä Tuukka hehkuttaa lyhytjousia ja minä metsästän 64-tuumaisella lattajousella. O tempora o mores! Onko maailmanloppu tulossa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.11.2014 05:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi kuule, 90-luvun alussa en muita käyttänytkään. Mutta sitten tuli haavakoita, jotka pakotti tarkastamaan välineet, ja perusteet pidemmille löytyivät. Lyhyt puujousi ei anna mitään anteeksi, hevosvoimia kun on niukasti ja nekin kauppakassin rungossa.

Kronon ja greinivaa'an äärellä selviä eroja kaventaa kummasti se tosiasia, että a-n-i-harva metsästävä puujousiampuja vetää pitkän jousen vaatimia vetoja riistatilanteissa, jos koskaan. Alivedetty pitkä jousi on tehottomampi kuin täysin vedetty lyhyt jousi. Ja on tilanteita, joissa pitkä jousen kaari yksinkertaisesti pilaa riistalaukauksen. Puhuu puolestaan, miten lyhyitä meikäläisten jouset on, kun ollaan pusikossa ruoan perässä; harvat pitkän jousen käyttäjät mutisevat ottavansa lyhyen jousen ensi kerraksi.

En hylkää 110 - 150-senttisiä jousiani, mutta sitä pidemmät saavat mennä menojaan. On tilanteita, joissa lyhytjousi on paska ase, ja tilanteita, joissa keskipitkä on liian pitkä. Myönnän kyllä kahvin menneen väärään kurkkuun, kun Nookki otti 64-tuumaisen lankkujousen omakseen Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 02.12.2014 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nanook on syyllistynyt hiukan uskottomuuteen viime vuosina, mutta annettakoon se anteeksi, koska menestystä on aivan turhaa ryhtyä väheksymään.

Olen aina ollut lyhyen kannalla, heti ekasta kepistäni alkaen, mutta joskus 1996 vuoden tienoilla ryhdyin vaihteeksi tekemään hieman pidempiäkin, yksipuisia jousia. Tein muutamia 150 cm mittaisia, sitten lyhensin maksimin 140 cm:iin, sitten 130:een. Nyt olen päätynyt takaisin siihen, että jouseni ovat korkeintaan neljä jalkaa eli 122 cm, olivatpa jännejousia tai yksipuisia. Tai voi olla, että jokunen sitä hiukan pitempikin puujousi vielä syntyy.

Ryhdyin pidentämään jousiani, koska halusin kokeilla auttaako se kilpailuissa hermojen hallintaan. No eipä oikeastaan auttanut. Tai ehkä pitäisi vielä kokeilla kolmimetristä Amazon-jousta. Mutta kunnianhimo liittyy kuitenkin vain lyhyisiin jousiin. Jos kerran Geronimo niin kyllä minäkin. Plussana asiassa on se, että niin harvat ovat sillä radalla nykyisin. Ja tuntuu nannalta lukea erilaisten jousigurujen todistuksia siitä, miten mahdotonta sillä lyhyellä on ampua. Vaikka eihän se mitään mahdotonta ole. Se on vain miten sen ajattelee ja tietyn kulttuurin sisäistämistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com