Jousi Foorumin päävalikko Jousi
HTML-kopio vanhasta keskustelualueesta
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sauvalinko

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Muut primitiiviaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 28.12.2005 15:50    Viestin aihe: Sauvalinko Vastaa lainaamalla viestiä

Onko muut kokeilleet moista?

Maailman helpoin sekä tehdä, että käytää(* . Haittapuolena on että ei sovellu lähelle, ja pituus suuntainen tähtääminen on hankalaa.

Heittää nyrkin kokoisen kiven helposti monien kymmenien metrien päähän. En omista sopivaa mittaa, ja turvallisuus syistä olen heitellyt kiviä lähinnä järveen, joten tarkkoja lukuja ei ole.

Itse tein varren jousipuun latvasta ja sidoin siihen köydet, joihin kiinnitin farkkujen palan, johon olin niittaittanut metallirenkaat
purkautumisen estämiseksi.

Ohjekin löytyi: (Ei löydy enää).
http://www.staff.ncl.ac.uk/nikolas.lloyd/weapons/staffsling.html

laitan kuvia kunhan jaksan.

(* toisin kuin tavallinen linko.


Viimeinen muokkaaja, jkekoni pvm 05.06.2006 10:05, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 28.12.2005 16:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole sauvalinkoa kokeillut. Se tuntuu jotenkin virattomalta vehkeeltä linkoon verrattuna. Kokonsa puolesta sata kertaa kömpelömpi. Varmasti ollut käypä ase, kun rivimiehille on tarvittu halpaa kättä pidempää. Ei ole tarvinnut palkata kolmevuotiaasta treenanneita baleaariammattilaisia jotta kivi (tai lyijymuna) lähtee sinne minne pitää ja lujaa.

Toisaalta (naru)lingollakin oppii perusteet aika äkkiä: ehkä reilun viisisataa kiveä lingottuani (kun vielä asuin hyvän treenipaikan äärellä) olisin hyvällä heitolla poksauttanut maassa istuvan pienriistaeläimen kymmenestä metristä hengiltä, äijän kokoiseen kohteeseen tuplasti pidemmältä matkalta vähintäänkin tuskallisen osuman. Tosin ne väliin sattuvat huonot laukaukset olivat sitten todella huonoja...

Yleensä linkoa kokeilevat ja siitä raportoivat henkilöt ovat treenanneet aseen käyttöä juuri tuollaiset muutaman sata laakia, ja uskovat sitten todistavansa, että antiikin historioitsijoiden väitteet linkomiesten tehokkuudesta ja tarkkuudesta ovat pelkkää liioittelua.

Larry Bray - niminen linkoharrastelija ampui vuonna 1982 dacronlangasta ja vapitinnahasta tekemällään lingolla n. 60 - grammaisen, maasta poimitun soikean kiven 438 metrin päähän. Maailmanhistoria ei tunne ainoatakaan tapausta, jossa käsijousella olisi ammuttu lähellekään vastaavan painoinen nuoli läheskään yhtä kauas. Britit ampuvat jäykimmillä sotajousillaan sotanuolia 250 metrin tuntumaan. Brayn kivenmurikan liike-energian on täytynyt olla "piipunsuulla" aivan tolkuton.

Himalajalla jakinajajat käyttivät linkojaan vielä 1900 - luvulla eläimiensä ohjailuun, nakkaamalla kiven matkan päästä jompaan kumpaan jakin sarveen muuttaakseen sen kulkusuuntaa tilanteen mukaan, ja ylsivät silminnäkijähavaintojen mukaan alkeellisilla lingoillaan äärimmillään 300 jaardin päähän. Rooman armeijan peltistiksi pääsi, jos pystyi osumaan lingolla ja lyijyluodilla miehen kokoiseen maaliin 185 metrin päästä.

Nyt taisi mennä hijackin puolelle...pistähän kuvia sauvalingosta tulemaan, Joni!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.12.2005 12:58    Viestin aihe: linko Vastaa lainaamalla viestiä

On varmaan tätä sauvalinkoakin kokeiltava. Tavallisesta lingosta on vähän kokemusta 30 vuoden ajalta ja täytyy sanoa, että minä en osaa käyttää sitä. Kivi lentää parhaimmillaan jotain 70-80 m ja mistään tarkkuudesta ei voi puhua. En voi väittää osuvani miehen kokoiseen maaliin lingolla miltään etäisyydeltä. Kelpaisin linkoajaksi vain mielenosoitukseen ja silloinkin omat olisivat yhtä suuressa vaarassa kuin vastapuoli.

