Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tilastoja, mestaruudet ja ranking-lista
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Kilpailutoiminta/tapahtumat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 07.05.2015 03:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minusta olisi hyvä pitää tämän ketjun asiat ihan jousiammunnassa ja erityisesti kilpailuissa. Niistä on olemassa mitattavat tulokset ja niistä on kiva tehdä erilaisia analyyseja.

Jos taas halutaan tietää Jaken mukaan "Mr/Mrs Grande Primitive Archer", niin siihen liittyy paljon muutakin kuin vain kilpaileminen, kuten Jakke totesikin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
J Menna



Liittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 07.05.2015 22:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo tätä just tarkoitin. Kisatilastot pysyköön kisatilastoina.

Mutta Jakke, kummastelen ettet hyväksy preeriakisaa kisojen joukkoon!
Itse en ole kertaakaan osallistunut, mutta kisavälineiden mitat ja materiaalit ovat tiedossa ja sinäkin voit siihen kisaan tällöin osallistua.
Kyllä minusta hallissa ammuttava 20y on yhtä kummallinen tapahtuma kaikkine omine hienosääntöinen.
Antaa kaikkien kukkia vaan. Ja preerian kukka on minusta oikein sievä ja arvostan kovasti että Simo jaksaa sitä järkätä.

Tänä vuonna ajattelin osallistua ensi kertaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 08.05.2015 03:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

J Menna kirjoitti:
Missä ihmeen survival pelisssä Auer on meritoitunut?
Simo, tuolla jossain kohtaa viestiketjua todettiinkin että kisat eivät ole vertailukelpoisia keskenään kun rastien määrä, ammunta matkat jne vaihtelevat. (Kurala, petikko, hikiä jne)
Mutta halli 20y ja flint pelittää vertailukelpoisuudellaan ja onhan FFAA maastossa SE tilastoja vaikka radat ovatkin erejä tiettyjen muuttujien sisällä.
Auer on voittanut Turun alueella kiistatta kolme eri kisaa mutta ei se tee miehestä ykköstä mielestäni. Vähän petikkoa ja hikiää kehiin ja otanta on jo laajempi. Myös aika on ajanut Martista ohi... Ei ole ainkaan maastokisoissa ollut kolmen kärjessä muutamiin vuosiin... No toki notkahduksia ampumakuntoon tulee kaikille.

Eri hemmot satsaa eri juttuhin ja ovat niillä osa-alueilla vahvoja.
Riistan tilastoiminen rankig mielessä olisi mielestäni väärää kilpailuhengen tuomista metsästykseen. Parempi että on tieto jostain henkilöstä pätevänä metsästäjänä.

Tuomo on silti tehnyt palveluksen meille keräämällä tiedot läjään. Kiitos.


Auer on tussutaistellut vuodesta 1983. Ja aikana, jolloin paunamäärät olivat rajoittamattomia, eikä suojavarusteita käytetty lukuun ottamatta pieniä pyöreitä nahkakilpiä niillä, kellä niitä oli. Jostain syystä 99% "primitiivijousiampujista" ei edes näyttäydy paikalla silloin, kun survival-taistelu nuolin julistetaan torvet soiden alkaneeksi. Primitiivijousiammunnassa joko todellinen tai simuloitu taistelu on keskeinen ammunnan muoto. Se on ollut sitä niin kauan kuin jousta on käytetty.

Maastojousiampujien kisat eivät ole primitiivijousikisoja, koska niihin ei saa edes osallistua primitiivijousella, jos siinä on käytetty luonnonliimaa. Primitiivijousikisan sääntöjen täytyy olla sellaisia, että täysin primitiivisellä jousella ja nuolilla osallistuminen on mahdollista ja suositeltavaa. Eikä niin, että primiampuja voi osallistua vain järjestäjiä huijaamalla.

Auer on voittanut kisat Turun alueella, koska Turun alueella toimii Suomen ainoa rekisteröity primitiivijousiseura. Tai Kaarinassa on toinen, mutta he eivät järjestä kisoja. Pelkät ammuntakilpailuvoitot eivät tee kenestäkään varsinaista primitiivijousiampujaa. Kuten yaqui-soturit Meksikossa 1913 sanoivat, elottomiin maaleihin ampuminen on "lasten puuhaa", korviketoimintaa. Hauskaa ja mielenkiintoista toki, mutta se ei ole primiammunnan ydin. Primiammunta ei ole sama asia kuin lasikuitujousiammunta puujousella.

