Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tökötin teko

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Materiaalit
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tökötti



Liittynyt: 23 Syy 2008
Viestejä: 19
Paikkakunta: Jämsänkoski

LähetäLähetetty: 05.10.2008 09:53    Viestin aihe: Tökötin teko Vastaa lainaamalla viestiä


Onko kukaan onnistunut tekemään kärkien ja sulkien liimaamiseen kelvollista koivutervaa? Onnistuin kuivatislaamaan tuohesta ohutta mustaa lirua, mutta keittämälläkään en saanut sitä jämäkäksi. Tikkui tipoittain tikusta, mutta ei kuivunut. Oikea tököttihän käy sakeudeltaan vaikka purupihkaksi. Onkohan tuohenoton vuodenajalla merkitystä? Tarvitaanko tökötintekoon muita lisäaineita? Kaikki vihjeet kelpaavat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 06.10.2008 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Moro!

Kirjoitan Reinikaisen profiilista pikaisen vastauksen...

Tekemäsi tisle pitää vielä erikseen saattaa hartsimaiseen muotoon. Tämä ns. hartsaaminen onnistuu kuumentamalla tislettä riittävän pitkään riittävän kuumaksi. Olen todennut, että homma ei onnistu tavallisella keittolevyllä, sillä tehot eivät riitä. Ja sanomattakin selvää, että työ on ulkohommia, sillä katku on melkoinen...

Itse olen hartsannut tisleen jossain metallisessa jämäpurkissa kaasutohottimen avulla. Kun tislettä kuumentaa (lähinnä epäsuorasti astiaa kuumentaen), se alkuun poreilee, meinaa kiehua yli ja muutenkin elää... Kuumuutta tulee siis voida säädellä melko tarkkaan. Tisle saattaa myös liikaa kuumenneenä leimahtaa liekkiin ja tällöin ainoa keino sammutukseen on kansi päälle.

Kun tisle yhtäkkiä rauhoittuu (noin 5-15 min) ja sen nestemäinen pinta siloittuu, alkaa varsinainen hartsaantuminen. Tässä vaiheessa kannattaa kuumennusta jatkaa vielä 5-10 min, samalla kun aine keittyy kokoon. Sitten kannattaakin jo kostuttaa puutikku tisleeseen, odottaa että aine jäähtyy, ja jos se kovettuu on homma valmis. Jos aine jää nestemäiseksi tai VÄHÄNKÄÄN tahmeaksi, tulee hartsaamista jatkaa.

Valmis tökötti on jäähtyneenä sellaista, että siihen EI jää sormenjälkeä, mutta kynnellä pystyy painamaan jäljen.

Ennenmuinoin homma tehtiin yhdellä ainoalla poltolla, mutta nykyään tököttiä on helpoin tehdä kahdessa vaiheessa: ensin tisle, sitten hartsaaminen.

Jos tököttiä tekee todella pieniä määriä (esim. yhteen tai kahteen nuoleen kerrallaan), on muinaistekninen yhden polton menetelmä jo hieman helpompi. Ideana on tislata ainetta alempaan astiaan ja samalla kuumuudella samaan aikaan hartsata se.

Onnea.

t: Miika Vanhapiha

_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tökötti



Liittynyt: 23 Syy 2008
Viestejä: 19
Paikkakunta: Jämsänkoski

LähetäLähetetty: 07.10.2008 17:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suurkiitokset ystävät hyvät!
Voisiko enää seikkaperäisemmin koivuntuohitisleen tökötiksi saostamisesta kirjoittaa. Mutustelen nimittäin suussani ohjeittenne mukaan tehtyä tököttimälliä.


Ensimmäisessä kokeilussani lopetin tähän tilanteeseen kun keitos alkoi voimakkaasti savuamaan. Tällä kertaa jatkoin keittämistä vaikka talli alkoi muistuttamaan savusaunaa. Keitos tosiaan myös leimahti liekkeihin pari kertaa, mutta sainhan siihenkin ohjeet.

Koivutislettä oli purkin pohjalla vain parin millin kerros, mutta sain sen sakenemaan tökötiksi kun jonkin aikaa keittelin.

Laitoin tikussa olevan mällin suuhuni ja aloin pureskelemaan ja tovin kuluttua suussani oli musta tököttimälli. koivutisleen hirvittävä haju ja maku oli saostuksessa haihtunut.

Nyt ei muuta kuin suuremman koivuntisle-erän tekoon ja nuolitarpeitten liimaamiseen esihistoriallisin menetelmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Reinikainen
Site Admin


Liittynyt: 16 Hel 2008
Viestejä: 1591
Paikkakunta: Reso

LähetäLähetetty: 08.10.2008 00:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suuret onnittelut tököttisi onnistumisen puolesta :clap:
(Ei ole muuten mikään kovin helppo opereissöni)

_________________
You can´t outrun death forever...
But you can make the bastartd work for it
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
kaitsu



Liittynyt: 21 Hei 2009
Viestejä: 41
Paikkakunta: Pälkäne

LähetäLähetetty: 26.09.2010 20:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuohia olisi varastossa ja tököttiäkin niistä voisi tehdä mutta... mitenkäs toi tislaus sitten käytännössä tapahtuu? Millaisia välineitä tässä tarvitaan? Ei ole tuota kuivatislausta juuri tullut harrastettua...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuhmon Ahma



Liittynyt: 19 Hel 2012
Viestejä: 550
Paikkakunta: syrjäkylä

LähetäLähetetty: 20.02.2012 22:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.youtube.com/watch?v=EoNmUJWNCMw&feature=related

2:40 alkaen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Juhani



Liittynyt: 13 Jou 2012
Viestejä: 27
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 06.04.2013 21:15    Viestin aihe: Koivutervaa eli tököttiä nuoliin... Vastaa lainaamalla viestiä

''Koivutervaa eli tököttiä valmistetaan koivun tuohesta kuivatislaamalla, ja sitä on käytetty mm. nahkojen parkitsemiseen ja ihotautien hoitoon.'' eli käykö tuo savenmaan myymä Koivutervaa primitiivi nuoliin, tietääkö kukaan ??? http://kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=koivuterva
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
perttime



Liittynyt: 11 Hel 2013
Viestejä: 26
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 06.04.2013 22:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yllä linkatussa videossa ja sen seuraavassa osassa ( http://www.youtube.com/watch?v=lOYE5-lWNCY ) nuolen liimaamiseen käytetty terva on varsin paksua tavaraa: sitä oitää lämmittää, että sen saisi leviämään tikun nokassa olevasta pallosta liimauspinnalle.

Minkälainen myytävän tervan koostumus mahtaa olla?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juhani



Liittynyt: 13 Jou 2012
Viestejä: 27
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 07.04.2013 04:40    Viestin aihe: Testiä vaan peliin.... Vastaa lainaamalla viestiä

Pitää ostaa ja koittaa savenmaan Koivutervaa sillähän se selviääSmile ja sille voi kokeilla lisäksi sitä hartsaamista josta aiemmin puhui M.Reinikainen!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Materiaalit Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com