Tietysti paljon lahjakkaampia heittäjiä löytyy ja säännöllinen harjoittelu voisi auttaa asiaa, mutta en näe lingolla olevan itselleni arvoa aseena. Ja suhtaudun epäilevästi antiikin kirjoittajien väitteisiin. Niiltä löytyy vaikka mitä väitteitä alkaen Germanian metsien yksijalkaisista ihmisistä ja nivelettömistä vuohista kadonneeseen Atlantikseen. Muinaisajan kirjoittajien tekstit ovat mielenkiintoinen sekoitus asiaa ja täyttä puppua. Harvoin voi olla varma, mikä on mitäkin.

Lingolla osuminen pään kokoiseen maaliin yli 180 m etäisyydeltä on aika extreme-suoritus. Tavallinen mies ei siihen osu perinnejousella eikä myöskään musketilla. Kaikki Suomen armeijan sotilaat eivät osu siihen rynnäkkökiväärillä makuulta ampuen, ainakaan joka laukauksella. Rooman armeijassa olisi ollut todella pieni linkoajajoukko, jos tämä vaatimus olisi ollut todellisuutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo HankaniemiLiittynyt: 08 Hei 2004
Viestejä: 4937
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.12.2005 13:03    Viestin aihe: maali Vastaa lainaamalla viestiä

Sorry, kysymys oli siis MIEHEN kokoiseen maaliin osumisesta eikä pään kokoisesta maalista. Silti siihen ei taida moni osua jousella ja musketillakin on kyllä vaikeuksia. Jonkun nykyajan linkoekspertin pitäisi osoittaa, että tällainen on mahdollista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ArwiLiittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 329

LähetäLähetetty: 29.12.2005 13:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Linkoajillakin näyttää olevan omat sivunsa. http://www.slinging.org
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tuukka KumpulainenLiittynyt: 25 Hei 2004
Viestejä: 1566
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.12.2005 15:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onneksi meidän ei enää tarvitse miettiä olivatko antiikin kirjoittajat tässä asiassa oikeassa vai eivät. Maailmalla on Larry Brayn ohella useita muitakin linkoeksperttejä jotka ovat hätyytelleet 400 metrin kantamia kotitekoisilla lingoillaan.

Linkoharrastajia on nykymaailmassa lienee murto-osa antiikin ajoista. Entä jos kaikki jousiammunnan saralla legendoiksi tarkkuutensa, voimansa ja osaamisensa ansiosta nousseet miehet olisivat valinneet aseekseen lingon?

Linko on niin fyysinen ase, että sen käytössä ampujan yksilöllisten ominaisuuksien ja osaamisen vaikutus on valtava, paljon suurempi kuin jousiaseella, kantamasta ja varmasti myöskin tarkkuudesta puhuttaessa: en ole koskaan treenannut sotajousten käyttöä, mutta pystyn silti jännittämään 90 - paunaisen jäkkärän ja ampumaan sillä sotanuolen karkeasti samoille metriluvuille kuin kuka tahansa jousiampuja samoilla välineillä. Jos saisin nyt käteeni jonkin 400 metrin linko/luotisetin, en takuuvarmasti saisi kuulaa lentämään 150 metriä pidemmälle: jousella homma on jo pitkälti hanskassa kun jänteen on saanut vedettyä ankkuriin ja jousikäsi pysyy aloillaan, lingolla sekunnin murto-osa juuri ennen kiven irtoamista pussista ratkaisee tyystin sen, kuinka paljon energiaa kropasta ammukseen siirtyy. Linko on ankarasti vaativampi ase kuin jousi, mutta miehen ollessa tehtävän tasalla tarkkuudeltaan vastaava, kantamaltaan ja iskuenergialtaan parempi tappoväline. Läpäisyltään nuoli tietysti päihittää linkoammuksen pienemmän poikkipintakuormituksensa ja suuren terävyytensä ansiosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo Hankaniem
Vieras

LähetäLähetetty: 29.12.2005 15:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kävin linkoajien sivuilla. Heidän tilastonsa mukaan melkein kaikkien nykyharrastajien pituustulos oli lingolla alle sadasta metristä lähelle 200 m. Sitten oli muutama ennätysmies reilusti paremmalla tuloksella. Tuo 200 m näyttää olevan lingolle vähän samanlainen "maaginen raja" kuin jousellekin, eli täytyy olla jo aika vakava harrastaja, että sen ylittää.