Aika ajaa Martista ohi silloin kun joku muu tekee hattutempun vähintään kerran ja kaataa enemmän pientä ja suurta riistaa primitiivivälineillä ja osoittaa tussukentällä, että kykenee ottamaan miestä jousella. Selittelyt eivät auta, eivätkä etiikat. Primitiivimaailma on hyvin karu, siellä vain tuloksilla on merkitystä, ei vertauskuvilla ja korvikkeilla. Myöskään Martin ajoittainen kiukkuisuus kynä kädessä ei millään tavalla vaikuta, kun arvioidaan miehen saavutuksia primitiivisyyden alalla.

Kilpaileminen metsästyksessä on aina kuulunut aitoon primitiivijousiammuntaan. Tecumseh mm. sotureineen järjesti kerran kolmen vuorokauden jousimetsästyskilpailun sen selvittämiseksi, kuka kaataa jousella ja nuolilla eniten valkohäntäkauriita. Tecumseh voitti, ampui tasan 30 kaurista. Saattaa olla yhä nykyäänkin ennätys tässä lajissa, kaikki jouset ja taljat mukaan luettuna. Martin häpeä ei ole se, ettei kukaan muu Suomessa ole pystynyt parempaan, joskin Ilja on lähellä. Kokkisesta minulla ei ole enää tuntumaa, mikä on miehen ranking, koska hän on vaihtanut välineitä jatkuvasti kuin romani hevosta ja lopettanut primiammunnan jo 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa.

Kulttuureita on erilaisia ja tietysti on mahdollista nähdä asiat ihan miltä kantilta tahansa. Turussa olevan modernia rata-ammuntaa harrastavan seuran puheenjohtajan mielestä esim. jousimetsästys ei ole jousiammuntaa lainkaan. Ja tietenkään hän ei arvosta minkäänlaista perinnetouhua. Vain kidutuspenkin näköisellä lasijousella ja hiilipuikoilla ampuminen muutamalta vakiomatkalta pyöreään paperiin on hänelle "jousiammuntaa". Se on yksi mahdollinen näkökulma, josta tosin hassulla tavalla puuttuu esihistoria, historia ja kulttuuri.

Taulukoista, on sinänsä hienoa, että Tuomo on kerännyt tänne yhteen säikeeseen näitä tuloksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 08.05.2015 03:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jakke kirjoitti:
Moi,

Minusta edellä mainittu preeriakisa ei ylipäänsä kuulu joukkoon. Tämä siksi, että sillä ei ole paljoa tekemistä suomalaisen perinnejousiammunnan kanssa. Kisamuoto siis diskriminoi, koska vain inkkarihemmot voivat osallistua.

Jakke Lehtinen


"Suomalaista perinnejousiammuntaa" ei etnisessä mielessä ole olemassakaan, koska kukaan ei pysty esittelemään aitoa suomalaista jousta ja nuolta, muista yksityiskohdista puhumattakaan. Yhtään jousta ei ole säilynyt, vain nuolenkärkiä. Jokin hämärä kalikan pätkä ei ole "jousi". Suomalaisen "perinnejousiammunan" piirteitä joudutaan hakemaan kissojen ja koirien kanssa pitkin Siperiaa ja Eurooppaa kuvitellen, että tätä sen on pakko ollut olla. Englantilaisperäisellä ammunnalla ei ole tietenkään mitään tekemistä etnisen suomalaisuuden kanssa.

Kaikki moderni suomalainen perinnejousiammunta perustuu muualta tuotuun perinteeseen. Myöskään "saamelaisjousten" esikuvat eivät ole Suomesta. Vain lasten jousten kohdalla on jonkinlainen jatkumo olemassa. Eli ainoa aito suomalainen jousityyppi on kuusenoksa- tai katajakaari, joka on pysyvästi vireessä. Nuolena kokopuinen bluntti.

Knuutinpojissa, joiden sivusto tämä on, harrastetaan primitiivijousiammuntaa, oli sen alkuperä missä tahansa. Painopiste ei ole etnisessä suomalaisessa perinnejousiammunassa, joskin sekin kuuluu osana teemaan, sikäli kuin siitä voidaan jotakin tietää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari Rantala



Liittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 09.05.2015 08:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aika ajaa Martista ohi silloin kun joku muu tekee hattutempun vähintään kerran ja kaataa enemmän pientä ja suurta riistaa primitiivivälineillä ja osoittaa tussukentällä, että kykenee ottamaan miestä jousella. Selittelyt eivät auta, eivätkä etiikat


Kaikki kunnia ja arvostus Martin suorituksille mutta Simo unohtaa/ohittaa mallikkaasti mm. Seikun Ilkan ja Iivanankin. Nämä kun ottavat riistaa luonnosta tänäpäivänäkin eivätkä vain silloin joskus. Veikkaisin, että Ilkan vuosittaisia saalismääriä jousella ei ylitä kukaan härvelijousiampujakaan.

