Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lämpötaivutus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 13.01.2013 21:03    Viestin aihe: Lämpötaivutus Vastaa lainaamalla viestiä

Minua lähestyttiin sähköpostitse ja kyseltiin neuvoja vastakaarien tekoon lämpötaivuttamalla. Olen hidas ja muutenkin kehno kirjoittamaan, joten päätin tehdä homman saman tien kerralla tänne palstalle. Niin tämän voisi saada paremmin jakoon kaikille kiinnostuneille sekä myös kerätä enemmän tietoa ja kokemuksia muiltakin jousenrakentajilta. Elikkä haluaisin kerätä tietoa ja keskustelua eri lämpötaivutus-menetelmistä tänne samaan aiheeseen josta ne olisivat myöhemminkin helposti löydettävissä.
Paahtaminen on mielestäni niin oma juttunsa että siitä voisi jatkossakin keskustella mieluummin omissa ketjuissaan.

Eli tässä tulee meikäläisen tuntemia konsteja:

1. Höyrytys
Laita kattilaan vettä kiehumaan, jousi päälle ja ylimmäiseksi alumiinifoliosta rakennettu teltta. Voi myös rakentaa vaikka minkälaisia putkivirityksiä tarpeen mukaan. Nyrkkisääntö höyrytysajalle on "tunti per tuuma" puun paksuutta. Enemmästä ajasta en ole havainnut mitään haittaa, vähemmästä taas olen. Puun täytyy lämmetä yli 75° asteeseen jotta hartsit sulavat ja tuloksesta tulee pysyvä. Puu täytyy siirtää muotiin todella nopeasti ennen kuin se ehtii jäähtyä liikaa. Puu kannattaa pitää muotissa puristuksissa 12 tuntia. Yleensä noin puolet taivutetusta määrästä palautuu takaisinpäin, määrä riippuu suuresti puulajista. Päinvastoin kuin luulisi, höyryttäminen kuivattaa puuta enemmän kuin kastelee.

2. Keittäminen
Työnnä jousen kärjet tms. suoraan kattilaan ja anna kiehua sopiva aika. Luulisin että "tunti per tuuma" on tässäkin aivan toimiva sääntö. Pitäisin puuta muotissa vähintään 24 tuntia, mieluummin useammankin vuorokauden että ehtisi hieman kuivua. Tämänkään jälkeen en rasittaisi puuta ainakaan viikkoon. Keittäminen on höyrytystä turvallisempaa ja tehokkaampaa koska puu pehmenee kastuessaan. Vaikutusta voi vielä tehostaa liottamalla puuta vedessä etukäteen esim. märkien pyyhkeiden avulla. Homman haittapuolena on pitkä kuivatusaika.

3. Suora kuumennus
Kuumailmapistooli, keittolevy, silitysrauta, hiiligrilli... Sopii loiviin taivutuksiin ja pieniin jännelinjan korjauksiin tms. Puuta kuumennetaan mahdollisimman hitaasti. Lämpö pitäisi saada syvälle puun sisuksiin, niin ettei pinta pääse kärähtämään. Vaativa ja riskialtis tekniikka jonka etuna on nopeus. Puu voidaan irroittaa muotista jo 45 minuutin - tunnin kuluttua, oitis kun on jäähtynyt, ja hommia pääsee jatkamaan. Lämmitetyn alueen kosteusprosenttien kannattaisi kuitenkin antaa parin päivän ajan palautua vallitsevaan ilmankosteuteen ennen kuin jousta rasitetaan lujasti. Rutikuiva puu kun ei kestä paljoa vetorasitusta ja jousi voi helposti katketa selästään.
Suoraa menetelmää käytetään myös puun "paahtamisessa", josta ehkä mieluummin kannattaisi keskustella ihan erikseen.

5. Folio-haudutus
Uusi suosikkini! Taivutettavan kohdan ympärille kääritään märkää kangasta tai vessapaperia, tämän päälle kietaistaan alumiinifolio. Pakettia kärvennetään ja pyöritellään kaasuliekin päällä. Viidessä minuutissa alkaa saumoista puhkua yli kuumaa höyryä (reippaasti yli 100° asteista siis), tuoksu on sama kuin vaatteita silittäessä. Loivahkoille vastakaarille riittää 10 minuuttia, kokonaisten lapojen taivutus hoitui 15 minuutissa ja paksuhkon kahvan taivutus 20 minuutissa. Wunderbar!

