Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mittayksiköt
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Tajunnanvirtaa
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  

Mittayksiköt - mitä pitäisi käyttää
SI-Järjestelmä
44%
 44%  [ 11 ]
Brittiläinen yksikköjärjestelmä
0%
 0%  [ 0 ]
Edellisten sekoitus
56%
 56%  [ 14 ]
Joku muu, mikä?
0%
 0%  [ 0 ]
Ääniä yhteensä : 25

Kirjoittaja Viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 31.01.2014 21:39    Viestin aihe: Mittayksiköt Vastaa lainaamalla viestiä

Mittayksiköistä on joskus aiemmin keskusteltu. Mutta kysytään nyt uudelleen.

Jousiammunnassa käytetään edelleenkin lähes pelkästään brittiläisen yksikköjärjestelmän mittoja - tuumia, jalkoja, jaardeja ja niin edelleen. Yksi syy on tietenkin perinteet, vanhaa ja tuttua järjestelmää on vaikea muuttaa. Toinen syy lienee perinneammunnan asema Briteissä ja rapakon takana.

Joka tapauksessa, pitäisikö minun käyttää kirjassani paunoja ja tuumia ja niin edelleen vai SI-järjestelmän yksiköitä? Itse olen ajatellut käyttäväni sekaratkaisua, eli molempia, tyyliin jousen jäykkyys on 52 paunaa (23,6 kg) 28 tuuman vedolla, siellä, missä se mahdollisesti selventää asiaa. Edellä 28 tuuman veto ei tarvitse SI-yksikkötäsmennystä, koska se on tavallaan vakio. Toinen esimerkki on jousen nopeus, siinä käyttäisin molempia. Mutta jousen pituuden, leveyden ja paksuuden kertoisin vain senteissä ja milleissä, koska ne on sillä tavalla paljon helpompi hahmottaa ja mitata.

Toki yksiköt ja niiden muunnokset sekä taulukot esittelen jo kirjan alussa.

Kommentteja? Onko odotettavissa epäselvyyksiä vai toimiiko sekaratkaisu? Jos pitää valita vain toinen, niin, vaikeaksi menee... Kyllä se silloin olisi SI-järjestelmä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Ari RantalaLiittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 31.01.2014 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käyttäisin tuota sekoitusta jossa ensin lontoon yksiköillä ja sulkeissa si-järjestelmän yksiköillä. Pysyisi perinteet voimissaan ja tulisi järkeenkäypä mittayksikkökin esille Very Happy
_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
LehtisLiittynyt: 11 Huh 2005
Viestejä: 847
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 31.01.2014 23:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Komppaan Aria.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EkkorreLiittynyt: 22 Huh 2008
Viestejä: 113
Paikkakunta: Raasepori

LähetäLähetetty: 03.02.2014 01:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olisi kyllä paljon mukavampi suomalaisena lukea pituudet sentteinä, kuin tuumina, samoin painot grammoina ja nopeudet metreinä sekunnissa. Vanhat pöljät mitat ovat tarpeellisia lähinnä siinä mielessä, että voi verrata muista lähteistä löytyvään tietoon. Nämä "jäykkyysyksiköt" nyt on vuosien saatossa onnistuttu kusemaan niin pahasti, ettei kirjoitusurakasta varmasti selviä ketään verisesti loukkaamatta. Vanhan liiton miehet repivät pelihousunsa kuullessaan newtoneista ja lukiofysiikan läpäisseet "paunoista" tai nauloista (tai ylipäätään massan yksiköistä voimasta puhuttaessa).

Omasta mielestäni olisi hyvä painottaa nimenomaan nykyaikaisia (SI-järjestelmä) ja tieteellisesti oikeita mittayksiköitä (eli voiman ja massan yksiköt erikseen), kun projektin ideana on muutenkin tuoda jousitietoutta kaksituhattaluvun suomalaisten saataville ja selkokielelle. Ainakin minä joudun miettimään jokaisen mitan SI-järjestelmän kautta, monesti jopa selvittämään yksikkömuuntimella.

Onko kirjaan suunnitteilla jonkinlaista selostusta yksiköiden välisistä suhteista ja historiasta? Asia olisi hyvä selittää jossain vaiheessa kirjaa ihan kunnolla. Suomalaisen mittanauhan ja vaa'an omistava tietää sitten kirjaa lukiessaan, mikä lukema kannattaa muistaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 03.02.2014 06:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loogisinta olisi käyttää vain SI-järjestelmää, maailmassa on vain muutama maa, jossa se ei ole käytössä. Mutta käytännössä lienee parhainta puhua "paunoista" jousen voimakkuuden yksikkönä, koska niin jousiampujat nyt joka tapauksessa tekevät. Olisi tietysti myös syytä selittää, miksi poikkeaa tässä kohdassa SI-järjestelmästä.