Tarkkuuden suhteen näytti olevan suurta epävarmuutta. Kukaan ei antanut ymmärtää olevansa tarkka lingon kanssa. Joku oli jossakin nettikeskustelussa saanut joltakin tytöltä tietää jostakin uutisfilmin pätkästä, jossa joku 70-vuotias espanjaa puhuva lammaspaimen oli antanut hyvän näytteen taidoistaan lingolla. Kovasti kaivattiin elävää esimerkkiä linkomestarista.

Jos linko on niin tarkka peli, niin miksi "elävän esimerkin" löytäminen on niin vaikeaa Amerikassakin, ihmemiesten maanosassa. Tiedän suomalaisia pikkupoikia, jotka ovat primitiivisellä lyhyellä puujousella pudottaneet lintuja lähes olemattoman opetuksen ja harjoittelun jälkeen. Vastaavilla välineillä riistaa kaataneita on Amerikassa tuhansia. Missä piileskelee elävä linkomestari?
Takaisin alkuun
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 30.12.2005 13:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lingoilla käsitääkseni ammutaan yleensä suljetussa muodossa likkuvaan joukkoon.

Tässä asiassa lingolla on etunaan, se että sen käyttäjä voi käytää kilpeä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
V.TLiittynyt: 13 Maa 2005
Viestejä: 214
Paikkakunta: Kuusankoski

LähetäLähetetty: 02.06.2006 06:34    Viestin aihe: Re: Sauvalinko Vastaa lainaamalla viestiä

''Ohjekin löytyy:
http://www.staff.ncl.ac.uk/nikolas.lloyd/weapons/staffsling.html'' <- linkki ei toimi,tai siis näyttää sivulla 040 Error tms.

_________________
Tarpeeksi kovassa paineessa paskastakin puristuu timantteja Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 05.06.2006 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen ottanut talteen tekstin poisetusta artikkelista:
./viewtopic.php?p=8329#8328
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 24.03.2012 01:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuukka Kumpulainen kirjoitti:
. Rooman armeijan peltistiksi pääsi, jos pystyi osumaan lingolla ja lyijyluodilla miehen kokoiseen maaliin 185 metrin päästä.
!

Kuten Simo Hankaniemi tuossa arvelikin, kuulostaa aika lailla leirinuotiojutulta. Sivusuunnan lisäksi pitää pystyä arvioimaan oikea korokin, ja mies seisoksimassa 185m päässä on aika mäkäräinen.
Katsastin myös tämän ennätystaulukon:
http://slinging.org/index.php?page=sling-ranges
En tietenkään kyseenalaista ennätyksiä, mutta kohta jota en ymmärrä, on se, että paras ennätysmies on kiskaissut "bipointed" -lyijyammuksella (mitä sitten tarkoittaneekaan) yli puoli kilsaa. Lumipallolla hänen ennätyksensä on 90m. Lupaan koska tahansa heittää lumipallolla 90 metriä, mutta puolta kilometriä en kykene suurin surminkaan heittämään minkäänlaisella lyijyhärpäkällä. Tässä on joku ristiriita joka ei minulle aukene.
Sorvasin juuri metallifrisbeen (josta laitoin sivulleni pari kuvaakin), se voi toimiessaan liitää pitkällekin, mutta tuo ennätyspituus on varmasti sillekin ihan utopistinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Jukka KoivusaariLiittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 07.04.2012 18:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Timpa kirjoitti:

http://slinging.org/index.php?page=sling-ranges
En tietenkään kyseenalaista ennätyksiä, mutta kohta jota en ymmärrä, on se, että paras ennätysmies on kiskaissut "bipointed" -lyijyammuksella (mitä sitten tarkoittaneekaan)


Semmoinen amerikkalaisen jalkapallon muotoinen puikula.Timpa kirjoitti:

yli puoli kilsaa. Lumipallolla hänen ennätyksensä on 90m. Lupaan koska tahansa heittää lumipallolla 90 metriä, mutta puolta kilometriä en kykene suurin surminkaan heittämään minkäänlaisella lyijyhärpäkällä.
..kään?