6. Mikroaaltouuni
Tee uunin luukkuun ja takaseinään (ei sivuttain) riittävän suuret reiät joista jousen saa helposti sujautettua sisään. Tuki reikien ja puun väliset raot märällä kankaalla ja aseta aikakytkin 15 minuuttiin. Märkä kangas pysäyttää säteet, mutta odottele varmuuden vuoksi vähän kauempana. DING vaan ja äkkiä muottiin! Vaatii kosteutta, joten ei ikävä kyllä toimi aivan rutikuivalle puulle. Tätä menetelmää en ole vielä henk. koht. kokeillut.

7. Uraaminen
Uraaminen. "Hapsuta" taivutettava pää parin millin paksuisiksi säleiksi ja laita väliin viilua. Joko teollista tai itse sahattua. Voi helpottaa taivutusta kuumalla vesijohtovedellä. (vain vesiliukoiset liimat) . (Vaihtoehto taivuta märkänä ja jätä muottiin, anna kuivua liimaa muulla liimalla)

(jk: lisäsin 7. kohdan tähän.)

Kommentteja, kysymyksiä, korjauksia ja mielipiteitä otetaan vastaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 13.01.2013 23:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvää ja selkeätä, Juri.

Juri suorasta kuumennuksesta:
Lainaus:
Sopii loiviin taivutuksiin ja pieniin jännelinjan korjauksiin tms. Puuta kuumennetaan mahdollisimman hitaasti. Lämpö pitäisi saada syvälle puun sisuksiin, niin ettei pinta pääse kärähtämään. Vaativa ja riskialtis tekniikka jonka etuna on nopeus. Puu voidaan irroittaa muotista jo 45 minuutin - tunnin kuluttua, oitis kun on jäähtynyt, ja hommia pääsee jatkamaan.


Täsmennän/jaan oppimaani. Esim. jännejousen jännelinjojen korjauksiin. Jännejousen korjauskuummenus tosiaan onnistuu hiljalleen kuumentaen ja hellan tai vast. päällä maks 50C asteella. Eli kuumennusta noin +20min ja sitten salamana muottiin/piinapenkkiin. Ei uskoisi, mutta näinkin alhaisessa lämmössä jousi on lopulta niin kuuma että tuskin kärsii paljain käsin koskea. Jäähtymistä kannattaa (Adamin mukaan) odottaa ainakin kaksi tuntia.
Toimii.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 14.01.2013 13:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

FPL Wood Handbookin kappaleessa 19 on aika hyvää tietoa asiasta, tosin englanniksi. Nopeasti muutama lainaus:
Jos puun kosteus 20-25% niin lämmitys ei saisi kuivattaa yhtään. Jos höyrytetään tai keitetään niin lämmitysaika 15 min/cm. Tuota kuivemmalle puulle 30 min/cm.

Muutamalla kemikaalilla saa myös puun pehmenemään, jotta taivutus onnistuu, ammoniakki ja DMSO ovat muutamia näistä.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MangroveLiittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 646

LähetäLähetetty: 14.01.2013 18:18    Viestin aihe: Re: Lämpötaivutus Vastaa lainaamalla viestiä

Viittaan tässä vanhempaan säikeeseeni "Koivun taivutuksesta":

Juri kirjoitti:

2. Keittäminen
Työnnä jousen kärjet tms. suoraan kattilaan ja anna kiehua sopiva aika.


"Koivun vannetaivutuksessa saatiin parempia tuloksia vesihaudonnalla kuin höyrykäsittelyllä; suhteellisen alhainen veden lämpötila (n. 70°) osoittautui lisäksi edullisemmaksi kuin 100°. Käsittelyajaksi riitti se aika, jona puu ehtii tulla tasalämpöiseksi, ts. saavuttaa hautomislämpötilansa".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Esa KongaLiittynyt: 29 Tou 2010
Viestejä: 176
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 25.06.2015 03:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeilen parhallaan tälläistä hybridimenetelmää, kun yllä Juri mainitsi että 75 astetta riittää. Saunassahan tuollainen on.