Sen sijaan en näe mitään syytä käyttää jousten ja nuolten pituudesta yms. puhuttaessa muita kuin SI-yksiköitä. Ainakaan en itse puhu koskaan jousista tuumamitoin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.02.2014 01:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä taas joudun laskemaan muuntimella jos jousen pituus ilmoitetaan senttimetreissä, muuten en ymmärrä. 172,72 cm ei vaan aukene niin kuin kuuluisi. 68 tuumaa taas on jämpti ja napakka luku, helppo jakaa osiin sekä suhteuttaa vetopituuteen. Ihmisen mitat sopivat mainiosti jousen tekoon!

Sama juttu vanhalle skönärille jos joku uus-avulias utelee purjeveneen nopeutta kilometreinä tunnissa. Miksi ihmeessä, kun loki näyttää vain solmuja kuten on aina ennenkin tehnyt? Asia ei muutenkaan ole vertailukelpoinen mihinkään maalla liikkuvaan kulkuneuvoon.

Suuria kansanjoukkoja (eli kirjan lukijoita) ajatellen edellämainittu sekaratkaisu lienee kuitenkin paras.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari RantalaLiittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 04.02.2014 14:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhoille skönäreille ja muille jousiammunnan parissa dinosaurusten ajoista asti pyörineille Tuomon kirja tuskin antaa paljoakaan uutta tietoa... Rolling Eyes

Uudemmat lajista kiinnostuneet ovat tutustuneet si-järjestelmään jo kouluaikoinaan ja ymmärtänevät siksi niitä mittayksikköjä paremmin kun tuumia, paunoja, fipsejä etc.

Kirja lienee suunnattu lähinnä näille uusille harrastajille mutta käyttäisin silti molempia mittayksikköjä jotta myös nämä tuumajutut tulisivat tutuiksi eikä "kone" yskisi heti jos sellaiseen törmäisi Wink

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
heikkiLiittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.02.2014 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Komppaan Simoa. Jousen jäykkyys paunoina ja vastaavat Newtonit sulkeissa perään. Kaikki muu SI-järjestelmän mukaan. Pahinta on, kun nuolen massasta puhutaan graaneina ARGGGHH!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 04.02.2014 17:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä taas yleinsä puhun jousista sentteinä ja nuolissa tuumina..
Minusta se on ihan sama mitä käyttää jos laskutapa on selitetty pienenä info kuplanan jossain yläkulmassa tai tekstin keskellä vrerrannolllisesti maalais järjellä sekä pilkun tarkasti kirjaviisaalle insinöörille ennen kuin niihin alkaa enemmäinkin törmäilemään kunjan uumenssa.

_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.02.2014 18:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viilataanpa vähän pilkkua, relevantit SI-yksiköt olisivat kilogramma, metri ja Newton. Eivät sellaisenaan ole aivan mukavia käytettäviä, joten siirrytään kerrannaisiin, gramma varmaan olisi yksikkönä aika sopiva jousen, nuolen ja -kärjen massan yksiköksi, sentti- tai/ja millimetri pituuden. Newton sinänsä on aika sopivan kokoinen vetovoiman yksiköksi, jos joku nyt välttämättä haluaa leikkiä piikeillä niin voihan sitä naulaa käyttää. Ainoa syy noiden lehmä/(poronkusema) yksiköiden käyttöön on tiettyjen kirjojen lukemien kanssa vertailun helppous.
_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 04.02.2014 20:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä näistä? Omankin version saa esittää. Alla siis teoreettinen esimerkki kuvatekstistä, toki tekstissäkin voi olla vastaava litania. Olennaista on varmaankin se, että mistä asian ymmärtää. Vai ymmärtääkö noista mistään? Entä mikä on hyvä vaihtoehto sanalle jäykkyys? Voimakkuus? Vahvuus? Vai mitä?

a) "Kuvan pihlajajousen jäykkyys 27 tuuman vedolla on 55 paunaa. Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on keskimäärin 162 jalkaa sekunnissa, joka on erittäin hyvä tulos. Nuolen paino on 550 graania, eli 10 graania per pauna. Jousen pituus on 68 tuumaa."

b) "Kuvan pihlajajousen jäykkyys 69 senttimetrin vedolla on 25 kilogrammaa. Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on keskimäärin 49 metriä sekunnissa, joka on erittäin hyvä tulos. Nuolen paino on 35,6 grammaa, eli 1,42 grammaa per kilogramma. Jousen pituus on 173 senttimetriä."

c) "Kuvan pihlajajousen jäykkyys on 69 senttimetrin vedolla on 245 newtonia. Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on keskimäärin 49 metriä sekunnissa, joka on erittäin hyvä tulos. Nuolen paino on 35,6 grammaa, eli 0,145 grammaa per newton. Jousen pituus on 173 senttimetriä."