Lyijy on 30 kertaa lunta tiheämpää. Lentää paremmin.
Puolen kilometrin heitto ballistisella radalla vaatii vähimmillään vain vähän yli 70 m/s vauhtia. Ihan mahdollisuuksien rajoissa kenelle vaan.
Tekniikkalaji.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka KoivusaariLiittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 07.04.2012 18:15    Viestin aihe: Re: Sauvalinko Vastaa lainaamalla viestiä

jkekoni kirjoitti:
Onko muut kokeilleet moista?

Maailman helpoin sekä tehdä, että käytää(* . Haittapuolena on että ei sovellu lähelle, ja pituus suuntainen tähtääminen on hankalaa.


Soveltuu lähelle, kun käyttää lyhyttä vartta.
Semmoinen vasaran varren mittainen iskee yhtä kovaa kuin vasaran kärki . Helppo käyttää vaikka istualtaan.

Ja tähtääminen on helppoa, kun lingon pussin narut mitoittaa niin että ammus lähtee sopivassa kulmassa.
Joko niin että tikku osoittaa heiton lopussa maaliin tai keppin varsi on pystysuorassa rystyset maalia kohti niinkuin vasaralla lyödessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 07.04.2012 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Myöhemmin tutkailtuani pääduin itsekin tuohon amerikkalaiseen jalkapalloon, eli perinteiseen linkoammukseen.

Jep, linkoaminen on tekniikkalaji, mutta vaikka oma tyylini on lihasmuistissa, jotenkin epäilyttää omalla kohdallani tuo puolen kilsan etäisyys - lyijykuulallakin. No - minä olen vain minä, mutta vaikka maailmalla on paljon linkoharrastajia, joilla oma tyylinsä on lihasmuistissa, ei tuota puolen kilsan rajaa ihan joka päivä pommiteta.
Tuo on kuitenkin mielenkiintoista, jos matemaatisesti on 70m/s lähtönopeudella saavutettavissa em. etäisyys.
Haaveena olisi joskus päästä sopivalla lyijykuulalla kokeilemaan mitattavaa etäisyysheittoa. Nyt tiedän vain sen, että laakerikuula lentää 250m leveän lahden yli.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
jousipataLiittynyt: 22 Syy 2008
Viestejä: 862
Paikkakunta: hels.. lappi,keskiyläperä

LähetäLähetetty: 08.04.2012 04:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

onko ballistiikassa tässä 70m/s nopeuden radassa otettu myös ilmanvastus huomioon? ilmanvastushan selittäisi sen, että miksi laakerikuula ei lennä 500m vaan hieman reilut 250m "vain", mikä on hurja heittomatka jo sekin.
_________________
tzoinnngggg...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LeppisLiittynyt: 19 Syy 2011
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 08.04.2012 10:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

45 asteen kulmalla ilman ilmanvastusta kappale lentää : s=v^2 / g

s=lentomatka (m)
v=resultanttinopeus (m/s)
g = 9,81 m/s^2

esim. 400 fps: 1,5 km
200 fps: 380 m

Perus taulunuolella päädyttäneen siihen, että heittomatka tippuu lähes puoleen jo tuolla 200 fps luokkaa olevilla nopeuksilla?

Ilmanvastus heikentää heiton pituutta tosi rajusti. Mitä suurempi nopeus, sitä enemmän heitto tippuu suhteessa laskennallisesta. Nuo ilmanvastuskertoimet olisi mahdollista huomioida laskennassa jollain tarkkuudella. Menee integrointi hommiksi ja pitäisi tietää sellaisia kertoimia, joita ei taulukoista löytyne? ( mm. sulituksen vaikutus ..). Sitten on vielä nuolen lentoasento, joka ei ole vaakasuorassa maahan nähtynä eli "leijuttava" (ja ylös mentäessä vastustava) voima muuttuu koko ajan. Nuolen kaikki venkoilu hiastaa myös varsinkin alkulennossa rajusti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LeppisLiittynyt: 19 Syy 2011
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 08.04.2012 10:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

45 asteen kulmalla ilman ilmanvastusta kappale lentää : s=v^2 / g

s=lentomatka (m)
v=resultanttinopeus (m/s)
g = 9,81 m/s^2

esim. 400 fps: 1,5 km
200 fps: 380 m

Perus taulunuolella päädyttäneen siihen, että heittomatka tippuu lähes puoleen jo tuolla 200 fps luokkaa olevilla nopeuksilla?