Eli lämmitin saunan niin kuumaksi kuin sain, valitettavasti vain 80 astetta sähkösaunalla pieni kiuas.

Olen pitänyt melko lopulliseen muotoon höylättyä tammilista-aihiota pyyhkeiden sisään käärittynä kastellen ajoittain. Pitäisi olla läpeensä märkä.
Nyt on reilun tunnin saunassa, kastelen 20 min välein kiehuvalla vedellä. Varmuuden vuoksi hieman kuumailmapuhaltimella vielä lopuksi. Kaikki tämä saunassa, joten pitäisi olla läpeensä ainakin 75 asteinen. Hieman hikistä hommaa.

Kohta laitan väärinpäin janteelle, ja annan olla siinä kunnes kuiva, mittaan painoa vaa'alla.

Päädyin tälläiseen menetelmään, kun ei oikein ollut noihin Jurin listaamiin mentelmiin välineitä tai mahdollsuuksia ja halusin koko jousen kerralla vastakaarelle.

Yritän muistaa kertoa tuloksista myöhemmin. Ainoa moka että laiska kuin olen jousihommissa viime aikoina ollut, aihio oli kosteiden pyyhkeiden sisällä monta kuukautta, josta seurauksena hieman lahovaurioita.
Toivottavasti pinnallisia ja poistuu jatkotyöstössä.

Esa

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=JooT3w-sbyE
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti AIM Osoite Yahoo Messenger MSN Messenger
RakonczayLiittynyt: 15 Maa 2005
Viestejä: 623
Paikkakunta: Kuusankoski

LähetäLähetetty: 25.06.2015 04:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo Jurin foliohaudutus toimi omassa projektissani hyvin!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Esa KongaLiittynyt: 29 Tou 2010
Viestejä: 176
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 25.06.2015 04:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Foliotaivutusta ajattelin kokeilla myös, sitten kun on joku liekki millä lämmittää, tai no retkikeitin kyllä olisi jo ollutkin tarkemmin miettien.

Tää menetelmä "sauna" taivutettu jousi näyttää nyt tälläiseltä. Saa siis kuivua tuollaisena nyt kunnes kuiva. Tillerin olsin kyllä voinut tehdä huolellisemmin, olisi helpompi jatkossa ollut työstää. Tosin tässähän jousi on vasta väärinpäin jänteellä kuivumassa tuohon muotoon.

t-Esavaarinpain janteella_cropped.jpg
 Description:
 Filesize:  72.31 KB
 Viewed:  1282 Time(s)

vaarinpain janteella_cropped.jpg_________________
http://www.youtube.com/watch?v=JooT3w-sbyE
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti AIM Osoite Yahoo Messenger MSN Messenger
MaheLiittynyt: 06 Hel 2012
Viestejä: 102

LähetäLähetetty: 25.06.2015 06:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Edellisestä viestistäsi päätellen sinulla on kuumailmapuhallin, se toimii foliohöyryttämisessä lämmönlähteenä oikein hyvin, kaasuliekki ei ole pakollinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 25.06.2015 06:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lämmöllä taivutettu vastakaari ei ikävä kyllä tule pysymään lavan taipuvissa osissa. Vatsan erilleen venytetyt kuidut vain painuvat takaisin vanhaan asentoonsa, kunnes puristuslujuus on entisellään. Jäykissä kärjissä (vipuvarren päässä) toimii paljon paremmin, varsinkin jos vielä paahtaa päälle. Sivulinjan korjauksissa vaikutukset ovat pysyviä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Esa KongaLiittynyt: 29 Tou 2010
Viestejä: 176
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 02.07.2015 03:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä pointti Mahe foliokuumennuksesta. Hetken kuumentelinkin kuumailmapuhaltimella, kunnes silmiin osui terassilla oleva kolmen polttimen kaasugrilli !!