d) "Kuvan pihlajajousen jäykkyys on 27 tuuman (69 senttimetrin) vedolla 55 paunaa (245 newtonia). Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on keskimäärin 162 jalkaa sekunnissa (49 metriä sekunnissa), joka on erittäin hyvä tulos. Nuolen paino on 550 graania (35,6 grammaa), eli 10 graania per pauna (0,145 grammaa per newton). Jousen pituus on 68 tuumaa (173 senttimetriä)."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Ari RantalaLiittynyt: 23 Lok 2007
Viestejä: 3636
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 04.02.2014 21:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomaan, että menee melko "sotkuiseksi" jos kaikki ilmoitetaan kahdesti.
Pitäisin jousen jäykkyyden vain paunoissa ja vetopituuden tuumissa. Lähtönopeuden m/s . Jos muita suureita pitää kertoa niin niissä mielestäni si-järjestelmän mukaan olisi selkeämpää ja ymmärrettävämpää.

_________________
I sometimes think that God in creating man somewhat overestimated his ability.
-Oscar Wilde-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.02.2014 22:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannatan c:tä vaikka siinä hetki menisi kun tottuu tuuma- ja naulalukujen jälkeen, erilaiset muunto-ongelmat häviävät.

Jousesta voi mielestäni hyvin käyttää "jäykkyys" sanaa, se kuvaa kuitenkin hyvin mistä on kyse.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 04.02.2014 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jousten ja nuolten pituuksista puhuttaessa on myös jossakin yhteydessä syytä selittää, mitä niillä tarkoitetaan. Eli puhutaanko jousen koko pituudesta päästä päähän selkää pitkin mitaten, vain pituudesta nokista nokkiin.

Nuolen kohdalla "pituus" voi tarkoittaa koko pituutta kärjen päästä nokin päähän, tai pelkästään varren pituutta ilman kärkeä, tai vetopituutta eli hieman kärjen takaa jänneuran pohjaan. Varsinkin museoluetteloissa ilmoitetaan yleensä nuolen koko pituus ilman selityksiä ja tällöin voi syntyä väärä käsitys, että kärki ei ole luvussa mukana, vaikka sen osuus voi olla jopa 15 cm.

Grainit (graanit?) ovat tietääkseni ruudin mittaamiseen kehitetty yksikkö ja sikäli sen ymmärtää, että tarvitaan tosi pieni yksikkö. Nuolten kohdalla tuo tuntuu minusta hiukan huvittavalta, sama kuin jos ilmoittaisi matkan Turusta Helsinkiin millimetreinä. Gramma on aivan riittävä kooltaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 04.02.2014 23:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Homman voisi kai hoitaa niinkin että esittää lukemat pohjoisille nykyihmisille ymmärrettävimmissä SI-yksiköissä, mutta liittää jollekin sivulle mukaan simppelin muuntotaulukon perinteisiin mittoihin.
Tämä palvelisi lukijaa monissa tilanteissa, kuten vaikkapa nuolenkärki ostoksilla.

Minusta jousen jäykkyys on paljon kätevämpää mitata kilogrammoissa kuin newtoneissa. Kalavaaka kun on edelleen kätevä peli ja helposti hankittavissa. Eli kannatan b:tä, muuntotaulukolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 05.02.2014 00:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä pitää miettiä tottumuksia (aloittelijan on helppo omaksua SI-järjestelmän mukaiset yksiköt), perinteitä ja vertailtavuutta (lähes kaikessa julkaistussa materiaalissa käytetään brittiläisen järjestelmän yksiköitä) sekä käytettävyyttä (Jurin toi hyvän esimerkin mitattavuudesta, harvalla on suoraan newtoneissa ilmoittavaa vaakaa).

Katsotaan nyt, mikä on toimivin tapa, yhtä ja oikeaa ratkaisua ei valitettavasti ole.

Muuntotaulukot on toki itsestäänselvyys.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 05.02.2014 02:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Minusta jousen jäykkyys on paljon kätevämpää mitata kilogrammoissa kuin newtoneissa.

Makuasia, toisaalta kun suhdeluku on 9.81 niin se on niin lähellä 10:tä, että sitä voi käyttää melkein kaikissa yhteyksissä. Muistan (kauan sitten) opiskeluaikana koneenelinopin professorin, joka ei enää viitsinyt oppia Newtonia oikein, vaan hän käyttä kilpondin tilalla dN eli dekaNewton, hyvin meni.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JoniAulisLiittynyt: 02 Syy 2013
Viestejä: 32
Paikkakunta: haukipudas