Tussusodat ja tauluammunnat etc. jousiharrastelut ovat ihan eri maailmasta kun jousimetsästys eikä niiden laittaminen samalle viivalle vertailuun metsästyksen kanssa ole mielestäni mitenkään relevanttia vaikka ihan kivoja ja viihdyttäviä harrastuksia ovatkin.

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Jakke



Liittynyt: 16 Tou 2008
Viestejä: 236
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 09.05.2015 11:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Moi!

Juha kysyit perustelujani siitä, että preeriakisa ei mielestäni "kuulu joukkoon". Ensiksi, itse kisa on hyvä ja täysin perusteltu Knuutinpoikien yhdeksi kisamuodoksi. Simokin tuosta kirjoitti ja hyvin perusteli.

Vuosien aikana Suomessa ollaan kisailtu kaksilla säännöillä, joista välillä keskustellaan kiivaastikin: Knuutinpoikien primitiivisäännöt primitiivikisoihin sekä kansainväliset säännöt (IFAA) historiikkiluokkaan. Yhteistä näille on ollut mm. lasikuidun kieltäminen ja käden päältä ampuminen. Näiden keskeisin ero on ollut nuolen nokki, muitakin on mutta niistä ei olla Suomessa (eikä kai muuallakaan) välitetty. Ero faktisesti on siis vähäinen.

Preeriakisassa ei sovelleta kumpaakaan. Niissä mm. kielletään perinteisen pitkäjousen käyttö, myöskään normaaleja primitiivinuolia ei saa käyttää. Vaikka pidän itse kisasta, sen tulokset eivät ole vertailukelpoisia, koska osa ampujista jää kieltojen takia pois. Tästä syystä kirjoitin, että kisamuoto diskriminoi keskivertoprimit ulos.

Jakke Lehtinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J Menna



Liittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 09.05.2015 22:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo. Ok Jakke.

Täällä foorumilla on taas kesän kynnyksellä hyvää poreilua! Tykkään siitä että on eri näkökantoja ja en oletakkaan että kukaan olisi ehdottoman oikeassa. On erilaisuutta, erilaisia mielipiteitä, erilaisia kisoja, erilaisia ampujia, erilaisia jousia ja se on hyvä se.

Puritaanina haaveilen vielä kisasta tässä maassa, jossa myös ammuntajänne pitää valmistaa itse luonnonmateriaalista tai saa sen ehkä kaverikin tehdä jos itse ei onnistu. Myös vesanuolienkärjet luuta, sarvea, puuta, itse tehty metallileikkuri tai kiveä. Tietty luonnonliimoilla kaikki välineet.
Saattaisi olla aika pieni osallistujajoukkio, mutta se olisi sitten sellainen primikilpailu.
Itselläkään kun ei ole vielä luonnonmateriaalijännettä, mutta loppukesästä on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 14.05.2015 15:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="Ari RantalaTussusodat ja tauluammunnat etc. jousiharrastelut ovat ihan eri maailmasta kun jousimetsästys eikä niiden laittaminen samalle viivalle vertailuun metsästyksen kanssa ole mielestäni mitenkään relevanttia vaikka ihan kivoja ja viihdyttäviä harrastuksia ovatkin.[/quote]

Tussusodassa on yleensä henki kyseessä, ja on hauskaa ja kivaa harrastelua, joka kypsyy kuin hyvä viini vanhetessaan - Vanhalinnan pihassa olisi otettava varmaan tällainen mättely jos joku uskaltaa samaan kehään meikäläisen kanssa "ilman rajoituksia", tietysti olen suojien kannalla mm. silmäsuojien, on ollut liian paljon läheltä piti tilanteita, mutta olen valmis mihin tahansa sääntöihin, kuten yleensä, jos vaikka otetaan leikkureilla, kunhan sääntöjä vain kunnioitetaan.

40# on liian lässy, 50# vähintään, eikä idiootteja.