Siihen mahtui vinottain lapa kerrallaan, eikä tarvi muuta kuin antaa olla grillissä. Frotee pyyhe lienee parempi kuin talouspaperi jota käytin.

t-Esa

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=JooT3w-sbyE
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti AIM Osoite Yahoo Messenger MSN Messenger
Esa KongaLiittynyt: 29 Tou 2010
Viestejä: 176
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.07.2015 09:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä tuo yo. jousi valmiina. Ei tosiaan käyryys pysy taipuvissa osissa. Kuitenkin vaikuttaisi että voisi estää myötäkäyryyttä,
alla tilleröitynä ja noin 50 kertaa ammuttuna, ei suoraan ammunnasta vaan yön yli levänneenä.jouisi.jpg
 Description:
 Filesize:  91.95 KB
 Viewed:  1019 Time(s)

jouisi.jpg_________________
http://www.youtube.com/watch?v=JooT3w-sbyE
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti AIM Osoite Yahoo Messenger MSN Messenger
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 21.07.2015 00:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uraaminen. "Hapsuta" taivutettava pää parin millin paksuisiksi säleiksi ja laita väliin viilua. Joko teollista tai itse sahattua. Voi helpottaa taivutusta kuumalla vesijohtovedellä. (vain vesiliukoiset liimat) . (Vaihtoehto taivuta märkänä ja jätä muottiin, anna kuivua liimaa muulla liimalla)

Ei varsi primi, mutta nopea ja helppo.

Kuva, josta ehkä käy selville.
./files/jannejousi_479.jpg
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 24.07.2015 01:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kekonin mainitsema rekurvi saattapi menettää hyötynsä kun painoa kertynee tipiin aika lailla. Tosin en ole testannut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 31.07.2015 00:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos se tekee ison paksun molkkeron päähän, niin kyllä. (kuvassa). Sitä ei ole ohennettu, koska päälimmäinen viilu hajosi käsittelyvirheen takia.

Arvaa miksi en laittanut kuvaa pähkinäpensasjousesta, jossa on koivuviilua kärjessä?

Jos tekee järkevästi niin ei toi paina enempää kuin muutkaan kärjet. Liimaa tulee ohuesti ja puuta ei tule sen enempää. Voi tulla jopa vähemmän ja hifistelijä laittaa kevyempää puuta väliin (ja siitä 0.01fps lisää ja kärki ehkä kestää).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
thannuLiittynyt: 18 Maa 2011
Viestejä: 19
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 06.08.2015 00:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Keittämällä taivuttamisen ja vatsan paahtamisen välinen aika, mikä olisi sopiva?

Mitään nyrkkisääntöä ei varmaan voi antaa, mutta olettaisin että tärkeintä on antaa puun kuivua tarpeeksi ennen paahtamista. Kostean puun paahtaminen tuntuisi suoranaiselta kutistumishalkeamien kerjäämiseltä.

Kysymyksen taustalla on eilisiltainen saarnijouseni jäykän kärjen keittely ja muottiin vastakaarelle laitto. Tarkoitus on myöhemmin paahtaa vielä päälle. Kärki oli kattilassa n. 85 asteessa reilun puoli tuntia ilman esiliotusta. Pinta tuntui jo nyt aamulla kosketuskuivalta.

Arvailisin, että lyhyessä liotuksessa puu ei ihan hirveästi ehdi imaista vettä sisäänsä. Pinta pehmenee, ja saarnen höttökerrosten pienet kanavat varmasti imaisevat itsensä kapillaarisesti täyteen heti vesipisaran nähdessään, mutta toisaalta nämä kuivuvatkin melko "kivuttomasti". Varsinaisen kovan puun kosteuspitoisuuden olettaisin pysyvän lähes muuttumattomana. Voin tietysti olla ihan väärässä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 07.08.2015 05:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suosittelisin päivän max ehkä parin upotusta ... tai riipppuu siitä kuinka agressivista taivutusta haluaa. Aasialaiskomposiitteihin ennemmän kuin pitkien jousien pikkutaivutukseen.

Karpowitch:in ajat ovat kärpäsen ampumista tükillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 07.08.2015 09:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noin 20 kunnollisen rekurvijousen kokemuksella antaisin olla veden alla 4-7pvää ja taivutus. Kuivausta yli3 päivää ja sama operaatio toiselle päälle. Aikaa kuluu, mutta kunnollisten rekurvien tekeminen on sellaista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 14.08.2015 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samaan mieltä, mutta ei 3 viikkoa teollisesti kuivatulle puulle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 15.08.2015 00:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei se 3 viikkoa liotusta teollisesti kuivattua puuta pahennakkaan. Varma on aina varma.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Jouset Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com