LähetäLähetetty: 05.02.2014 04:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutaman kuukauden harrastamisen jälkeen tuo vaihtoehto a avautuu parhaiten minulle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 05.02.2014 21:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Entä sitten kun lukija tarvitsee vasta valmistuneeseen jouseensa sopivia nuolia ja tilaa niiden osia jousiammuntaliikkeestä? Laskeeko hän spine-arvot kilogrammoina vai newtoneina? Montako newtonia nuoli notkistuu jos jos siihen vaihtaa vaikkapa 1,61997275 kilogrammaa painavamman kärjen?
Monenko senttimetrin sulat olisivat hyvät? Entäs nuolenvarren paksuudet sitten...?
Miksi turhaan opettaa mittayksiköitä joita yksikään valmistaja tai kauppias ei missään maassa käytä, eivätkä alan harrastajat ymmärrä?
Kun homma on saatu vuosisatojen myötä pelaamaan näin hyvin, niin miksi sotkea hyvä paketti? Ei ne kakkosneloset tai 24 tuntinen vuorokausikaan ole vielä mihinkään kadonneet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 06.02.2014 06:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riippuu siitä, mitä jousiammuntaa harrastaa. Englantilaista harrastava saattaa tarvita perinteiset englantilaiset mitat, tai ainakin kokee tarvitsevansa ne.

Varsinaisessa primitiivijousiammunnassa ei välttämättä tarvita sen enempää englantilaisia kuin SI-mittojakaan. Mitat tulevat tekijän ruumiista ja toisaalta opitusta perinteestä ja kokemuksesta. Nuolenvarren pituus on esim. mitta kainalosta suoraan eteen ojennettua kättä pitkin peukalon päähän, minulla tämä on 60 cm. Leikkurikärjen pituus on peukalon mitta (minulla 6-7 cm plus ruoto). Nuolenvarren paksuus keskikohdalta on se, mikä on sarven- tai luunpalaan poratun mallireiän paksuus. Sulat tehdään sen mittaisiksi, minkä sulka mahdollistaa tai mikä tuntuu hyvältä. Jousen (jännejousen) pituus on kaksi kertaa nuolenvarren pituus tai matka maasta nänniin. Spinetyksiä ei primijousiammunnassa harrasteta, tai se tehdään vain näppituntumalla vartta taivuttelemalla ja kokeilemalla, miten nuoli lentää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 06.02.2014 14:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jurilta hyvä kommentti. Jos jotain jousiammuntatarvikkeita aikoo jostakin tilata, niin paunat, tuumat ja graanit pitää hallita.

Perusteltu näkemys Simoltakin, joskin hiukan karu. Ei primitiiviammunnan tarvitse ihan noin yksinkertaista olla. Lisäksi mittoja tarvitaan aina - miten ihmeessä esimerkiksi museojousien mitat ilmoitettaisiin (jousen tehnyt intiaani on jo multana, ei siitä mittoja saa)? Simo suosinee kuitenkin sekatekniikkaa, pituusmitoissa senttejä ja jousen jäykkyyden suhteen paunoja.

Sekatekniikka lienee lopulta paras. Perinteisiä mittoja ei voi välttää, kyllä ne pitää jo perinteisyyden nimissä tuntea. Toisaalta SI-järjestelmän mittojakin tarvitaan, niiden kautta joskut asiat ovat helpompi hahmottaa.

Eli jousen jäykkyys ja vetopituus paunoina ja tuumina. Nuolen mitat ja painot sekoituksena (sentit, tuumat, graanit ja grammat) ja jousen mitat vain senteissä ja grammoissa. Nuolen nopeus jalkoina ja metreinä per sekunti. käytännön toteutus sitten tapauskohtaisesti, jotta luettavuus ja ymmärrettävyys säilyy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 06.02.2014 17:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Montako newtonia nuoli notkistuu jos jos siihen vaihtaa vaikkapa 1,61997275 kilogrammaa painavamman kärjen?

Sillä ei ole enää väliä kun nuoli ei lennä paljon mihinkään. Laughing

On kyllä myös totta, että jousiammunnan kannalta sinänsä käytettävillä yksiköillä ei ole väliä, mutta jos niitä arvoja tai tuloksia mitenkään tutkitaan tai käsitellään niin kyllä siinä sekaisin menee. Kuten kävi Mars-luotaimen tekijöille, jotka sekosivat nauloissa ja Newtoneissa. Tuumia pitkä nuoli lentää käpäliä/sekunti, xx jaardin päähän kentällä, joka on y mailin päässä kotoa, siinä on jo neljä huonosti toisiinsa sopivaa pituusyksikköä sopassa.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 07.02.2014 02:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meinaatko että nuolesta tulee jo liiankin notkea? Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JoelLiittynyt: 20 Lok 2009
Viestejä: 303

LähetäLähetetty: 07.02.2014 03:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