Olen kiitollinen myös Mennan kritiikistä, mutta täällä huipulla opitaan vähän eri lailla, miksi voi olla heittelyä, pitäisiköhän tulla sitten voittamaan American Round ja Vanhalinna ja jättää oppiminen muille. Kun Meikäläinen ja Rantala kritisoimme toisiamme pahimmillaan, olimme parhaimmillaan, Tuukan kritisoinnitkin ottamalla huomioon. Onhan se kiva tietysti, että on ikäänkuin kritiikin kohteena, näistä kaikenlaisista tilastolaskennoista huolimatta. Seikun voi aina ylenkatsoa, tämä asuu pohjoisessa, mutta on helppo ampua supikoiria, jotka eivät inise kauheasti vastaan. Onkohan se Seikku käynyt edes armeijaa. En usko että Menna menetti kauheasti lakuvarjojääkäreissä, näiden ei tarvitse tehdä koskaan paljon mitään, ja ovat paljolti ylimainostettuja, näitä pistettiin meikäläisiä vastaan, ja alkoivat huutamaan aika nopeasti äitiään, olen maininnut tästä myös Iljalle, joka on laskuvarjojääkäri; ja melko pehmeä sellainen; näiden olisi oltava aika kovia, laskuvarjojääkärit, koska voivat joutua koviin paikkoihin, mutta armeijassa on oltava jo kova paikka.

En kuitenkaan laskisi tätä vain armeijan varaan, että siellä kaikki, mutta odotan edelleenkin tätä kommenttia, että, "Äiti!"

Kaikilla Rajavartioston miehillä on aina kiukkuinen kynä ja nämä ovat aggressiivisia, siis yleensä, mutta kun laittaa julkisuuteen, niin voi tapahtua väärinymmärryksiä, se ei ole siis vain minä, yksistään, vaan se on aika yleistä, Rajalla ja aika normaalia, tai onko, yleensä kirjoitan aika rauhallisesti, mutta mitä olen huomionut Rajavartilaitoksesta, ja pidän siitä tyylistä.

On ollut kuitenkin jotakin huhuja jostakin huonosta komentajasta.

Kuitenkin, kun on tällainen harrastus, niin voi joutua julkisuuteen, en olisi kai edes tänne kirjoittanut, mutta Simo laittoi tänne ilman lupaani villisikajutun, joten...

Mikä villisikajuttu on jo poistettu pyynnöstäni,

Niin ei muuta kuin päät putoamaan.

_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 14.05.2015 15:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä sillä Byron Fergusonillaakaan ole kauheasti sanottavana, vaikka on kirjoittanut "kirjan", tai teoksen.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 14.05.2015 16:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[size=24]Seikkua on helppo kauhistuttaa, Simo, siinä ja siinä, Menna menee jo taiteen puolelle.

Näin epävirallisena, toinen metsästyspäivä villisikojen joukoissa Georgiassa, Yhdysvalloissa, jähmetyin keskelle metsäautotietä, edessä kulki kolme emakkoa, porsaineen, tai ojassa, tien vieressä, joita sikojen joukkoa seurasi yksi karju. Olin aivan avoimella; mutta en liikauttaunut eväänikään.

Olisin voinut koskettaa pikkuporsaita jousellani; mutta en tehnyt yhtään mitään; tämä sikajoukkue vaíkutti iloiselta, joka loisti näiden silmistä, ja kulkivat edestäni ojassa, minun ja näiden välissä ei ollut risuakaan, etäisyyttä 2 metriä. Emakot porsaineen ovat erittäin väkivaltaisia. Karju lähti erilleen, mutta vilkaisi taakseen, tätä jotakin hahmoa hiekkatiellä, siinä ei ollut tilaisuutta ampua, backuppina vain metsästysveitsi.

Annoin vain mennä, tietysti, jos joku ei ole suorittanut tätä rankingia, vielä tänäkään päivänä; mutta ilmeisesti meikäläiseltä vaaditaan vain lisää.

Villisiat, vaikka nämä ovat älykkäitä, näillä on huono näkö.

Nyt pelästytetään, tämä pieni korsikalainen, puoliksi korsikalainen ja puoliksi pariisilainen, lyhyt kaveri, joka oli metsätyskaverinani, sain metsästää heidän maillaan, Georgian Jacksonvillen eteläpuolella, oli saanut vasta ensimmäisen sikansa puolen vuoden yrittämisen jälkeen, siellä, vaikka oli ampunut villisian jo Korsikassa jousella aikoinaan, minä jo ensimmäisenä päivänä.

