Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

mikä spinetys?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Santtu Risku



Liittynyt: 31 Tou 2006
Viestejä: 1659
Paikkakunta: Inari

LähetäLähetetty: 05.12.2006 15:40    Viestin aihe: mikä spinetys? Vastaa lainaamalla viestiä

Noviisina olen aina nuolet tehnyt joko vesoista (nykyään) tai koivu/mäntyrimasta. olen aina vaan kattonu että joo sopivan paksunen ja pitunen, sitten kuivamaan ja suoristus myöhemmin. sen jälkeen vaan sulat ja kärki kiinni ja täts it.
mietin että minkäköhän laista tuo spietys on ja mitä se spine oikeen meinaa, mitä hyötyä siitä on ja millaset vermeet tarvii.
ja miten tehään?
olis kiva koittaa että onko konkreettista eroa. ainiin. ei sillä vissiin oo väliä, mutta ajattelin spinettää vesavarsia.

_________________
"When injustice becomes law, rebellion becomes duty." - Thomas Jefferson
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Vieras






LähetäLähetetty: 05.12.2006 16:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuolen spinella ja painolla on todellakin väliä!. Se on tiedytty jo tuhansia vuosia. Jostain syystä jotkin vaisto ja primitiivi harrastelijat saarnaavat ,jotain muuta. Mutta jos haluat uskoa Magiaan , Mystiikkaan , voit aivan huoletta hommata paju nuolen aihiot lähipusikosta ja veistää nuolet silmämääräisesti. Jos ei ole tarvetta löytää ja pyrkiä omaan maximaaliseen tarkkuuteen, niin kaikki risut käy. Primitiivisyys ei välttämättä tarvitse tarkoittaa epätarkkaa. Jos haluat luottaa "Mojoon" pelkästään "that's fine!".
Takaisin alkuun
Tuukka Kumpulainen



Liittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 05.12.2006 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Spine tarkoittaa yksinkertaisimmillaan nuolivarren jäykkyyttä, ja selvitetään roikottamalla päistään tuetun kepin keskeltä standardipainoa (2lbs.) ja mittaamalla kepin taipuma.

Kun jousesta ammutaan nuoli, taipuu jälkimmäinenkin. Jos nuoli ei taivu riittävästi tai taipuu liiankin kanssa eli on spineltään väärä, ei se lähde jousesta suoraan. Tämä heikentää paitsi tarkkuutta, myös nuolen läpäisykykyä.

Koska primitiivijouset ovat aina tekijänsä näköisiä yksilöitä, ja kulloinkin tarvittavaan spineen vaikuttavia tekijöitä on hirmuinen määrä, ei kovin kummoisia yleiskaavoja voi heittää varsinkaan ampujalle, jonka vetopituus on reilusti alle 28 tuuman länsimaisen standardin. Jotkut ampujat väittävät, että spinellä ei ole heidän osumatarkkuuteensa merkitystä, mutta kukaan, jonka nuolet eivät aina osu sivusuunnassa tarkalleen oikein ei voi tietää onko asianlaita näin. Omakohtainen kokemukseni on, että kahdenkympin sisältäkin ammuttaessa oikein spinetetyt nuolet pienentävät nippuja puoleen sekalaisiin vesavarsiin verrattuna. Tällä on metsästäjällekin merkitystä. Pitkillä matkoilla ero on vielä paljon suurempi.

Omaan käyttöön voit tehdä mittarin iskemällä kaksi naulaa lankunpätkään vaateriin puolen metrin päähän toisistaan joiden päälle nuolen mittaan pätkäistyn kepin laitat ja roikotat sitten sen keskeltä jotain sopivaa, suunnilleen kiloista painoa ja merkkaat sitten kynällä lautaan mihin asti keppi taipui. Mihin taipuu tarkimmin lentävä valmiista nuolistasi?

Primitiivit eivät tietenkään rakennelleet spinemittareita nuolia tehdessään. Kokenut nuolentekijä osaa jo käsissään taivuttelemalla selvittää onko keppi jäykkyydeltään sopiva. Spineä voi säätää paitsi vartta hiomalla, myös sitä lyhentämällä tai kärjen painoa muuttamalla. Jos ampujan ampumatekniikka on tasainen (iso mutta), näkee hän nuolten osumapisteistä mitkä nuolista ovat jäykkyydeltään hänen jouseensa ja ampumatyyliinsä sopivia. Kun hyvä nuoli on tunnistettu, tehdään loput mahdollisimman samanlaisiksi tämän kanssa. Tämä jälkimmäinen ehto on kaikista tärkein. Väärälläkin spinellä voi ampua tarkasti, kunhan se on kaikissa nuolissa samalla tavalla väärä ja nuolten osumapiste siten samanlaisena toistuva. Tähtäyspisteen säätäminen aina käteen osuvan nuolen mukaan ei tuota tulosta, ei liioin nuolten tarkasta samanlaisuudesta tinkiminen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 06.12.2006 10:19    Viestin aihe: spinetys Vastaa lainaamalla viestiä

Spinetyskään ei vielä riitä, sillä tärkein kriteeri on, osuuko nuoli vai ei. Tämän voi todeta vain ampumalla. Jos esim. tekee setin metsästys- tai kilpailunuolia kannattaa ne koeampua ja merkitä esim. lyijykynällä viiru varteen niihin nuoliin, jotka osuvat. Kun koetta jatkaa vaikkapa tunnin ampuen eri etäisyyksiltä alkaa huomata, että joissakin nuolissa on varressa runsaasti viiruja ja toisissa ei yhtään tai vain yksi. Tästä on sitten helppo päätellä, mitkä nuolet kannattaa valita kilpailuun tai metsälle.