...Riippuu nuolen pituudesta..! :rofl: :halko:
_________________
All in all you're just another brick in the wall
_________________________________________

http://www.facebook.com/BlueEyedSons <- Tietoa ja yhteystiedot bändiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 07.02.2014 18:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuoli varustettuna noin puolentoista kilon kärjellä ei normaalijousesta pitkälle lennä. Smile
_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 07.02.2014 20:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä vaan testasin että huomaako kukaan... Embarassed
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EkkorreLiittynyt: 22 Huh 2008
Viestejä: 113
Paikkakunta: Raasepori

LähetäLähetetty: 08.02.2014 07:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juri kirjoitti:
Minä taas joudun laskemaan muuntimella jos jousen pituus ilmoitetaan senttimetreissä, muuten en ymmärrä. 172,72 cm ei vaan aukene niin kuin kuuluisi. 68 tuumaa taas on jämpti ja napakka luku, helppo jakaa osiin sekä suhteuttaa vetopituuteen. Ihmisen mitat sopivat mainiosti jousen tekoon!Intänpä vielä vähän: 170 cm on kivan napakka luku, mutta 66,9291339" (tai sama jenkkien suosimassa murtolukumuodossa) ei missään nimessä ole. Propellihatun kannattaa jousta veistellessä käyttää niitä yksiköitä, jotka mittanauhastaan löytyy, ja vanhan jenkkipierun vastaavasti omiaan. Soppa syntyy, kun piruparat yrittävät toinen toiselleen selittää, minkä mittaisen jänteen tahtovat joululahjaksi Razz

Ei ole tätäkään liian helpoksi tehty. Onneksi kuitenkin löytyy yksikkömuuntimia Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 09.02.2014 09:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Erään nuolia ammatikseen tekevän henkilön mukaan hänen samaan settiin tekemiensä nuolten massa vaihtelee kolmen gramman sisällä. Ja niillä nuolilla on kaadettu vaikka kuinka paljon suurriistaa, pienestä puhumattakaan. Lukemat ja desimaalit eivät saisi olla mikään itsetarkoitus. Howard Hill sanoi, että hänestä jousiammunnan tulee olla "reilua ja yksinkertaista" (fair and simple). Olen samaa mieltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 09.02.2014 14:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sentit, kilot, grammat ja millit kehiin. Ne on täällä joka ihmisen mittavälineissä ja tajuttavat.
Jos minä saisin päättää ni kääntäisin samantien Englannin ja Intian liikenteenkin. (näinhän tehtiin Ruattin maalla ei niin kovin kauaa sitten)
Tuumat hittoon ja paunat kiloiksi. Ihan vaan selvyyden vuoksi.
Kirjotat hyvän kirjan ja kun se käännetään enkuksi niin huomaavat sielläkin että pohjolasta kajahtaa ja menevät nettikauppaan tilaamaan senttimetrimittarullia ja kilovaakoja. Hetken ovat hämillään, mutta saavat vähän omaa lääkettään.

Sinä sen kirjoitat, ole despootti. Kun kirjassa jotain lukua seisoo ja joku siitä on oikeasti kiinnostunut niin hän kyllä ottaa selville mitä tarkoittaa 173cm tai 72 tuumaa.
Jonkun tilauksista en olisi ollenkaan huolissaan. Jos se joku tilaa väärät ni seuraavalla kerralla ehkä ne oikeat.

SI toimii. Suomeksihan - Suomalaisille tämä kirja tulee?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
MaheLiittynyt: 06 Hel 2012
Viestejä: 102

LähetäLähetetty: 09.02.2014 17:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tätä liipaten, onko tällä foorumilla suositusta mittayksiköiden käytöstä, ja pitäiskö olla?

Itse olen sitä mieltä että brittiläisten ja jenkkien yksiköt voi jättää briteille ja jenkeille, Suomessa pitää käyttää mittajärjestelmää, joka on a) kaikille tuttu ja b) läsnä kaikkialla (työkalut, puutavaran mitat jne.)

Kokonaiset tuumat vielä menee päässä laskien, mutta sitten kun mennään murto-osiin niin ei enää oikein irtoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 09.02.2014 19:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyviä kommentteja perusteluineen. Pitäisi oikeastaan tehdä vaikka tuosta Ensimmäinen jousi -luvusta kolme eri versiota - SI, Britti ja sekoitus - ja valita niistä toimivin. Yksikkövalinta olisi hyvä tehdä jo nyt, ajoissa, menee nimittäin työlääksi korjata jälkikäteen kaikki x00 liuskaa tekstiä, ja virheitä jäisi silti takuulla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 09.02.2014 21:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yksikkövalinta olisi hyvä tehdä jo nyt, ajoissa, menee nimittäin työlääksi korjata jälkikäteen kaikki x00 liuskaa tekstiä, ja virheitä jäisi silti takuulla.