_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 14.05.2015 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tasamaalta.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J Menna



Liittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 15.05.2015 01:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nastaa että Martti on viimein herännyt mukaan keskusteluun. Omalla tavallaan ulosanti menee Martillakin "taiteen puolelle". Se on silti ihan ok ja ainoastaan rikastuttaa kerronnan tapoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.05.2015 08:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ari Rantala kirjoitti:
Lainaus:
Aika ajaa Martista ohi silloin kun joku muu tekee hattutempun vähintään kerran ja kaataa enemmän pientä ja suurta riistaa primitiivivälineillä ja osoittaa tussukentällä, että kykenee ottamaan miestä jousella. Selittelyt eivät auta, eivätkä etiikat


Kaikki kunnia ja arvostus Martin suorituksille mutta Simo unohtaa/ohittaa mallikkaasti mm. Seikun Ilkan ja Iivanankin. Nämä kun ottavat riistaa luonnosta tänäpäivänäkin eivätkä vain silloin joskus. Veikkaisin, että Ilkan vuosittaisia saalismääriä jousella ei ylitä kukaan härvelijousiampujakaan.

Tussusodat ja tauluammunnat etc. jousiharrastelut ovat ihan eri maailmasta kun jousimetsästys eikä niiden laittaminen samalle viivalle vertailuun metsästyksen kanssa ole mielestäni mitenkään relevanttia vaikka ihan kivoja ja viihdyttäviä harrastuksia ovatkin.


En ole suinkaan unohtanut Seikkua. Olen kysynyt häneltä tappotiliä muutama vuosi sitten, mutta en ole sitä saanut ja hän jostain syystä tuntui närkästyvän kysymyksestäni. Joten minulla ei ole Seikun dataa. Hän on ilman muuta ampunut enemmän jäniksiä ja supikoiria (koiran avustuksella) kuin kaikki muut Suomessa yhteensä (primitiivijousella), näin uskon. Myös metso on mainio saalis ja jokunen pyy. Kettu oli kenties myös ammuttu primijousella, mutta sitä ei kerrottu, joten se on pelkkää oletusta.

Mutta nuo ovat kaikki pikkuriistaa ja lajivalikoima on melko suppea. Suurriista puuttuu kokonaan. Metsäintiaanit laskivat majavan suurriistaksi, joten sekin nostaisi jo statusta. Seikun vuosittaisesta saalismäärästä ei ole esitetty dataa, joten eletään kuvitelmien varassa, mutta kyllä Suomessa on sekä "härveli"- että lasikuituampujia, joilla on pitkiä listoja, kymmeniä eläimiä. Eräs taljamies ampui yhdellä Afrikan-reissulla muistaakseni 26 suurriistaeläintä, esimerkiksi.

Seikku ei tietääkseni ole koskaan osallistunut ampumakilpailuihin, eikä survival-otteluihin. Nopeus- ja pituusammunnasta ei ole tietoa. Ei mene jatkoon, jos haetaan tämänhetkisillä tiedoilla generalisti-mestaria primitiivijousiammunnan saralta.

Iivana tietääkseni metsästää lasikuitujousella, ne kisaavat eri sarjassa kuin primitiivit. Sillä puolella on aika paljon porukkaa, mm. Sinikka Uusitalo, jolla on trofee-huoneen seinät täynnä toinen toistaan julmemman näköisten mörköjen päitä. Luulen, että Sinikka on mestari lasikuitujousipuolella Suomessa. Pärjännyt myös loistavasti ympäri Euraasiaa kisoissa. Sinikka on niin suuri nimi, että mongoli-päällikötkin käyvät ihan kuumana hänen takiaan. Olen ollut itse näkemässä.

Survival-ottelua ei tietenkään rinnasteta metsästykseen, se on ihan oma lajinsa, sodan pikkuveli. Jota myös abot ovat harrastaneet. Se on siinä mielessä vaativin jousiammunnan muoto, että taulut liikkuvat ja ampuvat takaisin. Ja tauluilla on samanlaiset aivot kuin subjektillakin. Kaikki eivät siihen leikkiin uskalla lähteä lainkaan, eikä kaikkien pidäkään. Mausteena on aito fyysinen pelko ja jos sitä ei osaa tuntea heti, niin sen oppii muutaman vähän ikävämmän osuman jälkeen. Syöneet miehet saattavat pillahtaa itkuun kuin pikkulapset, tai ryhtyä puhumaan sekavia tai muuta vastaavaa. Jos ei ole nähnyt, miten henkilö tässä lajissa pärjää, niin ei kannata hirveästi hehkuttaa hänen kykyjään primitiivijousiampujana.