Ilmanvastus heikentää heiton pituutta tosi rajusti. Mitä suurempi nopeus, sitä enemmän heitto tippuu suhteessa laskennallisesta. Nuo ilmanvastuskertoimet olisi mahdollista huomioida laskennassa jollain tarkkuudella. Menee integrointi hommiksi ja pitäisi tietää sellaisia kertoimia, joita ei taulukoista löytyne? ( mm. sulituksen vaikutus ..). Sitten on vielä nuolen lentoasento, joka ei ole vaakasuorassa maahan nähtynä eli "leijuttava" (ja ylös mentäessä vastustava) voima muuttuu koko ajan. Nuolen kaikki venkoilu hiastaa myös varsinkin alkulennossa rajusti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jousipataLiittynyt: 22 Syy 2008
Viestejä: 862
Paikkakunta: hels.. lappi,keskiyläperä

LähetäLähetetty: 08.04.2012 15:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomannu tietenkin ison eron ammuttaessa jouskalla vastatuuleen, tyynessä ilmassa ja myötätuuleen. Kovilla tuulilla samalla jouskalla ja nuolilla pituusero lentomatkoissa on kymmeniä metrejä, jopa 50 metriä helposti ilman tarkempia mittausvälineitä eli askelmitalla mitattuna. Myrskytuulissa erot voivat olla todella valtavat. Myötäseen ammuttaessa nuoli voi mennä naapuripitäjän puolelle kauas.
_________________
tzoinnngggg...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 09.04.2012 18:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen täysi puupää matikassa (ja varmasti monessa muussakin asiassa), mutta tarkoittiko fps jalkaa sekunnissa?
Eli että 200jalkaa eli 60m/s singottu kappale lentäisi tyhjiössä 45asteen kulmassa 380m?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
LeppisLiittynyt: 19 Syy 2011
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 11.04.2012 23:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

fps = jalkaa sekunnissa. Eli 200 fps on noin 61 m/s. Jos 200 fps llä ammutaan 45 asteen kulmassa tyhjiössä seuraa, että kappale menee suoraan ylöspäin ~43 m/s ja samalla vauhdilla vaakasuoraan eli ~43 m/s. Eli nousuvaihe kestää: 43 m/s / 9,81 m/s^2 = 4,4 s, jolloin kokonaislentoaika on 2 x 4,4 s = 8,8 s. Lentomatka on tällöin: 43 m/s x 8,8 s ~380 m. Muutaman asteen muutokset lähtökulmassa eivät vaikuta tyhjiössä juuri mitään lentomatkaan. Lähtönopeuden tuplaaminen tyhjiössä nelinkertaistaa lentomatkan. Tai toisinpäin lähtönopeuden puolittaminen laskee lentomatkan neljäsosaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka KoivusaariLiittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 12.04.2012 19:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Leppis kirjoitti:

Ilmanvastus heikentää heiton pituutta tosi rajusti.

Omien että muiden kokemusten perusteella normaalisulituksella taulu/metsästysnuoli näyttäisi menettävän siinä 30J ensimmäisen 100m matkalla.

Lingottaessa tietysti on mahdollista laittaa ammukseen yläkierrettä niin se liitelee ja putoaa hitaammin.Leppis kirjoitti:
Nuo ilmanvastuskertoimet olisi mahdollista huomioida laskennassa jollain tarkkuudella. Menee integrointi hommiksi ja pitäisi tietää sellaisia kertoimia, joita ei taulukoista löytyne? .

Eihän se niinkään integrointia ole, kuin differentiaaliyhtälöitä.
Tai voihan niitäkin intgraaleilla ratkoa. Mutta numeerisia menetelmiä noihin yleensä on käytetty. Ainakin 90-luvulla mentiin Matlabilla runge-kuttaa.. vai oliko siinä integraaleja. Ei enää muista.