Kunhan vain kirjoitat yksikön sinne luvun perään niin tekstinkäsittelyohjelman hakutoiminto kyllä löytää kaikki.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 26.02.2014 20:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kelpaako tällainen toteutus, yksiköiden osalta? Vai pitäisikö jotain muuttaa? Tungin siis tarkoituksella yhteen kappaleeseen kaikki mahdolliset tarvittavat yksiköt...

"Nykyisin suosikkijouseni on bambu-massaranduba – laminaattijousi, jonka jäykkyys on 165 newtonia (37 paunaa) 64 senttimetrin vedolla. Jousi hyvin maltillisesti vasta-myötäkaareva – myötäkaarevuutta on noin 20 millimetriä. Jousessa oli ennen käyttöä 15 millimetriä vastakaarevuutta, joten jousi on virunut käytön myötä noin 35 millimetriä. Jousen pituus nokista nokkiin on 167 senttimetriä ja suurin leveys 26 millimetriä. Jousi painaa noin 480 grammaa. Jousi on mukava ampua, se ei juuri tärähdä laukaisussa. Nykyiset maastoammuntaan tarkoitetut kisanuolet olen virittänyt sulattoman nuolen testillä. Niiden pituus on 70 senttimetriä, halkaisija 8 millimetriä. Sulkien pituus on noin 8 senttimetriä ja kärjen paino 6,5 grammaa. Koko nuolen paino on vain 22 grammaa. Nuolina käytin taipumaltaan 10 millimetrin (vastaava jäykkyys 43 paunaa) aihioita. Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on noin 47 metriä sekunnissa nuolen painon ollessa 0,15 grammaa per newton. Kisanuolilla lähtönopeus on 45 metriä sekunnissa. Jousi varastoi täydessä vedossa energiaa 38 joulea. Kisanuolen kineettinen energia on 23 joulea, joten jousen hyötysuhde on noin 60 %."

Muualla on sitten määritelty esimerkiksi vetopituuden mittaus, myötä- tai vastakaarevuuden mittaus sekä kaikki muu tarpeellinen.

Yksi ongelma on nuolen jäykkyyden mittaaminen. Nykyisen AMO-standardin mukainen luokittelu tietyn paunamäärän mukaan on sekava, harhaanjohtava ja huono. Nuolen jäykkyyden voi ilmoittaa suoraan taipumana vakiopainolla tai vakiotaipuman aikaansaavalla voimalla (mittaus vaikka jousivaa'alla). Lisäksi vakio 0,15 grammaa per newton (vastaa aika lähelle 10 graania per pauna) on ainakin alkuun vähän hankala hahmottaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 27.02.2014 00:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo näyttää kyllä minun silmääni aika hyvältä.

Eikö se nuolen jäykyyden mittaus tapahdu 26" välillä 2lbs painolla? Tämä sitten taulukolla muutetaan vetojäykyydeksi? Olen kyllä samaa mieltä, että suora nuolen jäykyyden ilmoitus olisi parempi. Täytyy aina muista, että tällaiset stdit on tehty tyhmille jenkeille.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 27.02.2014 02:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"taipumaltaan 10 millimetrin (vastaava jäykkyys 43 paunaa) aihioita"
Kohdilta eteenpäin en ymmärtänyt enää pa***akaan Very Happy


Todella selkee asettelu, mutta täysin utoopinen lukuelämys ilman että tietäisin miksi näin tarkasti selittäisit samassa lauseessa jousen peksit ja nuolen peksit..?

No minähän en mitään kirjaa tässä tee joten en voi arvostellakkaan ellei sitä aleta painamaan tuoheen Smile

_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 27.02.2014 15:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo oli vain esimerkkikappale tänne, jotta voisin näyttää, miten aion yksiköitä käyttää. Todellisuudessa kirjoitan nuolen nopeudesta ehkä kahdessa kappaleessa, energioista samoin kahdessa. Muutenkin "täsmällistä" numerotietoa ei ole joka sivulla, vaan ihan harkitusti. Mutta kun noita kuitenkin pitää kirjoittaa, niin joku yhteinäinen linja olisi hyvä löytää.

Tämä "Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on noin 47 metriä sekunnissa nuolen painon ollessa 0,15 grammaa per newton." kääntyy brittiyksiköin seuraavasti: "Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on noin 154 jalkaa sekunnissa nuolen painon ollessa 10 graania per pauna."

Mikke - otan arvostelut, palautteen, kommentit, tms. vastaan mieluiten nyt kun asioihin voi vielä vaikuttaa. Sitten kun teksti on joskus painetussa muodossa, niin sitten on myöhäistä!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
heikkiLiittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 27.02.2014 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

T. Manner kirjoitti:
Tuo näyttää kyllä minun silmääni aika hyvältä.


Samaa mieltä!

Tottahan se on, että jos on paunoihin ja tuumiin tottunut, niin aluksi voi olla vaikeaa, mutta kyllä minä vaan olen vahvasti sitä mieltä, että SI-järjestelmän on oltava etusijalla. 47 m/s on sitäpaitsi selvästi havainnollisempi kuin 154 jalkaa per sekunti.