Huonommatkaan nuolet eivät mene hukkaan, sillä huono taulunuoli toimii yleensä erinomaisesti roving-nuolena ja huviammuskelussa. Huonosta leikkurista voi poistaa kärjen ja laittaa tilalle bluntin, jolloin nuoli yleensä taas toimii. Voi myös olla, että tietyllä jousella aina vasemmalle menevä nuoli ampuu paremmin jollain toisella jousella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mazku



Liittynyt: 18 Elo 2007
Viestejä: 510
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 20.10.2007 17:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Arrow Jos esimerkiksi tottuu ja osuu hyvin 40# jousella ja tähän jouseen spinetetyillä nuolilla, osuuko sitten toisella 60# jousella yhtä hyvin jos siihenkin on omat nuolet?
Arrow Ja jos treenaa taulukärjellä ja osuu hyvin osuuko yhtä hyvin leikkurilla?
Arrow Onko ideaa höylätä omat aihiot, spinettää ne, punnita ne ja käyttää niitä vai kannattaako mielummin ostaa aihioita jos haluaa niin hyväksi kun mahdollista?
Paljon kysymyksiä ja olisin kiitollinen vastauksista
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniemi



Liittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 20.10.2007 19:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mazku kirjoitti:
:arrow: Jos esimerkiksi tottuu ja osuu hyvin 40# jousella ja tähän jouseen spinetetyillä nuolilla, osuuko sitten toisella 60# jousella yhtä hyvin jos siihenkin on omat nuolet?
:arrow: Ja jos treenaa taulukärjellä ja osuu hyvin osuuko yhtä hyvin leikkurilla?
:arrow: Onko ideaa höylätä omat aihiot, spinettää ne, punnita ne ja käyttää niitä vai kannattaako mielummin ostaa aihioita jos haluaa niin hyväksi kun mahdollista?
Paljon kysymyksiä ja olisin kiitollinen vastauksista


Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on "kyllä ja ei". Toiset välineet vaativat tietysti oman opettelunsa, varsinkin jos siirtyy noinkin paljon jäykempään jouseen. Tarkkuus ei välttämättä pitkään aikaan ole yhtä hyvä 60-paunaisella.

Sama juttu taulukärkien ja leikkureiden suhteen. Leikkureilla pitää harjoitella erikseen, että niillä osuu. Ne lentävät yleensä hieman eri tavalla kuin taulukärjet. Ja leikkureissakin on eroja, jos ne eivät ole aivan samanlaisia keskenään. Jos leikkuri on esim. hieman vinosti kiinni varressa, niin tämä vaikuttaa usein radikaalisti tarkkuuteen.

Ostovarret eivät välttämättä ole yhtään sen parempia kuin itse tehdyt. Se riippuu siitä, miten hyvin omat tai vieraat on tehty. Voit käyttää molempia. Osta sen verran kuin talous kestää ja tee itse sen verran kuin huvittaa. Itse tehtyjä yleensä arvostaa enemmän, kun niiden eteen on nähnyt enemmän vaivaa. Mutta en näe mitään ongelmaa siinäkään, että ampuu pelkästään ostovarsilla, jos tekeminen ei tunnu omalta jutulta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mazku



Liittynyt: 18 Elo 2007
Viestejä: 510
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 20.10.2007 20:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

se 40# ja 60# oli vain esimerkki, kiitos vastauksesta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mazku