Tietysti "mestaria" voi hakea rajoitetummin vain taulu-ammunnan saralta, kuten tämän säikeen alkuperäinen tarkoitus kai olikin.


Viimeinen muokkaaja, Simo Hankaniemi pvm 19.05.2015 09:20, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari Rantala



Liittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 19.05.2015 09:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee mielestäni hieman...eipä kun aika tavallakin ohi metsästyksen periaatteellisesta ajatuksesta jos siinä aletaan kilpailemaan saalismäärillä ja/tai saaliin statuksella.

Olen aika varma siitä, että ns. tekijämiehet ja naiset eivät pidä isoakaan älämölöä saavutuksistaan enkä ole itsekään postannut nettiin jokaista osumaani...

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.05.2015 09:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se lienee kulttuurikysymys. Suomessa on tämä "vaatimattomuuden" ihanne, jonka sanotaan kaunistavan. Bushmanneilla on sama asenne, ainakin kirjatietojen perusteella. Niin bushmannit kuin suomalaisetkin ovat marginaalisia ryhmiä, jotka elävät inhimillisen toimeentulon reuna-alueilla. Omien saavutusten esille tuomista arastellaan, koska on niin vaikeaa ja joku voi tulla kateelliseksi. Ja muutenkin pitää olla nöyrä, koska eletään alisteisessa asemassa. Korkea profiili voi herättää isäntärodun vihat (bushmanneilla bantut, suomalaisilla ensin ruotsalaiset, sitten venäläiset, nyt EU).

Sitten on se muu maailma, missä ajatellaan hiukan eri tavalla. Miesten (puhun nyt normaaleista miehistä) parissa pippeleiden mittaileminen on yleinen käytäntö. Ja mitä pahaa siinä on, jos mittari on eksakti. Intiaanimaailmassa ja muuallakin odotetaan, että mies kertoo, mitä on tehnyt. Samaa edellytetään kyllä esim. akateemisessa maailmassa Suomessakin, pitää lyödä pöytään ansioluettelo, että tiedetään, kenen kanssa ollaan tekemisissä. Kukaan ei ole kiinnostunut "tekijämiehestä", jonka saavutukset ovat tuntemattomia.

Ja kyllä Suomessakin on vanhastaan listattu, kuka on se kovin karhunkaataja, esimerkiksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jakke



Liittynyt: 16 Tou 2008
Viestejä: 236
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 20.05.2015 00:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Moi!

On mukava seurata, miten Tuomon tekemistä laskelmista on alkanut mielenkiintoinen keskustelu primitiivijousiammunnan syvimmästä olemuksesta. Vaikka laskelmien tarkoitus oli tilastoida ja analysoida saatuja tuloksia, on hienoa, että olemme saaneet paljon tulkintoja, jotka varmaankin kaikki ovat totta.

Kuka tämän foorumin aktiiveista itse asiassa on primitiivi vai olemmeko kaikki jonkinasteisia hifistelijöitä? Asumme mukavasti nykyisissä kodeissamme, ostamme ruokamme kaupasta ja lähettelemme viestejä tietokoneella. Primitiiviset pyssyt valmistetaan nykyaikaisilla työkaluilla. Nuolen kärjeksi kaupasta ostettava terä, mutta nokki tehdään alkuperäiseksi, nykyaikaisilla menetelmillä tietenkin. Kun lähdemme tositoimiin, Afrikkaan ampumaan sarvikuonoja, valtaosa matkasta lentäen. Primitiivisyys on kovin suhteellista.

Itselleni riittää faktatieto siitä että Robin Hood oli kerran olemassa ja että hän ampui Espanjan marjakuusesta tehdyllä pitkäjousella kilpailijoiden nuolet halki. Pistän lonkkarin auton takakonttiin ja köröttelen mietteissäni Oittaalle Sherwoodin metsän parkkipaikalle. Vietän hienon hetken noiden iloisten veikkojen kanssa, ja palaan takaisin kotiin.

Jakke Lehtinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoni



Liittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 20.05.2015 05:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ai faktatieto. Lähdetäänkö etsimään Lallin tai Henrikin hautaa?

Lainaus:

Kuka tämän foorumin aktiiveista itse asiassa on primitiivi vai olemmeko kaikki jonkinasteisia hifistelijöitä?

Olemme hifistelijöitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
J Menna



Liittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 20.05.2015 11:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvää poreilua aiheuttaa tilastot juu...