Tottahan tuumamitat on monessa kohti mukavia ja selkäytimeen tarttuneita, Eiköhän silti jokainen, joka nittä nimenomaan haluaa käyttää, osaa muuntaa millit tuumiksi aika näppärästi, kun tietää tai joutuu selvittämään muuntokertoimet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 27.02.2014 18:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Jousesta ammutun nuolen lähtönopeus on noin 47 metriä sekunnissa nuolen painon ollessa 0,15 grammaa per newton."

No niin sitten mieliaiheeseeni, pilkunviilaukseen:

Nopeudessa ei ole mitään epäselvää. Mutta jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin nuolen painon dimensio olisi Newton ja tuo suhdeluku olisi silloin dimensioton. Nyt on siis kyseessä nuolen massan ja jousen vetojäykkyyden suhde. Asialla ei ole välttämättä käytännön kanssa mitään tekemistä, mutta jos tuo suhde paino/voima olisi sopivalla lukualueella niin sitä olisi pienen opettelun jälkeen helppo käyttää.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 27.02.2014 21:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No lipsahti sitten paino kun piti laittaa massa. Nuolen nopeus on järkevä tieto vain jos tiedetään nuolen massa. Ja kun vertaillaan erilaisia jousia, niin vertailu helpottuu jos nuolen massa on vakioitu suhteessa jousen jäykkyyteen.

Perinnejousien kanssa eniten käytetty vakioarvo nuolen massalle suhteessa jousen jäykkyyteen on 10 graania per pauna. Sitä vastaa arvo 0,15 grammaa per newton, joka ei ole kovin helposti hahmotettavissa, valitettavasti.

Heikki - jousenrakentajien kannalta m/s on huonompi kuin fps. 165 fps kuulostaa paljon paremmalta kuin 150 fps (vaikkapa yksipuisen ja hyvän laminaatin ero) kuin 50 m/s ja 46 m/s. 15 fps on sentään paljon enemmän kuin vaivaiset 4 m/s...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
heikkiLiittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 28.02.2014 18:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuomo kirjoitti:


Heikki - jousenrakentajien kannalta m/s on huonompi kuin fps. 165 fps kuulostaa paljon paremmalta kuin 150 fps (vaikkapa yksipuisen ja hyvän laminaatin ero) kuin 50 m/s ja 46 m/s. 15 fps on sentään paljon enemmän kuin vaivaiset 4 m/s...


No kirjoita sitten, että nuolen nopeus oli 165,6 km/h! Ja nopeusero oli peräti 14,4 km/h!!

Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 19.03.2014 07:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä äänestän sen puolesta, että tuumat ja paunat ja fipsit ovat visusti mukana, johtotehtävissä. Ei me tätä jousihommaa tehdä tyhjiössä, vaan osana kansainvälistä yhteisöä, ja tuumat ja paunat ja fipsit nyt vaan ovat jousiammunnan kieltä. Jos Suomessa fillarinkumia ostaessaan joutuu kertomaan, haluaako 26 vai 28 tuuman renkaat, pitää jousiampujan sietää angloamerikkalaista mittaa, kun ehkä 90 % alan kirjallisuudestakin noudattaa niitä. Vertailukelpoisuus on A ja O, eivätkä SI-yksiköt ole kenenkään kanssa vertailukelpoisia jousenrakennushommissa. Suomalaistenkin lähdeteokset, nuolikepit, sulitussulat, nuolenkärjet, jousipuntarit, kronografit ym. ymmärtävät tuumaa, paunaa ja jalkaa. Ne ovat jousiammunnan latinaa, joka pitää härmäläisenkin opetella, mutta joka avaa kaikki ovet.

Ei SI-järjestelmässä ole koskaan ennenkään puujousia tehty, kyynärät ja tuumat ja naulat ne oli meilläkin vielä vähän aikaa sitten. Kun Schefferus kuvaili lopunaikojen saamelaista jousta, ei senteistä ollut tietoakaan sen enempää kirjailijalla kuin jousten tekijöillä. Senteissä ja grammoissa on ihan kauhea paperin ja insinöörinillityksen maku, phyi Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
T. MannerLiittynyt: 30 Kes 2007
Viestejä: 949
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 20.03.2014 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jos Suomessa fillarinkumia ostaessaan joutuu kertomaan,

Oikein hyvin tuon saa ostettua millimetriyksiköissäkin, renkaan paksuudet on jopa helpompi muistaa mm:nä kuin murtolukutuumina.

