Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Tökötti
Liittynyt: 23 Syy 2008 Viestejä: 19 Paikkakunta: Jämsänkoski
|
Lähetetty: 05.10.2008 09:53 Viestin aihe: Tökötin teko |
|
|
Onko kukaan onnistunut tekemään kärkien ja sulkien liimaamiseen kelvollista koivutervaa? Onnistuin kuivatislaamaan tuohesta ohutta mustaa lirua, mutta keittämälläkään en saanut sitä jämäkäksi. Tikkui tipoittain tikusta, mutta ei kuivunut. Oikea tököttihän käy sakeudeltaan vaikka purupihkaksi. Onkohan tuohenoton vuodenajalla merkitystä? Tarvitaanko tökötintekoon muita lisäaineita? Kaikki vihjeet kelpaavat. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Liittynyt: 16 Hel 2008 Viestejä: 1591 Paikkakunta: Reso
|
Lähetetty: 06.10.2008 15:46 Viestin aihe: |
|
|
Moro!
Kirjoitan Reinikaisen profiilista pikaisen vastauksen...
Tekemäsi tisle pitää vielä erikseen saattaa hartsimaiseen muotoon. Tämä ns. hartsaaminen onnistuu kuumentamalla tislettä riittävän pitkään riittävän kuumaksi. Olen todennut, että homma ei onnistu tavallisella keittolevyllä, sillä tehot eivät riitä. Ja sanomattakin selvää, että työ on ulkohommia, sillä katku on melkoinen...
Itse olen hartsannut tisleen jossain metallisessa jämäpurkissa kaasutohottimen avulla. Kun tislettä kuumentaa (lähinnä epäsuorasti astiaa kuumentaen), se alkuun poreilee, meinaa kiehua yli ja muutenkin elää... Kuumuutta tulee siis voida säädellä melko tarkkaan. Tisle saattaa myös liikaa kuumenneenä leimahtaa liekkiin ja tällöin ainoa keino sammutukseen on kansi päälle.
Kun tisle yhtäkkiä rauhoittuu (noin 5-15 min) ja sen nestemäinen pinta siloittuu, alkaa varsinainen hartsaantuminen. Tässä vaiheessa kannattaa kuumennusta jatkaa vielä 5-10 min, samalla kun aine keittyy kokoon. Sitten kannattaakin jo kostuttaa puutikku tisleeseen, odottaa että aine jäähtyy, ja jos se kovettuu on homma valmis. Jos aine jää nestemäiseksi tai VÄHÄNKÄÄN tahmeaksi, tulee hartsaamista jatkaa.
Valmis tökötti on jäähtyneenä sellaista, että siihen EI jää sormenjälkeä, mutta kynnellä pystyy painamaan jäljen.
Ennenmuinoin homma tehtiin yhdellä ainoalla poltolla, mutta nykyään tököttiä on helpoin tehdä kahdessa vaiheessa: ensin tisle, sitten hartsaaminen.
Jos tököttiä tekee todella pieniä määriä (esim. yhteen tai kahteen nuoleen kerrallaan), on muinaistekninen yhden polton menetelmä jo hieman helpompi. Ideana on tislata ainetta alempaan astiaan ja samalla kuumuudella samaan aikaan hartsata se.
Onnea.
t: Miika Vanhapiha _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tökötti
Liittynyt: 23 Syy 2008 Viestejä: 19 Paikkakunta: Jämsänkoski
|
Lähetetty: 07.10.2008 17:03 Viestin aihe: |
|
|
Suurkiitokset ystävät hyvät!
Voisiko enää seikkaperäisemmin koivuntuohitisleen tökötiksi saostamisesta kirjoittaa. Mutustelen nimittäin suussani ohjeittenne mukaan tehtyä tököttimälliä.
Ensimmäisessä kokeilussani lopetin tähän tilanteeseen kun keitos alkoi voimakkaasti savuamaan. Tällä kertaa jatkoin keittämistä vaikka talli alkoi muistuttamaan savusaunaa. Keitos tosiaan myös leimahti liekkeihin pari kertaa, mutta sainhan siihenkin ohjeet.
Koivutislettä oli purkin pohjalla vain parin millin kerros, mutta sain sen sakenemaan tökötiksi kun jonkin aikaa keittelin.
Laitoin tikussa olevan mällin suuhuni ja aloin pureskelemaan ja tovin kuluttua suussani oli musta tököttimälli. koivutisleen hirvittävä haju ja maku oli saostuksessa haihtunut.
Nyt ei muuta kuin suuremman koivuntisle-erän tekoon ja nuolitarpeitten liimaamiseen esihistoriallisin menetelmin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
M.Reinikainen Site Admin
Liittynyt: 16 Hel 2008 Viestejä: 1591 Paikkakunta: Reso
|
Lähetetty: 08.10.2008 00:01 Viestin aihe: |
|
|
Suuret onnittelut tököttisi onnistumisen puolesta
(Ei ole muuten mikään kovin helppo opereissöni) _________________ You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kaitsu
Liittynyt: 21 Hei 2009 Viestejä: 41 Paikkakunta: Pälkäne
|
Lähetetty: 26.09.2010 20:13 Viestin aihe: |
|
|
Tuohia olisi varastossa ja tököttiäkin niistä voisi tehdä mutta... mitenkäs toi tislaus sitten käytännössä tapahtuu? Millaisia välineitä tässä tarvitaan? Ei ole tuota kuivatislausta juuri tullut harrastettua... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhmon Ahma
Liittynyt: 19 Hel 2012 Viestejä: 550 Paikkakunta: syrjäkylä
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juhani
Liittynyt: 13 Jou 2012 Viestejä: 27 Paikkakunta: Vantaa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
perttime
Liittynyt: 11 Hel 2013 Viestejä: 26 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 06.04.2013 22:27 Viestin aihe: |
|
|
Yllä linkatussa videossa ja sen seuraavassa osassa ( http://www.youtube.com/watch?v=lOYE5-lWNCY ) nuolen liimaamiseen käytetty terva on varsin paksua tavaraa: sitä oitää lämmittää, että sen saisi leviämään tikun nokassa olevasta pallosta liimauspinnalle.
Minkälainen myytävän tervan koostumus mahtaa olla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juhani
Liittynyt: 13 Jou 2012 Viestejä: 27 Paikkakunta: Vantaa
|
Lähetetty: 07.04.2013 04:40 Viestin aihe: Testiä vaan peliin.... |
|
|
Pitää ostaa ja koittaa savenmaan Koivutervaa sillähän se selviää ja sille voi kokeilla lisäksi sitä hartsaamista josta aiemmin puhui M.Reinikainen! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|