-Kummiskin-
Kun olin nuorempi ja hullumpi laskin kantamia lähtöhidastuvuuden kautta.
Eli ilmanvastuksen vaikutus mitattiin mittaamalla nuolen nopeus kahdella laakalaukauksella eri korkeuksilta. Ja näiden nopeuksien erosta laskettiin ilmanvastuksen aiheuttama negatiivinen kiihtyvyys, jota sitten iteroimalla muutettiin nopeuden mukaan. Kirjoitin tuota varten tietokoneohjelman Commodore 128:lle aikoinaan. Muistaakseni lasketut tulokset olivat jollain tapaa linjassa pituusammuntakokeiden kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jukka KoivusaariLiittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 12.04.2012 19:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Timpa kirjoitti:


Jep, linkoaminen on tekniikkalaji, mutta vaikka oma tyylini on lihasmuistissa, jotenkin epäilyttää omalla kohdallani tuo puolen kilsan etäisyys


Mulla ainakin pituusheittolajeissa on ongelmana ollut heittäminen voimalla sopivaan korotuskulmaan.

Ammuksen mallista ja painosta riippuen pisin kantama saadaan yleensä jossain 30- 45 asteen väliin osuvalla korotuskulmalla. Jos on paljon treenannut tarkkuusheittoa silmän korkeudella oleviin maaleihin, tuommoisiin kulmiin voi olla vaikea heittää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 14.04.2012 20:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monet linkotyylit lienee kehitetty vaakalaukauksiin vihulaisen tai saaliin teilaamiseen. Oma tyylini sen sijaan sopii mainiosti 45 asteen heittoihin. En ole koskaan ollut innokas maalitaulun pommittaja vaan nimenomaan haluan ihailla kiven pitkää lentoa. Heittokulman suhteen ei siis ole ongelmaa; ongelmaksi jää enää se hurja pituus Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kuhmon AhmaLiittynyt: 19 Hel 2012
Viestejä: 550
Paikkakunta: syrjäkylä

LähetäLähetetty: 14.04.2012 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
ongelmaksi jää enää se hurja pituus


Näin on!

Heittelin aikoinaan (~13 v) kivilingolla ja kerran kivi sai todella komean kaaren joka loppui pellin kolahdukseen. Hetken päästä kuului naapurin hurjaa kiroilua! Lienee kopsahtanut kivenmurkula auton katolle tms. Embarassed Shocked Very Happy

_________________
Mull' on kourat kontiolta, veren juojalta vekarat,
linnulta lihan pitimet, havukalta haarottimet..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 28.04.2012 00:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Klassikko! Very Happy Paitsi että ihan auton pellejä en ole kolhinut, mutta muita läheltäpititilanteita on kölvivuosina sattunut.

Jukka Koivusaari kirjoitti:
Puolen kilometrin heitto ballistisella radalla vaatii vähimmillään vain vähän yli 70 m/s vauhtia. Ihan mahdollisuuksien rajoissa kenelle vaan.
Tekniikkalaji.

Ostin tutkan, jotta saan selville jo 70-luvulta askarruttaneen kysymyksen: kuinka nopeasti ammus lentää? Neljännesvuosisata sitten nuorna miesnä tuo 70m/s olisi ehkä voinut toteutuakin, mutta koska nyt olen vanhuuden kangistama lähes herra 47, kädestä irtosi vain 61m/s.
Tosin nämä oli ekat kokeilut, ja myöhemmin kesällä koklaan vielä eri mittaisia linkoja jne. Mutta parannusta voinee silti tulla vain muutama metri jos on tullakseen.
(Jos jotakuta kiinnostaa nähdä nopeuskokeilun filmi, se löytyy You Tube kanavaltani, tai kotisivultani osiosta "kuulan nopeus")
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 03.10.2013 03:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänä kesänä tuli viriteltyä "super-sauvalinko" Very Happy
http://www.youtube.com/watch?v=Kq8YmtTe-_U

_________________
Kotisivu: http://linko-sling.jimdo.com/

http://www.youtube.com/user/TimpaLinkosling/videos
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
LehtisLiittynyt: 11 Huh 2005
Viestejä: 847
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 03.10.2013 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ujo kaveri vai paha akneko, kun huputettuna täytyy esiintyä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 06.10.2013 02:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Enhän minä nyt Herra isä omalla naamallani moisia virityksiä kokeile Very Happy
_________________
Kotisivu: http://linko-sling.jimdo.com/

http://www.youtube.com/user/TimpaLinkosling/videos
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
AndesLiittynyt: 09 Tam 2011
Viestejä: 228
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 06.10.2013 14:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Reilusti pitemmät nyörithän tuossa kannattas olla, kun nuin lyhyillä jää "katapulttiefekti" aika vaisuks.