Liittynyt: 18 Elo 2007
Viestejä: 510
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 04.11.2007 20:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä spinetestereitä te käytätte? Tuli mieleen että pitäisi rakentaa sellainen kun kohta alan tehdä vesanuolia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 05.11.2007 14:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaikista helpoin on saada hyvin spinetetyt nuolet jouseensa niin, että ampuu nuolen vartta, jossa on tietysti se nokki jo ja sen painoinen kärki mitä käyttää valmiina kiinni, siis varsi on ilman sulitusta, niin ampuu nuolet maalitauluun joka on hyvätaustainen, niin sellainen nuoli, joka menee ikäänkuin putkeen siihen maalitauluun, että se ei osoita oikealle tai vasemmalle se nuolen perä siinä maalitaulussa vaan on täysin suoraan, niin siinä on oikein spinetetty tai sopiva nuolenvarsi sille jouselle, mikäli se varsi osoittaa oikealle tai vasemmalle kun sen ampuu niin se nuolenvarsi on joko liian jäykkä tai liian notkea, jolloin ei tarvita tällaisessa suorituksessa ns. punnituksiakaan, joka on sekin hyvin sattumanvaraista se punnitus sinällään, vaan asian saa heti selville. Etäisyyttä, jolta ampuu maalitauluun sulattoman nuolen on oltava n. 3-10 m, mikäli nuoli on spinetetty oikein, niin se ei välttämättä tarvitse niin sulituksiakaan, mutta edelleenkään asia ei varmistu, että onko oikeat nuolet käyttöönsä, vaan sitten kun ne nuolet on sulitettu, niin ammuskelee niillä ja tosiaan tsekkaa että mitkä nuolet ovat niistä parhaimpia. Niin voisi kuvitella että saa hyvän setin, tietysti punnituksellakin voi päästä siihen vaiheeseen, että valitsee aika läheltä sitä arvoa joka voisi sopia, mutta on silti aika sattumanvaraista tuohon metodiin verrattuna, paljon parempi vaihtoehto on siis ampua siis sulattomilla nuolilla.

Tietysti sillä punnituksella voidaan valita tietylle ja tietylle paunamäärälle sellainen ja sellainen määrä nuolia, mutta primitiivijouset ovat hyvin yksilöllisiä ja arvaamattomia, että jos ne nuolet "spinettää" ilman että se itse jousi ei ole siinä prosessissa lainkaan, ollenkaan mukana niin on erittäin arvaamaton tapa kaikin puolin.

_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mazku



Liittynyt: 18 Elo 2007
Viestejä: 510
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 05.11.2007 20:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään treeneissä katsoin ettäkyllä ne nuolet suoraan iskevät tauluun.
Voinko kuitenkin alussa ampua spinettämättömillä nuolilla ilman että mitään tapahtuu. Esim. että myöhemmin en osu yhtä hyvin kuin jos olisin alusta ampunut paremmilla nuolilla
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 05.11.2007 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos nuolet sopivat alunperinkin jouseen, niin ei siinä pitäisi muutoksia tulla, mutta jos ampuu tietyltä etäisyydeltä 3-10 m ja sulattomia nuolia niin eron näkee paremmin, mikäli nuolessa on jo sulat niin nämä voivat lentää muutenkin "suoraan" tauluun, jolloin sen spinen tarkistamiseen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin punnita ne nuolet, niiden spine, tekee siihen erityisen laitteen, niitä sulkia ei varmaan kannata alkaa enää irrottelemaan, mutta eron voi nähdä sulitetuillakin nuolilla jos vain ampuu tarpeeksi läheltä.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mazku



Liittynyt: 18 Elo 2007
Viestejä: 510
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 06.11.2007 15:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Entä joku spine tester?
Olen nähnyt teko ohjeita mutta niihin tavittiin asioita jotka minulla ei ole
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Arwi



Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 329

LähetäLähetetty: 06.11.2007 20:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mazku kirjoitti:
Entä joku spine tester?
Olen nähnyt teko ohjeita mutta niihin tavittiin asioita jotka minulla ei ole


Lainaan seuraavaksi Kumpulaista tuolta viimevuoden puolelta.

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:
Spine tarkoittaa yksinkertaisimmillaan nuolivarren jäykkyyttä, ja selvitetään roikottamalla päistään tuetun kepin keskeltä standardipainoa (2lbs.) ja mittaamalla kepin taipuma.

Omaan käyttöön voit tehdä mittarin iskemällä kaksi naulaa lankunpätkään vaateriin puolen metrin päähän toisistaan joiden päälle nuolen mittaan pätkäistyn kepin laitat ja roikotat sitten sen keskeltä jotain sopivaa, suunnilleen kiloista painoa ja merkkaat sitten kynällä lautaan mihin asti keppi taipui. Mihin taipuu tarkimmin lentävä valmiista nuolistasi?



Eli teet kasan nuolia. Ammut. Jos nipussa on yksi millä osut paremmin kuin muilla. Mittaat kuinka se taipuu ja sen mukaan teet muut

Myös tämä ketju kannattaa lukea läpi. ./viewtopic.php?t=213
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Martti Auer



Liittynyt: 27 Hei 2004
Viestejä: 2043
Paikkakunta: takapajula

LähetäLähetetty: 07.11.2007 20:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa spinetyksessä kannattaa ottaa huomioon myös se seikka, eli sen nuolen syyt miten ne menevät, jos mittaa sen nuolen kun ne syyt ovat vaakatasossa, niin silloin nuoli on notkeampi, kun syyt ovat pystysuunnassa, niin silloin nuoli on jäykempi vaikka on kysymys samasta nuolesta, joka kannattaa ottaa huomioon myös nokkia tehdessä.
_________________
Sellainen on suuri opettaja, joka taistelee professoreita vastaan, jolloin voi tulla professoriksi. Tämä on hienostunutta, tyhmyyttä vastaan. Viisautta ei voi kuitenkaan voittaa edes viisaudella, edes zen, viisaus tarvitsee tyhmyyttä, zen, toisinaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Nuolet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com