Jakke, Ilkka S. on tehnyt jousen ja nuolen metsässä repimällä, kiveen raspaamaalla jne.. jännekkin tuli kuoresta punomalla. Ei puukkoakaan ollut - vai oliko? Eihän se mikään huippupeli ollut, mutta hyvä sitkeysnäyte. Löytyy täältä foorumilta jostain... Ehkä jotkut muutkin ovat tehneet vastaavia kokeiluja. ???

Joo onhan tämä hifistelyä, mutta ymmärrys käsityötaitojen huikeudesta tulee ilmi vaikka tekee nykyvehkeilläkin. Esim Ottomaanijousia tehdessäni tuli itselleni syviä oivalluksia menneiden aikojen tekijöiden osaamisesta materiaalien, lämpötilojen, kosteusprosenttien jne osaajina. ilman mittareita kaikki! Ja uskon että ammunta on ollut myös lujalla tasolla, josta me saamme vain hyvät tai itsellemme sopivimmat siivut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 20.05.2015 12:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hep!
_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 20.05.2015 21:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ilman puukkoa, ilman mitään mukana tuotua työkalua Ilkka teki jousensa. Ja olihan se erinomainen jousi, jolla Ilkka kaatoi riistaakin.

Mikke - tuleeko mieleen mitään, mitä et olisi perinnejousien saralla kokeillut, testannut tai tutkinut...??
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 20.05.2015 23:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika paljonkin.. Tai siis riippuu miten sen perinteisen käsittää.

Kunnollinen perry refleks on jäänyt vielä kokeilematta vaikka laminaatti jousia onkintullut tehtyä joku + 6?

Kunnollinen replika/jäljennös puuttuu myöskin. Minulla on muutamia jotka ovat sinnepäin tai vain muutaman sentin päässä alkuperäisestä.

Jännejousia tai sarvi jousia en myöskään ole vielä tehnyt vaikka materiaalit riittäisivät parikertaa molempiin.

Ehjä take-down on myöskin vasta työn alla.

Kalan nahkaa tai silkki selystys puuttuu.

Amatzon jouset puuttuu täysin.

Nuoli hyllyn olen tehnyt vain pari kertaa mutta en varsinaisesti koelalaukakusia enempää itse ampunut.

Penobscot jousi puuttuu.

Kuin myös tupla/rinnakkais jousi.

Double pellet jousi puuttuu.

Ugri jousi on vasta kuivumassa..

Teräs (käsi)jousi olisis kyllä kiehtova projekti. Marteriaalit löytyy, mutta aikaa ei...

Kyado olis myöskin kiva tehä ihan perinne tyyliin. Ei oo niin vaikee kuin väitetään.

Sidottu keppijousi käytetyistä nuolista puuttuu Very Happy
Bambusta minulla sellaisia on jo kolme.

Niin kuinka pitkän listan halusit??

_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Jakke



Liittynyt: 16 Tou 2008
Viestejä: 236
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 21.05.2015 08:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Moi vielä,

Täytyy kai tarkentaa: Viittasin hifistelyllä ainoastaan harrastajajoukkomme jonkinmoisen "paremmuuden" arviointiin. Minusta käyty keskustelu selvästi osoittaa, että yhtä superkunkkua ei ole eikä voi olla, koska elämme nykyaikaa ja itse kunkin motiivit primitiiviasioihin ovat yksilölliset. Jokainen on valinnut oman tarkastelunäkökulmansa.

Aivan toinen asia, ja todella arvokas, on eri harrastajien tälle foorumille -ja muuallekkin - tuoma osaaminen ja kollektiivisen tiedon kerääminen. Tämä ei ole hifistelyä, ei sinne päinkään.

Uskallan väittää, että useat mestarimme osaavat tehdä parempia jousia kuin keskiverto esi-isämme. Olemme paikkaamassa jo hävinnyttä kulttuurista tietoa erilaisilla kokeiluilla.

Esimerkkinä aivan viime ajoilta ovat Tuomon kirjahanke sekä useat ennakkoluulottomat testit, Jurin varsijousiprojekti, Juhan jousen valmistus, Mikken lukuisat testit, raportit ja valokuvat museoista. Foorumilla opastetaan uusia harrastajia alkuun, metsästetään ja neuvotaan rakovalkean teossa... Bonuksena vaikkapa Lars Anderssenin pika-ammunta sekä Katan ratsastusjousiammunta. Puhumattakaan Esan Maailmanmestaruudesta. Omaksi ansiokseni luen sen, että joskus osoitin, että primipyssyillä voi ampua tarkasti. Erilaisia helmiä voisi poimia vaikka kuinka paljon.