En muista oliko jo täällä mainittuna joskus, että keskiajalla suomen rannikollakin käyttivät sauvalinkoa vihollisalusten tulitukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SmirkelimiesLiittynyt: 15 Tam 2009
Viestejä: 1055
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 06.10.2013 14:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Timpa kirjoitti:
Enhän minä nyt Herra isä omalla naamallani moisia virityksiä kokeile Very Happy


Ymmärrän Timpaa hyvin, työnhakutilanteissa tms. ihmisiä kuukletetaan tai joku voi sattumalta bongata netistä. Kanssaihmiset tekee helposti vääriä johtopäätöksiä jos harrastukset ei o sitä perinteistä "jäkistä ja sauvakävelyä".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 06.10.2013 23:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Myös linkofoorumilla ehdotettiin pidempää linkoa, ja sellaista olisi tarkoitus kokeillakin. Suomalaisten käyttämät sauvalingot ovat minulle uusia tuttavuuksia.
Joo, Suomessa ollaan aika tiukkapipoisia erikoisempia harrastuksia kohtaan. Kiinnostus tuliaseita kohtaan on normaalia, mutta kiinnostus historiallisia aseita kohtaan on yksinkertaisesti hörhöyttä. Jousiammunta tai keihäänheitto ovat saaneet synninpäästön, koska ne ovat urheilulajeja.
(pistän lähitulevaisuudessa tulemaan pari Morningstarvideota, ja ne vasta edustavatkin äärimmäistä hörhöyttä) Very Happy

_________________
Kotisivu: http://linko-sling.jimdo.com/

http://www.youtube.com/user/TimpaLinkosling/videos
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
AndesLiittynyt: 09 Tam 2011
Viestejä: 228
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 07.10.2013 00:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Timpa kirjoitti:
Suomalaisten käyttämät sauvalingot ovat minulle uusia tuttavuuksia.


Jos en väärin muista niin maininta oli Olaus Magnuksen teoksessa Pohjoisten kansojen historia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pyssymiesLiittynyt: 19 Jou 2008
Viestejä: 808
Paikkakunta: Ikaalinen

LähetäLähetetty: 07.10.2013 00:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Andes kirjoitti:
Timpa kirjoitti:
Suomalaisten käyttämät sauvalingot ovat minulle uusia tuttavuuksia.


Jos en väärin muista niin maininta oli Olaus Magnuksen teoksessa Pohjoisten kansojen historia.


Melkoisen objektiivinen lähdeteos Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 29.05.2015 15:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt on valmistettu myös lyhyempi sauvalinko, ja sellainen, jolla voi heittää yhdellä kädellä ja kaikilla tyyleillä:
https://www.youtube.com/watch?v=cjiAoA26M4Q

_________________
Kotisivu: http://linko-sling.jimdo.com/

http://www.youtube.com/user/TimpaLinkosling/videos
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
jkekoniLiittynyt: 01 Tam 2005
Viestejä: 2834
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 30.05.2015 00:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sulla on naru kädessä??
Yhden käden sauvalinko.

Kyllä toi näyttää toimivan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TimpaLiittynyt: 30 Mar 2011
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 30.05.2015 08:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, toinen naru on kepin päässä kiinni, ja toinen hyppysissä. Perinteisissä sauvalingoissahan on "automatiikka", joka irrottaa vapautusnarun, mutta tässä irrotuksesta päättää linkoaja, ja siksi kaikki tyylit ovat tällä mahdollisia.
_________________
Kotisivu: http://linko-sling.jimdo.com/

http://www.youtube.com/user/TimpaLinkosling/videos
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Jousi Foorumin päävalikko -> Muut primitiiviaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com