Lainaus:
Senteissä ja grammoissa on ihan kauhea paperin ja insinöörinillityksen maku, phyi Very Happy

Smile Kuitenkin SI-järjestelmä koko ajan tulee jopa maailmalla yleisemmäksi, sitten mittanauhan keksimisen nämä ihmisosakeskeiset mittayksiköt ovat jäänne, joita ei sinänsä tarvita. Ennen kiinteitä mittoja niillä sentään oli jonkinmoinen summittainen rooli.

_________________
"Aina ei voi voittaa, toisinaan ei pääse edes tasoihin ja joskus häviäminenkin on mahdotonta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuomoLiittynyt: 25 Lok 2004
Viestejä: 2220
Paikkakunta: Hausjärvi

LähetäLähetetty: 20.03.2014 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siinä vaiheessa, kun kilpapyörään piti ostaa renkaita, niin kyllä ne millimetrimitoilla ostettiin! Vanteetkin olivat millimitoilla.

Mitä enemmän olen lukuja kirjoittanut, niin sitä enemmän alan kallistua SI-järjestelmään, täydennettynä toki kriittisissä kohdissa brittijärjestelmän yksiköillä. Oikeastaan vain jousen jäykkyys ja nuolen nopeus kaipaavat seurakseen brittiksiköitä, jotta jonkinlainen vertailtavuus kansainväliseen kirjallisuuteen säilyisi.

Tosin, vertailtavuuskin on aika suhteellista. Esimerkiksi nuolen nopeudet ovat vertailukelpoisia vain saman ampujan ampumana. Samoin jousen jäykkyys. Hyvin harva osaa esimerkiksi mitata jousensa vetopituuden AMO (ATA) -standardin mukaan. Tällöin tuumavetopituudella ei tee mitään, koska milloinkaan ei voi olla varma, miten se on mitattu.

Kaikki nuolen parametrit on helppo hahmottaa SI-yksiköissäkin, koska itse numeroarvolla ei ole juuri väliä. Esimerkiksi nuolen kärkiä on myynnissä käytännössä kolmea eri painoa: 70/80, 100 ja 125 graania. Jos sokkona ostaa, niin yksiköllä ei ole väliä. Jos tietää, mitä ostaa, niin edelleenkään yksiköllä ei ole väliä. On aivan sama mitä kärkipainoa käyttää. Ne harvat, jotka sulattoman testillä virittävät, osaavat tarvittaessa valita kevyemmän tai painavamman kärjen, yksiköistä riippumatta.

Mikään ei muutu, jos kukaan ei muuta mitään!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
heikkiLiittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 21.03.2014 18:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä Tuomo! Olet valinnut oikean polun!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 22.03.2014 00:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Me pistetään Tuukan kanssa pystyyn Mielenosoitus! Kyllä vielä ällistytte kun kahden peräänantamattoman mittayksikkö-änkyrän muodostama kansanjoukko alkaa vyöryä kaduilla! :tantta:
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 22.03.2014 00:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuukalle sekä Jurille kannatusjoukkoihin hakemus jätetty!
_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 22.03.2014 01:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mellakat laajenevat jo useihin kaupunkeihin!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heikkiLiittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 1178
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 24.03.2014 16:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juri kirjoitti:
Mellakat laajenevat jo useihin kaupunkeihin!


Te vanhoihin aatteisiin jämähtäneet luddiitit! Te kehityksen ja uudistumisen jarrumiehet! Te konservatiivisuuden kuurankukkaset! Te amerikkalaisen historianvääristelyn ja luulopuheiden innokkaimmat soihdunkantajat! Väistykää barrikadeiltanne! Antakaa edistyksen laineiden lyödä yli taantumuksen vallien! Antakaa edistyksellisimpien jousenveistokansakuntien siirtyä eteenpäin, kohti uljaampaa ja valoisampaa tulevaisuutta!

Pois taantumus, kaikkoa! Anna tietä uudelle, demokraattiselle jousenveistolle!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuriLiittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 3319
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 25.03.2014 00:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
J MennaLiittynyt: 21 Hel 2008
Viestejä: 1742
Paikkakunta: Rajamäki

LähetäLähetetty: 25.03.2014 18:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, minäpä otan takaisin vähän uudistusmielistä lausuntaani tuolla aiemmin.
Kyllä mulle tulee heti taju jousen ominaisuuksista jos puhutaan että jousi on 45 paunainen ja se heittää 145fps:ää ja vetopituus on 27 tuumaa.
Se on jousislangia parhaimmillaan.

Näissä kolmessa asiassa jostain syystä vanha tapa tuntuu luontevalta. Sitten taas jousen ja nuolen pituus soi korvaan paremmin senttimetreinä. Samaten kuin pituusammunta tulokset mieluummin metreinä kuin jaardeina tai jalkoina. Läheiseltä tuntuu myös millit jousen paksuus/leveys jutuissa. Hassua.

No, eniten tärkeetä on se että tulee se kirja ja se että jotain mittoja on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Tajunnanvirtaa Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com