Jakke Lehtinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J Menna



Liittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 21.05.2015 23:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tismalleen näin Jakke. Tämä on hieno foorumi. Minunkin jäyhä mieleni on nörtynyt kuin jalava konsanaan kun täältä oppia saa ja huomioita lukee ja keskustelee.
Onpa tullut liuta ystäviäkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 31.05.2015 14:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuomon tilasto antaa ehkä liian suppean otoksen, Tuomo liikkuu tässä myös vähän vaarallisella territoriolla, puhuu ranking tilastosta ja todellisesta mestarista näillä tilastoillaan, liian vähäisellä statuksella. Tuomo kai voitti käsittääkseni Kuralan kisat vuonna 2011 vain sen takia, koska oma jouseni hajosi. Se tilastoista.

Monet varmaan myös haluavat vähän vetää asiaa omaan suuntaansa, on propagandaa, Jim Hammin maininta: että jännejousi ei ole kummonenkaan tehdä, niin laittaa tämän hyypiön meikäläisellä kyllä alakastiin, ei ole arvotusta enää siihen suuntaan, kynän kanssa kannattaisi olla vähän varovainen, eikä holtiton.

Tietysti jos jotakin heikkoutta, esiintyy, amerikan kirsikka hajoaa, tehty lankkupuusta, niin hyeenat ovat heti haaskalla.

Mikke on esimerkiksi tehnyt tuhottomasti jousia, oliko tähän laitettu myös pituusammuntatilasto?

Ehkä asiaan olisi suhtauduttava vähän generalistisemmin, kuten Simo mainitsi.

Mutta ilmeisesti tämä primitiivijousitouhuilu alkaa olemaan omassa lajissaan, niin ihan hyvä.

_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 07.07.2015 04:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä vielä tuorein American round -tilasto. Mukana on nyt kierrosennätykset. Sen verran pitää sanoa, että 60 jaardin ennätys on epävirallisesti ehkä yhä minun hallussani mutta mitään todisteita siitä ei ole jäänyt. Sen muistan, että ammuin silloin (ennätysvuonna, 2012) 60 jaardia todella hyvin ja 50 ja 40 huonosti, jopa huonommin kuin 60 jaardia. Mutta, koska tilastoja ei ole arkistoitu, niin virallisten tulosten mukaan Esalla on kaikki ennätykset hallussaan! Eli kokonaistulos ja kaikki matkat!

Tilastoa kun katsoo, niin Menna on kyllä kova ampuja jännelyhäreillään! Aika pitkälle saa mennä tilastossa, ennen kuin seuraava lyhytjousityyppi tulee vastaan. Ja kun katsoo kisojen pistekeskiarvoa, niin sehän on parempi kuin minulla - ja joka ikinen kisa yli 300 pisteen!



American round pisteet 2015.png
 Description:
 Filesize:  68.73 KB
 Viewed:  416 Time(s)

American round pisteet 2015.png


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 09.07.2015 03:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Unohtuipa vielä lisätä tuohon tilastoon tärkeät luvut, jotka kirjataan myös ennätyksiksi. Eli Esan ennätystuloksessa oli yhteensä 81 osumaa, joista 15 keltaisella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 01.09.2015 01:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Primikisan pistepörssi päivitettynä. Nyt tapahtui paljon muutoksia - Maran jälkeen on tiukka kisa.

Tästä tilastosta puuttuvat ennen vuotta 2006 pidetyt kisat ja jos niiden tulokset saadaan mukaan, niin tilasto muuttuu paljonkin. Ainakin Mara vankistaa johtoaan.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana vain Mara ja Menna ovat voittaneet kisan kahdesti, ja vain Menna peräkkäisinä vuosina.



Primikisapisteporssi_2015.png
 Description:
 Filesize:  35.9 KB
 Viewed:  144 Time(s)

Primikisapisteporssi_2015.png


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tuomo



Liittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 01.09.2015 02:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä vielä kaikkien primikisojen yhteinen pistepörssi vuosilta 2006-2015.

Yhteensä 24 kilpailua ja pisteitähän sai voitosta 10 ja siitä alaspäin yhteen pisteeseen. Mukana on kaikki vähintään kahdessa eri kilpailutyypissä (A-C) pisteitä saaneet.



Pisteporssi kaikki kisat 2006_2015.png
 Description:
 Filesize:  33.49 KB
 Viewed:  131 Time(s)

Pisteporssi kaikki kisat 2006_2015.png


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Kilpailutoiminta/tapahtumat Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com